ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ «ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ»
Στις «σταθερές» του ανεπαρκούς δημόσιου συστήματος Υγείας

Σε επιφυλακή είναι τα νοσοκομεία της χώρας για την «νέα γρίπη», ωστόσο τα κενά εξακολουθούν να είναι τεράστια

ICON

Σε επιφυλακή είναι τα νοσοκομεία της χώρας για την «νέα γρίπη», ωστόσο τα κενά εξακολουθούν να είναι τεράστια
Στις «σταθερές του δημόσιου συστήματος Υγείας» - με τις τρομακτικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό - θα στηριχτεί, χωρίς έκτακτες ή πρόσθετες ενισχύσεις, τελικά η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της πανδημίας της «νέας γρίπης» σε περίπτωση έξαρσής της στη χώρα μας.

Ως εργαλείο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει, με τη σχετική επικαιροποίηση, τα σχέδια δράσης για την γρίπη των πτηνών και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα ενιαιοποιηθούν σε ένα Εθνικό Σχέδιο το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι και την Πέμπτη για να παραδοθεί στον «πρωθυπουργό και στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία» κατά την έκφραση του υπουργού Υγείας.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τις χτεσινές εξελίξεις - που συνοδεύτηκαν από δύο ακόμα σοβαρά κρούσματα - και τις κινήσεις της κυβέρνησης. Χτες το πρωί συνεδρίασε το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο (ΕΕΕΣ), που ανέλαβε να οριστικοποιήσει το εθνικό σχέδιο για την πανδημία της «νέας γρίπης». Στη συνέχεια η πρόεδρος του ΕΕΕΣ καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου, με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επίσης χτες το απόγευμα η Ελένη Γιαμαρέλου ενημέρωσε και τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο.

Συστάσεις υπό «επιστημονική αβεβαιότητα»

Συστάσεις ότι δεν χρειάζεται πανικός - την ίδια ώρα που ο ίδιος διαπίστωνε επιστημονική αβεβαιότητα - έκανε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Υγείας. «Αυτή τη στιγμή, είπε, σ' ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα, για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ενα κράτος οφείλει να προνοεί, να σχεδιάζει, να ετοιμάζεται ακόμα και για το χειρότερο σενάριο. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους, ότι η ελληνική πολιτεία, όπως ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις μήνες, έτσι και θα συνεχίσει: Με σοβαρότητα, με σχέδιο, με στρατηγική, για να μπορέσουμε πλέον ως κοινωνία, να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, της οποίας την εξέλιξη δεν γνωρίζουμε». Στη συνέχεια ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο υποστηρίζοντας ότι «καλύπτει όλες τις πτυχές αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος». Χωρίς να κάνει αναφορά σε καμία πρόσθετη έκτακτη ενίσχυση για τα κενά των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο «ενεργοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος είχε και έχει ούτως ή άλλως τις σταθερές του». Μ' άλλα λόγια η πρακτική της κυβέρνησης θα είναι, «θα πορευτούμε μ' ό,τι έχουμε»...

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι το ΕΕΕΣ «έχει πάρει ήδη οδηγία, ώστε σε τακτά χρονικά διαστήματα - κάθε δέκα ή δεκαπέντε ημέρες - να καταθέτει ένα υπόμνημα, το οποίο θα διανέμεται από το Υπουργείο Υγείας στην πολιτική και στην πολιτειακή ηγεσία». Αναφερόμενος στα εμβόλια ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «έχει προβλεφθεί ώστε να καλυφθεί ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός αλλά και οι κάτοικοι της χώρας» εννοώντας προφανώς ότι η κάλυψη αυτή θα αφορά και τις ανασφάλιστες ομάδες όσων ζουν στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν διασφαλιστεί 40 εκατ. ευρώ - με την πρόβλεψη να φτάσουν τα 58 εκατ. ευρώ - για τα εμβόλια.

Μήνυμα «ψυχραιμίας και σύνεσης» επιχείρησε να εκπέμψει ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος μετά τη χτεσινή συνάντησή του με την Ελένη Γιαμαρέλου.

«Η πρόληψη, είπε, έχει προχωρήσει αρκετά καλά και έχει δουλέψει, έχει φέρει δηλαδή αποτελέσματα και μέχρι στιγμής δεν είμαστε σε φάση που μπορούμε να πάρουμε κάποιες βεβιασμένες αποφάσεις» υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας για να υπογραμμίσει ότι «αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογείται καθυστερημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς» όταν του υποβλήθηκε η σχετική ερώτηση. «Αυτό, βεβαίως, πρόσθεσε δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον, αν τα δεδομένα αλλάξουν. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία διαρκή κινητικότητα των όποιων δεδομένων, όχι μόνο στη δική μας χώρα που σας είπα ότι είναι από τις καλύτερες, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Ως εκ τούτου, κάθε φορά οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα. Εμείς, σαν υπουργείο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, με ψυχραιμία, για να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανό σενάριο».

Συναινετική ...αντιπαράθεση

Σε συγκαταβατικό κλίμα - χωρίς να εγκαταλείψουν τις άσφαιρες αντιπαραθέσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τις εκρηκτικές ανάγκες στην αντιμετώπιση πανδημίας - κινήθηκαν χτες η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ ότι δεν δίνει αληθή στοιχεία, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε έκκληση η αξιωματική αντιπολίτευση «να αντιληφθεί ότι η υπόθεση της αντιμετώπισης της "Νέας Γρίπης" είναι μια εθνική υπόθεση».

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι το κόμμα του δικαιώθηκε πλήρως και εξέφρασε τη χαρά του, που «τις επόμενες μέρες, επιτέλους θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί το Εθνικό Σχέδιο». Ταυτόχρονα χαρακτήρισε άστοχες τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας. Ακολούθησε νέα απάντηση του υπουργείου Υγείας.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ» - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα...

Μία απ' τις σκοτεινές όψεις των διαπλεκόμενων συμφερόντων ανάμεσα σε κάθε λογής επαΐοντες- επιδημιολόγους και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες ήρθε χτες απ' τη Βρετανία στο φως της δημοσιότητας. Ο καθηγητής σερ Ρόι Αντερσον απ' το «Ιμπίριαλ Κόλετζ», που συμμετέχει στην Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα Εκτάκτων Καταστάσεων (SAGE) της βρετανικής κυβέρνησης, είναι παράλληλα και στο μισθολόγιο της «Glaxosmithkline». Της φαρμακοβιομηχανίας που φτιάχνει ανάμεσα σ' άλλα το αντιγριπικό φάρμακο «Ρελέντζα», που ετοιμάζει αντιγριπικά εμβόλια κατά του ιού Η1Ν1 της «νέας γρίπης» και έχει δει τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου να εκτοξεύονται στα 2,1 δισ. στερλίνες! Παρόμοια υπερκέρδη παρουσιάζουν και άλλες φαρμακοβιομηχανίες που επωφελούνται τα μέγιστα όχι τόσο απ' την έξαρση της νόσου όσο απ' τη διεθνή επιχείρηση πανικού και παραπληροφόρησης...

Η παράλληλη συμμετοχή του Αντερσον στα μισθολόγια της «GlaxoSmithKline» και στη συμβουλευτική ομάδα που έχει αναλάβει, για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, την κατάρτιση του σχεδίου δράσης κατά της «νέας γρίπης» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και απαιτήσεις για παραίτησή του για ευνόητους λόγους δεοντολογίας.

Παράλληλα, στη Βρετανία η επιστημονική και τεχνική επιτροπή της Βουλής των Λόρδων απαίτησε περισσότερη διαφάνεια και πληροφόρηση σχετικά με το πώς και εάν μπορούν να αντεπεξέλθουν οι υγειονομικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες της χώρας σε αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων της γρίπης. Αφορμή έδωσε η πρόσφατη μεταφορά Βρετανίδας εγκύου σε ειδική μονάδα εντατικής θεραπείας στη Σουηδία επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη ανάλογη νοσηλευτική μονάδα στη Βρετανία... Πληροφορίες από βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το βρετανικό σύστημα Υγείας έχει υπογράψει ήδη συμβάσεις με δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία στο εξωτερικό για την «εξυπηρέτηση» ανάλογων καταστάσεων...

Επίσης χτες δεν πέρασε απαρατήρητη η επιβεβαίωση της περίπτωσης μετάδοσης της «νέας γρίπης» στην Ταϊλάνδη από 24χρονη έγκυο στο έμβρυο που κυοφορούσε και που γεννήθηκε το Σάββατο δύο μήνες νωρίτερα. Οι γιατροί αγνοούν τη διαδικασία μετάδοσης της νόσου απ' τη μητέρα στο έμβρυο, το οποίο νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο της Μπανγκόνγκ ενώ η μητέρα σε κρίσιμη κατάσταση.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ εκτιμήθηκε ως υψηλό το 6% ποσοστό θνησιμότητας των εγκύων γυναικών στη χώρα που αρρώστησαν απ' τη «νέα γρίπη» και γι' αυτό προτείνεται να συμπεριληφθούν οι έγκυες στις ομάδες υψηλού κινδύνου που θα εμβολιαστούν απ' το φθινόπωρο κατά προτεραιότητα.

Σοβαρά κρούσματα με τη σφραγίδα των ανεπαρκειών

Οι καθυστερήσεις - που αποτυπώνουν τις σοβαρές ελλείψεις στις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας - είναι ο κοινός παρανομαστής των δύο σοβαρών κρουσμάτων της νέας γρίπης, που ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Υγείας.

Το δεύτερο κρούσμα εμφανίστηκε και αυτό - μετά τον 33χρονο - στην Κρήτη. Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 42 ετών, που προσήλθε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ) με αναπνευστική δυσχέρεια. Η κλινική εικόνα του επιδεινώθηκε ραγδαία και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ίδιος ασθενής είχε προσέλθει στις 24/7/2009 με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου εξετάσθηκε και έγινε η δειγματοληψία για το νέο ιό.

Αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι και μια 16χρονη Βρετανίδα που παραθέριζε στην Κεφαλονιά νοσηλεύεται από προχτές στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια. Η 16χρονη είχε εμφανίσει, όπως έγινε γνωστό μέσω των Μέσων Ενημέρωσης και όχι από την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα πριν από περίπου μια βδομάδα.

Εξάλλου σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση, εξακολουθεί να νοσηλεύεται και ο 33χρονος στη ΜΕΘ του ΠΕΠΑΓΝΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ