ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραχωρούνται στα μονοπώλια οι υδρογονάνθρακες

Στα μονοπώλια παραχωρεί η συγκυβέρνηση τους υδρογονάνθρακες που κρύβονται στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, στο όνομα της περιλάλητης «ανάπτυξης» όπου ομνύουν από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχει μάλιστα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τέτοιων ενεργειών για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, με κοιτάσματα και αγωγούς επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της εγχώριας αστικής τάξης στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Για το θέμα συναντήθηκαν χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Μετά τη συνάντηση, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε σχετικά: «(...) είχαμε σήμερα εδώ, με τους συνεργάτες μας, μια σύσκεψη, προκειμένου να έχουμε όλοι την ίδια πληροφόρηση και την ίδια εικόνα για τα αποτελέσματα των πολύ σημαντικών σεισμικών ερευνών που διενεργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών και φυσικά για τα επόμενα στάδια, τα οποία θα οδηγήσουν στην ανάδειξη των παραχωρησιούχων, όπως ακριβώς έγινε και για άλλες περιοχές».

Σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις έρευνες, «υπάρχουν γεωλογικές δομές ανάλογες με αυτές που υπάρχουν σε περιοχές πλούσιες σε υδρογονάνθρακες, είτε πετρέλαιο, είτε φυσικό αέριο. Αυτό μας γεννά εύλογη αισιοδοξία. Δεν είμαστε σε θέση αυτήν τη στιγμή να κάνουμε πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις, μπορούμε όμως να πούμε ότι η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για το εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο, μέσα από το οποίο βγαίνουμε από την κρίση και στρεφόμαστε προς την πραγματική οικονομία».

Υποστήριξε ότι «Η Ελλάδα είναι πλέον παράγοντας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής και αυτό φαίνεται όχι μόνο στις έρευνες, φαίνεται και σε όλη την προσπάθεια που κάνουμε σε σχέση με τους αγωγούς».

Απ' την πλευρά του, ο Γ. Μανιάτης δήλωσε: «(...) παραλάβαμε την επεξεργασία των δεδομένων από τη νορβηγική εταιρεία PGS (σ.σ. έκανε τις έρευνες) και θα μπορούσε κανείς να πει ότι είμαστε πια και αποδεδειγμένα αισιόδοξοι ότι στην περιοχή την οποία διερευνήσαμε υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, τα δεδομένα αυτά, που για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο έχει στη διάθεσή του, θα τύχουν επεξεργασίας με τη συνεργασία της νορβηγικής εταιρείας PGS και του γαλλικού κρατικού ινστιτούτου πετρελαίου του BEICIP, μαζί με τους Ελληνες εμπειρογνώμονες, έτσι ώστεστο τέλος του πρώτου εξαμήνου να έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στην περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, με μια τάξη μεγέθους δέκα έως δεκαπέντε τεμαχίων (σ.σ. τα λεγόμενα και οικόπεδα που παίρνουν να εκμεταλλεύονται οι παραχωρησιούχοι)».

Πρόσθεσε ότι «παραδόθηκε στο ελληνικό δημόσιο μια πλήρης βάση δεδομένων με όλα τα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία θα επιτρέψουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Αθήνα, στο Χιούστον, στο Λονδίνο και το Οσλο να δημιουργηθούν τέσσερα data rooms, τέσσερις αίθουσες, όπου οι πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούν να αρχίσουν να έχουν πληροφόρηση, προκειμένου να αναδείξουμε την ελκυστικότητα του ελλαδικού χώρου στις έρευνες υδρογονανθράκων. Ολοκληρώνουμε, λέγοντας ότι με την παρουσία και των δικών μας ανθρώπων στα παγκόσμια συνέδρια που γίνονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουμε αυτές τις προοπτικές της πατρίδας μας, έτσι ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο να έχουμε την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον».

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
«Ενδιαφέρουσες» ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες

Ετοιμα προς αξιοποίηση από ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες ανά τον κόσμο είναι τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που διεξήγαγε η νορβηγική εταιρεία PGS στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να τηρεί «χαμηλούς τόνους» χαρακτηρίζοντας ωστόσο τα δεδομένα που συλλέχθηκαν ως «ενδιαφέροντα».

Το μόνο που δηλώνει επισήμως αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είναι ότι «από την προκαταρκτική αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες, σε γειτονικές χώρες (ΝΑ Ιταλία και Αλβανία). Η ερμηνεία των δεδομένων που θα ακολουθήσει στους επόμενους μήνες, θα αναδείξει τις πλέον ελκυστικές περιοχές από άποψη πετρελαϊκού δυναμικού».

Φαίνεται ότι στον ευρύτερο ελληνικό θαλάσσιο χώρο «μυρίζει πετρέλαιο» και ήδη όπως ανακοινώθηκε εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών διενεργούν επαφές με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, την ίδια στιγμή που σε συνεργασία με τη νορβηγική PGS και το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει τη διαδικασία παραχωρήσεων για το δεύτερο γύρο ερευνών που θα επακολουθήσει. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει επίσημη παρουσίαση των γεωλογικών στοιχείων και των πετρελαϊκών χαρακτηριστικών της περιοχής των σεισμικών ερευνών σε παγκόσμιο συνέδριο στο Χιούστον των ΗΠΑ, με σκοπό την «επίσημη διεθνή προώθηση της Ελλάδας στην πετρελαϊκή αγορά»... Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μανιάτης απέστειλε επιστολή και ενημερωτικό υλικό προς όλους τους Πρέσβεις ξένων κρατών που βρίσκονται στην Ελλάδα ζητώντας «τη θεσμική συνδρομή τους στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας».

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί επισήμως συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ, με διοικητικά στελέχη του ινδικού κρατικού πετρελαϊκού μονοπωλίου «ONGC» παρουσία του Πρεσβευτή της Ινδίας στην Ελλάδα, προκειμένου να «συζητηθούν επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε δραστηριότητες στον ενεργειακό τομέα». Με αφορμή τη συνάντηση ο Γ. Μανιάτης δήλωσε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε «σημαντικό ενεργειακό παίκτη» και πρόσθεσε ότι «η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχει εξελιχθεί σε σημαντική προτεραιότητα τόσο για την ελληνική κυβέρνηση, όσο και για την ΕΕ, στο πλαίσιο της φροντίδας για ενεργειακή προμήθεια και ασφάλεια».

ΔΕΠΑ - «GAZPROM»
Κοντά σε συμφωνία για την τιμή του αερίου

Υπό την πίεση των μεγάλων βιομηχανικών και επιχειρηματικών ομίλων που επιθυμούν διακαώς μείωση του ενεργειακού τους κόστους, η συγκυβέρνηση ευελπιστεί να «κλείσουν» σύντομα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και «Gazprom», αναφορικά με τις νέες, μειωμένες, τιμές που θα προμηθεύεται η χώρα φυσικό αέριο. Οπως διαρρέεται τις τελευταίες μέρες, μετά και τη συνάντηση Πούτιν - Σαμαρά στις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2013.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα τιμή θα είναι κάτω από τα 400 δολ./1.000 κ.μ., από 460 δολ. που είναι σήμερα, και ότι θα προσεγγίσει το μέσο όρο πώλησης φυσικού αερίου από την «Gazprom» στη Δυτική Ευρώπη, δηλαδή τα 385 δολ./1.000 κ.μ. Σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει και στα άλλα δύο ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά, δηλαδή ως προς τις ποσότητες φυσικού αερίου που υποχρεούται να αγοράζει ετησίως η Ελλάδα ανεξαρτήτως κατανάλωσης καθώς και η αναδρομική ισχύς της νέας συμφωνίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινοβραδινές πληροφορίες, σε αναβολή οδηγείται η σημερινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ, όπου, βάσει των αρχικών ανακοινώσεων, θα εξεταζόταν το κόστος του βιομηχανικού, κατά κύριο λόγο, τιμολογίου. Είχαν προηγηθεί έντονες παρεμβάσεις τις προηγούμενες μέρες από εκπροσώπους των βιομηχάνων, απαιτώντας την άμεση μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, υπό την απειλή ακόμη και «λουκέτου» στα εργοστάσιά τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διπλοπληρωμές και λάθη για το χαράτσι

Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη που αφορούν το χαράτσι που πληρώνεται μέσω ΔΕΗ, τα οποία όμως σε αρκετές περιπτώσεις ήδη έχουν πληρωθεί ή ακόμη και δεν προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις έχουν αποσταλεί σωρηδόν στο τελευταίο διάστημα. Το υπουργείο Οικονομικών σε κοινή ανακοίνωση με την ΔΕΗ, καλεί τους εν λόγω φορολογούμενους να προστρέξουν στις Εφορίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν «λάθη» και ζητήματα διπλοπληρωμής.

Να σημειωθεί ότι υπόχρεοι καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ 2012 είναι όσοι έχουν ακίνητα που ηλεκτροδοτούνταν την 31/3/2012. Σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, οι φορολογούμενοι που πήραν ειδοποιητήριο επίσης καλούνται να απευθυνθούν στις ΔΟΥ.

Σε ενιαίο φορέα επενδύσεις - εξαγωγές

Το νομοσχέδιο για τη σύσταση του λεγόμενου ενιαίου φορέα εξωστρέφειας, μέσω της συγχώνευσης του «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου» και του «Invest in Greece», κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Ο νέος φορέας θα φέρει την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου», με κύρια αποστολή την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, και την προώθηση των εξαγωγών. Η κατάθεση του νομοσχεδίου συνοδεύθηκε και από τις συνηθισμένες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «η βελτίωση των επιδόσεων στις εξαγωγές και η προσέλκυση επενδύσεων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ταχύτερη επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ