ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
Σελ. /32
«Μολών λαβέ»

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε χτες το πρωί αντιπροσωπεία των κομμουνιστικών κομμάτων και των μαζικών φορέων που απορρίπτουν το αντικομμουνιστικό μνημόνιο

Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
«Μολών λαβέ» είπαν στη χτεσινή συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Βαν Ντε Λίντεν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και Γκενάτι Ζιουγκάνοφ, βουλευτής της Κρατικής Δούμας και ΓΓ του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελούνταν από την Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, την Εύα Μελά από το Εικαστικό Επιμελητήριο και το ΠΑΜΕ και τον Θεοχάρη Παπαμάργαρη από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να επιδώσουν το κείμενο με τις υπογραφές καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου και να διαμαρτυρηθούν για την ύπαρξη ενός τέτοιου αντιδραστικού κειμένου που εξισώνει τον κομμουνισμό με το φασισμό και επιχειρεί να παραχαράξει την ιστορία για να θέσει ξανά στην παρανομία τα κομμουνιστικά κόμματα και το λαϊκό κίνημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης επιχείρησε να διαχωρίσει το μνημόνιο από την αιτιολογική έκθεση που το συνοδεύει και περιέχει τις πλέον αντιδραστικές θέσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν επιχειρείται καταδίκη της κομμουνιστικής ιδεολογίας ή των κομμάτων, αλλά των εγκλημάτων των συγκεκριμένων κυβερνήσεων. Ωστόσο, ο Βαν Ντε Λίντεν έδειξε να ξαφνιάζεται δυσάρεστα όταν πληροφορήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία ότι ο συντάκτης του αντικομμουνιστικού μνημονίου Γκ. Λίντμπλαντ έφτασε να δηλώσει σε ελληνικά μέσα ότι απεχθάνεται και τη Γαλλική Επανάσταση, σημειώνοντας ότι κατά τη γνώμη του κι αυτή θα ξεπεραστεί εντός ολίγου...

Η Λ. Κανέλλη στην παρέμβασή της ξεκαθάρισε ότι αν περάσει αυτό το κείμενο, όσοι το ψήφισαν θα έρθουν αντιμέτωποι με το σύνολο του ελληνικού λαού, καθώς αυτό το κείμενο δεν καταδικάζεται μόνο από τους κομμουνιστές, αλλά κι από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Εκανε σαφές ότι δεν είναι δυνατό να διαχωριστεί το μνημόνιο από την αιτιολογική έκθεση καθώς αυτή είναι το νομικό επεξηγηματικό κείμενο που το στηρίζει.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ από την πλευρά του επισήμανε ότι με αυτή την έκθεση και το μνημόνιο δεν καταδικάζεται μόνο ο κομμουνισμός σαν ιδεολογία, αλλά και σημερινές κυβερνήσεις κρατών όπως αυτών της Κούβας, της Κίνας κι άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής.

«Δε θέλουμε να ξαναγράψουμε την ιστορία», δήλωσε, υποκριτικά ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Μ' αυτό το μνημόνιο δε συζητάμε για την καταδίκη πολιτικών κομμάτων ή της κομμουνιστικής ιδεολογίας, αλλά για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιλάμε για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι συγκεκριμένες κυβερνήσεις. Ξέρω ότι το ΚΚΕ έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα και πολύπλευρη δράση, εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το ΚΚ Ολλανδίας (σ.σ. απ' όπου κατάγεται). Το μνημόνιο αυτό δε σημαίνει κάτι για τη νομιμότητα των κομμάτων και των μελών τους».

«Δεν είναι αληθές ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπολογίζει τη δράση των κομμουνιστικών κομμάτων, καθώς όταν ήταν πρόεδρος ζήτησε την καταδίκη του κομμουνισμού», σημείωσε σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. «Το μνημόνιο αποτελεί πρόκληση ενάντια τόσο στην ευρύτερη αριστερά όσο και στον κομμουνισμό. Ακολουθούν τακτικές μακαρθισμού, χιτλερισμού και γκεμπελισμού, οι οποίες επιχειρούσαν να καταδικάσουν τον κομμουνισμό. Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα που ξεσηκώθηκε τόσο μαζικά ενάντια στην καταδίκη του κομμουνισμού. Χρειάζεται δημόσια καταδίκη αυτού του ψηφίσματος».

«Δεν τον είδατε (σ.σ. τον πρόεδρο του συμβουλίου) όταν του είπαμε ότι ο Λίντμπλαντ έδωσε συνέντευξη στην Αθήνα και είπε ότι εκτός των άλλων επαναστάσεων απεχθάνεται και τη Γαλλική και ότι σύντομα θα τελειώσει κι αυτή; Εχω την εντύπωση ότι το γεγονός ύπαρξης τροποποιήσεων είναι καταδεικτικό για το ότι η Δεξιά με εξαίρεση των Ελλήνων και μόνο του κόμματος της ΝΔ είναι αποφασισμένη να το πάει μέχρι τέλος και να το περάσει. Το κυνήγι μαγισσών που ακυρώθηκε το Σεπτέμβρη, αποφασίστηκε το Δεκέμβρη και ξεκινά τώρα. Το τι άλλαξε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου στην ίδια επιτροπή από τους ίδιους ανθρώπους ώστε αυτό που απέρριπταν τότε να το υποδέχονται το Δεκέμβρη μετά βαΐων και κλάδων, ο πρόεδρος δεν μπόρεσε να απαντήσει. Εμείς λέμε ότι είτε το ψηφίσουν είτε όχι δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί», τόνισε η Λιάνα Κανέλλη.

«Καταθέσαμε χιλιάδες υπογραφές Ελλήνων», δήλωσε η Διαμάντω Μανωλάκου, «των οποίων ο όγκος έκανε εντύπωση στον πρόεδρο του Συμβουλίου. Μεταξύ αυτών υπέγραψαν και πολλοί ευρωβουλευτές απ' όλα τα κόμματα. Εχουμε 20 υπογραφές από Ελληνες ευρωβουλευτές που ζητούν την καταδίκη του αντικομμουνιστικού μνημονίου στο πνεύμα και το γράμμα του, γιατί πρόκειται για έναν πόλεμο ενάντια στους λαούς, ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες, ενάντια σε κάθε εργαζόμενο που έχει θάρρος και τόλμη να παλέψει για τα δικαιώματά του και για ένα καλύτερο αύριο».

«Καταθέσαμε ψηφίσματα απ' όλους τους εργατικούς και καλλιτεχνικούς φορείς», σημείωσε η Εύα Μελά. «Οι Ελληνες καλλιτέχνες δήλωσαν ότι δεν είναι κυνήγι μαγισσών μόνο για τον κομμουνισμό, αλλά και για να πλήξει όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα, όλο το πολιτικό φάσμα. Οι καλλιτέχνες ζητούν την καταδίκη του».

«Εμείς δώσαμε από την πλευρά των μαζικών φορέων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων χιλιάδες υπογραφές που μαζέψαμε απ' όλο το πολιτικό φάσμα, γεγονός που δείχνει ότι το σύνολο του ελληνικού λαού είναι αντίθετο στο μνημόνιο», δήλωσε ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης. «Ολοι αυτοί είναι αδύνατον να είναι υποστηρικτές ενός κόμματος σίγουρα. Αυτό θα ήταν περίεργο και ανώμαλο. Θυμίσαμε στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι πριν 36 χρόνια ο θεσμός αυτός, στο όνομα των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων, καταδίκασε τη φασιστική χούντα. Είπαμε ότι έστω και αργά χαιρετίζουμε εκείνη την απόφαση, αλλά πιστεύουμε ότι δε θα αμαυρώσει την ιστορία του με ένα ψήφισμα που δεν είναι μόνο αντικομμουνιστικό, αλλά στρέφεται ενάντια σε κάθε διαφορετική άποψη και σε όσους είναι αντίθετοι με τη νέα τάξη πραγμάτων. Πρώτους χτυπά τους κομμουνιστές, αλλά στην ίδια μοίρα θα είναι όλοι οι δημοκράτες, όπου κι αν ανήκουν, ό,τι κι αν πιστεύουν εφόσον αυτό είναι αντίθετο με τη νέα τάξη πραγμάτων».

Η βουλευτής της ΝΔ Ελσα Παπαδημητρίου, που είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, δήλωσε:

«Νομίζω ότι η αυριανή ψηφοφορία θα δείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιτίθεται στο μνημόνιο, αλλά υπάρχουν κι άλλα κράτη που πιστεύουν το ίδιο. Εμείς χτίσαμε πρώτοι την αντίθεσή μας, υποστηρίζοντας αυτή τη θέση στα κόμματά μας, γεγονός που είναι πολύ θετικό για τη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο βασανισμένες χώρες της Ευρώπης κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που μετά χτυπήθηκε κι από ένα εμφύλιο. Το κόμμα της ΝΔ έχει την παράδοση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος αναγνώρισε τη νομιμότητα του ΚΚΕ και δεν πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να ξορκίζονται οι ιδεολογίες. Δεν μπορεί οι ιδεολογίες να έχουν ρετσέτες εκδίκησης. Το μνημόνιο μπορεί να μην περιλαμβάνει αυτά τα πράγματα, αλλά δε γίνεται να το ξεχωρίσει κανείς από την αιτιολογική έκθεση που το συνοδεύει. Μια έκθεση ανιστόρητη που αναφέρεται σε θέματα τα οποία είναι πολύ κοντά στο να γίνουν αντικείμενο ιστορικής μελέτης. Επειδή εγώ απορρίπτω σαν άνθρωπος την κομμουνιστική ιδεολογία δε ζητώ και την καταδίκη της, άλλωστε ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσεις κάτι είναι να το καταδικάσεις. Δεν πιστεύω ότι η χρονική στιγμή κατάθεσης του μνημονίου είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας. Η έκθεση πρωτοεμφανίστηκε από μία Πορτογαλίδα, μέλος του Συμβουλίου, σαν απάντηση στην καταδίκη του φρανκισμού, η οποία και αποσύρθηκε τελικά από την πολιτική. Με την αποχώρησή της, την έκθεση ανέλαβε και προχώρησε ο Σουηδός Λίντμπλαντ».

NO PASARAN

Μια διαφορετική συνέντευξη Τύπου

Το προεδρείο της συνέντευξης Τύπου
Το προεδρείο της συνέντευξης Τύπου
Παρουσία εκπροσώπων πολλών Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης και με κεντρικό, αυθόρμητο και παλλαϊκό σύνθημα το «No Pasaran», δόθηκε χτες στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το ΚΚΕ για να εκφράσει τις θέσεις όλων των δημοκρατικών ανθρώπων ενάντια στο κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Μια συνέντευξη ουσιαστικά μαζικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και μέσα στους χώρους του Συμβουλίου, μια κίνηση θεαματική και πετυχημένη, όπως κρίθηκε από τους γνωρίζοντες το περιβάλλον του ψυχρού αυτού γυάλινου κτιρίου.

«Σήμερα δόθηκε μια πολύ μεγάλη μάχη εναντίον της ψήφισης του αντικομμουνιστικού μνημονίου», είπε ανοίγοντας τη συνέντευξη η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Περιέγραψε όσα έγιναν νωρίτερα χτες το πρωί στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣτΕ, Βαν ντερ Λίντεν. Μίλησε για τα εκατοντάδες ψηφίσματα, τις εκατοντάδες υπογραφές διαμαρτυρίας που επιδόθηκαν στον πρόεδρο και για τις εξηγήσεις που αυτός έσπευσε να δώσει, ότι τάχα με το μνημόνιο αυτό δεν καταδιώκουν κόμματα ή ιδεολογίες αλλά μόνο «εγκλήματα» που έγιναν στο παρελθόν. Η Λιάνα Κανέλλη το χαρακτήρισε ασθενές επιχείρημα με πραγματικό στόχο να καταδικαστούν οι αγώνες που έγιναν στο παρελθόν και όσοι ακολουθούν στο μέλλον. Σημείωσε ότι οι κομμουνιστές, οι δημοκράτες, όλοι οι άνθρωποι που θέλουν να σκέφτονται ανοιχτά δε θ' αφήσουν το κατάπτυστο αυτό κείμενο να περάσει ή και αν αυτό γίνει - με δεδομένους και τους αρνητικούς συσχετισμούς δύναμης που υπάρχουν στο ΣτΕ - με «Μολών λαβέ» θα αντιμετωπίσουν όσους επιχειρήσουν να το εφαρμόσουν για να ξαναγραφεί η Ιστορία στα μέτρα τους.

«No Pasaran» ήταν και το μήνυμα που απηύθυνε στη συνέντευξη ο Πρόεδρος του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, υψώνοντας τη γροθιά του. Από την αρχή της τοποθέτησής του ακόμα ευχαρίστησε θερμά το ΚΚΕ, προσωπικά την ΓΓ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, όλες τις ελληνικές δυνάμεις που, όπως είπε, αντιστέκονται στην προσπάθεια του φασισμού να στήσει τη φωλιά του μέσα στο ΣτΕ. Είναι η πιο φριχτή προβοκάτσια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, σημείωσε, και υπογράμμισε ότι τώρα που δεν υπάρχει ΕΣΣΔ οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπαθούν να απλώσουν τα νύχια τους σε όλο τον πλανήτη. Συνέχισε λέγοντας ότι αυτό δεν τους «βγαίνει» καθώς αναπτύσσονται ραγδαία οι οικονομίες της Κίνας και του Βιετνάμ και βάφεται κόκκινη η Λατινική Αμερική. «Θέλουν να αναζωογονήσουν το ναζισμό, προσπαθούν να ξανακινήσουν τις δικαστικές διώξεις, να μας ξαναγυρίσουν στην εποχή του Γκεόρκι Δημητρώφ. Εμείς ως Σοβιετική Ενωση χάσαμε τριάντα εκατομμύρια ανθρώπους παλεύοντας ενάντια στο ναζισμό και είμαστε τώρα αντιμέτωποι με αυτή την προβοκάτσια. Ενωνόμαστε με τους Ελληνες, με το κουράγιο σας, και παλεύουμε ενάντια. Σας εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητά μας», κατέληξε.

Ο Δώρος Χριστοδουλίδης, αντιπρόεδρος της «Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς» και βουλευτής του ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε αρχικά στη σύσταση και λειτουργία αυτής της ευρωομάδας, που με κόμματα διαφορετικού προσανατολισμού υπάρχει δυσκολία να καταλήγουν σε ομόφωνες αποφάσεις. Κι όμως, είπε, απέναντι σ' αυτό το μνημόνιο υπήρξε για πρώτη φορά ενότητα και αλληλεγγύη, εξ ου και η ομόφωνη απόρριψη. «Ολες οι δημοκρατικές δυνάμεις συνειδητοποίησαν ότι αυτή η επίθεση δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές αλλά τον καθένα. Γι' αυτό είναι προφανές ότι το "No Pasaran" θα το πουν όλοι μαζί οι δημοκράτες». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας ο αγώνας θα συνεχιστεί: «Θα νικήσουμε γιατί δεν είμαστε μόνοι, είμαστε όλοι μαζί οι άνθρωποι που θέλουμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε ελεύθεροι».

Ο Ανιμπαλ Φερνάντος, από το Πορτογαλικό ΚΚ, χαρακτήρισε το επίμαχο μνημόνιο ό,τι πιο προσβλητικό για το κόμμα του. Είπε πως με δημαγωγική τακτική προσπαθεί να εξισώσει τον κομμουνισμό με το ναζισμό, να ξεπλύνει τα εγκλήματα του ναζισμού και να διαμορφώσει ένα βαθύτατα αντικομμουνιστικό κλίμα. Μίλησε για τους αγώνες που απ' το 1941 έδωσαν και δίνουν οι Πορτογάλοι κομμουνιστές για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα τους και μάλιστα μέσα σε καθεστώς χούντας μέχρι και το 1974. Συμπλήρωσε ότι η αντίθεσή τους προς το μνημόνιο έγκειται και στο γεγονός ότι επιχειρεί τη μετατροπή του ΣτΕ σε υπερδικαστήριο, το οποίο θα επιβάλλει στους λαούς το πώς θα διεξάγουν τον πολιτικό τους αγώνα, το πώς θα ζουν και θα υπάρχουν.

Ο Βάρσλαβ Εσκνερ, από το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), αναφέρθηκε στα χιλιάδες ψηφίσματα και υπογραφές που συγκεντρώθηκαν στην Τσεχία ενάντια στο μνημόνιο. Περιέγραψε την πραγματική κατάσταση στη χώρα του με δυο κόμματα- λακέδες του ιμπεριαλισμού να το υπερψηφίζουν, εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι στην Τσεχία αλλά και σ' ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν πολλοί περισσότεροι δημοκράτες που θα σταθούν απέναντι.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, Νάσος Αλευράς, Μαρία Δαμανάκη και Κωνσταντίνος Βρεττός. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε χαιρετισμό που απηύθυνε στηλίτευσε την προσπάθεια που γίνεται το ΣτΕ να ξαναγράψει την Ιστορία και να μετατραπεί σε υπερδικαστήριο που θα κρίνει τους πάντες. Τόνισε ότι η απόπειρα αυτή γίνεται για να ενοχοποιηθεί κάθε προοδευτική δύναμη στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στους ηρωικούς αγώνες που έδωσαν οι Ελληνες κομμουνιστές τόσο στην Αντίσταση όσο και αργότερα στη χούντα των συνταγματαρχών. Κατέληξε ότι οι Ελληνες κομμουνιστές αγωνίστηκαν για την ελευθερία του ελληνικού λαού γι' αυτό και έχουμε χρέος ως χώρα να υπερασπιστούμε την Ιστορία μας.

Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη παραβρέθηκε από το ΚΚΕ και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος αποτελούμενη από τους: Θόδωρο Τζιαντζή, μέλος του ΠΓ, Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτή και μέλος της ΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και μέλος της ΚΕ, και Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ. Επίσης εκπρόσωποι και πολλών άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων, π.χ., του ΚΚ Λουξεμβούργου, του Γερμανικού ΚΚ, όπως και από τον «Πόλο για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία». Τέλος, το δικό τους ξεχωριστό χρώμα έδωσαν και εκατό Ελληνες που κατάφεραν και μπήκαν στην αίθουσα όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, χώρια όσοι διαμαρτύρονταν έξω από το κτίριο, εκπροσωπώντας μαζικούς φορείς, όπως το ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Θοδωρή Κούτρα, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

ΟΧΙ από ευρωβουλευτές

Σαράντα δύο Ελληνες και ξένοι ευρωβουλευτές έχουν υπογράψει το κείμενο, που συνέταξαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ για την καταδίκη του μνημονίου.

Στο κείμενο αναφέρεται: «Στις 14 Δεκέμβρη, η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε σχέδιο απόφασης, που φέρει τον τίτλο "Ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων".

Το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί στην ολομέλεια στις 23-27 Γενάρη 2006. Πρόκειται για ένα μισαλλόδοξο κείμενο, το οποίο ταυτίζει τον κομμουνισμό με το φασισμό, κηρύττει αντικομμουνιστική εκστρατεία που ξεπερνά ακόμη και την περίοδο του Μακαρθισμού τη 10ετία του 1950, ποινικοποιεί στην πράξη την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Διαστρεβλώνει και προκαλεί την ιστορική μνήμη».

«Ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές απόψεις, την πολιτική πεποίθηση και τη γνώμη που μπορεί να έχει ο καθένας για την κομμουνιστική ιδεολογία και το σοσιαλισμό, θεωρούμε ότι το μνημόνιο είναι απαράδεκτο», υπογραμμίζει το κείμενο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ και προσθέτει: «Προσβάλλει τους αγωνιστές αντιφασίστες, τους κομμουνιστές, τα θύματα του ναζισμού - φασισμού και γενικότερα τους προοδευτικούς ανθρώπους, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργηση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

«Γι' αυτό οι υπογράφοντες ευρωβουλευτές ζητούμε την άμεση καταδίκη του και καλούμε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να το καταψηφίσει», καταλήγει το κείμενο.

Οι ευρωβουλευτές που έχουν υπογράψει είναι οι εξής:

1. ΑΔΑΜΟΥ Αδαμος (GUE/NGL, ΑΚΕΛ, Κύπρος)

2. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ Σταύρος (PSE, ΠΑΣΟΚ, Ελλάδα)

3. ΜΠΑΤΖΕΛΗ Κατερίνα (PSE, ΠΑΣΟΚ, Ελλάδα)

4. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ Παναγιώτης (PSE, ΠΑΣΟΚ, Ελλάδα)

5. COTTIGNY Jean Louis (PSE, Γαλλία)

6. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος (PPE, Νέα Δημοκρατία, Ελλάδα)

7. DOBOLYI Alexandra (PSE, Ουγγαρία)

8. FIGUEIREDO Lida (GUE/NGL, PCP, Πορτογαλία)

9. FLASAROVA Vera (GUE/NGL, Komunisticka strana Cech a Moravy, Τσεχία)

10. ΓΚΛΑΒΑΚΗΣ Ιωάννης (PPE, Νέα Δημοκρατία, Ελλάδα)

11. GUERREIRO Pedro (GUE/NGL, PCP, Πορτογαλία)

12. GUIDONI Umberto (GUE/NGL, Ιταλία)

13. HAMON Benoit (PSE, Γαλλία)

14. HASSE Ferreira (PSE, Πορτογαλία)

15. HENIN Jacky (GUE/NGL Parti communiste, Γαλλία)

16. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ Γιώργος (ID, Ελλάδα)

17. KOHLICEK Jaromir (GUE/NGL Kommunisticka strana Cech a Moravy, Τσεχία)

18. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ Σταύρος (PSE, ΠΑΣΟΚ, Ελλάδα)

19. LIEMEMANM Marie Noelle (PSE, Γαλλία)

20. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ Διαμάντω (GUE/NGL, KKE, Ελλάδα)

21. MASTALKA Uiri (GUE/NGL, Kommunisticka strana Cech a Moravy, Τσεχία)

22. ΜΑΤΣΟΥΚΑ Μαρία (PSE, ΠΑΣΟΚ, Ελλάδα)

23. ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ Μανώλης (PPE, Νέα Δημοκρατία, Ελλάδα)

24. MEYER Willy (GUE/NGL. Izqierda Unida, Ισπανία)

25. ΠΑΦΙΛΗΣ Θανάσης (GUE/NGL, KKE, Ελλάδα, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης)

26. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΣΙΩΤΟΥ Μαρία (PPE, Νέα Δημοκρατία, Ελλάδα)

27. ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ Γιώργος (PPE, Νέα Δημοκρατία, Ελλάδα)

28. PFLUGER Tobias (GUE/NGL, Γερμανία)

29. RANSDORF Miloslav (GUE/NGL, Τσεχία)

30. REMEK Vladimir (GUE/NGL, Τσεχία)

31. RIZZO Marco (GUE/NGL, Ιταλία)

32. ΣΑΜΑΡΑΣ Αντώνης (PPE, Νέα Δημοκρατία, Ελλάδα)

33. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ Νίκος (PSE, ΠΑΣΟΚ, Ελλάδα)

34. STROZ Daniel (GUE/NGL, Τσεχία)

35. TARABELLA Marc (PSE, Βέλγιο)

36. ΤΟΥΣΣΑΣ Γιώργος (GUE/NGL, KKE, Ελλάδα)

37. ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ Αντώνιος (EPP, Νέα Δημοκρατία, Ελλάδα)

38. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Κυριάκος (GUE/NGL, ΑΚΕΛ, Κύπρος)

39. ΤΖΑΜΠΑΤΖΗ Ευαγγελία (PSE, ΠΑΣΟΚ, Ελλάδα)

40. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ Ιωάννης (EPP, Ελλάδα)

41. WAGENKNECHT Sahra (GUE/NGL, Γερμανία)

42. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Μαριλίζα (PSE, ΠΑΣΟΚ, Ελλάδα)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ