ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Αυγούστου 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Συμβάσεις προσαρμοσμένες στην εργοδοτική κερδοφορία

Ο «Ρ» καταγράφει ορισμένες από τις συμφωνίες, στις οποίες κατέληξαν φέτος οι δυνάμεις της συναίνεσης με τους εργοδότες, επιβεβαιώνοντας τον επικίνδυνο ρόλο τους σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων, ενάντια στην τακτική και τις συμβάσεις του αίσχους που υπογράφει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων, ενάντια στην τακτική και τις συμβάσεις του αίσχους που υπογράφει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός
Το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ρόλος τους είναι να βάζουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην προκρούστεια κλίνη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οπου συγκροτούν πλειοψηφία, απορρίπτουν κάθε σκέψη και πρόταση για οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και αποθεώνουν την ταξική συνεργασία. Μετατρέπουν τις διαπραγματεύσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις από αγωνιστική διεκδίκηση σε διαδικασίες συναντήσεων κορυφής με τους εργοδότες, στο πλαίσιο του «κοινωνικού εταιρισμού».

Ακυρώνουν έτσι το σύνθετο χαρακτήρα μιας κορυφαίας για την εργατική τάξη μάχης, που αφορά στους όρους πώλησης της δύναμής της. Κρύβουν τον πραγματικό ταξικό χαρακτήρα αυτής της μάχης και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να βρεθούν οι εργαζόμενοι απροετοίμαστοι και εκτεθειμένοι μπροστά στην επιθετικότητα των εργοδοτών, που έχουν ήδη εξασφαλίσει την υπογραφή της κατάπτυστης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτή η στάση τους αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, καθώς υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις ντροπής, οι οποίες δίνουν αυξήσεις πείνας σε μισθούς και μεροκάματα, προκειμένου να υπηρετήσουν την ανάγκη του κεφαλαίου για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας του.

Σύμβαση ντροπής

Πρώτη και καλύτερη, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Στις 26 Μάρτη 2008 υπέγραψε με τον ΣΕΒ μια ακόμα κατάπτυστη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Το χρονικό σημείο της υπογραφής δείχνει και την πρεμούρα της πλειοψηφίας να μπλοκάρει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Τον καιρό εκείνο βρίσκονταν σε κορύφωση οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το Ασφαλιστικό, και υπήρχαν οι προϋποθέσεις να ενταθούν και να συνεχιστούν με αιχμή τη Σύμβαση. Ομως, η πλειοψηφία έσπευσε να υπογράψει την ΕΓΣΣΕ, ώστε να αποτρέψει ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων για μισθούς και μεροκάματα που θα μπορούσαν να κουτσουρέψουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Η νέα ΕΓΣΣΕ είναι διετής και εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να τα βγάλουν πέρα στη μάχη της επιβίωσης με αύξηση κάτω του ενός ευρώ τη μέρα, μεικτά. Παράλληλα, η πλειοψηφία ενέταξε στην ΕΓΣΣΕ τη συμφωνία με τον ΣΕΒ για τη δημιουργία ενός βήματος μόνιμου «διαλόγου», προκειμένου να ενισχύσουν τους μηχανισμούς του κοινωνικού εταιρισμού. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ), κατά την προσφιλή της τακτική, έσπευσε να τους δώσει άλλοθι, εμφανίζοντας τη συμφωνία ως «ολέθριο λάθος» και όχι ως μια συνειδητή επιλογή της πλειοψηφίας, όπως και πραγματικά ήταν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η ΕΓΣΣΕ υπογράφτηκε πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει την εισοδηματική πολιτική, δηλαδή τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (στο Δημόσιο δεν υπάρχει το δικαίωμα για συλλογική διαπραγμάτευση για τις αυξήσεις, τις ανακοινώνει η κυβέρνηση μονομερώς). Ετσι, έδωσε το απαραίτητο άλλοθι στην κυβέρνηση, ώστε λίγες μέρες μετά την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, στις 4 Απρίλη, να ανακοινώσει αυξήσεις που κυμαίνονται από 57 μέχρι και 80 λεπτά μεικτά τη μέρα.

Η πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) -, που είχε ήδη απορρίψει πρόταση των ταξικών δυνάμεων για κήρυξη απεργίας στις 16 Απρίλη, δεν αντέδρασε στο ελάχιστο, δηλώνοντας την πλήρη υποταγή της. Τα παραπάνω γεγονότα δείχνουν τη φανερή πλέον συμπαιγνία κυβέρνησης, κεφαλαίου και κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και εντείνουν τη διαρκή πολιτική λιτότητας.

Αυξήσεις όσο ένα κουλούρι...

Το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι σήμερα ακολούθησε ένα μπαράζ υπογραφών συλλογικών συμβάσεων ντροπής, από τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε μια σειρά κλάδους, με μπούσουλα την ΕΓΣΕΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ο «Ρ» κατέγραψε ορισμένες από αυτές:

  • Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) υπέγραψαν στις 2, 8 και 12 Μάη τις συλλογικές συμβάσεις για τους ναυτεργάτες στα ακτοπλοϊκά πλοία, στα μεσογειακά τουριστικά πλοία και στα ποντοπόρα, αντίστοιχα. Οι συμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις που εξασφαλίζουν ακόμα περισσότερα κέρδη για τους εφοπλιστές. Οι ναυτεργάτες στα ακτοπλοϊκά πλοία αναγκάζονται να ζήσουν με την αύξηση του 1,62 ευρώ τη μέρα μεικτά. Στα μεσογειακά τουριστικά πλοία η αύξηση είναι μόλις 1,2 ευρώ μεικτά και στα ποντοπόρα πλοία 1,3 ευρώ τη μέρα μεικτά.
  • Στη φτώχεια και την εξαθλίωση καταδίκασε για μια ακόμα φορά τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού. Με συνοπτικές διαδικασίες, το μονοπαραταξιακό προεδρείο (ΠΑΣΚΕ) της Ομοσπονδίας υπέγραψε με τους ξενοδόχους στις αρχές του Ιούνη 2008 διετή συλλογική σύμβαση, η οποία δίνει αύξηση 0,89 ευρώ μεικτά τη μέρα μεικτά στον κατώτερο μισθό.
  • Συμβάσεις - κοροϊδία σύναψε η πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), στα τέλη Μάη. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) και ΔΑΚΕ, κατά την πάγια τακτική τους και διευκολύνοντας την εργοδοσία, παρέπεμψαν ευθύς εξαρχής τη συλλογική σύμβαση παροχής υπηρεσιών στον ΟΜΕΔ. Σύμφωνα με τη διαιτητική απόφαση, οι εργαζόμενοι για το 2008 θα πάρουν αυξήσεις μόλις 3,5% από 1η Γενάρη και 3,2% από 1η Σεπτέμβρη. Ενώ για το 2009 οι αυξήσεις είναι 2,5% από 1η Γενάρη και 4% από 1η Σεπτέμβρη.
  • Με συνοπτικές διαδικασίες υπέγραψε μονοετή σύμβαση, στις αρχές Ιούνη, η πλειοψηφία -ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ. Η συμφωνία με την εργοδοσία αύξησε το βασικό κατώτερο μισθό στις αρχές του χρόνου, μόλις, κατά 1,2 ευρώ μεικτά τη μέρα.
  • Αρον - άρον «έκλεισε» στα τέλη Ιούνη τις τέσσερις συμβάσεις του κλάδου της η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) με αυξήσεις - ψίχουλα. Οι τέσσερις συμβάσεις αφορούν στη σιδηροβιομηχανία, βιοτεχνία, αργυροχρυσοχοΐα και τις επιχειρήσεις αμαξωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην απαράδεκτη χαμηλή ΣΣΕ της Σιδηροβιομηχανίας, που καλύπτει τις μεγάλες επιχειρήσεις, η αύξηση δεν είναι ούτε ένα ευρώ τη μέρα μεικτά (0,94 ευρώ).
  • Στα τέλη Ιούνη έκλεισε και η ΣΣΕ των εργαζομένων στα ταχυδρομεία. Η πλειοψηφία -ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) υπέγραψαν διετή σύμβαση που δίνει αυξήσεις 0,73 ευρώ μεικτά τη μέρα, στον κατώτερο μισθό. Θέτει ξεκάθαρα ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας: «...είναι αναγκαία η συνεχής βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας του ΕΛΤΑ». Προάγει την ταξική συνεργασία: «Η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ΕΛΤΑ αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα και κοινή επιδίωξη εργαζομένων και διοίκησης». Στην ίδια κατεύθυνση προβλέπει χορήγηση ειδικής άδειας με αποδοχές για όσους φοιτούν στη λεγόμενη Ακαδημία της Εργασίας της ΓΣΕΕ, «ώστε η συμμετοχή τους στον κοινωνικό διάλογο και τις τριμερείς διαβουλεύσεις να είναι περισσότερο αποτελεσματική». Συνδέει το μισθό με την παραγωγικότητα, δηλαδή οδηγεί στην παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας: «Συμφωνείται η χορήγηση ειδικής αμοιβής που θα συνδέεται με τα λειτουργικά αποτελέσματα».
Ανεξάντλητη η λίστα

Η παραπάνω λίστα είναι ανεξάντλητη, καθώς τον επόμενο καιρό αναμένεται να εμπλουτιστεί και με άλλες «κοινωνικοεταιρικές» συμφωνίες. Φαίνεται έτσι ξεκάθαρα η τεράστια προσφορά του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Ακριβώς αυτό αναδεικνύει και την ανάγκη οι εργαζόμενοι να τους βάλουν στο περιθώριο. Να καταδικάσουν τις πλειοψηφίες που βάζουν φρένο στις αγωνιστικές τους διαθέσεις και στην ανάγκη για οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης τους. Να διαλύσουν τους μηχανισμούς της ταξικής συνεργασίας, να απορρίψουν τη λογική που λέει ότι τάχα μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα και οι ανάγκες του κεφαλαίου και οι ανάγκες των εργατών. Να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε συνδικάτο για την αγωνιστική διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων και δικαιωμάτων, που αποτελεί μονόδρομο για την ικανοποίηση των σύγχρονων, πραγματικών αναγκών τους.


Μόνος ρεαλιστικός δρόμος η γραμμή της ταξικής πάλης

Συμβάσεις που υπέγραψαν ομοσπονδίες και σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ

Μόνο η γραμμή της ταξικής πάλης, της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τους υποστηρικτές του, μπορεί να φέρει απτά θετικά αποτελέσματα για τους εργαζομένους. Ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις.

Μπροστά τους στέκονται τεράστια εμπόδια. Ενα από αυτά, η κατάπτυστη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του ενός ευρώ τη μέρα μεικτά, που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ. Αλλά και οι άθλιες συλλογικές συμβάσεις που υπέγραψαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε μια σειρά κλάδους. Είναι, ακόμα, οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, η ψευδαίσθηση της ταξικής συνεργασίας, που χρόνια τώρα καλλιεργούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Απέναντι σε αυτά, οι ταξικές δυνάμεις δε σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Κάθε μέρα και ώρα, μοχθούν στους χώρους δουλειάς για την οργάνωση των εργαζομένων, την ανάπτυξη του αγώνα τους και το συντονισμό της κοινής τους δράσης ενάντια στον κοινό αντίπαλό τους, το κεφάλαιο και τους υποστηρικτές του. Αυτό εκφράστηκε μέσα από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις στους επιμέρους κλάδους, όπου οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις έχουν την πλειοψηφία. Με τα συλλαλητήρια που οργάνωσε το ΠΑΜΕ και τις πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες, όπου - επίσης το ΠΑΜΕ - έβαζε τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συλλογικών συμβάσεων. Ενώ, στις 16 Απρίλη 2008, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ανέδειξαν σε κεντρικό ζήτημα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που να απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων. Οπως και αργότερα, στις 19 Ιούνη, τα βέλη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με δεκάδες συλαλλητήρια και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα στόχευσαν στο διπλό μέτωπο της ακρίβειας και των εξευτελιστικών μισθών και μεροκάματων.

Ηδη, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτού του επίπονου, αλλά και επίμονου ταξικού αγώνα έχουν καταγραφεί, χωρίς, ταυτόχρονα, να υποτιμώνται οι αδυναμίες και χωρίς καμιά διάθεση πανηγυρισμού.

Μεταλλεργάτες

Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά οργανώνει τη μάχη των μεταλλεργατών. Στις 29 Δεκέμβρη του 2007, μετά από σκληρές απεργιακές μάχες, το Συνδικάτο ανάγκασε τις εργοδοτικές Ενώσεις να υπογράψουν την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2008, με αυξήσεις που κατά μέσον όρο φτάνουν το 9%, διαμορφώνοντας τα μεροκάματα στους τεχνίτες ηλεκτροσυγκολλητές, ελασματουργούς και άλλες ειδικότητες, στα 90 ευρώ μεικτά (από 83 ευρώ) και το καθαρό μεροκάματο στα 68,94 ευρώ. Ταυτόχρονα, η Σύμβαση αυτή εξασφάλισε τις ήδη μεγάλες κατακτήσεις που έχει αποσπάσει ο κλάδος, όπως το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Αμμοβολιστές - καθαριστές

Ενα μεγάλο ποιοτικό βήμα μπροστά έκαναν και οι αμμοβολιστές - καθαριστές και λοιπές ειδικότητες, οι οποίοι συσπειρωμένοι στην Πανελλήνια Ενωσή τους επέβαλαν στα τέλη του 2007 την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2008.

Τα μεροκάματα, με το ποσοστό αύξησης 10% μέσο όρο που κατάκτησαν, διαμορφώνονται για αμμοβολιστές, υδροβολιστές, μπογιατζήδες, στοκαδόρους κλπ. στα 79 ευρώ μεικτά (από 71,80 ευρώ). Τα καθαρά είναι 72,62 ευρώ. Για τους καθαριστές, σφυροκοπανιστές, ματσακονιστές κλπ. στα 71,50 ευρώ μεικτά (από 64,30 ευρώ). Καθαρά είναι 65,72 ευρώ. Το μεροκάματο των ανειδίκευτων (βοηθοί) είναι πλέον 62 ευρώ μεικτά (από 54,73 ευρώ), καθαρά 57 ευρώ.

Η σύμβαση, εκτός από τα ικανοποιητικά μεροκάματα, προβλέπει την εφαρμογή του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου, πέρα από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη όπου ήδη ισχύει, σε κάθε εργασιακό χώρο που δουλεύουν οι εργαζόμενοι του κλάδου (εργοστάσια, βιοτεχνίες, μαγαζιά). Επιπλέον, εξασφάλισαν την 28η ασφαλιστική κλάση σε όσους μπαίνουν στην τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση.

Μηχανουργοί

Πολυήμερος ήταν και ο απεργιακός αγώνας που έδωσε η ειδικότητα των μηχανουργών, συσπειρωμένων στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και έχοντας στο πλευρό τους όλους τους μεταλλεργάτες. Μέσα από αυτόν το σκληρό αγώνα επέβαλε στα τέλη του περασμένου Γενάρη την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2008.

Η Σύμβαση όρισε ότι από την 1η Μάρτη η ειδικότητα των μηχανουργών ανεβαίνει στην Α1 κατηγορία τεχνιτών, από την Α2 που ήταν, και έτσι τα μεροκάματά τους διαμορφώθηκαν στα 90 ευρώ μεικτά (από 80 που ήταν), ποσοστό αύξησης 12,5%. Τα μεροκάματα των βοηθών τους διαμορφώνονται στα 75 ευρώ μεικτά (από 64 ευρώ), ποσοστό αύξησης 17,2%. Ομως, το πιο σημαντικό που κατάκτησαν είναι ότι από την 1η Νοέμβρη 2008, θα ισχύσει και σε αυτούς το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ωράριο που έχουν κατακτήσει οι υπόλοιπες ειδικότητες πριν από το 1990.

Ηλεκτρολόγοι

Το ίδιο σκληρός ήταν και ο αγώνας που έδωσαν οι ηλεκτρολόγοι πλοίων μέσα από την Ενωσή τους, επιβάλλοντας με τη σειρά τους την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2008, στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη. Από 1η Γενάρη του 2008, το μεροκάματο στους τεχνίτες αυξήθηκε κατά 8 ευρώ, φθάνοντας τα 93 ευρώ μεικτά (από τα 85 ευρώ που ήταν), αύξηση 9,4%. Το μεροκάματο των βοηθών αυξάνεται κατά 7,5 ευρώ και διαμορφώνεται στα 82,5 ευρώ (από τα 75 που ήταν), αύξηση 10%.

Οικοδόμοι

Μάχη σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τους φορείς του σε όλα τα επίπεδα για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι οικοδόμοι με μπροστάρη την ταξική τους Ομοσπονδία. Τελικά, την περασμένη βδομάδα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων έκλεισε τη σύμβαση με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου με την οποία προβλέπεται ποσοστό αύξησης 7,5% και μονοετή διάρκεια, η οποία θα ισχύσει από 1/1/2008.

Μια σύμβαση, η οποία, όπως τονίζει και στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, στις σημερινές συνθήκες είναι ποιοτικό βήμα για το οικοδομικό κίνημα. Είναι αποτέλεσμα που ισχυροποιεί και συσπειρώνει τον κλάδο, ενισχύει τη μαχητικότητα, τη συμμετοχή στους αγώνες, τον ταξικό προσανατολισμό, κάνει πιο ισχυρό το μέτωπο των ταξικών δυνάμεων, δίνει νέα ώθηση στη δουλειά του.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει: «Ξέρουμε καλά ότι με την αύξηση αυτή το μεροκάματο είναι κάτω από τις ανάγκες της οικογένειας του οικοδόμου. Ξέρουμε καλά ότι με τη δουλειά μας, με τον ιδρώτα μας, παράγουμε πολλαπλάσια κέρδη για τους εργοδότες, που μας πετάνε ένα ξεροκόμματο». Γι' αυτό υπογραμμίζει: «Δεν πρέπει να φεύγει από το μυαλό μας, ούτε στιγμή, ότι ο αγώνας για καλύτερο μεροκάματο, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για την απόκρουση της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής, για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να συνδέεται με τη συγκέντρωση δυνάμεων για αλλαγή σε επίπεδο οικονομίας και πολιτικής, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Μόνο τότε θα απολαμβάνει ο εργαζόμενος και θα είναι νοικοκύρης του πλούτου που παράγει».

Η μάχη για τη σύμβαση τώρα μεταφέρεται στα εργοτάξια, στα γιαπιά, σε κάθε χώρο δουλειάς με στόχο όπως σημειώνει: Κανένα μεροκάματο κάτω από τη σύμβαση, διεκδίκηση των αναδρομικών από 1/1/2008.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τη νέα σύμβαση, το μεροκάματο για τους τεχνίτες διαμορφώνεται για τον άγαμο χωρίς τριετία στα 59,26 ευρώ, ενώ με επτά τριετίες στα 80 ευρώ και για τον έγγαμο χωρίς τριετία στα 65,19 ευρώ, ενώ με επτά τριετίες στα 85,93 ευρώ. Για τους βοηθούς τεχνιτών και τους ειδικευμένους εργάτες, το μεροκάματο διαμορφώνεται για τον άγαμο χωρίς τριετία στα 52,98 ευρώ και με επτά τριετίες στα 71,52 ευρώ και για τον έγγαμο χωρίς τριετία στα 58,28 ευρώ και με επτά τριετίες στα 76,82 ευρώ. Τέλος, για τους ανειδίκευτους εργάτες, το μεροκάματο διαμορφώνεται για τον άγαμο χωρίς τριετία στα 50,10 ευρώ και με επτά τριετίες στα 67,64 ευρώ. Για τον έγγαμο στα 55,11 ευρώ χωρίς τριετία και στα 72,65 ευρώ με επτά τριετίες.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ