ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στην ΚΠΕ μεταφέρεται σήμερα η κόντρα

Η πρόταση Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο τον Οκτώβρη στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

Πάνω στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, για έκτακτο συνέδριο στις 10 και 11 Οκτώβρη, συζητάει και αποφασίζει σήμερα η ΚΠΕ του κόμματος. Ανάλογη πρόταση του Αλ. Τσίπρα είχε απορριφθεί από την ΚΠΕ πριν από περίπου ένα μήνα, όταν αποφασίστηκε η διενέργεια διαρκούς και όχι έκτακτου συνεδρίου. Στην τελευταία της συνεδρίαση, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ διχάστηκε ως προς την επαναφορά της συγκεκριμένη πρότασης. Εφτά από τα 14 παρόντα μέλη, προερχόμενα από όλες τις τάσεις, διαφώνησε με το έκτακτο συνέδριο, η διενέργεια του οποίου εξαρτάται από τη σημερινή απόφαση της ΚΠΕ. Αντίθετος στο συνέδριο είναι και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

Στο φόντο της συνεδρίασης που θα ξεκινήσει σήμερα με ομιλία του Αλ. Τσίπρα, οξύνεται η διαμάχη ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΝ που τάσσονται υπέρ ή κατά της πρότασης για συνέδριο. Μιλώντας στο ραδιόφωνο, ο Νίκος Βούτσης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ εκτίμησε χτες ότι «θα εγκριθεί η προσφυγή σε έκτακτο Συνέδριο» και πως «στο έκτακτο Συνέδριο οι σχέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ θα αποσαφηνιστούν απολύτως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ΣΥΝ». Εγκάλεσε ακόμα «κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ» επειδή, όπως είπε, «χρησιμοποιούν ως σάκο του μποξ τον ΣΥΝ και τον Τσίπρα και δεν έχουν διατηρήσει τον πολιτικό πολιτισμό και το σεβασμό της διαφορετικότητας που είχαμε στην αρχή». Στον αντίποδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης, ισχυρίστηκε χτες ότι «ένα έκτακτο συνέδριο δεν προσφέρει τίποτα παρά να ανακυκλώσει προβλήματα και να δημιουργήσει καινούριες εντάσεις».

Και στο βάθος ΠΑΣΟΚ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θέση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο που αυτή διατυπώνεται μια μέρα μετά τη σημείωση του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι το ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί η συζήτηση στον ΣΥΝ να οδηγήσει σε μια προγραμματική σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ. Δίνοντας συνέχεια στις ζυμώσεις, ο Θ. Λεβέντης άφησε χτες ορθάνοιχτη την πόρτα για σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προεκλογική συνεργασία δεν τίθεται θέμα από κανέναν. Μετεκλογικά ασφαλώς έχει σημασία ποια θα είναι η κυβέρνηση της χώρας. Κι αυτό θα εξαρτηθεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν θα υπάρξει αυτοδυναμία, αν δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, οτιδήποτε άλλο (...) Για να υπάρξει συνεργασία θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες προγραμματικές συμφωνίες και κάποιες συγκλίσεις (...) Αν δεν γίνει με αρχές, εγγυήσεις, προγράμματα κλπ. ασφαλώς δεν θα γίνει αποδεκτή.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε χτες και ο Ν. Μπίστης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τα τεκταινόμενα στον ΣΥΝ. Οπως είπε, «Η σταθερή μας θέση για διάλογο και συνεργασία, ακόμη και αν έχουμε την αυτοδυναμία είναι δεδομένη, την έχει πει το ΠΑΣΟΚ την έχει επαναλάβει πολλές φορές. Εάν η Αριστερά, ο Συνασπισμός, "είχε μυαλό", επιτρέψτε μου την έκφραση, πέρυσι που είχε το δημοσκοπικό φούσκωμα θα είχε κατανοήσει ότι ο ρόλος της είναι, τηρώντας την αυτοτέλειά της, να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη μεγάλη υπόθεση της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Δεν το επέλεξε και βασανίζεται τώρα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προβοκάτσια Κοροβέση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε χτες από τη στήλη του στην «Ελευθεροτυπία» για να υπερασπιστεί τις προηγούμενες δηλώσεις του, λέγοντας ότι οι δυο δημοσιογράφοι που αναπαράγουν τα μυθεύματα για την περίοδο της κυβέρνησης Ζολώτα και τις μίζες «του ανοίγουν τα μάτια». Ενδεικτικό ωστόσο της «αριστεράς» που υπερασπίζεται ο Κοροβέσης και το κόμμα του, μια αριστερά της ενσωμάτωσης και τις διαχείρισης, είναι το δίλημμα που θέτει ο βουλευτής προς τους ομογάλακτούς του, λέγοντας: «Θέλετε μια νέα Αριστερά του 21ου αιώνα για μια μη βίαιη επανάσταση που θα ανατρέψει το μαφιόζικο καπιταλισμό του νεοφιλελευθερισμού ή ζητάτε έναν διορισμό στο Δημόσιο, έστω και αν αυτό έχει τη μορφή του υπουργικού θώκου;».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΑΚΗ
Συνεπής μαχητής για τα συμφέροντα του λαού

Το όνομά του δόθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο και σε δρόμο της γενέτειράς του

Ο Γ. Πατάκης συζητάει με παραγωγούς στη διάρκεια περιοδείας το 2003
Ο Γ. Πατάκης συζητάει με παραγωγούς στη διάρκεια περιοδείας το 2003
Εντονη συγκίνηση και μεγάλη περηφάνια ήταν τα συναισθήματα που επικράτησαν στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Γιάννη Πατάκη, που διοργάνωσε ο Δήμος Νίκαιας Λάρισας και στην οποία παραβρέθηκε πλήθος κόσμου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοθεσίας του Κλειστού Γυμναστηρίου Νίκαιας και της οδού που διέρχεται μπροστά από αυτό, στα οποία δόθηκε το όνομα του Γιάννη Πατάκη, όπως ομόφωνα είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας.

Στη συνέχεια, στην κεντρική πλατεία του χωριού, παρουσιάστηκε μικρό αφιέρωμα στη ζωή και στη δράση του Γιάννη Πατάκη, στο οποίο αναδείχτηκε η προσφορά του στο λαό της περιοχής και, γενικότερα, της χώρας μας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η σύντροφος στη ζωή του Γιάννη Πατάκη, Μιμίκα και ο γιος του Δημήτρης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Χώτο, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της Επιτροπής Θεσσαλίας του Κόμματος, καθώς, επίσης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Νομαρχίας και του Δήμου Λάρισας, ο δήμαρχος Νίκαιας, Ρ. Κομίτσας, ο Β. Μπούτας και ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδροι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας, αντιστοίχως, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ.ά.

Αγωνιστής σε όλα τα μέτωπα

Στην ομιλία του ο Ν. Ζιαβλάκης, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου, τόνισε, ιδιαίτερα, ότι η συνεπής κομμουνιστική στάση, καθώς και η αγωνιστική δράση του Γιάννη Πατάκη ήταν που του εξασφάλισαν τη βαθιά εκτίμηση που απολάμβανε από τους ανθρώπους του μόχθου, ανεξαρτήτως, μάλιστα, πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων. Αναφερόμενος στην αγάπη που έτρεφε για την ιδιαίτερη πατρίδα του, επισήμανε ότι ως βουλευτής, ευρωβουλευτής, συνδικαλιστής ασχολήθηκε με θέματα και ζητήματα πανελλήνιας διάστασης και πανευρωπαϊκής εμβέλειας, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τα «μικρά προβλήματα» της Νίκαιας και, μάλιστα, πολλές φορές έδινε σ' αυτά προτεραιότητα.

Ομως - συνέχισε - ο Γιάννης Πατάκης δεν ήταν «τοπικιστής». Αυτό δεν του το επέτρεπε, άλλωστε, ούτε ο χαρακτήρας του, ούτε και η κομμουνιστική ιδεολογία του. Πίστευε ότι η κοινότητα μπορεί ν' αποτελέσει το οργανωμένο κύτταρο μιας νέας κοινωνίας, η οποία θα είναι σε θέση να δημιουργεί, να διατηρεί και να διαφυλάσσει ανθρώπινες σχέσεις που θα στηρίζονται στη δημιουργική συνεργασία και όχι στον ανταγωνισμό, στην αλληλεγγύη και όχι στην αλληλοεξόντωση, στην αλληλοβοήθεια και όχι στην εκμετάλλευση. Δηλαδή, τη σοσιαλιστική κοινωνία που ποτέ δεν έπαψε να ονειρεύεται και για την οποία ποτέ δε σταμάτησε να παλεύει.

Αναφερόμενος στη συνδικαλιστική δράση του Γιάννη Πατάκη, στάθηκε στους αγώνες υπέρ των συμφερόντων, των δίκιων και των οραμάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Καταλήγοντας ο Ν. Ζιαβλάκης, τόνισε: Η απόδοση τιμής από το δήμο μας στο πρόσωπο του Γιάννη Πατάκη είναι χρέος και καθήκον. Κι αυτή η οφειλόμενη απόδοση τιμής θα έχει περισσότερη αξία, αν δε μείνει μόνο στα λόγια και δεν αρκεστεί σε κάποιες συμβολικές ενέργειες, αλλά συνδυαστεί με πολιτικές πράξεις και έργα που θα κινούνται στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων των συντοπιτών μας...

Ας μην κοροϊδευόμαστε...

Αλλο ένα «δείγμα» της «εναλλακτικής προοδευτικής πολιτικής διακυβέρνησης», που διατυμπανίζει ότι θα φέρει το ΠΑΣΟΚ, έφερε στην επιφάνεια η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Δαμανάκη με συνέντευξή της στο κρατικό ραδιόφωνο. Ρωτήθηκε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν γίνει κυβέρνηση σε «σχέση με το Ασφαλιστικό και το χρόνο εργασίας των γυναικών;» και απάντησε: «Στο θέμα της συνταξιοδότησης των γυναικών, η κατάσταση πράγματι που θα κληρονομήσουμε θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεν υπάρχει λόγος να λέμε ψέματα, θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευθούμε μεταβατικές διατάξεις, αλλά οι αποφάσεις, μην κοροϊδευόμαστε, έχουν παρθεί»... Τι ομολόγησε η Μ. Δαμανάκη; Αυτά που κρύβει στα συρτάρια του το ΠΑΣΟΚ πουλώντας φιλολαϊκά «φούμαρα» με στόχο να υφαρπάξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Είτε με «πράσινη» κυβέρνηση, είτε με «μπλε», οι γυναίκες θα δουλέψουν τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια. Είτε με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή είτε με τον Γ. Παπανδρέου θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης συνολικά των εργαζομένων, αφού και οι δυο έχουν δεσμευτεί για «παράταση του εργάσιμου βίου». Πάγωμα των μισθών και των συντάξεων θα επιβάλουν και οι μεν και οι δε στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Με θέσεις «μερικής απασχόλησης» και «stage» ετοιμάζονται να ...αντιμετωπίσουν την ανεργία. Οι αποφάσεις, λοιπόν, όπως σωστά επισημαίνει η Μ. Δαμανάκη, έχουν «παρθεί», μέσα στους κόλπους της ΕΕ και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» έχουν σπεύσει να τις εντάξουν στα προγράμματά τους, για να τις εφαρμόσουν το επόμενο διάστημα. Ας μην «κοροϊδευόμαστε», όπως λέει και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ...


Π. Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ