ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεσμευμένη στα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Μπλεγμένη στον ιστό των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και τυχοδιωκτισμών συνεχίζει να πορεύεται η ελληνική εξωτερική πολιτική. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στάση μας απέναντι στη σύγκρουση στο Καύκασο, αλλά και τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Οπως ενημέρωσε χθες τους διπλωματικούς συντάκτες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, τη Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Αναμένεται να συζητηθούν η συνέχιση των προσπαθειών για υλοποίηση του «Σχεδίου των 6 Σημείων» που συμφωνήθηκε μεταξύ της προεδρεύουσας της ΕΕ Γαλλίας και Ρωσίας, οι τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης αναγνώρισης Νότιας Οσετίας κι Αμπχαζίας από πλευράς Ρωσίας, η παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας», οι προοπτικές της «ευρωπαϊκής παρουσίας» στην περιοχή, καθώς και το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας.

Την Πέμπτη, συγκαλείται στο ΥΠΕΞ το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στο Κυπριακό (μία μέρα νωρίτερα ξεκινούν στην Κύπρο απευθείας συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων των δύο εκεί κοινοτήτων). Εξάλλου την Πέμπτη η Ντ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Παρασκευή και Σάββατο, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ θα συμμετάσχει στις εργασίες της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Γαλλία. Και εκεί θα συζητηθούν οι εξελίξεις στον Καύκασο και οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας. Οπως επίσης οι ευρωατλαντικές σχέσεις, η λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, καθώς και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας.

Ο Γ. Κουμουτσάκος απέφυγε να σχολιάσει τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε προχθές ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα για τη δήλωση της υπουργού με την οποία καταδίκασε την αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία. Ο Ρώσος πρέσβης επεσήμανε ότι η Ντ. Μπακογιάννη «δεν καταδίκασε με τον ίδιο τρόπο την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου». Ενώ εξέφρασε και την απορία του πώς η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην άμεση καταδίκη της Μόσχας για όσα συμβαίνουν στην Οσετία και στη Γεωργία, ενώ δεν προχώρησε σε κάτι ανάλογο για τις χώρες που αναγνώρισαν το Κόσσοβο.

Ερωτηθείς αν μπορεί οι περιπτώσεις του Κοσσόβου, Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας να παραλληλιστούν με το Κυπριακό, ο Γ. Κουμουτσάκος έσπευσε να απαντήσει ότι «οι διεθνείς κρίσεις, ποτέ δεν είναι απολύτως ίδιες. Ποτέ δεν έχουν απολύτως τα ίδια χαρακτηριστικά, τον ίδιο βαθμό έντασης. Εκ των πραγμάτων δε γίνονται ποτέ στο ίδιο πολιτικό περιβάλλον. Επομένως δεν πρόκειται να μπω σε ένα συσχετισμό διεθνών εξελίξεων και κρίσεων».

Επανέλαβε δε τη «βασική αρχή» της εγχώριας εξωτερικής πολιτικής, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών. Διευκρίνισε ότι στη βάση αυτή, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει Κόσσοβο, Νότια Οσετία ή Αμπχαζία.

Επίσης απέφυγε να αποσαφηνίσει τι θέση θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση αν η ΕΕ αποφασίσει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Απλά σημείωσε ότι «η απομόνωση (σ.σ: της Ρωσίας) δεν είναι λύση». Οτι «πρέπει ν' αξιοποιείται κάθε δίαυλος, κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο θεσμοθετημένος, στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, διάλογος».

Βέβαια υπενθύμισε τη συμμετοχή της χώρας «σε Συμμαχίες και σε Οργανισμούς όπως η ΕΕ, και στις διμερείς της σχέσεις», όπως σημείωσε το δρόμο της «συνέπειας» που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ουσιαστικά δρόμο υποταγής στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και δυνάμεων. Είτε λέγονται ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, είτε στο πλαίσιο των προαναφερόμενων διμερών σχέσεων (βλ. αγωγοί καυσίμου), της ισορροπίας που επιχειρεί να διατηρήσει η ελληνική κυβέρνηση με τη σημερινή, ιμπεριαλιστική Ρωσία.

Για το Κυπριακό επέμεινε ότι πρέπει να επιτευχθεί λύση στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα μια ενωμένη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα, η τουρκική κυβέρνηση να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή ηγεσία προς εποικοδομητική διαπραγμάτευση.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάρτε μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Θεσσαλία

Αρδευτικό κανάλι χωρίς νερό
Αρδευτικό κανάλι χωρίς νερό
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Θεσσαλία κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Αχιλλέας Κανταρτζής. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Με δυναμικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας διεκδικούν έργα υποδομής αναγκαία στη Θεσσαλία, προκειμένου να εξαλειφθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, που κάθε χρόνο επιδεινώνεται, απειλώντας με ερημοποίηση το θεσσαλικό κάμπο.

Συγκεκριμένα, στο Ριζόμυλο Μαγνησίας παρατηρούνται ρήγματα και μέσα στο χωριό (παλιότερα είχαμε στο Στεφανοβίκειο), το νερό των γεωτρήσεων είναι υφάλμυρο και αγγίζει τα 400 μέτρα βάθος και είναι και ελάχιστο.

Η κατάσταση για τις αγροτικές καλλιέργειες και κυρίως για το βαμβάκι και το καλαμπόκι είναι τραγική.

Χρόνια τώρα ο αγροτικός κόσμος εμπαίζεται από τις κυβερνήσεις με την ανυπαρξία έργων υποδομής και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση υλοποίησης άλλων, όπως η επαναλειτουργία της πρώην λίμνης Κάρλας.

Εκατομμύρια κυβικά νερού χάνονται στη θάλασσα λόγω της έλλειψης έργων υποδομής, τα οποία, αν και είναι προγραμματισμένα εδώ και χρόνια να γίνουν, παραμένουν ακόμη στα χαρτιά, όπως φράγματα, λιμνοδεξαμενές κ.ά.

Να σημειωθεί ότι δε λειτουργεί και ο φορέας διαχείρισης της Κάρλας.

Υστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα πρόκειται να πάρουν άμεσα για να σταματήσει η πορεία ερημοποίησης του θεσσαλικού κάμπου και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι αγροτικές καλλιέργειες».


ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Αναστασιάδης

Με τους περιοριστικούς όρους της χρηματικής εγγύησης των 300.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της παρουσίας σε Αστυνομικό Τμήμα μία φορά το μήνα, αφέθηκε χτες ελεύθερος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο Θέμος Αναστασιάδης, ύστερα από περίπου δίωρη απολογία του στον ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου για την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων για επεξεργασία και διακίνηση του ροζ DVD στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Ο Αναστασιάδης που μπήκε στο ανακριτικό γραφείο συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του Αλέξανδρο Κατσαντώνη και Δημήτρη Τσοβόλα, παρέδωσε απολογητικό υπόμνημα περίπου 100 σελίδων και απάντησε στις ερωτήσεις του ανακριτή. Σε δηλώσεις του μετά την απόφαση των δικαστικών να μην προφυλακιστεί, είπε ότι κατέρρευσε η σε βάρος του και σε βάρος εφημερίδας του σκευωρία, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει με δύναμη και ορμή το έργο του στην εφημερίδα, ενώ ο Αλ. Κατσαντώνης χαρακτήρισε την απολογία του «αντρίκεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά του αμφισβητεί τα στοιχεία που τον συνδέουν με την υποκλοπή και διακίνηση του DVD, υποστηρίζοντας ότι δεν το έχει δει, παρά μόνο δύο «παγωμένα πλάνα» τα οποία του έδειξε η Εύη Τσέκου με το φορητό υπολογιστή της και αυτός δεν είχε σκοπό να βλάψει τον Ζαχόπουλο. Να σημειωθεί ότι τον Αναστασιάδη έχουν κατηγορήσει τόσο η Εύη Τσέκου, όσο και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, ενώ η κατάθεση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιάννη Ανδριανού ότι ήταν αυτός που του παρέδωσε το DVD, το κατηγορητήριο συνδέει την ενέργεια αυτή με την έρευνα από την ΥΠΕΕ για τα 5,5 εκατ. ευρώ που είχε καταθέσει σε μετρητά στην τράπεζα BNP.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ