ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 27 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Ενώνουν τη φωνή τους και διεκδικούν νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας
  • Με τη «Μαύρη Παρασκευή» ξεκίνησε ένα 4ήμερο εξόντωσης για χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους
  • Απεργία την Κυριακή και κινητοποιήσεις μαζί με μικρούς επαγγελματίες

Ενα τετραήμερο εργασιακής εξόντωσης ξεκίνησε για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο από την Παρασκευή με την «Black Friday», το οποίο περιλαμβάνει δουλειά την Κυριακή, αλλά και συνέχεια με τη λεγόμενη «Cyber Monday» τη Δευτέρα. Ηδη οι εμποροϋπάλληλοι, ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν στις μεγάλες αλυσίδες, πήραν μια πρώτη γεύση για το τι τους περιμένει. Στο πλαίσιο της «Black Friday» κλήθηκαν να εξυπηρετήσουν χιλιάδες πελάτες, που κατέκλυσαν τα μεγάλα καταστήματα αναζητώντας προσφορές και φθηνά προϊόντα, δουλεύοντας σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης και «ξεχειλώματος» του ωραρίου.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησε εξορμήσεις στα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με εκπροσώπους μικρών επαγγελματιών, συναντώντας ειδικά στην Ερμού εργαζόμενους που πριν ακόμα μεσημεριάσει είχαν ήδη «γονατίσει». Εργαζόμενοι που έτρεχαν και δεν ...προλάβαιναν, εκφράζοντας στους συνδικαλιστές την απελπισία τους για τις συνθήκες δουλειάς. Την ίδια στιγμή τα μικρομάγαζα, πέρα από τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, παρέμεναν την περισσότερη ώρα άδεια, όπως άλλωστε και τις υπόλοιπες μέρες.

Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία!

«Δεν τους χαρίζουμε τις Κυριακές μας»: Στο σύνθημα αυτό ενώνουν τη φωνή τους εμποροϋπάλληλοι και μικροί επαγγελματίες, οργανώνοντας κινητοποιήσεις την Κυριακή 27 Νοέμβρη ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία, ενώ οι κινητοποιήσεις σχεδιάζονται από κοινού με συνδικαλιστικές οργανώσεις επαγγελματιών, συλλόγους - ομάδες γυναικών και άλλους φορείς στο κέντρο και σε συνοικίες της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στην Αττική, κινητοποιήσεις θα γίνουν στην Αθήνα (12 μ., πλατεία Καπνικαρέας), στην Καλλιθέα (11 π.μ., πλατεία Δαβάκη), στο Περιστέρι (11 π.μ., κεντρικός πεζόδρομος), στο Ιλιον (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στο Μενίδι (10 π.μ., κεντρική πλατεία).

Στη Θεσσαλονίκη, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Στην Πάτρα, το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και τις Υπηρεσίες καλεί στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν περιοδείες στο κέντρο της πόλης.

Στο Ηράκλειο Κρήτης η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε κινητοποίηση στις 10 π.μ., στα Δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης η κυβέρνηση αποφάσισε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αυτήν την Κυριακή. Η επιλογή της 27ης Νοέμβρη συνδέεται με τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων να λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή που μεσολαβεί ανάμεσα στην «Black Friday» (25 Νοέμβρη) και στην «Cyber Monday» (28 Νοέμβρη), προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα τετραήμερο αυξημένου τζίρου και κερδών, με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται σε ασταμάτητη δουλειά, ενώ στη συνέχεια τους περιμένει το ξεπάτωμα του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων.

Κοινό κάλεσμα από Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, ΟΒΣΑ και ΟΓΕ

«Η άθλια απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τελικά τα καταστήματα την Κυριακή 27 Νοέμβρη κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων μάς έχει εξοργίσει όλους», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και ξεκαθαρίζουν: «Δεν θα λιώνουμε μέσα στα μαγαζιά για να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα».

«Η ακρίβεια, η αδυναμία να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες είναι θηλιά στον λαιμό όλων μας. Από καμία λαϊκή οικογένεια δεν λείπουν οι μέρες και οι ώρες για να ψωνίσουν. Οι τσέπες είναι άδειες. Οι καθηλωμένοι μισθοί, οι κουτσουρεμένες συντάξεις, το πενιχρό εισόδημά μας εξανεμίζονται στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα», υπογραμμίζουν οι τρεις φορείς.

Υπενθυμίζουν ότι την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας την προώθησαν «όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ,υλοποιώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ», με δεκάδες νόμους που έδωσαν το ελεύθερο στους ομίλους να ανοίγουν όσες και όποιες Κυριακές θέλουν, να κάνουν το ωράριο λάστιχο. «Πλέον έχουμε πείρα και δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμία κυβερνητική αλλαγή. Δεν μπαίνουμε σε κανένα παζάρι για το πόσες και ποιες Κυριακές θα ανοίξουν τα καταστήματα, δεν περιμένουμε να δικαιωθούμε από δικαστικές αποφάσεις», διαμηνύουν. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, για να παρθούν πίσω όλοι οι νόμοι που «απελευθερώνουν» το ωράριο, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματος.

Οι φορείς των εμποροϋπαλλήλων, των μικρών επαγγελματιών και η ΟΓΕ διεκδικούν:

-- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή ανοιχτά τα μαγαζιά. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

-- Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην Ενέργεια, στα καύσιμα.

-- Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

Απεργιακές κινητοποιήσεις και σε άλλες χώρες

Κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο πραγματοποίησαν τη «Μαύρη Παρασκευή» εργαζόμενοι σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής σε μια σειρά χώρες, αλλά και σε μονοπώλια διαδικτυακού εμπορίου, όπως αυτό της «Amazon».

Οι εργάτες της «Amazon» σε αποθήκες της εταιρείας σε ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία κ.α. πραγματοποίησαν απεργίες, στάσεις εργασίας και πικετοφορίες, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αυξήσεις μισθών απέναντι στην τεράστια ακρίβεια.

Η πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων σε εγκαταστάσεις της «Amazon», που είναι γνωστή ως «Make Amazon Pay», είχε απήχηση σε πάνω από 30 χώρες του κόσμου.

Στη Γερμανία το συνδικάτο Verdi πραγματοποίησε στάσεις εργασίας σε τουλάχιστον 10 τεράστιες αποθήκες της εταιρείας, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις, όπως έκαναν ανάλογα τα συνδικάτα CGT και SUD σε 7 τεράστιες αποθήκες της «Amazon» στη Γαλλία.

Στη Βρετανία, οι περίπου 115.000 εργαζόμενοι στα «Βασιλικά Ταχυδρομεία» ολοκλήρωσαν την Παρασκευή άλλη μία 48ωρη απεργία, ενώ προετοιμάζονται να την επαναλάβουν στις 30 Νοέμβρη και 1η Δεκέμβρη. Παράλληλα, εκτός από τους κλάδους που σχετίζονται με το εμπόριο, απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε πανεπιστήμια και κολέγια. Νέες απεργίες ετοιμάζουν οι σιδηροδρομικοί, αλλά και οι πάνω από 300.000 νοσηλευτές που είναι μέλη του «Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτών», διεκδικώντας αντίστοιχα αιτήματα για τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Νέα «λαιμητόμος» για την πρόσβαση του λαού σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας

Να αποσυρθεί, απαιτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ | Την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη μπαίνει στην Ολομέλεια

Γιγαντοπανό ενάντια στο νομοσχέδιο είχαν αναρτηθεί στα νοσοκομεία της Αττικής τις παραμονές της πρόσφατης απεργίας
Γιγαντοπανό ενάντια στο νομοσχέδιο είχαν αναρτηθεί στα νοσοκομεία της Αττικής τις παραμονές της πρόσφατης απεργίας
Το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου - εκτρώματος για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, με τις διατάξεις του μία προς μία να υψώνουν ακόμα πιο αδιαπέραστα τείχη στον λαό σε ό,τι αφορά την πρόσβασή του σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., με στόχο να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την επομένη, 2 Δεκέμβρη.

Ο τίτλος του εκτρωματικού νομοσχεδίου είναι «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Ανάμεσα σε όσα επιχειρεί να κάνει νόμο η κυβέρνηση ξεχωρίζουν η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και η διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μέσα από προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης για νοσοκομειακούς γιατρούς. Σε «απλά Ελληνικά», το νομοσχέδιο σπρώχνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αναζητήσουν εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα και τους ασθενείς να γίνονται πελάτες για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Η πρόβλεψη για το καθεστώς μερικής απασχόλησης των γιατρών υπάρχει στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου, όπου παρουσιάζεται ως ...ευκαιρία για αξιοπρεπή μισθό το ότι «οι ιατροί που διορίζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης ασκούν δημόσιο λειτούργημα επί θητεία και διατηρούν το δικαίωμα ετεροαπασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής και το δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου ή οδοντιατρείου». Οι γιατροί αυτοί θα εργάζονται ...τρεις μέρες τη βδομάδα σε επτάωρο συνεχές πρωινό τακτικό ωράριο, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων και στη συνέχεια θα δουλεύουν στο ιδιωτικό ιατρείο!

Τα παραπάνω περιγράφονται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου ως «αριθμητική ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, μέσω της προσέλκυσης ιδιωτών ιατρών» και ως «βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος». Αντί λοιπόν για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι 30.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών, και μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης και οι οποίοι αποτελούν το 25% - 30% του συνόλου, η κυβέρνηση επιλέγει τη μερική απασχόληση και την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Για παράδειγμα, ένας χειρουργημένος ή ένας ογκολογικός ασθενής θα έχει τον έτσι κι αλλιώς δυσεύρετο γιατρό του 3 μέρες τη βδομάδα, ο οποίος θα είναι με το ρολόι στο χέρι να τελειώσει το 7ωρο και μετά να πάει στο ιδιωτικό ιατρείο, ενώ οι ασθενείς θα έχουν να επιλέξουν είτε να περιμένουν τουλάχιστον 4 μέρες για να επικοινωνήσουν με τον γιατρό που έχει το ιστορικό τους, είτε να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, νομιμοποιώντας έτσι το «φακελάκι» που τάχα η κυβέρνηση θέλει να πολεμήσει.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι», η κυβέρνηση προβλέπει «μισθολογικές αυξήσεις» - ψίχουλα για τους γιατρούς, την ίδια στιγμή που εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των επιδομάτων που έχουν μειωθεί ή καταργηθεί (νοσοκομειακής απασχόλησης, βιβλιοθήκης), τον 13ο και τον 14ο μισθό, την ένταξη όλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Παράλληλα διευρύνει τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικές διακομιδές, προβλέποντας ότι «τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δύνανται επικουρικά να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα».

Οσο για τις ιδιωτικές κλινικές, παρατείνει την ισχύ των αδειών τους για όσες έχουν λήξει από 1/3/2020 (και φυσικά εξακολουθούν να λειτουργούν) μέχρι και τις 31/12/2023 (άρθρο 44), χωρίς κρατικό έλεγχο και προϋποθέσεις, απαλλάσσοντας φυσικά τους κλινικάρχες και από τα σχετικά τέλη - παράβολα για την ανανέωση των αδειών.

Νομοθετεί τέλος το ξεχείλωμα του ωραρίου για τους εργαζόμενους στις φαρμακαποθήκες, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 53 «ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε φαρμακαποθήκης δύναται να διαμορφώσει το ωράριο λειτουργίας της φαρμακαποθήκης καθ' υπέρβαση των χρονικών ορίων καθώς και κατά την ημέρα του Σαββάτου, συμπεριλαμβανομένης πάντως της Κυριακής, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται η εργατική νομοθεσία»...

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί εδώ και τώρα!

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου - έκτρωμα για την δευτεροβάθμια περίθαλψη απαίτησε το ΚΚΕ κατά την έναρξη της συζήτησής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Την απαίτηση αυτή εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, μεταφέροντας το πάνδημο αίτημα υγειονομικών, εργαζομένων και των συνδικάτων τους, καθώς και πλήθους μαζικών φορέων από όλη την Ελλάδα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαιρέτισε τους αγώνες που δίνουν οι υγειονομικοί μαζί με άλλους κλάδους εργαζομένων σε όλη τη χώρα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης των εγκληματικών σχεδίων της κυβέρνησης σε βάρος της Υγείας. Οτι «θα αγωνιστούν για να μη γίνουν οι ασθενείς βορά στα κοράκια της Υγείας», ότι «δεν θα τους εγκαταλείψουν, συνεχίζοντας να δίνουν καθημερινά τη μάχη στο πλευρό των ασθενών», όπως έπραξαν και στη διάρκεια της πανδημίας, ότι «δεν θα τους αφήσουν ανυπεράσπιστους την ώρα της αρρώστιας επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Οπως και ότι δεν δέχονται να ενισχύσουν το εισόδημά τους από το υστέρημα των ασθενών, του λαού, που εξαιτίας αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής υποφέρει από την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την ανεργία, τους λεηλατημένους μισθούς».

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι υπηρετεί ξεκάθαρα τις ανάγκες των μεγάλων κλινικαρχών και των μεγαθηρίων της ιδιωτικής Υγείας, που μέσα στην πανδημία κερδοσκόπησαν άγρια, αφήνοντας ανθρώπους να πεθάνουν. «Συγχρόνως», πρόσθεσε, «ανοίγετε επικίνδυνους δρόμους στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα Υγείας».

«Πρόκειται για πιστή εφαρμογή της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ», που στο όνομά της πίνουν νερό ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και η οποία θέλει «τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την ενίσχυση της λειτουργίας τους ως "αυτοτελών", ανταγωνιστικών επιχειρηματικών μονάδων που θα "συνυπάρχουν" με τους ιδιωτικούς ομίλους στην Υγεία - Πρόνοια και θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας τους με την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες και στα ασφαλιστικά ταμεία», ανέδειξε ο Γ. Λαμπρούλης.

Και κάλεσε εκ μέρους του ΚΚΕ τους εργαζόμενους να ορθώσουν τείχος απέναντι σε αυτήν την πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου, να περάσουν στην αντεπίθεση για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην υγεία, στη ζωή, απαιτώντας αποκλειστικά και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, σύγχρονες και ποιοτικά άριστες υπηρεσίες Υγείας για τον λαό.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ολοι στους δρόμους ενάντια στο τερατούργημα!
  • Σε απεργιακό μπαράζ από τη Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • Συγκέντρωση την Πέμπτη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Σε στάσεις εργασίας προσανατολίζονται Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και συνδικάτα για την ίδια μέρα

Αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί, μαζί με εργατικά σωματεία, απαιτώντας την απόσυρσή του.

Στα νοσοκομεία της Αττικής, με απόφαση της ΕΙΝΑΠ προκηρύσσονται 24ωρες απεργίες τη Δευτέρα 28/11, την Τρίτη 29/11 και την Πέμπτη 1/12. Κατά τη διάρκεια αυτών των 3 ημερών δεν θα γίνονται τακτικά χειρουργεία και τακτικά ιατρεία, ενώ τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας τους εφημερεύοντες γιατρούς.

Πιο συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη, μέρα ακρόασης των φορέων για το νομοσχέδιο στη Βουλή:

-- Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας προκηρύσσει 24ωρη παναττική απεργία και καλεί σε συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στη Βουλή. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η ΠΟΕΔΗΝ με 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

-- Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΝΙΘ προκηρύσσει στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16).

-- Στο Ηράκλειο, σε τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) προχωρούν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (ΠΑΓΝΗ) και συγκέντρωση στην πύλη.

Την Τρίτη 29 Νοέμβρη:

-- Νέα 24ωρη παναττική απεργία από ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ και συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

-- Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΝΙΘ προκηρύσσει 24ωρη απεργία και καλεί στις 10 π.μ. στην 3η ΥΠΕ.

-- Στη Λάρισα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων καλεί σε σύσκεψη σωματεία και φορείς, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου.

Μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη

Την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη, μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής:

Σε στάσεις εργασίας προσανατολίζονται Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία στην Αττική, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, στη 1 μ.μ., στη Βουλή. Ηδη έχει πάρει απόφαση για στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ (12 μ. μέχρι 3 μ.μ.). Για την ίδια μέρα, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΟΕΝΓΕ: Ούτε βήμα πίσω! Αγώνας για δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό«Η κατάθεση του νομοσχεδίου - έκτρωμα, παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα, την ΟΕΝΓΕ, τις μεγαλύτερες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, της Αθήνας και του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, της Ηπείρου, όλες τις Ενώσεις της Κρήτης και της Βόρειας Ελλάδας, από τα Γρεβενά και την Καστοριά ως τη Θράκη, της Θεσσαλίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Βοιωτίας, των νησιών του Αιγαίου, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει διά πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

Καταγγέλλει δε ότι πρόκειται για την πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την Υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. «Αυτό υπηρετεί το νομοσχέδιο και όχι τη δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αυτό υπηρετεί η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο».

«Εκβιασμός»: Αυτή είναι η λέξη που περιγράφει το νομοσχέδιο, τονίζει η ΟΕΝΓΕ και εξηγεί: «Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Και αυτό έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν ως ελευθερία επιλογών. Εφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δίνουν την επιλογή σε όσους "το επιθυμούν" και "δεν τσιγκουνεύονται να πληρώσουν για την υγεία τους" να το κάνουν. Αυτό είπε στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ ο εισηγητής του νομοσχεδίου από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος.

Εκβιάζονται οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας, αν και εφόσον "θέλουν" να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία».

Η ΟΕΝΓΕ σχολιάζει και τις αλλαγές στο ιατρικό μισθολόγιο, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για απροκάλυπτη ομολογία ότι «δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν ούτε στο ελάχιστο την περίφημη "δημοσιονομική σταθερότητα", απαραίτητο όρο για να συνεχίσουν την τρελή τροχιά τα κέρδη των λίγων». Αναδεικνύει τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης για 10% αύξηση στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών και σημειώνει ότι όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο σε καμιά περίπτωση δεν αναπληρώνουν τις απώλειες.

Απαιτεί να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο - έκτρωμα και διαμηνύει: «Ούτε βήμα πίσω! Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού μας, των γονιών μας, των παιδιών μας, δεν πρόκειται να γίνουμε. Αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό».

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ προχωράει στη συλλογή υπογραφών μέσω του site της, σε κείμενο με την απαίτηση για απόσυρση του νομοσχεδίου. «Ο κάθε τίμιος γιατρός που θέλει να συνδυάσει την προσφορά στην κοινωνία και στην επιστήμη, με συνθήκες εργασίας και αμοιβές ανθρώπινες, πρέπει να είναι ο πρώτος που θα εναντιωθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.

  • Σε μαζική, αγωνιστική απάντηση ενάντια στο νομοσχέδιο σμπαραλιάσματος και πλήρους διάλυσης του δικαιώματος του λαού στη δωρεάν Υγεία και σε στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι υγειονομικοί, καλεί το ΠΑΜΕ, απαιτώντας την απόσυρση του εκτρώματος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ