ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Γιορτή" της πλουτοκρατίας η επέτειος του ΠΑΣΟΚ

Από την εποχή της 3ης Σεπτέμβρη 1974, που το ΠΑΣΟΚ διακήρυξε ότι "μεταβλήθηκε η πατρίδα μας σε ξέφραγο αμπέλι, για να διαβρωθεί η οικονομία μας από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Δύσης, με τη συνεργασία πάντα του ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου", πέρασαν 23 χρόνια. Χρόνια αρκετά, ώστε να αποδειχτεί σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια ότι οι κίβδηλοι αυτοπροσδιορισμοί του ΠΑΣΟΚ ως "σοσιαλιστικού" κόμματος, δε θα μπορούσαν παρά να δώσουν τη σκυτάλη στο σήμερα. Το σήμερα, που η εποχή του απόλυτου ψεύδους, όσον αφορά τις ταξικές αναφορές και τους στόχους του ΠΑΣΟΚ, έχει πλέον παραδώσει τη θέση της στην εποχή της διατυμπάνισης ότι το συγκεκριμένο κόμμα αποτελεί κλασική περίπτωση σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος - υπηρέτη της άρχουσας τάξης. Βέβαια, η έμφυτη ροπή της σοσιαλδημοκρατίας προς τις μεθόδους πολιτικής απάτης δεν έχει εκλείψει. Οι εν έτει 1997 αναφορές στο λεγόμενο "κεντροαριστερό" ΠΑΣΟΚ, που εκτός όλων των άλλων είναι και... "η Αριστερά της πράξης", το πιστοποιεί.

***

Μια ενδιαφέρουσα εκδοχή για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σύστημα της χώρας έχει δώσει - άθελά του - ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ γράφει σε κάποιο σημείο του βιβλίου του "Πατερναλιστικός καπιταλισμός" αυτό ακριβώς που έκανε πράξη λίγα χρόνια αργότερα: "Είναι απόλυτα δυνατό μια κομματική ηγεσία να ανήκει κατά κάποιο τρόπο στο κατεστημένο, ακόμα κι αν το κόμμα υποστηρίζει ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά με την προϋπόθεση ότι είναι φανερό πως το κόμμα δεν έχει πρόθεση να εφαρμόσει το πρόγραμμά του όταν βρεθεί στην εξουσία", έλεγε με περισσή δόση αυτογνωσίας. Βέβαια, στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, η προσήλωσή του στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κατεστημένου δεν ισχύει μόνο "κατά κάποιο τρόπο", αλλά κατά... όλους τους δυνατούς τρόπους.

Ετσι εκείνο το περιβόητο σύνθημα "στις 18 σοσιαλισμός", που ακουγόταν από τα προεκλογικά μπαλκόνια του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβρη του 1981, αποδείχτηκε ότι ήταν το παρασύνθημα του δικομματισμού για την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στο άρμα της εξάρτησης, για τη βαθύτερη υπαγωγή του λαού στο τούνελ της λιτότητας, για την κατάλυση δημοκρατικών και κοινωνικών ελευθεριών στο όνομα των "αντιδεξιών" κηρυγμάτων.

Μνημειώδεις "ενσαρκώσεις" της 3ης του Σεπτέμβρη και του "σοσιαλισμού" της δεκαετίας του '80 υπήρξαν τα "φεύγουν οι βάσεις... που μένουν", τα "σταθεροποιητικά" προγράμματα, τα πραξικοπήματα στη ΓΣΕΕ και τα άρθρα 4, τα ιδεώδη των "νέων τζακιών", η όσμωση των σκανδάλων που έδωσαν τη θέση τους σε δηλώσεις "έκανε ένα δωράκι στον εαυτό του" και ούτω καθεξής.

***

Παρά, λοιπόν, την όποια παραφιλολογία που αναπτύσσεται και τις όποιες πιθανώς φολκλορικές εκδηλώσεις στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο, είναι ευδιάκριτη η "κόκκινη κλωστή". Η "κόκκινη κλωστή" που ενώνει την κλοπή των συνθημάτων της Αριστεράς, όπως το "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", με τις πολιτικές του "πάμε χέρι - χέρι με τον Κλίντον" του Α. Παπανδρέου και τις πολιτικές του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" του διαδόχου του, Κ. Σημίτη.

Είναι απόλυτα εξηγήσιμη η μετάβαση από τις πομφόλυγες περί "μη προνομιούχων", στα κηρύγματα περί "νέων τζακιών" και στα σημερινά παραμύθια περί "εχόντων και κατεχόντων", στους οποίους - κατά το "εκσυγχρονιστικό" πλέον ΠΑΣΟΚ - ανήκουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι άνεργοι, οι εκπαιδευτικοί... Η μετάβαση από το φόρτωμα των χρεών των βιομηχάνων στις πλάτες του λαού, στην πολιτική του ξεπουλήματος και της παράδοσης της παραγωγικής βάσης της χώρας στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι, σαφώς, προέκταση του ίδιου δρόμου η πορεία του ΠΑΣΟΚ, που πέρασε από τα "καταναλώνουμε περισσότερο από όσα παράγουμε" και "το κόστος της αποχώρησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της ένταξης στην ΕΟΚ", στη σημερινή ευρωλυγούρικη τρομοκρατία που απειλεί ότι "ή θα υποταχθούμε στην ΟΝΕ ή θα καταστραφούμε".

Τελικά, ο αντικομμουνισμός του Σημίτη, που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί το ΚΚΕ πως ακολουθεί "παράλληλη πορεία" με τον Λεπέν (!), επειδή το Κόμμα δε συναινεί στη συμπαιγνία του "κοινωνικού διαλόγου", στην υποταγή και την εξάρτηση της χώρας από τις πολυεθνικές και τους ιμπεριαλιστές, είναι κληροδότημα του παπανδρεϊκού αντικομμουνισμού, που διατεινόταν ότι θα θέσει... "τέρμα στην ασυλία του ΚΚΕ"!

***

Σήμερα, 23 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το κυβερνητικό κόμμα μετράει μια δωδεκαετή θητεία στο πόστο του διαχειριστή των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Στο πέρασμα αυτών των χρόνων, τόσο η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, όσο και η σύμφυτη με το μεγάλο κεφάλαιο τάση του να αναζητά διαφυγή από την κρίση του, επιδεικνύοντας τη μέγιστη δυνατή βαρβαρότητα απέναντι στα λαϊκά στρώματα, έχει αφαιρέσει από το ΠΑΣΟΚ πολλούς από τους παλιούς σοσιαλδημοκρατικούς μανδύες εξαπάτησης.

Ολο και πιο εύκολα αυτοαποκαλύπτεται ως φορέας του "κοινωνικού φραγγελίου", του αυταρχισμού, του δολιοφθορέα τρακτέρ και ως μηχανισμός διεκπεραίωσης των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Γι' αυτό και σήμερα, 23 χρόνια από την 3η Σεπτέμβρη του 1974, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γιορτάσει την επέτειό του περιφέροντας το "έμβλημά" του. Το "έμβλημα" της χειρότερης κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

3Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1843
Ο ανολοκλήρωτος συνταγματικός εκσυγχρονισμός

Τη νύχτα 2 προς 3 Σεπτέμβρη του 1843, στρατιωτικές δυνάμεις με επικεφαλής το συνταγματάρχη Δ. Καλλέργη περικύκλωσαν τα ανάκτορα. Αίτημα των στασιαστών προς το μονάρχη Οθωνα ήταν ο εκδημοκρατισμός του υφιστάμενου καθεστώτος της απόλυτης μοναρχίας με τη θέσπιση Συντάγματος. Για να πετύχουν τους σκοπούς τους οι στασιαστές πήραν όσα μέτρα χρειάζονταν. Εθεσαν υπό κράτηση τους υπουργούς της κυβέρνησης, τοποθετήθηκαν φρουρές σε βασικά δημόσια ιδρύματα (Δημόσιο Ταμείο, Νομισματοκοπείο, Εθνική Τράπεζα). Ταυτόχρονα, οι πολιτικοί αρχηγοί του κινήματος συγκάλεσαν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου λήφτηκαν οι εξής αποφάσεις: Ψηφίστηκε διακήρυξη προς το λαό που αναγνώριζε το κίνημα και συντάχθηκε αναφορά προς το βασιλιά με το αίτημα της παραχώρησης του Συντάγματος. Επίσης το ΣτΕ ψήφισε διατάγματα για σύγκλιση της Εθνοσυνέλευσης μέσα σε διάστημα 30 ημερών, για παύση της κυβέρνησης και διορισμό προσωρινής κ.ο.κ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 3ης του Σεπτέμβρη επιτροπή από τους Γ. Κουντουριώτη, Λ. Μαυρομιχάλη, Γ. Αινιάνα, Γ. Ψύλλα, Α. Λόντο και το γραμματέα του ΣτΕ, Κ. Προβελέγγιο, με τη συνοδεία του στρατού έφτασε στην πλατεία των ανακτόρων και παρουσίασε τις αποφάσεις του Συμβουλίου στον Οθωνα, ζητώντας να τις αποδεχτεί. Ο μονάρχης ύστερα από ασθενική αντίσταση δέχτηκε τελικά τις απαιτήσεις του συνταγματικού κινήματος.

Ενα υπερώριμο κίνημα

Το συνταγματικό κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη 1843 δεν ήταν φυσικά κεραυνός εν αιθρία. Το αίτημα για θέσπιση Συντάγματος συγκινούσε ευρύτερες μάζες και υπήρξε πόθος και στόχος του λαού από τον καιρό της Επανάστασης του 1821. Ενας πόθος που θέριευε ακόμη πιο πολύ λόγω του βάναυσου ξενικού καθεστώτος που εγκαθίδρυσαν, μετά την επανάσταση, στη χώρα οι τρεις μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία), αφού δεν επρόκειτο απλά για την "ελέω θεού μοναρχία" αλλά για κάτι πολύ περισσότερο: Η χώρα ήταν ξένο προτεκτοράτο, ο μονάρχης και η κυβέρνησή του αλλοεθνείς, με αποτέλεσμα το λαϊκό μίσος ενάντια σ' αυτή την εξουσία να είναι ακόμη πιο ισχυρό, γεγονός που φαίνεται στα λαϊκά τραγούδια της εποχής, όπως το παρακάτω:

"Εως πότε η ξένη ακρίδα

έως πότε κουφός βαβαρός

θα βυζαίνει τη δόλια πατρίδα

σηκωθείτε αδέλφια, εμπρός"

Οι συνωμοτικές προετοιμασίες για το συνταγματικό κίνημα είχαν αρχίσει πολύ πριν την εκδήλωσή του. Πρωταγωνιστικό δε ρόλο σ' αυτές έπαιξε ο αγωνιστής της Επανάστασης του '21, Ι. Μακρυγιάννης, ο οποίος δίνει αρκετές για το θέμα πληροφορίες στα απομνημονεύματά του, διανθισμένες με περιαυτολογίες που συχνά λειτουργούν σε βάρος της αξίας του ιστορικού υλικού, αφού είναι δύσκολο να διαγνωστεί το αντικειμενικά - ιστορικά αληθινό. Εν τούτοις, έστω κι έτσι, από τον Μακρυγιάννη μαθαίνουμε ότι το κίνημα είχε στις γραμμές του στρατιωτικούς και πολιτικούς και επεκτεινόταν σε όλη την επικράτεια. Είναι φανερό όμως ότι δεν έβγαινε έξω από τα όρια του κρατικού μηχανισμού - με την ευρεία έννοια - κι αυτό εξηγεί, εν μέρει, και τον περιορισμένο ριζοσπαστισμό του.

Ο κουτσός ριζοσπαστισμός

Το συνταγματικό κίνημα του 1843 δεν είχε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικού εκδημοκρατισμού της χώρας. Ούτε καν στο θέμα του Συντάγματος δεν υπήρχε σαφές και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το τι έπρεπε να θεσπιστεί και πώς. Ετσι το Σύνταγμα που προέκυψε από την Εθνοσυνέλευση που συγκλήθηκε τον Οκτώβρη του ιδίου χρόνου και διάρκεσε ως το Μάη του 1844, ήταν υπερβολικά συντηρητικό. Στην πραγματικότητα δεν άλλαζαν και πολλά πράγματα. Η νομοθετική εξουσία ασκούνταν συλλογικά από το βασιλιά, από τη Βουλή που ήταν εκλεγμένη με ένα εκλογικό σύστημα τιμοκρατικό και από μια Γερουσία ισόβια, διορισμένη από το μονάρχη. Επίσης η εκτελεστική εξουσία ανήκε στο βασιλιά και ασκούνταν από τους υπουργούς του, που τους διόριζε και τους έπαυε αυτός, χωρίς να έχει λόγο η Βουλή. Τέλος, η Δικαιοσύνη απέρρεε από το μονάρχη.

Η θέσπιση, έστω κι αυτού, του Συντάγματος ήταν ένα βήμα μπροστά, σε σχέση με την "ελέω θεού μοναρχία", αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν το βήμα εκείνο που είχε ανάγκη η χώρα και που ποθούσε ο λαός. Η εξέλιξη αυτή είναι εξηγήσιμη. Το κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη δεν ήταν μια λαϊκή επανάσταση με σαφή κοινωνικοπολιτικά αιτήματα, αλλά μια εξέγερση, που όπως αναφέραμε οργανώθηκε στις κορυφές, στα πλαίσια του κρατικού μηχανισμού, κι από δυνάμεις που δεν επιζητούσαν τη σύγκρουση με τη μοναρχία, αλλά το συμβιβασμό μαζί της. Ο Μακρυγιάννης είναι απολύτως σαφής ως προς αυτό με όσα λέει στα απομνημονεύματά του, αναφερόμενος στη συμφωνία του με τους πολιτικούς που θα λάμβαναν μέρος στο κίνημα. Αναφέρει συγκεκριμένα: "... Ορκιζόμαστε ότι να κάμωμεν Εθνική Συνέλεψη και Σύνταμα, να διοικιώμαστε τοιούτως. Κι αν ο Βασιλέας υπογράψη να ήμαστε υπέρ του, αν δεν υπογράψη, να του είμαστε εναντίοι, ότι τότε θα μας σκοτώσει".

Εξηγήσιμη είναι και η απουσία της σφραγίδας του λαϊκού παράγοντα στην πορεία εξέλιξης των πραγμάτων. Οι λαϊκές τάξεις της εποχής δεν ήταν σε θέση ούτε να οργανώσουν, αλλά ούτε και να εκτελέσουν με επιτυχία μια εξέγερση για τον αστικοδημοκρατικό εκσυγχρονισμό της χώρας, ενώ η αστική τάξη, λόγω του χαρακτήρα της (μεταπρατική και με συμπληρωματικό ρόλο στα πλαίσια του διεθνούς κεφαλαίου), είχε συμβιβαστεί με τον κοτσαμπασισμό και τις αντιδραστικές δυνάμεις της εποχής.

Ο στρατηγός Ι. Μακρυγιάννης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ