ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιπολεμικός «πυρετός»

Πρόσφατες αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη

Associated Press

Πρόσφατες αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μπορεί οι ηγεσίες των κρατών τους να αποτελούν τον «άξονα του πολέμου», ωστόσο τόσο ο αμερικανικός όσο και ο βρετανικός λαός, παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις ιθυνόντων και μέσων, έχουν καταληφθεί πραγματικά από «αντιπολεμικό πυρετό».

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην καρδιά των δύο κύριων συνισταμένων της «μηχανής του πολέμου κατά της ανθρωπότητας», είναι ο αναβρασμός και οι συνεχώς διογκούμενες κινητοποιήσεις. Περίπου δέκα μέρες μετά τις γιγάντιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον, στο Σαν Φρανσίσκο και αλλού, δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στη Νέα Υόρκη και άλλες 100 πόλεις των ΗΠΑ, έδωσαν άμεση απάντηση στο «διάγγελμα πολέμου» του Μπους, βροντοφωνάζοντας: «Οχι αίμα για πετρέλαιο».

Εκατοντάδες οργανώσεις προετοιμάζονται να δώσουν «απάντηση» και την 5η Φεβρουαρίου, οπότε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, θα παρουσιάσει «τα νέα στοιχεία και αποδείξεις κατά του Ιράκ». Η βδομάδα από τις 13 έως τις 21 Φλεβάρη, ήδη ονομάστηκε βδομάδα της αντίστασης και η κορυφαία κινητοποίηση θα είναι αυτή της 15ης Φλεβάρη στη Νέα Υόρκη, ώστε να συντονιστεί με τις διαδηλώσεις στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ηγετικά στελέχη της αφροαμερικανικής κοινότητας έδωσαν προχτές στη δημοσιότητα έκκληση, όπου τονίζουν «έφτασε η ώρα οι αφροαμερικανική κοινότητα να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή της και τη δράση εντός του αντιπολεμικού κινήματος», καλώντας τους αφροαμερικανούς να λάβουν μέρος σε όλες τις διαδηλώσεις που γίνονται και ειδικά τους φοιτητές για τη μεγάλη κινητοποίηση των Πανεπιστημίων της 5ης Μάρτη.

Κρίσιμη, ποιοτικά και ποσοτικά είναι η απόφαση περισσοτέρων εκ 100 ηγετικών συνδικαλιστικών στελεχών από 76 εργατικές ενώσεις, συνδικάτα και εθνικές εργατικές ενώσεις, που εκπροσωπούν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζομένους, να συστήσουν την Επιτροπή Εργαζομένων κατά του Πολέμου «US Labor Against the War (USLAW)», τονίζοντας στην απόφασή τους ότι «τα θύματα της στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ θα είναι τα παιδιά των οικογενειών της εργατικής τάξης που έχουν κληθεί ή υπηρετούν τον αμερικανικό στρατό, οι αθώοι πολίτες του Ιράκ ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, τη στιγμή που ο πόλεμος του Μπους αποτελεί την κάλυψη και τον αντιπερισπασμό για τη βυθιζόμενη οικονομία, τα επιχειρηματικά σκάνδαλα, τις απολύσεις»... «γι' αυτό σχηματίζουμε την USLAW, δηλώνουμε ότι η εργατική τάξη των ΗΠΑ θα αντισταθεί με σθένος απέναντι στα πολεμικά σχέδια του Μπους και θα ενισχύσουμε τη δράση μας για αντιπολεμική επαγρύπνηση και κινητοποιήσεις, εντός των συνδικάτων, των τόπων δουλιάς αλλά και των κοινοτήτων».


Associated Press

Στο μεταξύ, στη Βρετανία, σάλος έχει προκληθεί από την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Τέσα Τζούελ, να απαγορεύσει να είναι το Χάιντ Παρκ ο τελικός προορισμός του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου της 15ης Φλεβάρη, με το σκεπτικό «της ασφάλειας των διαδηλωτών, αφού αυτή την περίοδο του χρόνου το πάρκο είναι περιφραγμένο αλλά και για να μην καταστραφεί το γρασίδι»!

Ως πρώτη αντίδραση στην πρωτοφανή αυτή απόφαση, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος από τη Γλασκόβη, Τ. Γκάλαγουεϊ, δήλωσε: «Θα ήθελα να προειδοποιήσω την υπουργό ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ μισού εκατομμυρίου διαδηλωτών σε ειρηνική πορεία και συγκέντρωση ή μεταξύ μισού εκατομμυρίου να συμμετέχουν σε εξέγερση».


ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
«Λίγες βδομάδες» πριν την επίθεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Λίγες βδομάδες» δίνει στη διπλωματία ο Αμερικανός Πρόεδρος, πριν «οι ΗΠΑ ηγηθούν μιας συμμαχίας που θα αφοπλίσει τον Σαντάμ Χουσεΐν», ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Τζορτζ Μπους, «συνδέεται άμεσα με την τρομοκρατία λόγω της φύσης και της ιστορίας του». Οι δηλώσεις Μπους έγιναν τη στιγμή που στην Ουάσιγκτον έφθαναν ο ένας μετά τον άλλο οι αξιωματούχοι για διαβουλεύσεις και στο Λονδίνο καλούνταν επιπλέον έφεδροι.

Υπέρ της προοπτικής «εξορίας» του Σαντάμ Χουσεΐν και των συνεργατών του τάχθηκε δημόσια ο Τζορτζ Μπους, συμπληρώνοντας, όμως, ότι μια τέτοια εξέλιξη «δε θα σταματήσει τη διαδικασία αφοπλισμού του Ιράκ», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το αν εννοεί ότι η στρατιωτική επίθεση θα πραγματοποιηθεί ούτως ή άλλως. Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δήλωνε ότι, την επόμενη εβδομάδα, ο ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ θα παρουσιάσει «βουνό αποδείξεων της ιρακινής ενοχής» στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το «βουνό», σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, θα αποτελείται, κυρίως, από δορυφορικές φωτογραφίες και υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες, οι οποίες, όμως, δε φάνηκαν, χτες, να πείθουν τον Καναδό ΥΠΕΞ, που μετά από συνάντηση με τον Πάουελ, επαναλάμβανε την αντίθεσή του σε μονομερή επίθεση.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπους επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες, με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ, Σαούντ αλ Φαϊζάλ. Το Ριάντ δεν έχει επισήμως ξεκαθαρίσει αν θα αποδεχτεί να δράσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το έδαφός του, ενώ έχει διαψεύσει ότι προωθεί, σε συντονισμό με άλλα αραβικά κράτη, πρωτοβουλία απομάκρυνσης του Σαντάμ Χουσεΐν από το Ιράκ, με αντάλλαγμα την αποτροπή μιας στρατιωτικής επέμβασης. Σήμερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ενώ αργότερα στις ΗΠΑ θα μεταβεί για συνομιλίες και ο Βρετανός πρωθυπουργός, που προηγουμένως θα έχει συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του.

Σύμφωνα με αναλυτές, κατά τη συνάντηση Μπλερ - Μπους θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία - τελεσίγραφο έναρξης στρατιωτικής επίθεσης που οι δύο χώρες θα παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αναμένεται να είναι η 14η Φλεβάρη. Ενόψει της άφιξης Μπλερ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τομ Ντασλ, κάλεσε το Βρετανό πρωθυπουργό να «συγκρατήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο και να τον οδηγήσει στο δρόμο της σύνεσης».

Την ίδια στιγμή, στη Νέα Υόρκη συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την έκθεση των επιθεωρητών που κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Η ιρακινή ηγεσία, με επιστολή και με δηλώσεις της, κατηγόρησε, κυρίως, τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, για «παρανοήσεις» και για «ατυχείς παρατηρήσεις» και επανέλαβε ότι προτίθεται να «εντείνει τη συνεργασία της με τους επιθεωρητές». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, επαναδιατύπωσε την πεποίθησή του ότι οι επιθεωρητές του, σε μερικές εβδομάδες, θα είναι σε θέση να βεβαιώσουν ότι το Ιράκ δε διαθέτει πυρηνικά όπλα και κάλεσε τη Βαγδάτη να συνεργαστεί 100% και με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Την πάγια θέση της ότι υπάρχει περιθώριο διπλωματικής λύσης επανέλαβε η Μόσχα, η οποία κάλεσε τον Πρόεδρο Μπους να παρουσιάσει «υπεράνω πάσης αμφισβήτησης αποδείξεις» στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οπως έγινε γνωστό, ο ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ θα συμμετάσχει αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 5 Φλεβάρη. Παράλληλα, το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ μετέδιδε εκτιμήσεις Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων ότι οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν την επίθεσή τους το τελευταίο δεκαήμερο του Φλεβάρη, όταν θα έχουν συγκεντρωθεί στον Κόλπο, τουλάχιστον, 150.000 άνδρες.

Από την πλευρά του, το Λονδίνο κάλεσε, χτες, επιπλέον 4.500 εφέδρους, κάτι που σημαίνει ότι οι Βρετανοί έφεδροι που έχουν επανακληθεί έφθασαν τους 6.000, ενώ το σύνολο των βρετανικών δυνάμεων που μετακινούνται προς τον Κόλπο αγγίζει τις 30.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ