ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί και «ξένοι μαχητές» στην Ουκρανία, ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή

Επιμένει η Ουκρανία για επιβολή «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» από το ΝΑΤΟ και παροχή πολεμικών αεροσκαφών

Συνεχίζονται σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο και άλλες πόλεις

Copyright 2022 The Associated

Συνεχίζονται σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο και άλλες πόλεις
Εν μέσω σκληρών μαχών και ρωσικών βομβαρδισμών σε Κίεβο, Μαριούπολη και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, συναντήθηκαν χτες, 8η μέρα της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα, η ουκρανική και η ρωσική πλευρά για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων, από τον οποίο προέκυψαν μόνο συνεννοήσεις για οργάνωση «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Την ίδια στιγμή συγκεντρώνεται ακόμα περισσότερο «εύφλεκτο» υλικό, με το ΝΑΤΟ να ενισχύει ασταμάτητα τις δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη και τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να αυξάνουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι ανέφερε χτες ότι η χώρα του λαμβάνει όλο και περισσότερα όπλα από τους «εταίρους» της κάθε μέρα.

Ενδεικτικά, χτες η Γερμανία ενέκρινε δεύτερο μεγάλο πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού για το Κίεβο, αυτήν τη φορά με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου «Strela», σοβιετικής κατασκευής, που είχαν στα αποθέματά τους οι Ενοπλες Δυνάμεις της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας Γερμανίας. Τις προηγούμενες μέρες ενέκρινε για πρώτη φορά την αποστολή και άλλων πυραύλων και στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

Η Ισπανία αναμενόταν να στείλει σήμερα στην Ουκρανία ένα φορτίο επιθετικών όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων 1.370 εκτοξευτών ρουκετών και αυτόματων όπλων. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Αμυνας, δύο αεροσκάφη θα μεταφέρουν το υλικό σε μία τοποθεσία στην Πολωνία κοντά στα σύνορα, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι θα το παραλάβουν.

Μόνο συνεννοήσεις για οργάνωση «ανθρωπιστικών διαδρόμων» προέκυψαν από το χθεσινό δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας
Μόνο συνεννοήσεις για οργάνωση «ανθρωπιστικών διαδρόμων» προέκυψαν από το χθεσινό δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας
«Αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες απώλειες για την Ουκρανία. Αυτό θα οδηγήσει στη διάδοση των ίδιων όπλων στις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που τα προμηθεύουν τώρα», προειδοποίησε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ο Β. Ζελένσκι επανέλαβε την επικίνδυνη έκκληση προς το ΝΑΤΟ να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν «το πιο σημαντικό βήμα», καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει «αδιάκοπους βομβαρδισμούς» από τη Ρωσία. Μια τέτοια κίνηση βέβαια θα οδηγούσε σε απευθείας στρατιωτική εμπλοκή ΝΑΤΟ - Ρωσίας, αφού τέτοια ζώνη μπορεί να επιβληθεί μόνο με ΝΑΤΟικά αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα που θα καταρρίπτουν όσα ρωσικά αεροσκάφη επιχειρούν να πετάξουν μέσα σε αυτήν...

«Ρώτησα τον Πρόεδρο Μπάιντεν, τον Σολτς και τον Μακρόν: Εάν δεν μπορείτε να ορίσετε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων αυτήν τη στιγμή, τότε πείτε μας, πότε;», είπε ο Ζελένσκι. «Αν δεν έχετε τη δύναμη να ορίσετε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, τότε δώστε μου αεροπλάνα. Δεν θα ήταν δίκαιο;».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, χιλιάδες «ξένοι μαχητές» βρίσκονται καθ' οδόν για την Ουκρανία, με τη ρωσική κυβέρνηση να καταγγέλλει ότι πρόκειται για κινητοποίηση χιλιάδων στρατιωτών δυτικών μισθοφορικών εταιρειών και να προειδοποιεί ότι όσοι συλληφθούν δεν θα καλύπτονται από το καθεστώς των αιχμαλώτων.

Γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις προωθούνται στη Ρουμανία στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ
Γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις προωθούνται στη Ρουμανία στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ
Στο μεταξύ, από τα μέσα Μάρτη μέχρι αρχές Απρίλη θα διεξαχθεί στη Νορβηγία η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί φέτος, η «Cold Response 2022», συγκεντρώνοντας περίπου 30.000 στρατιώτες από 27 κράτη, οι οποίοι θα εκπαιδεύονται σε στεριά, θάλασσα και αέρα. Η Ρωσία απέρριψε την πρόταση να στείλει παρατηρητές στις στρατιωτικές ασκήσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι με φόντο την εντεινόμενη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, καταγράφηκε συντριβή καταδιωκτικού αεροσκάφους και στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Ρουμανία, ενδεχομένως λόγω καιρικών συνθηκών. Από τη βάση «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνο», όπου φιλοξενούνται ΝΑΤΟικά στρατεύματα, σηκώθηκε το αεροσκάφος για περιπολία και λίγο αργότερα χάθηκαν τα ίχνη του. Ελικόπτερο που απογειώθηκε αμέσως μετά, από κοντινό αεροδρόμιο, συνετρίβη και σκοτώθηκαν και οι επτά επιβαίνοντες.

«Τα χειρότερα έρχονται...»

«Τα χειρότερα έρχονται» στην Ουκρανία, εκτίμησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν μετά από χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς. Ηταν η τέταρτη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών μετά την ρωσική εισβολή.

Ο Πούτιν εξέφρασε «πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα» να συνεχίσει την επίθεση. Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομόλογό του ότι η επιχείρηση του ρωσικού στρατού εξελίσσεται «σύμφωνα με το σχέδιο» της Μόσχας και ότι θα «επιδεινωθεί» εάν δεν υποχωρήσουν οι Ουκρανοί και δεν αποδεχθούν τους όρους της, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική προεδρία.

«Η κατάσταση επί του πεδίου είναι αναμφισβήτητα πολύ δυσμενής», πρόσθεσε ο Μακρόν, εξηγώντας ότι «αναμφισβήτητα φαίνεται ότι ο Πούτιν παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, στη βούλησή του για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την παράδοση της Ουκρανίας, και αυτό, φυσικά, δεν είναι αποδεκτό». Απέναντι στη Μόσχα «απαιτείται μεγάλη αυστηρότητα επί των αρχών και ως προς τις κυρώσεις», με την παράλληλη αναζήτηση «της ειρήνης μέσω του διαλόγου», πράγμα που «αναμφισβήτητα είναι πολύ δύσκολο», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι «η Ρωσία θα ολοκληρώσει την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία και οι προσπάθειες καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσουν μόνο σε νέες απαιτήσεις της Μόσχας για το Κίεβο», σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Επίσης ο Ρώσος Πρόεδρος διαφώνησε με το προχτεσινό διάγγελμα Μακρόν, καθώς «δεν είπε τίποτα για τις ουκρανικές κυβερνήσεις που υπονόμευαν τις συμφωνίες του Μινσκ επί επτά χρόνια», ούτε «για την πολυετή γενοκτονία αμάχων του Ντονμπάς».

«Η Γαλλία διαθέτει μία αρκετά μακρά παράδοση μεσολάβησης σε συρράξεις» και η Μόσχα θα ήταν «πανευτυχής» αν η Γαλλία επιτύγχανε στην αποστολή αυτή, σχολίασε από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ.

Παραμένει ο κίνδυνος γενικότερης κλιμάκωσης

Την ώρα που παραμένει σταθερά στο «τραπέζι» η πυρηνική απειλή και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται απρόβλεπτα, ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι κάποιοι ηγέτες προετοιμάζονται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, επισημαίνοντας πρόσφατες δηλώσεις των ομολόγων του της Γαλλίας και της Βρετανίας οι οποίοι αναφέρονταν στην πυρηνική αποτροπή και στον κίνδυνο πολέμου με τη Ρωσία.

«Αν κάποιοι απεργάζονται ένασχέδιο αληθινού πολέμου εναντίον μας - και θεωρώ ότι απεργάζονται - πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά», είπε. «Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος δεν μπορεί παρά να είναι πυρηνικός, αλλά υπογραμμίζω ότι αυτό είναι στο μυαλό των Δυτικών πολιτικών και όχι των Ρώσων», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Διαβεβαίωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε κανένα είδος προβοκάτσιας να μας αποσταθεροποιήσει» και η Μόσχα θα συνεχίσει «μέχρι τέλους τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία».

Κατά τ' άλλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση» αλλά ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση «πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό».

«Δεν τελειώνει εδώ. Οι συνέπειες αυτού που βλέπουμε στην Ουκρανία θα πολλαπλασιαστούν στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ όχι μόνο για βδομάδες, αλλά για μήνες και χρόνια», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπ. Γουάλας.

Χτες, εξάλλου, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ότι το Πεντάγωνο έχει δημιουργήσει μία νέα γραμμή επικοινωνίας με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, για να αποτρέψει «εσφαλμένους υπολογισμούς, στρατιωτικά επεισόδια και κλιμάκωση».

Χωρίς σημαντικά αποτελέσματα οι διαπραγματεύσεις

Κατά τις χτεσινές διαπραγματεύσεις στην περιοχή Μπρεστ της Λευκορωσίας, στην Μπελαβέσκαγια Πούσα, μια τοποθεσία κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, το μόνο που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι να προχωρήσουν στη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την απομάκρυνση αμάχων και να γίνει τρίτος γύρος συνομιλιών, πιθανώς στις αρχές της επόμενης βδομάδας, ανέφερε Ουκρανός διαπραγματευτής. Η συμφωνία περιλαμβάνει και πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων.

Ο διαπραγματευτής τόνισε πάντως ότι το Κίεβο «δεν έλαβε τα αποτελέσματα που υπολόγιζε» κατά τις συνομιλίες.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θέλει να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Ρώσο Πρόεδρο και ότι αυτό είναι «ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος». Νωρίτερα ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι αν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Στο στρατιωτικό πεδίο, συνεχίζονται ο βομβαρδισμός του Κιέβου, οι μάχες στο Χάρκοβο, όπου έχει προχωρήσει πολύ ο ρωσικός στρατός αλλά δεν έχει περάσει ακόμα στον πλήρη έλεγχό του, αλλά και η δραματική περικύκλωση της Μαριούπολης, που έχει μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Επιβεβαιώθηκε πλέον και από τις δύο πλευρές ότι υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού πέρασε η Χερσώνα.

Ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους για να πάρουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Το Συμβούλιο των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενέκρινε απόφαση που επικρίνει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και ζητεί ουκρανικό έλεγχο σε όλες τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. 26 χώρες υπερψήφισαν το κείμενο και 2 ψήφισαν κατά (Ρωσία και Κίνα), ενώ καταγράφηκαν 5 αποχές (Πακιστάν, Ινδία, Νότια Αφρική, Σενεγάλη, Βιετνάμ), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Το Μεξικό και το Μπουρούντι απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Από τη Λβιβ, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ζήτησε από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να ζητήσει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου πάνω από τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ώστε να προληφθούν ενέργειες «πυρηνικής τρομοκρατίας» από τη Ρωσία. Η Ουκρανία διαθέτει 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

Στο μεταξύ ο «τεχνολογικός στρατός» «εθελοντών» χάκερ της Ουκρανίας, η ομάδα «IT army», ανακοίνωσε μια σειρά νέων στόχων, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο της Λευκορωσίας και το ρωσικό δορυφορικό σύστημα γεωεντοπισμού GLONASS, που είναι το ρωσικό αντίστοιχο του GPS.

Το Κίεβο έχει καλέσει τους χάκερ να βοηθήσουν στην προστασία των κρίσιμων υποδομών και να αναλάβουν αποστολές κυβερνοκατασκοπείας εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

Στα ανοιχτά του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού, το εσθονικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο «Helt» βυθίστηκε χτες, ενώ και τα έξι μέλη του πληρώματος διασώθηκαν. Το σκάφος ενδέχεται να χτυπήθηκε από νάρκη.

Πούτιν: Συνεχίζεται «βάσει σχεδίου» η «στρατιωτική επιχείρηση»

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία εξελίσσεται βάσει σχεδίου και χρονοδιαγράμματος.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση προχωρά αυστηρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το σχέδιο. Ολοι οι στόχοι που είχαν τεθεί έχουν επιτευχθεί», υποστήριξε, μία βδομάδα αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία από βορρά, ανατολή και νότο.

Με αυτόν τον τρόπο ο Πούτιν θέλησε να αντικρούσει δηλώσεις από δυτικές κυβερνήσεις και υπηρεσίες πληροφοριών ότι η ρωσική εκστρατεία έχει βαλτώσει εξαιτίας προβλημάτων εφοδιασμού, λαθών τακτικής και της απροσδόκητα σθεναρής αντίστασης των Ουκρανών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε τις κατηγορίες ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και οι εθνικιστικοί σχηματισμοί χρησιμοποιούν αμάχους κάτοικους πόλεων ως «ανθρώπινες ασπίδες», ότι έχουν βασανίσει και σκοτώσει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου και ότι κρατούσαν ομήρους πολίτες ξένων χωρών.

«Σήμερα στο ουκρανικό έδαφος οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί μας πολεμούν για τη Ρωσία, για μια ειρηνική ζωή για τους πολίτες του Ντονμπάς, για την αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας», ισχυρίστηκε ο Πούτιν, αναφέροντας ότι η Δύση ευθύνεται για αυτήν την απειλή στα σύνορα της χώρας του.

Παράλληλα, καθώς εντείνεται η καταστολή στο εσωτερικό της Ρωσίας, σοκ προκαλούν εικόνες στη βρετανική «Guardian» που δείχνουν πέντε παιδιά να κρατούνται σε φυλακή της Μόσχας επειδή διαδήλωσαν με τις μητέρες τους στην πρεσβεία της Ουκρανίας, αφήνοντας λουλούδια και κρατώντας αυτοσχέδια πανό όπου είχαν ζωγραφίσει «όχι στον πόλεμο». Τα παιδιά, ηλικίας 7 έως 11 ετών, φέρονται να κρατήθηκαν μαζί με τις μητέρες τους σε αστυνομικό βαν προτού οδηγηθούν στο τμήμα, ενώ αφέθηκαν ελεύθερα ώρες αργότερα.

Αναδιατάξεις δραστηριότητας μονοπωλίων στο πλαίσιο κυρώσεων και ελλείψεων

Αναδιατάξεις στους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς μεγάλων μονοπωλίων φέρνουν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επέβαλαν η Δύση και η σύμμαχοί της κατά της Μόσχας.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» ανακοίνωσε χτες ότι αναστέλλει τη λειτουργία των εργοστασίων της στη Ρωσία «μέχρι νεωτέρας», σταματώντας άμεσα τις πωλήσεις αυτοκινήτων της στη χώρα. Ανάλογη απόφαση είχε πάρει ένα 24ωρο νωρίτερα η «Mercedes-Benz» που διέκοψε τις πωλήσεις αυτοκινήτων της στη Ρωσία και τη λειτουργία των εγκαταστάσεών της.

Την ίδια ώρα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες «BMW» και «Porsche» ανακοίνωσαν ότι αναγκάζονται να αναστείλουν ή να περιορίσουν τη λειτουργία εργοστασίων τους εντός Γερμανίας, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων που προμηθεύονται από την Ουκρανία.

Χτες επίσης, η γαλλική εταιρεία ελαστικών «Michelin» ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την παραγωγή σε ορισμένα από τα εργοστάσιά της στην Ευρώπη λόγω προβλημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέονται με «τη σοβαρή κρίση» στην Ουκρανία. Στη Ρωσία, 1.000 συνεργάτες του γαλλικού ομίλου κατασκευάζουν ελαστικά στο Νταβίντοβο κοντά στη Μόσχα, και το εργοστάσιο υπολειτουργεί.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι δυτικοί μονοπωλιακοί όμιλοι που ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης.

Μεταξύ άλλων, η κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών «Lego» ανέστειλε τις παραδόσεις παραγγελιών σε 81 καταστήματα στη Ρωσία. Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων «Ikea» προχωρά, επίσης, στην αναστολή των δραστηριοτήτων του σε Ρωσία και Λευκορωσία, μια κίνηση που επηρεάζει σχεδόν 15.000 υπαλλήλους, 17 καταστήματα και 3 σημεία παραγωγής. Στο ίδιο μήκος κύματος, η σουηδική αλυσίδα λιανικής «H&M», που διαθέτει 168 καταστήματα στη Ρωσία και χιλιάδες εργαζόμενους, ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά τις δραστηριότητές της σε Ρωσία και Λευκορωσία.

Σημειώνεται ότι αργότερα χτες βράδυ η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, απέφυγε να ανακοινώσει απαγόρευση στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί το 10% των εισαγωγών και θα επιφέρει αυξήσεις στις τιμές καυσίμων. Αντίθετα, ανακοίνωσε μία νέα λίστα κυρώσεων σε βάρος του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και μερικών δεκάδων Ρώσων ολιγαρχών και των οικογενειών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ