ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΕΘ
Εμπρός για αγωνιστική κλιμάκωση, για απεργιακό ξεσηκωμό παντού!

Η πλούσια πείρα που μεταφέρθηκε από τα σωματεία δίνει νέα δύναμη στην πάλη των εργαζομένων

Motionteam.gr

Η αποφασιστικότητα για την πραγματοποίηση ενός μαζικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ και των εργατικών σωματείων στη ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία ΧΑΝΘ, ώστε να αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων και με νέα ορμή να προετοιμαστεί πανεργατικός απεργιακός ξεσηκωμός το επόμενο διάστημα, εκφράστηκε μέσα από τη μεγάλη και μαχητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Στην πλατιά σύσκεψη συμμετείχαν περισσότερα από 70 σωματεία και εκατοντάδες συνδικαλιστές από μια σειρά χώρους και κλάδους δουλειάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Εκεί βρέθηκαν αντιπροσωπείες από σωματεία και χώρους δουλειάς που τους προηγούμενους μήνες οι μεγάλες κινητοποιήσεις τους έγιναν «σημείο αναφοράς» για όλους τους εργαζόμενους: Από τα Λιπάσματα Καβάλας, τα Πετρέλαια, τα Μεταλλεία, την «e-food» κ.α. Φυσικά, ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των απεργών από τη «Μαλαματίνα», που εδώ και μήνες δίνουν έναν παλικαρίσιο αγώνα.

Μέσα από την πλούσια συζήτηση που έγινε αναδείχθηκαν οι μεγάλοι αγώνες που πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά κλάδους και αποτελούν ελπίδα για όλους τους εργαζόμενους, και η ανάγκη τα μέτωπα πάλης για την αύξηση των μισθών, για την υπεράσπιση της δουλειάς και της ζωής των εργαζομένων, για ρεύμα - καύσιμο φτηνό για τον λαό, να πολλαπλασιαστούν. Σε αυτήν την κατεύθυνση απευθύνθηκε κάλεσμα στα συνδικάτα να πάρουν πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσουν όλες τις συλλογικές διαδικασίες χωρίς καμία αναμονή.


Motionteam.gr

Στο πλαίσιο της μέρας διεθνούς δράσης των συνδικάτων για την ειρήνη, που οργάνωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία την 1η Σεπτέμβρη, συμμετείχε στη σύσκεψη και έκανε παρέμβαση ο Αλί Ριζά Κουσμάνογλου, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ και πρόεδρος του τουρκικού Συνδικάτου Naklyat Is, στέλνοντας το μήνυμα ότι «η ειρήνη θα επιτευχθεί μέσω του αγώνα των λαών του κόσμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό!».

Την κεντρική εισήγηση παρουσίασε ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Παρέμβαση έκανε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μίλησαν πολλοί εκπρόσωποι σωματείων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και μετέφεραν πολύτιμη πείρα.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με τη μετάδοση ηχητικού μηνύματος του Γιάννη Φραγγίδη, προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου στη «Μαλαματίνα» και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), ο οποίος νοσηλευόταν τραυματισμένος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» μετά την άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς το πρωί της Τετάρτης.

Πλούτος μας η αλληλεγγύη, η δύναμη του οργανωμένου εργατικού κινήματος

Στην παρέμβασή του εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος τόνισε: «Οι αγώνες που προηγήθηκαν, μικροί ή μεγάλοι, η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε, η διεθνιστική αλληλεγγύη, η προσπάθεια να ξεπεράσουμε εμπόδια που συνεχίζουν να βάζουν κυβέρνηση, εργοδότες και οι άνθρωποί τους στο κίνημα, αυτός είναι ο πλούτος, η δύναμη του ταξικού εργατικού κινήματος. Εχουμε υποχρέωση και καθήκον, αυτό τον πλούτο, αυτήν τη δύναμη, αυτήν την ελπίδα να μην τα κρατήσουμε εδώ, αλλά από αύριο το πρωί να τα μεταφέρουμε στους κλάδους, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο, στο λιμάνι, στον σιδηρόδρομο, στο γιαπί, παντού. Να μπολιαστούν οι εργαζόμενοι με αυτήν την αντίληψη που έχει το ταξικό εργατικό κίνημα, μια αντίληψη που θέλει να σηκώσει ψηλά το κεφάλι η εργατική τάξη και να δώσει απάντηση. Η εργατική τάξη είναι αυτή που μπορεί να γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας και να αλλάξει η μοίρα της. Μόνο η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της μπορούν και πρέπει να το κάνουν αυτό.

Χρεωνόμαστε με καθήκοντα, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. Το καθήκον είναι να διαπεράσει όλους μας το μήνυμα: Απεργιακός αναβρασμός, απεργιακός ξεσηκωμός παντού. Αυτό το μήνυμα πρέπει να διαπεράσει όλη την εργατιά της χώρας και βεβαίως εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Να κάνουμε τον χειμώνα «βαρυχειμωνιά» για την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους

Από αύριο κιόλας να οργανώσουμε τη συλλογική μας δουλειά. Να συνεδριάσουν τα σωματεία, να σχεδιάσουν, να αξιοποιήσουν κάθε συλλογική διαδικασία, συγκέντρωση, περιοδεία, Γενική Συνέλευση. Να έρθουμε κοντά στους εργαζόμενους, να δεθούμε πάλι μαζί τους και να αξιοποιήσουμε όλα όσα είπατε σήμερα εδώ».

Ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν στη ΔΕΘ από την κυβέρνηση το μεγάλο καλάθι που θα τους λύσει τα προβλήματα. «Αυτός ο χρόνος αναμονής είναι χαμένος χρόνος. Αυτόν τον χρόνο εμείς πρέπει να τον αξιοποιήσουμε για να γίνει αυτός ο χειμώνας "βαρυχειμωνιά" για την κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες, όλους αυτούς που στρέφονται εναντίον μας.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε. Είναι στο χέρι μας. Αρκεί να δουλέψουμε όλοι μαζί σ' αυτήν την κατεύθυνση, με αισιοδοξία και ελπίδα».

Τόνισε την ανάγκη να μπουν στη μάχη νέες δυνάμεις, που θα συμμετέχουν ενεργητικά στην οργάνωση του αγώνα. Να ανοίξουν νέα μέτωπα πάλης παντού, που θα συμβάλουν στην ανάταση της εργατικής τάξης. Να δυναμώσει το ταξικό εργατικό κίνημα από όλες τις πλευρές.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι καθημερινά έρχονται κοντά στο ΠΑΜΕ συνδικάτα και συνδικαλιστές που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα, όμως καταλαβαίνουν ότι «η δύναμη είναι εδώ. Καταλαβαίνουν ότι εμείς δεν θα πουλήσουμε κανέναν. Καταλαβαίνουν ότι εμείς εδώ δεν είμαστε της λογικής "η αντοχή της οικονομίας". Εμείς μιλάμε για την αντοχή του εργάτη, τα συμφέροντα, τις ανάγκες του εργάτη. Γενναίες αυξήσεις, τέτοιες που να μπορεί ο εργάτης να ζήσει διαφορετικά».

Οπλο για τα επόμενα βήματα η αγωνιστική πείρα των σωματείων

Η ανάγκη οργάνωσης της πάλης, ταξικού προσανατολισμού, συντονισμού του βηματισμού της δράσης των σωματείων, αλλά και η δύναμη της αλληλεγγύης, επιβεβαιώθηκε ότι αποτελούν προϋπόθεση για αγώνες με αντοχή και συνέχεια, στηριγμένους στην πλούσια πείρα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις σε σημαντικούς κλάδους και χώρους δουλειάς.

Ο Νίκος Τζανετής, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας και γραμματέας του Σωματείου Μεταλλείων Λατομείων Βόρειας Ελλάδας, ενός σωματείου που είχε δεχτεί σφοδρή επίθεση από την εργοδοσία και με την απόλυσή του, η οποία πάρθηκε πίσω ύστερα από μεγάλες κινητοποιήσεις, ανέδειξε ότι στον συγκεκριμένο κλάδο, που είναι τόσο κερδοφόρος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι ανάγκες των εργαζομένων τσακίζονται. Η πλειοψηφία των μεταλλωρύχων εργάζονται χωρίς ΣΣΕ, διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν σε εργολαβίες, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας δεν τηρούνται γιατί αποτελούν «κόστος», με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους για την υγεία και τη ζωή τους. Μετέφερε την πείρα από τους αγώνες των μεταλλωρύχων στη Χαλκιδική, στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» και στις εργολαβικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί για λογαριασμό της, όπου προωθούνται αλλαγές για την αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Και τόνισε την ανάγκη κοινού συντονισμού της δράσης όλων των σωματείων για να αλλάξει η κατάσταση.

Ο Μανώλης Κελαϊδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τους 188 απολυμένους συναδέλφους του και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα σωματεία και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις που ήταν δίπλα τους, στήριξαν και στηρίζουν τον αγώνα τους. «Μας κράτησε όρθιους η αλληλεγγύη», ανέφερε. Στάθηκε στην καταστολή, στις διώξεις, και απευθυνόμενος προς τους απεργούς της «Μαλαματίνας» είπε: «Μη φοβάστε όταν σας τρομοκρατούν οι εργοδότες. Δεν είστε μόνοι. Τίποτε δεν χαρίζεται, τα πάντα κατακτιούνται».

Στο τι σηματοδοτεί για τους εργαζόμενους η ανάπτυξη του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής αναφέρθηκε η Ειρήνη Καραμήτρου, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης. «Διαβάζουμε το ένα άρθρο μετά το άλλο για την προσέλκυση επενδύσεων μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, αμερικανικών ή ευρωπαϊκών συμφερόντων. Η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται τεχνολογικός κόμβος, πόλος έλξης νέων επενδύσεων. Οπως οι ίδιοι λένε, όμως, επιλέγουν τη χώρα μας και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη λόγω του "ευέλικτου" εργατικού καθεστώτος, λόγω των φτηνών εργαζομένων, με υψηλή όμως ειδίκευση, που πάνε πακέτο με φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και μια σειρά διευκολύνσεις που τους χαρίζει το κράτος, καλή ώρα όπως χαρίζει τα χρέη στα αφεντικά της "Μαλαματίνας". Οι επενδύσεις αυτές συνοδεύονται με μεγάλες διαφοροποιήσεις σε δικαιώματα και μισθούς, που ακόμα κι όταν φαίνεται να είναι σε καλύτερο επίπεδο, παραμένουν πολύ μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, συνοδεύονται με εντατικοποίηση, με υπερωρίες». Και μιλώντας για τη δράση του Σωματείου, τόνισε ότι έχουν καταστρώσει σχέδιο εξειδικευμένης δουλειάς στους χώρους και παλεύουν μέσα από μορφές οργάνωσης που έχουν ήδη στήσει ή προσπαθούν να στήσουν.

Ο Αριστοτέλης Μερκενίδης, εργαζόμενος στη «Μαλαματίνα» και οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, αναφέρθηκε στον πολυήμερο αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις παράνομες και άδικες απολύσεις που στόχο έχουν «να διαλύσουν το Σωματείο και να βάλουν σε εφαρμογή ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ατομικές συμβάσεις, μειώσεις μισθών κ.λπ. Κινητοποίησαν την αστυνομία για να χτυπήσουν τον αγώνα μας. Κατάφεραν να βάλουν μέσα μια χούφτα απεργοσπάστες. Δεν καταφέρνουν να σπάσουν το δικό μας φρόνημα, γιατί έχουμε την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης. Την αλληλεγγύη των φοιτητών, των συνταξιούχων. Και εκτός από τη φυσική τους παρουσία έχουμε και ηθική και υλική στήριξη, που μας δίνει δύναμη. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά, να υπογράψουμε ΣΣΕ». Τέλος, ανέφερε ότι όλα τα σωματεία του κλάδου έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ.

Ο Νικήτας Τσαρίδης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, αναφέρθηκε στην έντονη διαπάλη που εκφράζεται με βάση τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους, με ευθύνη των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών. Τόνισε ότι στις κινητοποιήσεις του καλοκαιριού οι ταξικές δυνάμεις σήκωσαν το κύριο βάρος της οργάνωσης, με πλαίσιο που βάζει στο στόχαστρο την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ στη συγκοινωνία, στις μεταφορές. «Παλεύουμε με πλαίσιο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την παράδοση της συγκοινωνίας (ΟΑΣΘ - Μετρό) στους ιδιώτες, για έναν φορέα με κοινωνικό χαρακτήρα, ποιοτικές υπηρεσίες και φτηνό εισιτήριο για τον λαό».

Κοινή, συντονισμένη δράση σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο και πανελλαδικά

Ο Γρηγόρης Λιοτάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου στα Λιπάσματα Καβάλας, αναφέρθηκε στον πολύχρονο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, η οποία κορυφώθηκε με τις πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν με τον νόμο Χατζηδάκη. Πρόσθεσε δε ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, που τους δικαιώνει και ακυρώνει τις 130 απολύσεις, συνεχίζουν ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα τους για την επιστροφή στην εργασία τους.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας, μετέφερε την αγωνία των καλλιτεχνών, που ιδιαίτερα τα τελευταία αυτά χρόνια της πανδημίας έχουν δεχτεί μεγάλο χτύπημα, ενώ μίλησε και για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Πολιτισμού, που τους οδηγούν σε ακόμα χειρότερες συνθήκες. Ξεκαθάρισε ότι θα είναι όλοι στον δρόμο του αγώνα στις 10 Σεπτέμβρη και ενημέρωσε για τις επόμενες πρωτοβουλίες του Συλλόγου.

Ο Αντώνης Καναβάρης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ και γραμματέας του Σωματείου «e-food» Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην πείρα από τον νικηφόρο αγώνα των εργαζομένων, λέγοντας ότι καθοριστικό ρόλο στην έκβασή του έπαιξαν «η συλλογική δράση, οι Γενικές Συνελεύσεις, οι συσκέψεις κ.λπ., που από την αρχή μετέτρεψαν τον αγώνα σε υπόθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων της "e-food" και έδωσαν τη δυνατότητα για καλύτερο συντονισμό και δράση. Το ότι δεν περιχαρακώσαμε τον αγώνα μας, αλλά υπήρχε κοινή γραμμή και σχεδιασμός και με τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα. Η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων στον κλάδο αλλά και ολόκληρης της εργατικής τάξης».

Στην πείρα που προκύπτει από τη δράση των κατασκευαστικών εταιρειών, που πιέζουν για ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, απολύουν και εντατικοποιηθούν τη δουλειά, αναφέρθηκε ο Μάκης Μιχαλόπουλος από το Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Οδηγών Φορτηγών, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου και κατήγγειλε την κυβέρνηση για διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, μίλησε για την επιτυχία της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ, που ανοίγει τη δυνατότητα για αυξήσεις μισθών μέχρι και 35%, καθώς και για την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την εφαρμογή της στους χώρους δουλειάς. «Με οργάνωση των συναδέλφων στο Συνδικάτο, ένταση της αλληλεγγύης, διεκδίκηση όλων όσα μας αξίζουν. Για να σταματήσουν τα φτηνά μεροκάματα και η δουλειά ήλιο με ήλιο», είπε.

Στην ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ, με συντονισμό της δράσης, «για να δώσουμε απάντηση σε όσους κυνηγάνε το αύριό μας», αναφέρθηκε ο Φραγκίσκος Ρηγόπουλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

Ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, στάθηκε στις εξελίξεις στα νοσοκομεία (ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές κ.λπ.), οι οποίες επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας. Οπως είπε, «οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ζούμε σε καθεστώς εντατικοποίησης και εξάντλησης, κακοπληρωμένοι, πολλές φορές και απλήρωτοι! Μέσα σ' αυτό το σκηνικό όμως δεν μείναμε αμέτοχοι. Οργανωθήκαμε, κινητοποιηθήκαμε, δώσαμε μάχες κόντρα στις ελλείψεις, κόντρα στο καθεστώς μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από νομό σε νομό για να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε άλλα νοσοκομεία, οδηγώντας τους συναδέλφους σε σωματική, ψυχική και οικονομική εξουθένωση και σπρώχνοντάς τους στην παραίτηση». Τόνισε δε ότι χρειάζεται να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας ώστε να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ».

Τέλος, η Χριστίνα Σταμούλη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού ΑΠΘ, ανέδειξε ότι η ίδια πολιτική που χτυπά τα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων παράλληλα πετσοκόβει τα πτυχία και τη μόρφωση των φοιτητών, τους αφήνει χωρίς στέγη, μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις. Και ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα οι φοιτητές θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για το ζήτημα της στέγασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ