ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2021
Σελ. /20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Οι εμβολιασμοί στη μέγγενη του ενδοαστικού ανταγωνισμού

Την ώρα που η πανδημία του SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ραγδαία με πάνω από 85,5 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1,850 εκατ. νεκρούς, το ζήτημα των εμβολιασμών αναδεικνύει το γεγονός ότι σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο η υγεία των λαών έχει μπει στη μέγγενη του σφοδρού ανταγωνισμού αστικών τάξεων μεταξύ τους και μονοπωλιακών ομίλων. Ετσι, σε πολλές χώρες και στη δική μας οι δήθεν προγραμματισμοί για μαζικούς εμβολιασμούς πέφτουν έξω, γιατί διαπιστώνεται ότι δεν έχει εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα εμβολίων που να μπορεί να καλύψει όσους ανθρώπους κατά προτεραιότητα το έχουν ανάγκη. Γίνεται δηλαδή φανερό ότι ένα από τα «όπλα» της επιστήμης, το εμβόλιο, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί όπως απαιτούν οι λαϊκές ανάγκες, που πάλι μπαίνουν στη «ζυγαριά» του «κόστους - οφέλους».

Σχετικά με την έλλειψη εμβολίων και την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Υγείας, Στεφάν Nτε Κερμέκερ, παραδέχτηκε πως στόχος της ΕΕ ήταν η διασφάλιση ενός χαρτοφυλακίου με ποικιλία εμβολίων, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το χαρτοφυλάκιο αναπτύχθηκε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας». Και πρόσθεσε πως «όταν διαπραγματευόμασταν με τις έξι εταιρείες και με άλλες εταιρείες, δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι κάποιο από αυτά τα εμβόλια θα θεωρείτο ασφαλές και αποτελεσματικό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων» (ΕΜΑ), για να συμπληρώσει: «Η βασική φιλοσοφία της στρατηγικής ήταν η ΕΕ να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο με ποικιλία, να εξασφαλίσει δόσεις από διαφορετικές εταιρείες» ...έτσι ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ένα ή περισσότερα εμβόλια να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Αν κάτι επιβεβαιώνει αυτή η τακτική, είναι η απουσία διακρατικής συνεργασίας και ενοποίησης των ερευνών και των δοκιμών των εμβολίων, αφού στη βάση της καπιταλιστικής οικονομίας κυριαρχεί το ποιο μονοπώλιο θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς και άρα και τα κέρδη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου συνιστά 42 μέρες για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της «Pfizer»

Ο ΕΜΑ σε συνεδρίασή του ξεκαθάρισε χτες ότι πρέπει να τηρείται το μέγιστο χρονικό μεσοδιάστημα 42 ημερών μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNtech» για να επιτυγχάνεται πλήρης προστασία. Τα αποδεικτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου βασίζονται σε μια μελέτη όπου η χορήγηση δόσεων πραγματοποιήθηκε με απόσταση 19 έως 42 ημερών, σημειώνοντας ότι η πλήρης προστασία έρχεται μόνο 7 μέρες μετά την ενισχυτική δόση.

«Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό θα απαιτούσε μια παραλλαγή στην άδεια κυκλοφορίας καθώς και περισσότερα κλινικά δεδομένα για την υποστήριξη μιας τέτοιας αλλαγής, διαφορετικά θα θεωρηθεί "εκτός ένδειξης χρήση"», σημειώνει.

Νωρίτερα οι «Pfizer» και «BionNTech» προειδοποίησαν πως δεν έχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο θα συνεχίσει να προστατεύει από την Covid-19 αν η ενισχυτική δεύτερη δόση του χορηγηθεί αργότερα από ό,τι δοκιμάστηκε στις κλινικές δοκιμές (21 μέρες). «Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν έχουν αξιολογηθεί σε διαφορετικά προγράμματα δοσολογίας, καθώς η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή έλαβε τη δεύτερη δόση μέσα στο χρονικό παράθυρο που καθορίστηκε στον σχεδιασμό της μελέτης», τόνισαν οι εταιρείες σε κοινή τους ανακοίνωση, αναφερόμενες στην πρώτη και την ενισχυτική δεύτερη δόση που χορηγούνται σε χρονική απόσταση τριών βδομάδων.

Λίγο νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε πως η χώρα του εξετάζει αν θα επιτρέψει μια καθυστέρηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, λόγω έλλειψης ποσότητας, προκειμένου να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός περισσότερων πολιτών με την πρώτη δόση, μετά από μια παρόμοια κίνηση της Βρετανίας την περασμένη βδομάδα.

Ξεχωριστά, η Δανία ενέκρινε μια καθυστέρηση έως και έξι βδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης λήψης του εμβολίου. Επίσης χτες ο ΕΜΑ θα εξέταζε την αδειοδότηση του εμβολίου της αμερικανικής «Moderna».

Με αυτή την κατάσταση δεδομένη, η Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησε χτες, πρώτη στον κόσμο, τον εμβολιασμό και με το εμβόλιο της «AstraZeneca» και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Συνολικά εμβολιασμοί με διάφορα εμβόλια έχουν ξεκινήσει σε περίπου 50 χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χορήγησε για πρώτη φορά άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech», διευκολύνοντας τις χώρες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο γρήγορα.

Αυτήν τη στιγμή η Βρετανία διαθέτει περίπου 530.000 δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca» και η εκστρατεία εμβολιασμού θα επεκταθεί τις επόμενες μέρες, με την κυβέρνηση να προσδοκά να χορηγήσει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις σε μερικούς μήνες. Στην ΕΕ παραμένει άγνωστο πότε θα λάβει έγκριση το εμβόλιο της «AstraZeneca», με τη φαρμακοβιομηχανία να δηλώνει πως έχει στείλει όλα τα δεδομένα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ) και τον τελευταίο να δηλώνει πως δεν έχει υποβάλει καν αίτηση για έγκριση...

Παράλληλα, τα κρούσματα στη Βρετανία έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες βδομάδες, ενδεχομένως λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους που θεωρείται πιο μεταδοτικό. Την Κυριακή καταγράφηκαν σχεδόν 55.000 νέα κρούσματα και πάνω από 75.000 έχουν πεθάνει, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη μετά την Ιταλία. Η Βρετανία επαναλειτουργεί τα νοσοκομεία εκστρατείας που είχε δημιουργήσει στην αρχή της πανδημίας και ανακοίνωσε το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων στο Λονδίνο.

Εξαιτίας της μεγάλης εξάπλωσης, πλέον χορηγείται κατά προτεραιότητα η πρώτη δόση του εμβολίου σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται, μια προσέγγιση που εξετάζεται στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Στο Ισραήλ, που φαίνεται ότι η αστική κυβέρνηση έκλεισε μεγάλες συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες «Pfizer» και «Moderna», προχωράει πιο γρήγορα το πρόγραμμα εμβολιασμού, με την κυβέρνηση του Μπ. Νετανιάχου να αξιοποιεί την κατάσταση αυτή και προεκλογικά μπροστά στις πρόωρες κάλπες τον Μάρτη και να δηλώνει ότι σε 10 μέρες έχει εμβολιαστεί γύρω στο 10% του πληθυσμού, το πιο υψηλό ποσοστό στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Δημοσιεύματα και καταγγελίες από τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δίνεται στους Εβραίους πολίτες της χώρας και λιγότερο στους αραβικής καταγωγής πολίτες και τους Παλαιστίνιους.

Εγκρίνονται και άλλα εμβόλια εκτός της «Pfizer»

Στις ΗΠΑ, με πάνω από 21 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 360.000 θανάτους, η εκστρατεία εμβολιασμού επιταχύνεται με στόχο να φτάσει το 1 εκατ. εμβολιασμούς τη μέρα. Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι 20 εκατ. άνθρωποι θα είχαν εμβολιαστεί πριν από το τέλος του 2020 και επί του παρόντος λίγο περισσότεροι από 4,2 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός από τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί στη χώρα («Pfizer» και «Moderna»).

Στην Ινδία έλαβαν έκτακτη έγκριση για περιορισμένη χρήση δυο εμβόλια, της «AstraZeneca» και της ινδικής φαρμακευτικής εταιρείας «Bharat Biotech», και εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες βδομάδες. Εξάλλου, το εμβόλιο της «AstraZeneca» παράγεται στην Ινδία, από το Serum Institute, τον μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων παγκοσμίως, που έχει ανακοινώσει ότι θα παράγει 50 με 60 εκατ. δόσεις κάθε μήνα.

H Αίγυπτος έδωσε επισήμως άδεια για τη χρήση έκτακτης ανάγκης του κινεζικού εμβολίου της εταιρείας «Sinopharm» και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν μέσα στον Γενάρη.

Στην Κίνα χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας σχηματίζουν ουρές για να εμβολιαστούν και περισσότεροι από 73.000 άνθρωποι έλαβαν μία πρώτη δόση από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Οι εργαζόμενοι στις δημοτικές υπηρεσίες και οι οδηγοί λεωφορείων ήταν μεταξύ των πρώτων που εμβολιάστηκαν. Χωρίς να έχει δοθεί επίσημα έγκριση για τα κινεζικά εμβόλια, στην Κίνα άρχισαν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι εμβολιασμούς και έχουν χορηγηθεί περίπου 4,5 εκατ. δόσεις.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού θα επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο, το οποίο η Κίνα μόλις ενέκρινε για δημόσια χρήση, δήλωσε αξιωματούχος του Κινεζικού Κέντρου για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών. «Η μετάλλαξη, σε σύγκριση με προηγούμενες μεταλλάξεις... δεν έχει κάποια προφανή αλλαγή μέχρι στιγμής στην ικανότητά της να προκαλεί τη νόσο» και δεν έχει εντοπιστεί κάποια επίπτωση των μεταλλάξεων στην ανοσολογική επίδραση του εμβολίου.

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί η περίπτωση μιας 32χρονης γιατρού στο Μεξικό, που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, αφότου έλαβε το εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech» και εμφάνισε δυσκολία στην αναπνοή, σπασμούς και δερματικό εξάνθημα. «Η αρχική διάγνωση είναι εγκεφαλομυελίτιδα», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας πως η γιατρός έχει ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές πως οποιοσδήποτε ανέπτυξε φλεγμονή στον εγκέφαλο μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Οι «Pfizer» και «BioNTech» δεν είχαν μέχρι χτες σχολιάσει το περιστατικό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από τη βρετανική παραλλαγή του, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «πολύ σημαντικό πρόβλημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ