ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ

Πλήρης η υποταγή στους ιμπεριαλιστές

"Εκεί που δεν μπορεί να συγκαλυφτεί η πολιτική υποταγής στους σχεδιασμούς που προωθούν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή, είναι η εξωτερική πολιτική, που ο κύριος πρωθυπουργός καθόρισε για τη χώρα", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σημίτη. Και πρόσθεσε: "Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γίνεται φανερό ότι τα συμφέροντα της χώρας μας βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων τόσο της Ευρώπης, όσο και των ΗΠΑ". Ακολούθως υπογράμμισε ότι "μια πολιτική που θα παίρνει υπόψη της τα συμφέροντα της χώρας δεν μπορεί παρά να έρθει σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ισχυρών της Ευρώπης και της Αμερικής".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σημείωσε: "Εχουμε ανάγκη από μία διαφορετική εξωτερική πολιτική, που θα έχει ως γνώμονά της την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, θα καλλιεργεί τη φιλία και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και τους γειτονικούς λαούς. Μακριά από κάθε κηδεμονία των μεγάλων δυνάμεων ή των οργάνων τους ΝΑΤΟ, ΔΕΕ ή Ευρωπαϊκή Ενωση".

Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας με τις βαλκανικές χώρες, είπε: "Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να πάρει μέρος στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ασκώντας μία πολιτική που στόχο θα έχει τη δημιουργία ενός συλλογικού συστήματος ασφάλειας για τα Βαλκάνια, παίρνοντας πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για μία διαβαλκανική συνεννόηση, όπου οι σχέσεις τους θα μπορούν να αναπτυχθούν σε ισότιμη βάση, εγκαταλείποντας την ιδέα, που όλο και περισσότερο φαίνεται να κυριαρχεί στη χώρα μας, ότι πρέπει τάχα να εκμεταλλευτούμε την όποια αδυναμία και προσωρινή δυσκολία έχουν οι βαλκανικές χώρες για να συμμετέχουμε και εμείς στη λεία, στη μοιρασιά, να προωθήσουμε τα δικά μας συμφέροντα, παίζοντας έτσι το ρόλο μιας περιφερειακής δύναμης στην περιοχή ή μετατρέποντας την Ελλάδα σε όχημα προώθησης στα Βαλκάνια των αμερικανικών ή των ευρωπαϊκών συμφερόντων".

Ειδικότερα για τις σχέσεις Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο Ορ. Κολοζώφ παρατήρησε: "Δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Η, για να είμαι ειλικρινής, πίσω από τη διατύπωση πως "η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή" θα μπορούσε να κρύβεται η βούληση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο πνεύμα του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε κατά την ενδιάμεση συμφωνία και επομένως θα πρέπει να περιμένουμε μία λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και στο ζήτημα του ονόματος, όπως επίσης θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της. Στο ζήτημα αυτό θα ήταν καλό να υπάρξει διευκρίνιση των προθέσεων της κυβέρνησης προς ποια κατεύθυνση θα προχωρήσει". Στη συνέχεια σημείωσε: "Σήμερα είναι ανάγκη όλα τα κόμματα να βρουν το θάρρος να πουν στον ελληνικό λαό όλη την αλήθεια, όπως την έχει πει το ΚΚΕ. Να του πουν ότι η λύση, που μπορεί να βρεθεί, πρέπει να είναι λύση αποδεκτή από τις δύο πλευρές. Τέτοιες λύσεις θα μπορούσαν να αναζητηθούν σε μία σύνθετη ονομασία ή όχι. Αυτή την αλήθεια πρώτη πρέπει να την πει καθαρά η κυβέρνηση και να μην κρύβεται πίσω από τις γενικές διατυπώσεις ότι είναι γνωστές οι θέσεις της". Αναφερόμενος ο Ορ. Κολοζώφ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτήρισε οργανωμένη προβοκάτσια από την Τουρκία εις βάρος της χώρας μας τα γενόμενα στη βραχονησίδα Ιμια, τονίζοντας ότι αν και μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα σε εκκρεμότητα πέρα από το ζήτημα οροθέτησης της υφαλοκρηπίδας, "η απειλή από την Τουρκία είναι πραγματική και θα διατηρείται όσο θα επικρατεί σε αυτή τη χώρα το σημερινό αντιλαϊκό καθεστώς και όσο οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ θα το στηρίζουν".

Τέλος είπε ότι το κυπριακό ζήτημα εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο, τονίζοντας: "Η προώθηση της λύσης αυτού του προβλήματος μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης περικλείει τον κίνδυνο της αποδοχής των τετελεσμένων, δηλαδή της διχοτόμησης του νησιού με την αναγνώριση του ψευδοκράτους σε ισότιμο συνομιλητή της Ενωσης".

Μ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεξιά και η κυβέρνηση και η πολιτική της

"Ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του δεν είναι "κεντροαριστερά". Δεν είναι προοδευτική άποψη. Δεν είναι σοσιαλιστική αντίληψη. Και ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι δεξιά".Αυτό υπογράμμισε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Αποδεικνύοντας το παραπάνω συμπέρασμα, ο Μ. Κωστόπουλος έθεσε ορισμένα ερωτήματα ουσίας που αφορούν την πολιτική που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός. "Είναι, είπε, αριστερά, είναι προοδευτική αντίληψη, οι όρκοι πίστης στην καταστροφική Συνθήκη του Μάαστριχτ, πράγμα που έκανε για μια ακόμη φορά ο κ. Σημίτης κατά τη χτεσινή ομιλία του; Είναι αριστερά και πρόοδος η αποδοχή και υλοποίηση της διαβόητης "Λευκής Βίβλου", την οποία φιλοτέχνησαν οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η οποία λειτουργεί σαν οδοστρωτήρας ενάντια στα θεμελιακά κοινωνικά, εργασιακά, προνομιακά δικαιώματα των εργαζομένων; Αυτά ήταν πάλι στο στόχαστρο των προγραμματικών δηλώσεων του κ. Σημίτη. Είναι αριστερά, πρόοδος, σοσιαλιστική αντίληψη, η αποδοχή και υλοποίηση της λεγόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που μόνο κοινή δεν είναι, η οποία σαρώνει καθημερινά χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά της πατρίδας μας; Είναι αριστερή, προοδευτική και σοσιαλιστική η πολιτική της μόνιμης λιτότητας, που, εκτός από τη φτώχεια για εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλεί απανωτά εμφράγματα στην αγορά, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο κατά χιλιάδες; Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση κι, αν πιστέψουμε τον κ. Πάγκαλο, ακόμη δεν είδαμε τι θα πει λιτότητα! Είναι αριστερά, προοδευτική άποψη, σοσιαλιστική θέση, ο ραγιαδισμός, η αποδοχή των στραγγαλιστικών όρων "σύγκλισης", που, πέρα από όλα τ' άλλα, βάζουν δυναμίτη στη βιομηχανική βάση της χώρας, οξύνουν το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας με όλα τα κοινωνικά επακόλουθα; Είναι αριστερά η δημοκοπία περί "κοινωνικού προσώπου", όταν αυτό το "κοινωνικό πρόσωπο" είναι ταυτισμένο με την άγρια καπιταλιστική βαρβαρότητα, με μισό εκατομμύριο ανέργους, με εξαθλίωση των συνταξιούχων; Μια τέτοια "αριστερά", μια τέτοια "σοσιαλιστική" άποψη, μια τέτοια "προοδευτική" σκέψη είναι καθαρή δημαγωγία. Αυτό όμως δείχνει ότι αντέχουν οι ιδέες, οι θέσεις της αριστεράς, τα σοσιαλιστικά οράματα του εργαζόμενου λαού. Γι' αυτό και η επιχείρηση του αποπροσανατολισμού".

Απλή αναλογική

Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση της χώρας, ο Μ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι αυτή είναι γκρίζα και ότι δεν πρέπει να αποκλείεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών "απ' αφορμή κάποια τεχνητή ή πραγματική κρίση στο κυβερνητικό κόμμα ή άλλου είδους κρίση". Σε μια τέτοια περίπτωση, τόνισε, "οι εκλογές πρέπει να γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ώστε να σταματήσει η ληστεία των ψήφων του λαού. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να είναι μειοψηφία στο λαό και να έχει πανίσχυρη πλειοψηφία στη Βουλή.

Μέτωπο στον ιμπεριαλισμό και στα μονοπώλια

Στη συνέχεια, ο Μ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της χώρας μας και υπογράμμισε ότι αυτή χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι εντείνεται η επίθεση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ παράλληλα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι πολυεθνικές εταιρίες, διασφαλισμένες από θεσμικά όργανα και συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας, δρουν στην Ελλάδα ανεξέλεγκτα. "Η εκτίμηση, είπε, του ΚΚΕ ότι η αντίθεση ανάμεσα στον εργαζόμενο λαό, από τη μια, και τα μονοπώλια με τον ιμπεριαλισμό, από την άλλη, είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη σήμερα. Η αντίθεση αυτή θα διευρυνθεί. Αυτό ήταν το καμπανάκι των προγραμματικών δηλώσεων για όποιον ξέρει να διαβάζει". Στη βάση αυτών των διαπιστώσεων, ο κομμουνιστής βουλευτής επισήμανε την ανάγκη να συγκροτηθούν πλατιά μέτωπα πάλης του λαού και των εργαζομένων, που θα έρχονται σε αντίθεση με τις επιλογές του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού, με την κυβερνητική πολιτική.

Αξονες πάλης του λαϊκού κινήματος

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους άξονες δράσης του λαϊκού κινήματος, πάνω στους οποίους διαμορφώνονται μέτωπα πάλης για μια άλλη προοδευτική πολιτική. Συγκεκριμένα:

- Τόνισε την ανάγκη σύγκρουσης με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την ΓΚΑΤΤ, για την υπεράσπιση της παραγωγικής ταυτότητας της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να είναι ανεπτυγμένη βιομηχανική χώρα. "Η πάλη αυτή, είπε, είναι συνδεδεμένη απόλυτα με την ίδια την εθνική ανεξαρτησία μας, που είναι το κλειδί για την πορεία και το μέλλον του τόπου". Ακόμη υπογράμμισε πως πρέπει να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα που προτείνει το ΚΚΕ για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

- Ζήτησε να αποκρουστεί η "Λευκή Βίβλος", να προστατευτούν και να βελτιωθούν οι εργασιακές σχέσεις, να αποκρουστεί η αποβιομηχάνιση και η διαχρονική λιτότητα, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανεργίας, της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, των συνταξιούχων, των ξένων εργατών κλπ. "Ολα αυτά, είπε, και άλλα αποτελούν μικρότερα ή μεγαλύτερα μέτωπα πάλης, που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούν να πάρουν το χαρακτήρα γενικότερης αντίθεσης και αντίστασης ενάντια στην αντίληψη της υποταγής".

- Τέλος, τόνισε, τη σημασία που έχει ο αγώνας για την ειρήνη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που υπάρχει για έναν γενικευμένο πόλεμο, ως αποτέλεσμα της πάλης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για μοίρασμα αγορών και εδαφών.

Να πάρει θέση η κυβέρνηση

Καταλήγοντας, ο Μ. Κωστόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει συγκεκριμένα σε ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως:

- Να δεσμευτεί ότι θα υπάρξει δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ.

- Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

- Να προστατευτεί το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με αυξήσεις πάνω από τον τιμάριθμο και κάλυψη των απωλειών, γεγονός, που, αν μη τι άλλο, θα αναθερμάνει την αγορά και θα δώσει ανάσα στους μικρομεσαίους.

- Να σταματήσει η εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου" και να προστατευτούν τα εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά, συνταξιουχικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων.

- Να εξαγγελθούν μέτρα προστασίας των ανέργων, στη βάση των προτάσεων των συνδικάτων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

"Νέα εποχή" νεοφιλελευθερισμού

Σε προφανή αδυναμία να ασκήσει αντιπολίτευση επί της ουσίας των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Σημίτη βρέθηκε χτες ο αρχηγός της ΝΔ, Μ. Εβερτ.Ετσι αρκέστηκε απλώς να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι εκτελεί με κακέκτυπο τρόπο την πολιτική της ΝΔ. Κατά τα άλλα εξάντλησε την κριτική του σε δευτερεύοντα ζητήματα. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επιστήσει την προσοχή της κυβέρνησης στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του περίφημου προγράμματος "σύγκλισης" και των από τις Βρυξέλλες εκπορευόμενων εντολών. Φυσικό επόμενο ήταν ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον Μ. Εβερτ, να επιχειρήσει να θολώσει τα νερά βαφτίζοντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ "σοσιαλιστική".

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,επιβεβαιώνοντας την τάση του κυβερνητικού κόμματος να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι"το Μάαστριχτ μας βοήθησε να αυτοπειθαρχηθούμε και να εφαρμόσουμε μια καλή για μας πολιτική", προσθέτοντας: "Το πρόγραμμα σύγκλισης συνδέεται με την ύπαρξη του έθνους". Με τα λόγια αυτά όμως έδωσε και το πραγματικό στίγμα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής από την οποία τίποτα θετικό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Τσοχατζόπουλος,αφού επισήμανε ότι "κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν πριν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι και τώρα με τον Κ. Σημίτη", διαλύοντας έτσι τις αυταπάτες που επιχειρήθηκαν τις τελευταίες μέρες να δημιουργηθούν στο λαό ότι κάτι θα αλλάξει, ξεκαθάρισε ότι "με αυτή τη νοοτροπία θα κυβερνήσουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας".

Τίποτα νέο δεν πρόσθεσε και η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου,εκτός ίσως από τη μάλλον άνευ αντικειμένου "απειλή" ότι "η Ελλάδα θα αναθεωρήσει τη στάση της για τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος τόνισε: "Ο κύριος Σημίτης και η κυβέρνησή του δεν είναι "κεντροαριστερά". Δεν είναι προοδευτική, δεν είναι σοσιαλιστική. Και ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι Δεξιά". Σχολιάζοντας, εξάλλου, την κυβερνητική εξωτερική πολιτική ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,υπογράμμισε: "Δεν μπορεί πια να συγκαλυφτεί η πολιτική υποταγής στους σχεδιασμούς που προωθούν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή. Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική που ο κύριος πρωθυπουργός καθόρισε για τη χώρα".

Μ. ΕΒΕΡΤ

Η πολιτική σας είναι κακέκτυπο της δικής μας

Κακέκτυπο της πολιτικής της ΝΔ χαρακτήρισε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Εβερτ και προσπάθησε να αποδείξει ότι το κυβερνητικό κόμμα ακολουθεί τις προτάσεις του κόμματός του. "Τις θέσεις μας, είπε, πάντα τις αποδεχθήκατε και τις ακολουθήσατε σε κακέκτυπη, δυστυχώς για τον τόπο εκτέλεση". Ετσι όπως ήταν αναμενόμενο ύστερα από μια τέτοια παραδοχή, της ουσιαστικής δηλαδή πολιτικής σύγκλισης των δύο κομμάτων, ο Μ. Εβερτ εξάντλησε την κριτική του σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, χωρίς φυσικά να αμφισβητήσει τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής. Ζήτησε μάλιστα μεγαλύτερη προσήλωση και συνέπεια σ' αυτούς τους στόχους. Συγκεκριμένα: Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της λεγόμενης σύγκλισης μέμφθηκε την κυβέρνηση ότι υστερεί στην εφαρμογή του και επομένως δε λέει την αλήθεια όταν μιλά για ανάπτυξη. Δίνοντας μάλιστα το στίγμα του κόμματός του για το πώς εννοεί την ανάπτυξη, ζήτησε ταχύτερη εφαρμογή των όρων του προγράμματος "σύγκλισης", μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, εφαρμογή της μεθόδου της αυτοχρηματοδότησης για τα έργα και τη μεταφορά πόρων στον ιδιωτικό τομέα. Καταλήγοντας στο συλλογισμό του και για να δείξει την τυφλή υποταγή του κόμματός του στον καταμερισμό εργασίας που επιβάλλουν οι πολυεθνικές της Ευρώπης στη χώρα μας, σημείωσε: "Εμείς δίνουμε άμεση προτεραιότητα στους τομείς των υπηρεσιών όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές. Και βεβαίως στη ναυτιλία και στις εξαγωγές. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές ναυτιλιακό και τουριστικό κέντρο. Οπως επίσης, ένα ευρύτερο οικονομικό, τραπεζικό και ασφαλιστικό κέντρο". Κατά τ' άλλα ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει της Διακυβερνητικής διάσκεψης, εξέφρασε τη θέση ισχυροποίησης της κοινότητας μέσω της ομοσπονδιοποίησης και εξέφρασε όρκους πίστης στη λεγόμενη κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Αναφερόμενος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, στον ρόλο των ΗΠΑ, ο Μ. Εβερτ αφού ζήτησε να συνειδητοποιηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθούν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, όπως και στη Μεσόγειο, ζήτησε να υπάρξει συστηματική προσπάθεια ώστε να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα πρωταγωνιστικό - όχι μόνο γεωπολιτικό αλλά οικονομικό - ρόλο στα Βαλκάνια.

Τέλος, στην εναγώνια προσπάθειά του να βρει κάποιες διαφορές ανάμεσα στο κόμμα του και στο ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Εβερτ ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να αποδείξει ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σημίτη ήταν προϊόν συμβιβασμών και ισορροπιών, ότι ο πρωθυπουργός είναι υπό ομηρία και κηδεμονία κλπ.

Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πάει καλύτερα

Καλά εξελίσσεται η πορεία της υγείας του Α. Παπανδρέου. Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό δελτίο, κατά το προηγούμενο 24ωρο η αναπνευστική λειτουργία του δεν υποστηρίχτηκε από αναπνευστήρα, ενώ συνεχίζει τη συνήθη φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία.

Οι θεράποντες γιατροί του τέως πρωθυπουργού μειώνουν σταδιακά τη μηχανική υποβοήθηση της αναπνοής, ώστε να καταφέρει ο Α. Παπανδρέου να αποσυνδεθεί τελείως από τον αναπνευστήρα και στη συνέχεια να κλείσουν την τραχειοστομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται Αμερικανός φυσίατρος, ίσως και θωρακοχειρουργός, για να εξεταστεί αν είναι δυνατή η μεταφορά του σε νοσοκομείο των ΗΠΑ.

Χτες τον Α. Παπανδρέου επισκέφτηκαν οι τέως υπουργοί Γ. Λιάνης και Κ. Τριαρίδης, οι οποίοι, όμως, δεν τον είδαν, διότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναπαυόταν.

Αντιδράσεις φορέων

Κανένα περιθώριο αισιοδοξίας δεν αφήνουν στον εμπορικό κόσμο των ΜΜΕ οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.Αυτό προκύπτει από τις αντιδράσεις φορέων μικρομεσαίων και όχι μόνο επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:

  • Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας χαρακτηρίζει "παγερά αδιάφορο" τον πρωθυπουργό απέναντι στα οξύτατα προβλήματα των εμπόρων και των αδύναμων οικονομικά τάξεων γενικότερα και με βάση τη διαπίστωση αυτή κάνει λόγο για συνέχιση της αγωνιστικής τακτικής που ακολουθείται τον τελευταίο καιρό από τους μικρομεσαίους.
  • Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επισημαίνει ότι "οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης εξακολουθούν να κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως συνέβαινε και την εποχή που ο νυν πρωθυπουργός ήταν υπουργός Εμπορίου".
  • Ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Δερματίνων Ειδών και Ειδών Ταξιδίου Αττικής καλεί την κυβέρνηση Σημίτη να υλοποιήσει τις προχτεσινές της εξαγγελίες για ενίσχυση των ΜΜΕ, κυρίως στηρίζοντας τον ΕΟΜΜΕΧ και τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών και μέσω αυτών την ελληνική βιοτεχνία.

Ο αντίλογος, βέβαια, πάντα υπάρχει και εδώ. Ετσι, εκφράζοντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στο εμπόριο και τη βιομηχανία, η ηγεσία του ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα), του ΣΕΣΜΕ (σούπερ μάρκετ), η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων και ΕΒΕΑ (εμποροβιομήχανοι) από τη μια, κρίνουν σε γενικές γραμμές θετικές τις εξαγγελίες Σημίτη και, ταυτόχρονα, αξιώνουν τολμηρότερα βήματα στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων και της αντιμονοπωλιακής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ