ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Το μνημόνιο είναι ένα καθεστώς, δεν αλλάζει απ' τη μια μέρα στην άλλη

Στον οριστικό ενταφιασμό των πάλαι ποτέ λεονταρισμών περί κατάργησης του μνημονίου με ένα νόμο στη Βουλή ως πρώτη πράξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας, στη διακαναλική του συνέντευξη (στα κανάλια «Action 24», «Extra», «Kontra»). Στο όνομα του ότι το μνημόνιο είναι ένα πλέγμα νόμων που «έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς» δήλωσε ότι δεν μπορεί να γκρεμιστεί σε μια μέρα και ομολογώντας εμμέσως ότι δεν πρόκειται να γκρεμιστεί ποτέ από κυβέρνηση διαχείρισης της αστικής εξουσίας, έκανε λόγο για τη μακρόχρονη διαδικασία «ανάταξης της οικονομίας», κρύβοντας όμως ότι αυτή προϋποθέτει τις αντιλαϊκές ανατροπές που περιλαμβάνονταν και στα μνημόνια.

Αν και με σαφήνεια περιέγραψε το σχεδιασμό του κόμματός του για την «παραγωγική ανασυγκρότηση», δηλαδή για την επαναφορά του κεφαλαίου σε φάση ανάκαμψης, αν και χειροκρότησε τις δηλώσεις Στάινμπρουκ περί ανάγκης επενδυτικού πακέτου για τις χώρες του Νότου, αν και δήλωσε βέβαιος ότι θα βρει συμμάχους τους πρωθυπουργούς άλλων καπιταλιστικών κρατών όπως ο Ρέντσι, που τσακίζουν τους λαούς τους, είχε το θράσος να προσθέσει ότι έτσι θα ...οδηγηθούμε στο σοσιαλισμό! Βοηθώντας τον καπιταλισμό «να πατήσει στα πόδια του»...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε για πολλοστή φορά το θαυμασμό του για το μείγμα διαχείρισης των ΗΠΑ, επικαλούμενος σαν παράδειγμα προς μίμηση για την άρση των κόκκινων δανείων απ' τις τράπεζες τα όσα εφάρμοσε ο Ρούζβελτ μετά το 1929, αλλά και πιο πρόσφατα ο Ομπάμα.

«Ορισμένα πράγματα υπερβαίνουν τις δυνατότητες της θεσμικής μας παρέμβασης» ήταν η απάντησή του στο γιατί δεν κατάφερε το κόμμα του, παρά το ποσοστό που έλαβε, να παρεμποδίσει έστω ένα μέτρο. Αποκαλύπτοντας τι ρόλο επιφυλάσσει στο κίνημα δήλωσε πως ως πρωθυπουργός θα θέλει το λαό στους δρόμους για να τον στηρίζει στις διαπραγματεύσεις του με τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες! Διαπραγματεύσεις που βεβαίως θα γίνονται για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου.

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη «στενοχώρια» του που το ΚΚΕ αρνείται να προσθέσει την πλάτη του για την αναρρίχηση του ιδίου και του κόμματός του στον κυβερνητικό θώκο. Εφτασε δε στο σημείο να παρομοιάζει τη διαδικασία της κυβερνητικής εναλλαγής με τις «κοινωνικές συγκρούσεις» απορρώντας γιατί το ΚΚΕ δε θέλει να συμμετάσχει σε αυτήν!

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης στάθηκε στις εξελίξεις γύρω απ' την υπόθεση Μπαλτάκου, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί την κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε τη δράση της Χρυσής Αυγής ως «μείζον θέμα για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος».

Ερωτηθείς, τέλος, για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα, ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε αποπροσανατολιστικά να χρεώσει σε ιδιοτέλεια την υλοποίηση από μέρους του της στρατηγικής που έχει συνομολογηθεί σε επίπεδο ΕΕ, με γνώμονα τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ίσως προσπαθεί να γίνει αρεστός στην τρόικα, ώστε να εξασφαλίσει τη βοήθειά της για να γίνει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και για το λόγο αυτό δεν βάζει κόκκινες γραμμές!

Οι... ομάδες και τα παζάρια

Την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί καλύτερα τις υποθέσεις της αστικής τάξης στα παζάρια μέσα στην ΕΕ, με αιχμή το ζήτημα του χρέους, πρόβαλλε ο Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στον ρ/σ «Real». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, είπε πως «δεν νομίζω ότι αυτή η ομάδα μπορεί να διαπραγματευτεί» και κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά ότι «αντί να πάει να πει στον κ. Σόιμπλε ότι, κοιτάξτε, μας βάλατε και ακολουθήσαμε μια πολιτική κάτω από τη δική σας πίεση, κάτω από τους δικούς σας εκβιασμούς, η οποία μας διέλυσε σαν κοινωνία, αντίθετα του λέει, "κάναμε ό,τι έπρεπε, τώρα είναι η σειρά σας"».

Ο ίδιος, θεωρώντας δεδομένη την αναδιάρθρωση του χρέους, ισχυρίζεται ότι το κόμμα του, σαν κυβέρνηση, θα μπορούσε να πετύχει καλύτερους όρους, που θα «χαλάρωναν» τη λιτότητα για τα εγχώρια μονοπώλια. Είπε συγκεκριμένα: «Λέω ότι ούτως ή άλλως, με τον τρόπο που φαίνονται ότι ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα είναι σε μια διαρκή επιτήρηση και ουσιαστικά η περιβόητη αναδιάρθρωση του χρέους, έτσι όπως τη θέλει η κ. Μέρκελ και οι σημερινές κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη, ισοδυναμεί με μια πολιτική διαρκούς λιτότητας».

ΔΗΜΑΡ
Ανησυχεί για το «σφιχτό χρηματοπιστωτικό σύστημα»

Ανεβάζει τους τόνους η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ απέναντι στα ανταγωνιστικά της σχήματα στο χώρο της «κεντροαριστεράς», με τον Φ. Κουβέλη να χαρακτηρίζει την «Ελιά» προσπάθεια «συγκόλλησης για εκλογικές ανάγκες». Στον αντίποδα, μιλώντας χτες στο «Μέγκα», πρόβαλε τη δική τους «συμπαράταξη», λέγοντας ότι αυτή «έχει πρόγραμμα, έχει πολιτικό περιεχόμενο και διεκδίκηση».

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χτυπάει την «Ελιά» με «όπλο» τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Αυτήν αξιοποιεί, για να συσκοτίσει ότι και η δική της πολιτική πρόταση είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων, πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Επικριτικός ήταν ο Φ. Κουβέλης και για το «Ποτάμι», κατηγορώντας το πως δεν έχει πρόγραμμα: «Τα κόμματα ας κριθούν από τις δεσμεύσεις τους και από τις θέσεις τους, αλλά εδώ τι να ελέγξω, σε ποια στόχευση; Σε ποια διεκδίκηση;».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, άσκησε κριτική στο πολυνομοσχέδιο απ' την ίδια σκοπιά που το επικρίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, για τις ρυθμίσεις που αφορούν στις τράπεζες. «Είναι ανώδυνο ζήτημα, για παράδειγμα, εκείνο που αναφέρεται σε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες; Τι οικοδομείται σήμερα; Ενα σφικτό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθόλου πολυφωνικό, καθόλου ανοικτό, που διαμορφώνει συνθήκες της οικονομικής πολιτικής, οι οποίες στο σήμερα και στο αύριο δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε, παίρνοντας θέση σε μια αντιπαράθεση που ξεδιπλώνεται γύρω απ' τους όρους χρηματοδότησης, άρα και ανάκαμψης, κλάδων και επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ίδιος εκτίμησε πως «η χώρα έχει μπει σε περίοδο συνεργατικών κυβερνήσεων της μιας ή της άλλης μορφής» και πρόσθεσε ότι «δεν θα συνεργαζόμουν ξανά με τη ΝΔ με τα δεδομένα που αποτυπώνει ως κυβερνητική πολιτική, ούτε και με τον ΣΥΡΙΖΑ», σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει «δεν θα κάνω μελλοντολογία (...) σας μιλώ για τα σημερινά δεδομένα». Στο μεταξύ, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Α. Παπαδόπουλος, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9,84», αποδοκίμασε την ανακοίνωση της πλειοψηφίας για τον Γρ. Ψαριανό, τον οποίο και υπερασπίστηκε.

Πέφτουν οι τόνοι στο ΠΑΣΟΚ για λόγους «σταθερότητας»

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι γίνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ της ηγεσίας και του πρώην προέδρου Γ. Παπανδρέου επειδή δεν ψήφισε το άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αναφερόταν στις τράπεζες. Αλλωστε, στελέχη του κόμματος κάνουν σαφές πως αυτό που προέχει είναι η αναμόρφωση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας ως παράγοντας σταθερότητας του συστήματος.

Μιλώντας στο «Εθνος», η Φώφη Γεννηματά υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα «για να λύσουμε τους λογαριασμούς μας». «Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε αυτή την παράταξη να διαλυθεί ανυπεράσπιστη (...) Μπορεί να μην είναι κόμμα πλειοψηφίας, όμως οι κοινωνικές δυνάμεις που το εκφράζουν υπάρχουν και σημειώνουν νίκες», συμπληρώνει, κάνοντας αναφορά στα ποσοστά της «κεντροαριστεράς» σε εκλογές επιστημονικών ενώσεων, που είναι υψηλότερα απ' αυτά των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναφορά αυτή σχετίζεται και με τις γενικότερες διεργασίες ανασύνθεσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, όπου «Ελιά», ΔΗΜΑΡ και «Ποτάμι» διαγκωνίζονται για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Φώφη Γεννηματά υποστηρίζει ότι η προσπάθεια συνεννόησης στο χώρο της «κεντροαριστεράς» πρέπει να συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογές (το όποιο αποτέλεσμά τους αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά στα μελλοντικά παζάρια), με στόχο την προγραμματική συμφωνία κομμάτων και κινήσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Κατερίνα Μπατζελή είπε ότι «η νίκη του ΠΑΣΟΚ, της "Ελιάς" και της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές θα κρίνει τις επόμενες ημέρες το ποσοστό της πολιτικής σταθερότητας του τόπου», επιβεβαιώνοντας το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας ως παράγοντα σταθερότητας του συστήματος, πυλώνα αστικών κυβερνήσεων, με εγκλωβισμό εργαζομένων στα προτάγματα του μεγάλου κεφαλαίου.

Εκκληση της «Δημοκρατικής Μέριμνας» για ενίσχυση

Ευχαριστίες για την οικονομική συμβολή στην προσπάθειά της για άμεση ηθική και υλική συμπαράσταση στα θύματα πολιτικής δίωξης στην Ελλάδα απευθύνει η «Δημοκρατική Μέριμνα», που καλεί και πάλι τους φίλους της, ανθρώπους του μόχθου, για ενίσχυση ενόψει των γιορτών του Πάσχα. Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της, Ακαδημίας 78, ΤΚ 10678, τηλέφωνο 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361-13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ