ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραγική η οικονομική κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών

Στην αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πάλη η διέξοδος για το λαό

Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών καταγράφεται σε έρευνα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, όπου εκτός από τη μεγάλη μείωση εισοδήματος και δαπανών για την απόκτηση ακόμη και βασικών αγαθών, το 1 στα 3 νοικοκυριά αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο να χάσει ακόμη και το σπίτι του εξαιτίας των συσσωρευμένων υποχρεώσεων, κυρίως προς τράπεζες και εφορία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα που διενήργησε τον περασμένο Δεκέμβρη το Ινστιτούτο Ερευνών της ΓΣΕΒΕΕ το διάστημα 2010-2013 η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών (94,6% του δείγματος) έχει υποστεί μεγάλες μειώσεις εισοδήματος που φτάνει αθροιστικά το 40% (39,47%), με τις μεγαλύτερες εισοδηματικές μειώσεις (41,06%) να καταγράφονται στην Αττική και να έχουν πλήξει εξίσου και τις χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες (10.000-25.000 ευρώ).

Την ίδια στιγμή το 40,2% των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον έναν άνεργο στην οικογένεια και από αυτό το ποσοστό μόνο το 9,8% (200.000 άτομα) λαμβάνει επίδομα ανεργίας, ενώ πάνω από 1 εκατ. υπολογίζονται οι άνεργοι που έχουν μείνει εκτός και από αυτή την ελάχιστη οικονομική στήριξη. Σημαντικό στοιχείο που καταγράφεται στην έρευνα είναι το γεγονός ότι οι συντάξεις με ποσοστό 48,6% βρίσκονται στην πρώτη θέση των βασικών πηγών εισοδήματος των νοικοκυριών, ξεπερνώντας τους μισθούς, οι οποίοι με ποσοστό 35,9% περνούν στη δεύτερη θέση. Το συγκεκριμένο εύρημα καταδεικνύει το γεγονός ότι όλο και περισσότερες οικογένειες καταφεύγουν στη σύνταξη ηλικιωμένων συγγενών τους για να επιβιώσουν.

Καλή η αποκάλυψη του ζόφου, αλλά...

Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου καταγράφεται και από τα στοιχεία της έρευνας σχετικά με τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, με το 63,7% να έχει κάνει περικοπές στα είδη διατροφής, το 75% περιόρισε τις δαπάνες θέρμανσης και μεταφορών. Την ίδια στιγμή οι 9 στους 10 έχουν μειώσει τις δαπάνες ρουχισμού και διασκέδασης (ταβέρνες, μπαρ, σινεμά κ.ά.), ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 36,5% αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.

Παράλληλα, το 1 στα 3 νοικοκυριά εμφανίζει καθυστερούμενες οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες καθώς είτε δεν μπορεί να αποπληρώσει (41,7%) είτε με τα χρήματα αυτά καλύπτει άλλες πιο ζωτικές ανάγκες για την επιβίωσή του (34,8%). Αντίστοιχο είναι επίσης το ποσοστό όσων ανησυχούν ότι θα χάσουν το σπίτι τους, καθώς από το περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά που έχει στεγαστικό δάνειο, τα 168.000 (16,8%) έχουν καθυστερούμενες οφειλές σε μόνιμη βάση, ενώ ακόμη 220.000 (22%) αποπληρώνει με συχνές καθυστερήσεις.

Σε άλλη έρευνα, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και διενεργήθηκε σε δείγμα 201 επιχειρήσεων μελών του ΕΒΕΘ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης), το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε μείωση τζίρου (έναντι 73% το 2012), το 26% μείωση προσωπικού (έναντι 33% το 2012) και το 31% (έναντι 29% πέρσι) κατέγραψε χειρότερες εξαγωγικές επιδόσεις. Ακόμη, το 58% δηλώνει αρνητική αντιμετώπιση από τις τράπεζες και την ίδια στιγμή το 60% (έναντι 54% το 2012) «βαθμολογεί» αρνητικά την «αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης», το 24% «μάλλον αρνητικά» και ένα 4% «θετικά» και «μάλλον θετικά». Τέλος, το 38% των επιχειρήσεων θεωρεί πως το 2014 θα είναι χειρότερο από το 2013, το 42% αναμένει μείωση πωλήσεων κατά το επόμενο τρίμηνο, το 25% θεωρεί ότι θα προχωρήσει σε μείωση εργαζομένων, ενώ το 48% αναμένει μείωση ρευστότητας.

Βεβαίως τέτοιες έρευνες αναδεικνύουν τις συνέπειες της κρίσης για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά έχουν άλλη στόχευση. Το τράβηγμα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην πάλη μαζί με επιχειρηματίες, για άλλο μείγμα διαχείρισης, το λεγόμενο επεκτατικό (μεγάλα τμήματα επιχειρηματιών προβάλλουν την αναγκαιότητα εφαρμογής πολιτικής ενίσχυσης της ζήτησης). Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ζουν αυτή την πραγματικότητα, πρέπει, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αναγκών τους, να οργανώνουν τη λαϊκή συμμαχία, μια ισχυρή εργατική λαϊκή αντιπολίτευση, σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

SUEZ ENVIRONNEMENT
«Δίψα» για τα εγχώρια υδάτινα αποθέματα

«Στο χέρι» θέλει να βάλει τα υδάτινα αποθέματα της χώρας η «Suez Environnement», όπως προκύπτει από συνέντευξη Τύπου στελεχών της. Εκτός από την ΕΥΑΘ, την οποία ήδη διεκδικεί το γαλλικό μονοπώλιο μέσω κοινοπραξίας που έχει συστήσει με την «Ακτωρ», σκοπεύει να κινηθεί και για την ΕΥΔΑΠ εφόσον προκηρυχθεί αντίστοιχος διαγωνισμός από την κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποστήριξαν ότι εάν τελικά προχωρήσει η εξαγορά του 51% της εταιρείας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, δεν θα πρόκειται για «ιδιωτικοποίηση» αλλά για «συνεργασία» του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ υποστήριξαν ότι θα βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Ανέφεραν ακόμη ότι δεν σκοπεύουν να αυξήσουν τα τιμολόγια κατανάλωσης, πρόσθεσαν ωστόσο ότι σήμερα η τιμή ύδρευσης στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στις επιδιώξεις του συγκεκριμένου μονοπωλίου είναι και η διείσδυση στην αγορά των Βαλκανίων.

«ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»
Ανοδική τροχιά και εν μέσω κρίσης

Υπάρχουν μερίδες του κεφαλαίου που κερδίζουν και στην κρίση

Ανοδική τροχιά διαγράφουν οι «άμεσες ξένες επενδύσεις», οι κινήσεις κεφαλαίων που αφορούν εξαγορές και άλλες μεγάλες συμμετοχές και επιχειρηματικές συμμαχίες, από το ένα στο άλλο κράτος και ιμπεριαλιστικό κέντρο. Τα μονοπώλια της ΕΕ, σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών και μεγαλύτερων αποδόσεων, συνεχίζουν να διευρύνουν τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις έξω από το «στενό» γεωγραφικό χώρο της ΕΕ. Παράλληλα, αύξηση «άμεσων ξένων επενδύσεων» καταγράφεται και προς την ΕΕ. Να σημειωθεί πως η επιχειρηματική επέκταση των μονοπωλίων σε κάποιο κράτος συνεπάγεται για τη συνέχεια εκροές κεφαλαίων προς τις «μητρικές» εταιρείες με τη μορφή μερισμάτων και κερδών από τις θυγατρικές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ:

Στο τέλος του 2012, οι «άμεσες επενδύσεις» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε κράτη και αγορές εκτός ΕΕ έφτασαν σε 5.206 δισ. ευρώ από 3.751 δισ. το 2009, με ρυθμό διόγκωσης 39%. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω «επενδύσεις» δεν αφορούν κεφάλαια που διακινούνται από το ένα στο άλλο κράτος της ΕΕ, όπως για παράδειγμα για την εξαγορά του ΟΤΕ από τη γερμανική «Ντόιτσε Τέλεκομ». Η ΕΕ εμφανίζει το μεγαλύτερο «απόθεμα επενδύσεων» στις ΗΠΑ, το οποίο υπολογίζεται στα 1.655 δισ. ευρώ, ή στο 31,7% των επενδύσεων σε άλλες αγορές, ενώ η διόγκωση σε σχέση με το 2009 φτάνει σε περίπου 38%. Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκά κράτη εκτός ΕΕ (Ελβετία: 679 δισ. Ρωσία: 189,5 δισ., Τουρκία: 74,9 δισ. κ.ά.) φτάνουν συνολικά στα 1.270 δισ. ευρώ. Στη Νότια Αμερική, τα πρωτεία ανήκουν στη Βραζιλία, ενώ η ΕΕ εμφανίζει επενδυτικό απόθεμα ύψους 246,8 δισ. ευρώ. Στην Ασία ξεχωρίζουν οι Χονγκ Κονγκ με 132,9 δισ., Κίνα και Σιγκαπούρη με περίπου 118 δισ. η καθεμιά.

Αντίστροφα, στο τέλος του 2012, το «επενδυτικό απόθεμα» άλλων κρατών στην ΕΕ έφτασε στα 3.947 δισ. ευρώ από 2.783 δισ. το 2009 με ρυθμό αύξησης 41%. Πρώτες στη λίστα φιγουράρουν οι ΗΠΑ (1.536 δισ.), Ελβετία (505,2 δισ.), Ιαπωνία (161,5 δισ.), Καναδάς (142,6 δισ.) και Βραζιλία (98,1 δισ.), η οποία να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με το 2009 (63,9 δισ.) έχει καταγράψει άλμα 53,5%.

Ολα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα κερδοφορίας μέσα στην κρίση, με μοχλό το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τουριστικές αφίξεις εννεαμήνου

Αύξηση κατά 15,2% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών το διάστημα Γενάρης - Σεπτέμβρης 2013, σε σχέση με το ίδιο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, ξεπερνώντας τα 15,5 εκατ. έναντι 13,5 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Το μεγαλύτερο μερίδιο αφίξεων προέρχεται από ευρωπαϊκές χώρες (88,7%), με τις σημαντικότερες αυξήσεις να καταγράφονται στην προσέλευση τουριστών από τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Σερβία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία και την Ιταλία. Σε ποσοστά, οι περισσότερες επισκέψεις προέρχονται από τη Γερμανία (12,2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (10,2%), τη Ρωσία (7,8%), τη Γαλλία (6,7%) και την Ιταλία (5,7%). Από τις χώρες της Ασίας, μεγαλύτερη συμβολή είχε η Τουρκία με 675.802 αφίξεις (αύξηση 45%) και το Ισραήλ 187.606 (αύξηση 9,7%) και της Αμερικής οι ΗΠΑ με 376.148 (αύξηση 26,2%) και ο Καναδάς με 163.451 (αύξηση 88,1%).

Οι περισσότερες αφίξεις έγιναν αεροπορικώς (10,724 εκατ.) και οδικώς (4,124 εκατ.), με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (13,9%), ακολουθεί το αεροδρόμιο της Αθήνας (13,6%) και της Ρόδου (10,2%), ενώ μέσω του σταθμού των Ευζώνων εισήλθαν στη χώρα μας όσοι τουρίστες την επισκέφθηκαν με οδικά μέσα. Γι' αυτό χαίρονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, που με μοχλό τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό έχουν τσακίσει μισθούς, (υπογραφή σύμβασης με μειώσεις 15%) και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων.

Κόντρες βιομηχάνων με ΔΕΗ

Μεγάλες μειώσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αξιώνουν οι ντόπιες χαλυβουργίες και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι εάν τα τιμολόγια βιομηχανικής κατανάλωσης της ΔΕΗ δεν προσαρμοστούν σε «ανταγωνιστικά» επίπεδα, θα βάλουν λουκέτο στις μονάδες παραγωγής. Τελευταίο επεισόδιο στο σκηνικό πιέσεων που ασκούν οι βιομήχανοι είναι το εξώδικο που απέστειλε η θυγατρική του ομίλου «ΒΙΟΧΑΛΚΟ», «ΣΙΔΕΝΟΡ», προς τη ΔΕΗ αναφορικά με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, διεκδικώντας εκπτώσεις ανάλογες με αυτές που έλαβε πρόσφατα η «Αλουμίνιον» του Ομίλου Μυτιληναίος. Η «ΣΙΔΕΝΟΡ» θέτει ως όριο «βιωσιμότητας» της επιχείρησης τα 34 ευρώ/MWh, υποστηρίζοντας ότι μόνο με αυτή την τιμή διασφαλίζεται «οριακά» η συνέχιση λειτουργίας των δύο εργοστασίων που διαθέτει στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ