ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Με επίκεντρο Προσφυγικό και μπίζνες

Στην τελική ευθεία για τις Συνόδους των επόμενων ημερών κι ενώ συνεχίζονται τα επικίνδυνα παζάρια για τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο

Από τις χτεσινές δηλώσεις Κοτζιά - Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή τους

Eurokinissi

Από τις χτεσινές δηλώσεις Κοτζιά - Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή τους
Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, για επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο και τον ομόλογό του, Ν. Κοτζιά.

Κύριο θέμα στην ατζέντα των επαφών του ήταν το Προσφυγικό, στο φόντο και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδίου της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα τη διαχείριση και ανακοπή των προσφυγικών ροών.

Ταυτόχρονα, ενόψει και της 4ης Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, την Τρίτη, στη Σμύρνη, εστίασαν και στις μπίζνες του κεφαλαίου, τα νέα πεδία κερδοφορίας που θέλουν να ανοίξουν, μέσα κι από συμβιβασμούς μεταξύ τους οι αστικές τάξεις των δύο χωρών, στο πλαίσιο των αντιφατικών σχέσεων που αναπτύσσουν.

Διερευνούν ευκαιρίες για τα μονοπώλια

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκαναν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Οπως είπε ο Ν. Κοτζιάς, «με την Τουρκία συζητάμε την εξωτερική πτυχή του Κυπριακού, που αφορά τις εκ των συνθηκών εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία). Θέλουμε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό που να ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να νιώθουν ότι είναι στο σπίτι τους όλοι, με ασφάλεια, σε ένα ανεξάρτητο διζωνικό δικοινοτικό κράτος». Πρόσθεσε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα βελτίωνε πολύ τις σχέσεις των δύο χωρών. Πλήρης απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή...

Συνέχισε: «Συζητήσαμε, επίσης, την πορεία των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, όπου αναπτύξαμε σκέψεις και προτάσεις στα θέματα που αποτελούν αντικείμενο των διερευνητικών», ο 60ός γύρος των οποίων, θυμίζουμε, έγινε την Τρίτη, στην Αθήνα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, κατά τον Ελληνα υπουργό, και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη. «Ελπίζουμε και θέλουμε να σταματήσουν αυτοί οι πόλεμοι, να υπάρξει ειρήνη», είπε ο Ν. Κοτζιάς, την ώρα που οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σχεδιασμοί όπου μετέχει η ελληνική αστική τάξη πυροδοτούν τις τέτοιες συρράξεις. Σε αυτήν τη βάση, συμπλήρωσε: «Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι το Προσφυγικό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη».

Επίσης, τόνισε: «Κουβεντιάσαμε και για τα ζητήματα συνεργασίας, τα προβλήματα και τους τρόπους λύσης, αλλά και τα θετικά, τους τρόπους που μπορούν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις. Συζητήσαμε για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Τρίτης στη Σμύρνη. Είδαμε τις συμφωνίες που έχουμε κάνει στα προηγούμενα τέτοια Συμβούλια στο παρελθόν. Ορισμένες τρέχουν ήδη, σε άλλες πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Ηδη ο Τουρισμός πάει καλά. Εχουμε και μεγάλα σχέδια της ενεργειακής συνεργασίας που εστιάζουν στον TAP αλλά και για τον κάθετο αγωγό διασύνδεσης με Βουλγαρία και Ρουμανία. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τις εκατέρωθεν επενδύσεις, πώς μπορούμε να συνεργαστούμε και στον τομέα της μεταποίησης».

Χαρακτήρισε «σχέδια εξαιρετικής συνεργασίας», ένα σχέδιο για σιδηροδρομική ταχεία σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη, με προοπτική να φτάσει μέχρι Ηγουμενίτσα, και για ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, που, όπως είπε, θα διευκολύνει και μεταφορά εμπορευμάτων.

Ο Μ. Τσαβούσογλου

Από τη σκοπιά του, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε: «Εξετάσαμε την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου της Τρίτης. Ως προς τις διμερείς συνεργασίες, είπαμε και συμφωνήσαμε ότι δεν αρκεί να υπογράφουμε μόνο συμφωνίες στα Ανώτατα Συμβούλια, αλλά και να υλοποιούνται. Επίσης, μιλήσαμε για έργα που θα βοηθήσουν την προσέγγιση των δύο μερών, όπως οι διασυνδέσεις με Σμύρνη, ειδικά αυτή με εμπορευματικού τύπου πλοία».

Συνέχισε: «Στο Ενεργειακό, το πλέον ρεαλιστικό σχέδιο είναι ο TAP και ο ΤΑΝΑP (σ.σ. ο αγωγός που διατρέχει την Τουρκία και πάνω του θα συνδεθεί ο ΤΑP) και συμφωνήσαμε ότι η επιτάχυνση του δεύτερου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και του πρώτου».

Πρόσθεσε: «Τα κοιτάσματα που θα τα εκμεταλλευτούν η Κύπρος, το Ισραήλ και ενδεχομένως η Αίγυπτος, η Τουρκία προτείνει να είναι το έδαφος απ' όπου θα γίνει η διαμετακόμιση αυτού του φυσικού αερίου». Να σημειωθεί, ως προς τις αντιφατικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των δύο πλευρών, ότι η ελληνική πλευρά προκρίνει για την τέτοια διαμετακόμιση τον αγωγό «East Med» και ειδικά πλοία Ελλήνων εφοπλιστών.

Ακόμα είπε: «Οι δύο πλευρές συμφωνήσαμε, επίσης, ότι υπάρχει το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, θέματα που έχουν λόγο και οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά τον πρώτο λόγο έχουν οι δύο κοινότητες. Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι αποδεκτή και βιώσιμη, αφού θα περάσει από ένα δημοψήφισμα που θα πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα. Οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα πρέπει να καταλήξουν σε λύσεις που θα μπορούν να είναι αποδεκτές από τις 2 κοινότητες». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του που ο Ελληνας ομόλογός του εργάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς, βέβαια, για το γεγονός ότι η Αγκυρα, ενώ μιλά για βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, συνεχίζει να αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «νομικές διαφορές» στους τρόπους που οι δύο χώρες προσεγγίζουν τα τέτοια ζητήματα...

Τέλος, μιλώντας για το Προσφυγικό, αφού το χαρακτήρισε θέμα «παγκόσμιας εμβέλειας», επέμεινε ότι η τουρκική πλευρά κάνει το χρέος της για τη διαχείρισή του και πρόσθεσε: «Βεβαίως στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που περιπολούν στο Αιγαίο για να συνδράμουν την αντιμετώπιση του Προσφυγικού».

Και γαλλική φρεγάτα στη ΝΑΤΟική δύναμη στο Αιγαίο

Να σημειωθεί ότι χτες, κατά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, δήλωσε ότι θα αποστείλει και γαλλική φρεγάτα στη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG-2 που αναπτύσσεται, με πρόσχημα το Προσφυγικό, στο Αιγαίο, στο φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλο το τόξο από Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Σημειωτέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι η γαλλική φρεγάτα «MONTCALM» είναι κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς μετείχε σε άσκηση στην Αδριατική.

Χτες, εξάλλου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, συναντιόταν στο γραφείο του με τον Γερμανό διοικητή της SNMG-2, Γ. Κλάιν, και τον Ιταλό επιτελάρχη της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (MARCOM), Τζ. Λάτσιο, στο πλαίσιο «συνομιλιών» που διεξάγονται για τον καθορισμό των λεπτομερειών της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΜΕΝΙΑΣ
Με στόχο μια «νέα ώθηση» στις «συνεργασίες» του κεφαλαίου

Ολοκληρώθηκαν, χτες, στην Αθήνα, οι εργασίες της 5ης Συνόδου της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας, των οποίων προήδρευσαν, από ελληνικής πλευράς, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδας και, από αρμενικής πλευράς, ο υφυπουργός Εξωτερικών G. Nazarian.

Επισήμως, τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως «η αναβάθμιση του διμερούς θεσμικού πλαισίου συνεργασίας» στους τομείς της οικονομίας, των Μεταφορών, του Τουρισμού, της Γεωργίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, της Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθώς και της ευρύτερης συνεργασίας εντός του πλαισίου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Ο ίδιος ο Δ. Μάρδας δήλωσε κατόπιν ότι το πρωτόκολλο που υπέγραψαν οι δύο αντιπροσωπείες «περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων, όπως θέματα που σχετίζονται με την Παιδεία, την Υγεία, τις Μεταφορές, τον Τουρισμό, τη Γεωργία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, την Τεχνολογία, τη φορολογία (...) Και βέβαια, στο πλαίσιο όλης αυτής της προσπάθειας, εκείνο που επιδιώκεται είναι να αναπτύξουμε τις εμπορικές και γενικότερα τις οικονομικές μας σχέσεις».

Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει «συνάντηση επισκόπησης» αργότερα, ώστε να ελέγξουν «τι ακριβώς έχουμε πετύχει από τους στόχους που θέσαμε», η οποία συνάντηση θα συνοδεύεται και από μια επιχειρηματική αποστολή στο Ερεβάν.

«Πρέπει να παρακινήσουμε και να υποκινήσουμε τους επιχειρηματίες μας, έτσι ώστε να αναλάβουν περισσότερο δράσεις ιδιαίτερα στο χώρο του εμπορίου, καθώς τα εμπόδια είναι τα γνωστά του διεθνούς εμπορίου και τίποτε άλλο», κατέληξε ο Ελληνας υφυπουργός.

Με ανάλογο ύφος τοποθετήθηκε και ο Αρμένιος υφυπουργός: «Και εμείς προσδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στο περιεχόμενο της συνάντησης αυτής, δηλαδή της μεικτής διακυβερνητικής συνόδου, ακριβώς για να δώσουμε μια νέα ώθηση και να διευρύνουμε τις μεταξύ μας εμποροοικονομικές συναλλαγές και να δώσουμε μια νέα ώθηση σε πολλούς τομείς που παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον αμοιβαίως».

Για την ΕΑΜική Αντίσταση στις βόρειες συνοικίες της Αθήνας

Η Οργάνωση Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο ΠΠΙΕΔ Ν. Φιλαδέλφειας (Λ. Δεκελείας 152 & Ατταλείας).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η επανέκδοση ιστορικού λευκώματος, έκδοσης του 8ου Τομέα του ΕΑΜ, για τη δράση του στην περιοχή των βόρειων συνοικιών.

Θα μιλήσει η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του Παραρτήματος Ν. Φιλαδέλφειας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Περιλαμβάνει, επίσης, προβολή βίντεο ιστορικού περιεχομένου, με μαρτυρίες αγωνιστών που είναι εν ζωή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ