ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Το κίνημα του εργατικού αθλητισμού και άλλες ιστορίες αθλητικής αντίστασης»

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση την Τετάρτη παρουσιάστηκε η νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική»

RIZOSPASTIS

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση προχθές Τετάρτη παρουσιάστηκε η νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική. Το κίνημα του εργατικού αθλητισμού και άλλες ιστορίες αθλητικής αντίστασης», του Νάσου Μπράτσου, στο cafe - βιβλιοπωλείο των εκδόσεων στην Αθήνα.

Για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας του, Ν. Μπράτσος, δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, γενικός γραμματέας του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης.

Μιλώντας για το βιβλίο ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι μέσα από την έκδοση «δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να γνωρίσει μια σημαντική, αλλά άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού - λαϊκού κινήματος της χώρας μας και της δράσης του ΚΚΕ στα δύσκολα χρόνια του Μεσοπολέμου και της Κατοχής».

Επεσήμανε ακόμα πως την περίοδο του Μεσοπολέμου, που είναι το χρονικό διάστημα αναφοράς στην έκδοση, έχει ιδιαίτερο βάρος και σημασία η πρωτοπόρα δράση που ανέπτυξαν το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ στο μέτωπο του Αθλητισμού. Εκείνοι ήταν που οργάνωσαν τη διεκδίκηση αλλά και τη δραστηριότητα αυτή καθαυτή, την ψυχαγωγία του λαού. Δραστηριότητα που έπαιξε βασικό ρόλο στην ψυχική και ηθική ανάταση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.


RIZOSPASTIS

«Παράλληλα» - συνέχισε - «αποτέλεσαν την οργανωτική ραχοκοκαλιά για τη συγκρότηση μαζικών αθλητικών σωματείων, που προσέλκυαν νέο κόσμο και τον έφερναν σε επαφή με τις θέσεις και την ιδεολογία του Κόμματος σε δύσκολες συνθήκες παρανομίας».

Κλείνοντας την παρέμβασή του επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς του Ν. Μπράτσου είναι μοναδικό, γιατί φωτίζει αυτήν την πλευρά της Ιστορίας του λαού μας και στηρίζει την προσπάθειά μας να έρθει σε επαφή η νέα γενιά με την Ιστορία του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, με την Ιστορία, την προσφορά και την πολύχρονη πείρα του ΚΚΕ.

Συνεχής διαπάλη για την κατεύθυνση του αθλητισμού

Παρουσιάζοντας το βιβλίο του ο Ν. Μπράτσος αρχικά έκανε μια ιστορική αναδρομή από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την περίοδο του Μεσοπολέμου. Εστίασε στο γεγονός ότι συνειδητά η αστική τάξη σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, είτε είχαν κοινοβουλευτική δημοκρατία είτε δικτατορία (ναζιστική Γερμανία, φασιστική Ιταλία, Ελλάδα κ.λπ.), «επιχείρησαν μέσω του αθλητισμού να αποκαταστήσουν την επικοινωνία τους με στρώματα νεολαίας και να περάσουν εθνικιστικές, φιλοπόλεμες αντιλήψεις, αλλά και - όπως κυνικά έλεγαν - να έχουν στον πόλεμο που θα έρθει - και ήρθε, ήταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος - καλογυμνασμένους στρατιώτες. Εβλεπαν τα αθλητικά σωματεία σαν κέντρα νεοσύλλεκτων».


RIZOSPASTIS

Η εργατική τάξη προσπάθησε να οργανωθεί και εκείνη με βάση τις δικές της ανάγκες στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο ειδικότερα, με ομάδες του εργατικού αθλητισμού να ξεπηδούν μέσα από την ταξική πάλη, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ και την αυξανόμενη επιρροή και λάμψη του πρώτου εργατικού κράτους στην Ιστορία της ανθρωπότητας, της ΕΣΣΔ.

Μέσα από τα ντοκουμέντα που ανακάλυψε και παρουσιάζει στο βιβλίο, εξάλλου, προκύπτουν πολλά στοιχεία που αναδεικνύουν τις σκέψεις, τις αντιθέσεις, τις συγκρούσεις αναφορικά με την κατεύθυνση του εργατικού αθλητισμού.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του συγγραφέα στο πώς η άρχουσα τάξη χτύπησε τα εργατικά αθλητικά σωματεία, πολλές φορές με τη βία, άλλες φορές με το «λάδωμα», ή πώς αξιοποίησε τον αθλητισμό για να προσαρτήσει τη νεολαία στα εθνικιστικά και φασιστικά ιδεώδη, με σκοπό να τη σύρει κάτω από τη σημαία της αστικής τάξης.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Δωδεκανήσων, όπου οι αθλητές αντιστάθηκαν στο φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας και στο αντιδραστικό καθεστώς της Ελλάδας, στο πώς τα εργατικά σωματεία Ελλάδας και Τουρκίας πρόταξαν τη φιλία και την αλληλεγγύη, κόντρα στη μισαλλοδοξία και στις οικονομικές αντιθέσεις των αστικών τάξεων των δύο κρατών, αλλά και πώς πολλοί αθλητές εντάχθηκαν στην ΕΑΜική Αντίσταση, δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους απέναντι στους Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες και στους ντόπιους συνεργάτες τους.

Βιβλίο που δείχνει τι σημαίνει λαϊκός, ερασιτεχνικός, εργατικός αθλητισμός

Από την πλευρά του ο Κ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στο σωματείο του Απόλλωνα, στις λαϊκές του καταβολές από τότε που δημιουργήθηκε στη Μικρά Ασία και στο πώς συνέβαλε στη σύσφιξη των σχέσεων της εργατικής τάξης της Ελλάδας με αυτήν της Τουρκίας, συμμετέχοντας σε αγώνες με αντίστοιχα εργατικά σωματεία στην Τουρκία.

Συγκίνηση προκάλεσε η μνεία του στον ποδοσφαιρικό αγώνα που έδωσε η ομάδα του Απόλλωνα στη Μακρόνησο το 1948 με τους Μακρονησιώτες εξόριστους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και δύο πρώην παίκτες του Απόλλωνα.

Η νέα αυτή έκδοση, όπως είπε, αναδεικνύει τη σχέση του Αθλητισμού, ως μέρους του εποικοδομήματος, με την οικονομική βάση του συστήματος. Αντανακλά τις κοινωνικές ανισότητες και την ταξική πάλη, τις οποίες ο συγγραφέας προσεγγίζει μέσα από τα εργατικά αθλητικά σωματεία.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, είπε ότι ο Ν. Μπράτσος μέσα από τα ντοκουμέντα που παρουσιάζει και αναλύει δείχνει με κατανοητό τρόπο τι σημαίνει λαϊκός, ερασιτεχνικός, εργατικός αθλητισμός, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το βιβλίο θα αγκαλιαστεί, ειδικά από τη νεολαία.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής», και ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του Κόμματος.


ΑΤΙΤΛΟ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ