ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Κηρύσσουν ανεπιθύμητους τους υπουργούς του ΟΟΣΑ

Σήμερα, στις 10 το πρωί διαδηλώνουν στο Λαγονήσι

Σήμερα, φοιτητές και σπουδαστές κάνουν πράξη τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων να υποδεχτούν αγωνιστικά τους υπουργούς Παιδείας του ΟΟΣΑ, οι οποίοι σήμερα και αύριο συνεδριάζουν στο Λαγονήσι. Ετσι, με βάση το κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΤΕΙ και φοιτητικών συλλόγων, φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώνονται σήμερα στις 10 το πρωί στο χώρο της Συνόδου των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ, στο Λαγονήσι. Στο πλαίσιο της συμπόρευσης φοιτητών κι εργαζομένων, που προχώρησε με συγκεκριμένα βήματα το προηγούμενο διάστημα, το αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση στο Λαγονήσι θα δώσουν και δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Εκεί, στο Λαγονήσι, οι 35 υπουργοί Παιδείας που θα παραστούν, θα συζητήσουν επί της ουσίας για την αποδοτικότερη προσαρμογή της ανώτατης εκπαίδευσης στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

«Είναι ανεπιθύμητοι»! Δηλώνουν ξεκάθαρα φοιτητές και σπουδαστές, που, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, απαιτούν να αποσυρθεί ο νόμος - πλαίσιο και ξεκαθαρίζουν: «Καμιά συμμετοχή στο στημένο διάλογο! Παλεύουμε ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη δουλιά».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξιοποιήσει στο έπακρο τις εργασίες και τις αποφάσεις της Συνόδου του ΟΟΣΑ, για να υποστηρίξει την «αναγκαιότητα» των αναδιαρθρώσεων που προωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα του ΟΟΣΑ, σχετικά με τη Σύνοδο που ξεκινάει σήμερα, εμφανίζονται τέσσερα σενάρια για την ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης που όλα συγκλίνουν στη στενή σύνδεση των ιδρυμάτων με τις ανάγκες της αγοράς. Τα σενάρια προτείνουν τους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί αυτή η σύνδεση:

- Μέσα από «παγκοσμιοποιημένα» «δίκτυα συνεργασίας» ιδρυμάτων και αγοράς.

- Μέσα από τη σύνδεση με τις «τοπικές κοινωνίες» σε εθνικό επίπεδο.

- Μέσα από τη λεγόμενη «αυτοτέλεια», όπου τα ιδρύματα θα κλείνουν μόνα τους τις συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα ή το κράτος και τέλος,

- μέσα από το διεθνή ανταγωνισμό των ιδρυμάτων και τη σύνδεση με την GATS.

Απέναντι σε όλα αυτά, φοιτητές και σπουδαστές, μαζί με τους γονείς τους, τους εργαζόμενους απαντούν «ΟΧΙ», έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν παζαρεύουν πόσα δικαιώματα θα χάσουν. Γι' αυτό και επιμένουν στο «κανένας διάλογος!», αλλά προτάσσουν τα αιτήματά τους, τις ανάγκες τους για Παιδεία που θα υπηρετεί την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και του λαού και όχι του κεφαλαίου.

Χωρίς να κάνουν ούτε βήμα πίσω, φοιτητές και σπουδαστές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, τις καταλήψεις, ενώ δίνουν και νέο αγωνιστικό ραντεβού αυτή τη βδομάδα, την Πέμπτη 29 Ιούνη, που θα περικυκλώσουν τη Βουλή, καθώς εκείνη τη μέρα θα ξεκινήσει η αρχική συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στις αποφάσεις τους, επισημαίνουν την ανάγκη να βρίσκονται σε επιφυλακή και αγωνιστική επαγρύπνηση, τονίζοντας ότι θα μείνουν μπροστά στην πάλη μαζί με όλο το λαό. Καλούν δε σε άμεσο συλλαλητήριο με κλειστές σχολές οποιαδήποτε μέρα και αν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Η πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στην Αθήνα έχουν οριστεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Παράλληλα, και χωρίς να διακοπούν οι κινητοποιήσεις, έχει ξεκινήσει σε κάποιες σχολές η εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές και αναμένεται να γενικευτεί στις περισσότερες σχολές την επόμενη βδομάδα.

Σήμερα και σε άλλες πόλεις

Motion Team

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στη σύνοδο των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ πραγματοποιούν σήμερα φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι σε διάφορες πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου καλεί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σε συλλαλητήριο εργαζόμενους και φοιτητές με σύνθημα: «Καμία συμμετοχή στο διάλογο - απάτη. Φοιτητές - Εργατιά στο δρόμο για δωρεάν - δημόσια - λαϊκή Παιδεία». Σχετικό κάλεσμα απευθύνουν και φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

Επίσης, συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα σε:

  • Αλεξανδρούπολη, στις 12 μ., στο Δημαρχείο
  • Κομοτηνή, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία
  • Ξάνθη, στις 12 μ., στο Πολυτεχνείο
  • Καβάλα, στις 12 μ., στην πλατεία Καπνεργάτη
  • Δράμα, στις 12 μ., στο ΤΕΙ.
Στο Κιλκίς

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των σπουδαστών με κάθε τρόπο εξέφρασε ο Κώστας Χαλίτσιος, υποψήφιος νομάρχης Κιλκίς με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», σε περιοδεία, που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή στην κατάληψη των σπουδαστών του ΤΕΙ Κιλκίς. «Τα προβλήματα της Παιδείας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κ. Χαλίτσιος, «δεν αφορούν μόνο τους φοιτητές αλλά όλο το λαό, καθώς με το νέο νόμο - πλαίσιο οξύνονται τα ταξικά κριτήρια στην Παιδεία, κι η λαϊκή οικογένεια θα έρθει αντιμέτωπη με νέες δυσκολίες».

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο νόμος - πλαίσιο ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ

Τις αναδιαρθρώσεις που προωθεί ο νόμος - πλαίσιο αποκαλύπτει με γλαφυρό τρόπο σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική.

Η Πανσπουδαστική υπογραμμίζει τις «δεσμεύσεις» - συναποφάσεις της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, στη Λισαβόνα και το Μπέργκεν, για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και υποταγή των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στον ίδιο στόχο, με χρονικό ορίζοντα το 2010. Τονίζει ότι ο νόμος - πλαίσιο, «επειδή ακριβώς υπακούει σε αυτές τις δεσμεύσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς το μεγάλο κεφάλαιο, είναι νόμος για να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση, την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, την υποβάθμισή τους, την ένταση των ταξικών φραγμών».

Επισημαίνει ακόμα ότι το προσχέδιο «έχει υιοθετήσει πλήρως τις άθλιες προτάσεις του ΕΣΥΠ, που έχουν απορριφθεί καθολικά από τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση», αφού αποτελεί τον κανονισμό «για την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων».

Τέρμα η δωρεάν Παιδεία

Σχολιάζοντας το πρώτο άρθρο του προσχεδίου, που καθορίζει ως βασική αποστολή των πανεπιστημίων την «παροχή υπηρεσιών», η Πανσπουδαστική τονίζει: «Οποιος έχει και με βάση το πόσο έχει, θα μπορεί να "αγοράζει" τις "υπηρεσίες"! Δεν έχεις; Θα πάρεις το φθηνότερο και το κακής ποιότητας "προϊόν" ή κατά τα λεγόμενα του Βερέμη "κόψε το λαιμό σου να βρεις". Γι' αυτούς που έχουν, δηλαδή για το κεφάλαιο, θα κάνουν πιρουέτες για να σε ευχαριστήσουν. Θες έρευνα για "έξυπνα" όπλα, για να τσακίζεις με "χειρουργικά χτυπήματα" λαούς; Θα το κάνουνε. Θες "επιστημονική" σφραγίδα στα μεταλλαγμένα σου, στα σαπιοκάραβά σου; Θες απόφοιτους ακόμη περισσότερο εκμεταλλεύσιμους και υποτακτικούς; Θα τα προσφέρουνε; Πώς αλλιώς θα αναπτυχθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων μέχρι το 2010 με βάση τη Λισαβόνα;».

Οσο για την ψευδεπίγραφη «δωρεάν» Παιδεία, σχολιάζει ότι τα δωρεάν συγγράμματα (προβλέπεται δωρεάν ένα μόνο για κάθε μάθημα, τα υπόλοιπα πληρώνονται) και η φοιτητική μέριμνα κόβονται. Για τα δάνεια που προβλέπονται στο προσχέδιο η ΠΚΣ σχολιάζει ότι εισάγονται και «για να σε έχουν στο χέρι και όταν βγεις στη δουλιά, όπου θα πρέπει να έχεις συνέχεια σκυμμένο το κεφάλι, να δέχεσαι τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις γιατί ...θα τρέχει το δάνειο».

Ακόμα, υπογραμμίζει στοιχεία που θυμίζουν επιχείρηση, όπως το «τετραετές ακαδημαϊκό - αναπτυξιακό πλάνο, manager, "φύλαξη του ιδρύματος και της περιουσίας του με τον προσφορότερο τρόπο", εσωτερικός κανονισμός».

Και αναδεικνύει το ζήτημα του ασύλου, σημειώνοντας: «Σε μια επιχείρηση δε χωράνε σε καμία περίπτωση οι δημοκρατικές και ακαδημαϊκές ελευθερίες, το άσυλο (...) Πώς θα μπορεί να ανεχτεί ο κάθε επιχειρηματίας να του χαλάνε τη σούπα της άμεσης εκτέλεσης της παραγγελίας του, των συμβολαίων; (...) Με βάση τις διατάξεις στο προσχέδιο, πλέον η κατάληψη, ακόμα και μια παράσταση διαμαρτυρίας, θεωρείται αδίκημα επιλήψιμο».

Η ΠΚΣ σχολιάζει την υποβάθμιση των σπουδών στο επίπεδο της κατάρτισης σχολιάζοντας: «Πώς θα αναπτύξουν την ανταγωνιστικότητά τους οι επιχειρήσεις όταν θα έχουν μορφωμένους και επιστημονικά ολοκληρωμένους απόφοιτους; Οταν δε θα μπορούν εκ των πραγμάτων να τους αλλάζουν σαν τα πουκάμισα για να τους κρατάνε μια ζωή στην ομηρία, από την κατάρτιση στην απασχολησιμότητα, στην ανεργία και την επανακατάρτιση; Μπορούν τέτοια "πανεπιστήμια" να έχουν φοιτητές για μεγάλο χρονικό διάστημα; Εδώ τα ίδια τα τμήματα θα έχουν διάρκεια ζωής λίγων χρόνων!».

Αλλά και για τους καθηγητές επισημαίνει ότι με βάση τους στόχους για πανεπιστήμιο - επιχείρηση, «όχι μόνο δεν μπορεί να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά πρέπει να έχουν και οργανική σύνδεση με τις επιχειρήσεις. Πρέπει να είναι πλήρως και αποκλειστικώς υποταγμένοι, χωρίς ηθικές αναστολές».

Κανένας διάλογος

Καταλήγοντας για τον περίφημο «διάλογο» η ΠΚΣ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών «θέλει να αλέσει τους αγώνες μας στη μηχανή της συναίνεσης και του συμβιβασμού».

Στο κάλεσμά της η ΠΚΣ σημειώνει: «Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ! Το ζήτημα της Παιδείας πρέπει να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα! Ολοι σε επαγρύπνηση! Ο νόμος πλαίσιο ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ και πρέπει να επιστραφεί! ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ και η συμπληρωματική σ' αυτόν αναθεώρηση του άρθρου 16». Και τονίζει: «Τώρα πρέπει να μπουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες διεκδικήσεις για Παιδεία που δε θα είναι υποταγμένη στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της αγοράς. Για Ενιαία Λαϊκή Παιδεία Δημόσια και Δωρεάν με Δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο βασικής παιδείας, με μεταλυκειακές τεχνικοεπαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Για Παιδεία προς όφελος της γενικής ευημερίας και των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών».

Διαδηλώνουμε σήμερα με τους φοιτητές στο Λαγονήσι

Δήλωση του Γιώργου Μαυρίκου, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» σε Αθήνα - Πειραιά

Με αφορμή τη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ και τη διαδήλωση που οργανώνουν σήμερα στο Λαγονήσι σπουδαστικοί και φοιτητικοί σύλλογοι, ο Γιώργος Μαυρίκος σημείωσε χτες:

«Η παρουσία των υπουργών Παιδείας των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ, ενός ιμπεριαλιστικού οργανισμού, στην Αθήνα, δεν είναι για καλό.

Γίνεται λίγες μέρες μετά μετά την κατάθεση του προσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση που παρουσίασε η κυβέρνηση, με στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων.

Την ώρα που οι φοιτητές διαδηλώνουν για πτυχία με αξία και δουλιά με δικαιώματα, οι υπουργοί Παιδείας των χωρών του ΟΟΣΑ έρχονται να συζητήσουν το πώς τα πανεπιστήμια θα συμβάλουν στην αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους. Με κεντρικό θέμα συζήτησης το θέμα της χρηματοδότησης των σχολών, είναι φανερό ότι αυτό που επιδιώκουν είναι το πιο σφιχτό δέσιμο των σχολών με τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια πολιτική και στην Παιδεία έτσι που να υπηρετεί τη στρατηγική της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών και σπουδαστών που διαδηλώνουν. Θα διαδηλώσουμε μαζί τους και στο Λαγονήσι, σήμερα Τρίτη 27 Ιούνη».


ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Υπαγορεύουν το περιεχόμενο του «διαλόγου»

Για «πτυχίο που να σηματοδοτεί ουσιαστική γνώση και να παρέχει ρεαλιστικές προοπτικές εργασίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, χτες μετά τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, ζητώντας επιτακτικά και χωρίς περιστροφές τη σύνδεση της Παιδείας με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Σ' αυτή την κατεύθυνση ζήτησε συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων σε διάλογο με το επιχείρημα ότι «στο θέμα της Παιδείας δεν υπάρχει πλέον χώρος για μισά λόγια και μισές δουλιές». Ο ίδιος έθεσε ως επιτακτική την ανατροπή ουσιαστικά ολόκληρου του περιεχομένου των σπουδών, στην κατεύθυνση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, προκειμένου, υποτίθεται, κατά τα λεγόμενά του, πρώτον η Παιδεία να μη συνεχίσει να παράγει πτυχιούχους ανέργους, δεύτερον τα ελληνικά πτυχία να μην είναι πτυχία «δεύτερης κατηγορίας» στην Ευρώπη και τρίτον να επιτευχθεί ο προσδοκώμενος από την οικονομική ολιγαρχία «εκσυγχρονισμός».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΕΙ
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Εκπρόσωποι από τριάντα συλλόγους σπουδαστών από όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν σε 100 Τμήματα των ΤΕΙ, εκπρόσωποι που είχαν οριστεί από τις ίδιες τις συλλογικές διεργασίες των σπουδαστών, τις γενικές συνελεύσεις και τις επιτροπές κατάληψης, συναντήθηκαν στην Αθήνα, το περασμένο Σάββατο, στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ κατέληξε σε μια αναλυτική ανακοίνωση, που συνδιαμορφώθηκε από τους εκπροσώπους των σπουδαστών από όλη τη χώρα, βασίζεται στις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων και προβάλλει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων που περιγράφει την απαίτησή τους για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, ενάντια στην πολιτική της Μπολόνια και της Λισαβόνας και όσους την υπηρετούν. Το Συντονιστικό λέει ξεκάθαρα «Καμιά συμμετοχή στο διάλογο», καλεί στις κινητοποιήσεις σήμερα και την Πέμπτη, ενώ παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη «το ζήτημα της Παιδείας να γίνει παλλαϊκή υπόθεση».

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Πρόκληση η Σύνοδος υπουργών

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Παιδείας των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, που συνέρχεται από αύριο στο Λαγονήσι, ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα συνθήματα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις φοιτητών, σπουδαστών και εργαζόμενων εξακολουθούν να ηχούν σε όλη τη χώρα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία αποτελεί πρόκληση η Σύνοδος των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ στο Λαγονήσι, για να προσθέσουν νέους κρίκους στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Γιατί η ανώτατη εκπαίδευση που σχεδιάζουν βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από εκείνη που έχουν ανάγκη και διεκδικούν φοιτητές και εργαζόμενοι. Η απάντηση φοιτητών και εργατών στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας έχει ήδη δοθεί. Και θα επαναληφτεί ακόμα πιο δυνατά, την ώρα που οι υπουργοί του κεφαλαίου θα κάνουν τις φιέστες τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ