ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διαπιστευτήρια (και) στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό

Ούτε τα προσχήματα δεν μπόρεσε να κρατήσει ο Αλ. Τσίπρας στις πρώτες δηλώσεις του από τις ΗΠΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η πρώτη πράξη του Αλ. Τσίπρα, με το που πάτησε το πόδι του στις ΗΠΑ, ήταν να καταθέσει ανοιχτά τα διαπιστευτήριά του στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για τους λόγους που τον έφεραν στις ΗΠΑ:

«Πρώτα απ' όλα, θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Και προσπάθησε να την αντιμετωπίσει με μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και όχι με την καταστροφική πολιτική της λιτότητας».

Δηλαδή, ομολογεί κυνικά ότι το μείγμα διαχείρισης της κρίσης που ορέγεται να εφαρμόσει αν κυβερνήσει, είναι αυτό του Ομπάμα, το οποίο οδηγεί σε εξαθλίωση των αμερικάνικο λαό, από άλλο δρόμο. Δεν αρκέστηκε όμως σ' αυτά και υποστήριξε:

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και η χθεσινή ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, ήταν μια ομιλία που είχε στο βασικό της περιεχόμενο τη στήριξη της μεσαίας και κατώτερης τάξης, τον όρο "κοινωνική δικαιοσύνη", ένα συνολικά προοδευτικό προσανατολισμό, την ίδια στιγμή, που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κυριαρχούν συντηρητικές τοποθετήσεις που αντί να αντιμετωπίσουν την κρίση, τη μεγεθύνουν ακόμη περισσότερο»!

Με άλλα λόγια, για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ομπάμα ασκεί «προοδευτική» διαχείριση, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους. Παραγράφει συνειδητά το γεγονός ότι στις δυο άκρες του Ατλαντικού και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, οι αστικές κυβερνήσεις υπηρετούν τα δικά τους μονοπώλια, ανταγωνιστικά προς αυτά των άλλων χωρών.

Κρύβει προκλητικά από το λαό ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Κίνα, η Ρωσία, οι άλλες λεγόμενες ανερχόμενες οικονομίες, συγκρούονται παγκόσμια για τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών ετοιμάζονται τώρα να ματοκυλίσουν τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Ξεπερνώντας κάθε αναστολή, και προκειμένου να κάνει εξαρχής καλή εντύπωση στο αστικό σύστημα των ΗΠΑ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην ίδια δήλωση: «Πιστεύω ότι υπάρχουν κοινοί προβληματισμοί και κοινά ενδιαφέροντα, διότι αυτή την στιγμή η πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα, η πολιτική της ύφεσης -συνολικά στην Ευρώπη- δημιουργεί κινδύνους αστάθειας της παγκόσμιας οικονομίας. Και πιστεύω ότι η εναλλακτική μας πρόταση (...) αφορά όλους όσοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οσο για το λόγο που οι Αμερικάνοι κάλεσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ, αποκαλυπτικός ήταν ο οικοδεσπότης του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, στέλεχος του Ινστιτούτου Brookings Ο. Ανθολις. Σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», δηλώνει χωρίς περιστροφές: «Είμαστε όλοι πολύ περίεργοι να μάθουμε περισσότερα για τον πολιτικό που θα μπορούσε να είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) το ερώτημα είναι αν θα γίνει (...) και είμαστε όντως πολύ περίεργοι να το ανακαλύψουμε»!

Επαληθεύει δηλαδή αυτό που το ΚΚΕ έλεγε και προεκλογικά, ότι οι ΗΠΑ αξιοποιούν τη ρητορική και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για να υπηρετήσουν τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα σε βάρος της ανταγωνίστριας ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Το απόγευμα, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στο Ινστιτούτο Brookings. Σε μια ομιλία πραγματικό περιβόλι (αναλυτικά στον αυριανό «Ριζοσπάστη»), δήλωσε ευθαρσώς ότι ανάμεσα στους ίδιους και τις ΗΠΑ «υπάρχουν σκιές και προβλήματα του παρελθόντος τα οποία θέλουμε να υπερβούμε». Υπερασπίστηκε με σθένος τη διαχείριση της κρίσης από τις ΗΠΑ έναντι της Ευρωζώνης και διαβεβαίωσε:

«Οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας, αν έρθει στην κυβέρνηση, θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη, θα διακόψει τους δεσμούς της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα. Αυτό είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μου, δε θέλει τίποτα από αυτά».

Το ΚΚΕ και το συνέδριο για την εκκλησία

Εκτενές ρεπορτάζ για το συνέδριο που διοργανώνει στις 22 και 23 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, με θέμα «Εκκλησία και αριστερά» αφιερώνει η εφημερίδα «Εθνος» στο φύλλο του Σαββάτου. Αφού ενημερώνει τους αναγνώστες της για το ποιος θα εκπροσωπήσει την εκκλησία, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, η εφημερίδα σημειώνει ότι «το ΚΚΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει θεωρώντας ότι "τα δύο συγκεκριμένα κόμματα δεν είναι Αριστερά"».

Είναι φανερή η προσπάθεια της εφημερίδας να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος του Κόμματος. Οπως είναι δεδομένη η συνειδητή επιλογή του «Εθνους» να αποκρύψει (ή να μην αναζητήσει) τα πραγματικά γεγονότα, ακριβώς για να παρουσιάσει τα πράγματα όπως το βολεύουν. Το ΚΚΕ πράγματι προσκλήθηκε να συμμετέχει στο συνέδριο. Σε συνάντηση, όμως, που είχε με τους διοργανωτές, σημείωσε ότι ο τίτλος και το περιεχόμενο του συνεδρίου δημιουργεί συγχύσεις για τον όρο «αριστερά», πολύ περισσότερο που όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από το πώς αυτοπροσδιορίζονται, δεν έχουν ενιαία αντίληψη για το ζήτημα της θρησκείας και της εκκλησίας.

Από αυτή την άποψη, το ΚΚΕ πρότεινε το συνέδριο να έχει για θέμα «Εκκλησία και πολιτική» και να κληθούν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων να εκθέσουν τις θέσεις τους. Η άποψη των διοργανωτών ήταν αντίθετη και έτσι προέκυψε η άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει, σημειώνοντας πάντως ότι οι θέσεις του για το ζήτημα της εκκλησίας είναι γνωστές και δημόσια κατατεθειμένες. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αποσαφηνίζει τα πράγματα, τα οποία σκόπιμα πάει να θολώσει το «Εθνος».

Νταλαβέρι με το «αμαρτωλό» CSIS

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στο πρόγραμμα επαφών του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ εντάχθηκε και συνάντηση με στελέχη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS). Πρόκειται για σωστό «εκτροφείο» της πιο «μαύρης» αντίδρασης, με μεγάλη επιρροή στις αμερικανικές κυβερνήσεις, που συγκεντρώνει «μυαλά» ικανά να εκπονήσουν τα πλέον πολεμοκάπηλα σχέδια προς όφελος των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων των ΗΠΑ. Ελληνας επιχειρηματίας είχε χρηματοδοτήσει πριν από λίγα χρόνια έδρα στο εν λόγω κέντρο, δηλώνοντας απερίφραστα: «Είναι σαφές ότι υπάρχει στενή σύνδεση στην επιχειρηματικότητα και την παραγωγή πολιτικής. Αυτή η σύνδεση είναι ιδιαίτερα προφανής σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας». Η έδρα που βοήθησε να ιδρυθεί, αφορά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου ο συγκεκριμένος αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το CSIS ιδρύθηκε το 1962. Δηλώνει ότι η αποστολή του είναι «η προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας και ευημερίας, προτείνοντας διορατική στρατηγική και λύσεις πολιτικής στους διαμορφωτές των αποφάσεων». Επίσης, «παρέχει στρατηγικές κατευθύνσεις και επιλογές πολιτικής σε διαμορφωτές λήψης αποφάσεων σε κυβερνητικές θέσεις, διεθνείς οργανισμούς, στον ιδιωτικό τομέα και στην κοινωνία των πολιτών». Το περιεχόμενο των στρατηγικών και των «λύσεων» του CSIS, προκύπτει αβίαστα από το ποιοι τις επεξεργάζονται και τι αντιπροσωπεύουν. Τα μέλη της διοίκησής του έχουν «βαριά» βιογραφικά και έχουν θητεύσει σε σημαντικές πολιτικές, επιχειρηματικές και ακαδημαϊκές θέσεις στις ΗΠΑ και αλλού. Για παράδειγμα: Ο διαβόητος Μπρεζίνσκι, φανατικός αντικομμουνιστής, ικανό και σκληρό γρανάζι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί Τζ. Κάρτερ, αλλά και σύμβουλος του πρεσβύτερου Μπους! Συγγραφέας τού «Η γέννηση και ο θάνατος του Κομμουνισμού τον 20ό αιώνα», με διασυνδέσεις με πετρελαϊκές εταιρείες.

Επίσης: Ο πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών και άνθρωπος του Ομπάμα, Σ. Ναν, επί χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας των ΗΠΑ, μέλος των ΔΣ της πετρελαϊκής «Chevron», της κορυφαίας στους επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών DELL, της «Κόκα - Κόλα» και της «General Electric». Ο Ντ. Αμπσάιρ, πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ την περίοδο 1983 - 1987. Ο Γ. Σρέιερ επίτιμος πρόεδρος της «Merrill Lynch», ενώ έχει διατελέσει ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Βατικανού. Ο Τζ. Μπελ, αντιπρόεδρος του αεροναυπηγικού κολοσσού «ΜΠΟΪΝΓΚ». Ο Χ. Μπράουν υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ επί Τζ. Κάρτερ, μέλος του ΔΣ της καπνοβιομηχανίας «Philip Morris». Ο Γ. Κοέν υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπ. Κλίντον, διετέλεσε μέλος του ΔΣ του ομίλου CBS. Ο Μ. Κεντ διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Κόκα - Κόλα». Ο Τζ. Σλέσινγκερ είναι πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ την περίοδο 1973 - 1975 και πρώην διευθυντής της CIA. Ο Ρ. Τίλερσον είναι πρόεδρος της «Exxon Mobil». Ο γνωστός Κίσιγκερ, εμπνευστής μερικών από τις επαχθέστερες ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ.

Tο CSIS έχει υποστηρίξει την είσοδο των βαλκανικών χωρών σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Εχει προτρέψει τον αμερικανικό στρατό να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση βίαιων εσωτερικών ταραχών. Εχει προτείνει την «ανεξαρτησία» του Κοσσόβου ως τη μόνη «λύση» στην περιοχή. Το CSIS ήταν αυτό - κάτι που σήμερα υπό το φως των εξελίξεων στην Αφρική μπορεί καλύτερα να ερμηνευτεί - που ήδη απ' το 2004 υποδείκνυε τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, αλλά και της έντασης του αμερικανικού πολιτικο-οικονομικού ελέγχου έναντι χωρών όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα. Το 2007 το Κέντρο διαπίστωσε πως «η εικόνα και η επιρροή της Αμερικής είναι σε παρακμή διεθνώς» και πρότεινε στην κυβέρνηση: α) Αναζωογόνηση συμμαχιών και ιδρυμάτων που «υπηρετούν διεθνώς τα αμερικάνικα συμφέροντα». β) Ενίσχυση του «αναπτυξιακού ρόλου» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. γ) Προώθηση «δημόσιας διπλωματίας» διά της ανάπτυξης μακροχρόνιων σχέσεων με άλλους λαούς «και ιδιαίτερα με τις νεολαίες». Αραγε, τυχαία βρέθηκε στο δρόμο τους ο ΣΥΡΙΖΑ;


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ