ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Φυλακή για την «αγάπη» στις ΗΠΑ...

Associated Press

ΜΙΝΣΚ.--

Στις 3 Απρίλη στο Μινσκ της Λευκορωσίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, την οποία οργάνωσε ομάδα μελών της εθνικιστικής, φιλοδυτικής οργάνωσης «ΖΟΥΜΠΡ». Τα μέλη της παραπάνω οργάνωσης, με αμερικανικές και εθνικιστές λευκορωσικές σημαίες δήλωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της λεγόμενης «διεθνούς συμμαχίας» για την «απελευθέρωση» του ιρακινού λαού από τη δικτατορία. Στα χέρια τους κρατούσαν πικέτες γραμμένες στα ρώσικα, αγγλικά, λευκορωσικά με συνθήματα του είδους: «Αμερική είμαστε μαζί σου!» «Χουσεΐν πρέπει να φύγεις!», «Κάτω η τυραννία!», «Ελευθερία στο Ιράκ!». Οι αρχές ασφαλείας της Λευκορωσίας, μετά το τέλος της πικετοφορίας συνέλαβαν τους περίπου 15 φιλοαμερικανούς διαδηλωτές, που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο με την κατηγορία της παράβασης του σχετικού νόμου για τη διενέργεια μαζικών εκδηλώσεων. Το δικαστήριο με την παραπάνω κατηγορία καταδίκασε σε φυλάκιση 10 ημερών το στέλεχος της οργάνωσης «ΖΟΥΜΠΡ» Λιουμπόβ Κατσίνσκαγια. Να σημειώσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις στη Λευκορωσία δείχνουν πως το 91% των πολιτών καταδικάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, ενώ πρόσφατα και το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε σχετικό Ψήφισμα καταδίκης του πολέμου. Στις 22/3 έξω από την αμερικανική πρεσβεία είχε γίνει αντιπολεμική διαδήλωση που οργάνωσαν πολλές κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις της χώρας, που μάλιστα επέδωσαν και ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Αμερικανό πρέσβη Μ. Κόζακ.

Συνάντηση Α. Λουκασένκο - Σ. Ιβανόφ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο συναντήθηκε στις 4 Απρίλη με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ. Η συνάντηση γίνεται τη στιγμή που τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ στρέφουν τα βέλη τους κατά του Λουκασένκο, ενώ δεν είναι λίγα κι εκείνα τα ΜΜΕ που τον αποκαλούν «Σαντάμ της Ευρώπης». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα της κοινής αμυντικής πολιτικής των δύο χωρών. Ο Α. Λουκασένκο σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία της ασφάλειας των δύο χωρών «τη στιγμή που ο κόσμος είναι σήμερα ασταθής, οι δε προοπτικές σε ορισμένες περιοχές, δυστυχώς, δεν μπορούν να υπολογιστούν». Από τη μεριά του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας τάχθηκε υπέρ «της δημιουργίας ενός συστήματος διεθνούς ασφάλειας, το οποίο θα μπορεί να λύνει αποτελεσματικά εκείνες ή τις άλλες διαφορές με κανονικό και πολιτισμένο τρόπο». Στο παρελθόν δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν πως η Μόσχα πιέζει έντονα το Μινσκ να περιορίσει τις αντιαμερικανικές δηλώσεις και κινήσεις. Δεν αποκλείεται λοιπόν και η συγκεκριμένη συνάντηση, αν τη συνδυάσουμε και με τη δήλωση Πούτιν, «πως η Μόσχα δεν επιθυμεί ήττα των ΗΠΑ», να είναι στην παραπάνω κατεύθυνση.

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
«Συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ»

ΜΟΣΧΑ.--

Σε ένα παιγνίδι τακτικής αποφυγής της έντασης με τις ΗΠΑ έχει αποδυθεί ο Ρώσος Πρόεδρος τις δύο τελευταίες δηλώσεις, κάνοντας δηλώσεις οι οποίες απευθύνονται κυρίως στην Ουάσιγκτον -- και, όπως τόνιζαν χτες ανταποκριτές στη ρωσική πρωτεύουσα, κατά περίεργο τρόπο εξαφανίζονται από την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, όπου το Κρεμλίνο εμφανίζεται να τηρεί ακραιφνώς αντιπολεμική στάση.

«Το ρωσοαμερικανικό πρόγραμμα συνεργασίας είναι από τα ισχυρότερα στον κόσμο», δήλωσε, σε αυτό το πνεύμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε προχθές το βράδυ και αναμεταδιδόταν χτες από το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ρόιτερς. «Αμοιβαίο συμφέρον μας είναι να συνεργαζόμαστε σε όλα ανεξαιρέτως τα θέματα (και) να επιλύουμε συνεργαζόμενοι τώρα και στο μέλλον όλες τις διεθνείς κρίσεις», συνέχισε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Οι σχέσεις μας διαπνέονται από κοινές αρχές» πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην αμερικανική κυβέρνηση. «Συνεργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Ο Πούτιν έκανε σαφή αναφορά στην έγκριση, από τη Γερουσία, της διεθνούς συνθήκης για τους στρατηγικούς εξοπλισμούς, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πιθανώς σύντομα να πράξει ακριβώς το ίδιο. «Δεν είναι μόνον προς το συμφέρον μας, αλλά και προς αυτό των ΗΠΑ και ολόκληρου του κόσμου το ιρακινό ζήτημα να επανέλθει στο θεσμικό πλαίσιο του ΟΗΕ», σχολίασε.

Η Ρωσία, κατέληξε ο Πούτιν, δεν ασκεί εξωτερική πολιτική βάσει συναισθημάτων: «Δεν μπορεί να εμπλακεί στις πολλές διεθνείς κρίσεις που σοβούν σήμερα, ούτε θα εμπλακεί με οιονδήποτε τρόπο στην ιρακινή», διευκρίνισε.

ΑΚΜΠΑΡ ΧΑΣΕΜΙ ΡΑΦΣΑΝΤΖΑΝΙ
«Τα πράγματα δε θα πάνε όπως τα θέλουν»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μια σημαντική ομιλία σχετικά με τον πόλεμο ΗΠΑ και Βρετανίας κατά του Ιράκ εκφώνησε χτες, στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας του Ιράν, ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί -- παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από αυτόν, κάτι εκ πρώτης όψεως παράδοξο, δεδομένης της ιστορικής εμπειρίας του πολυετούς πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, όμως συνεπές, από την άλλη, με την πολιτική της «ενεργητικής ουδετερότητας» που έχει επιλέξει η ιρανική κυβέρνηση, σε αντίθεση, κατά ειρωνικό τρόπο, με πολλές αραβικές χώρες.

Οι Αμερικανοί, δήλωσε ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, «μπορεί τελικά να κερδίσουν έναντι του καθεστώτος του Μπάαθ, όμως τα πράγματα δε θα πάνε όπως επιθυμούν. Η ιρακινή αστυνομία δε θα συνεργαστεί μαζί τους, ο στρατός δε θα συνεργαστεί, οι απλοί άνθρωποι δε θα συνεργαστούν». Η ομιλία του, στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, αναμεταδόθηκε από το κρατικό ιρανικό ραδιόφωνο. Ενα πλήθος προσκυνητών φώναξε επανειλημμένως «Θάνατος στην Αμερική». Ο Ραφσαντζανί συνέχισε το λόγο του τονίζοντας ότι «το αίμα που χύνουν (οι Αμερικανοβρετανοί) δε θα ξεχαστεί... η πείνα, η εξορία... του ιρακινού λαού θα καταγραφούν όλα ως πράγματα που προκάλεσε η Αμερική. Προειδοποιώ το Λευκό Οίκο και την Αγγλία: η έπαρσή σας και η οργή σας να μην πλήξει τους ιερούς τόπους του Σιιτισμού, γιατί οι Σιίτες δε θα σας το συγχωρήσουν ποτέ, θα εκδικηθούν μόλις έρθει η ώρα και ο Θεός ο ίδιος θα εκδικηθεί».

Πάντως, κατά τρόπο αξιοσημείωτο, ο Ραφσαντζανί πρόσθεσε σε αυτά πως ίσως είναι «δυνατό», κατ' αρχήν, το Ιράν να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι οι δεύτερες δε θα διεξάγουν μια «αντι-ισλαμική και αποικιακή πολιτική» στη Μέση Ανατολή. «Πάντα ήμασταν υπέρ των συνομιλιών σε μια βάση ισότητας με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν ασκούν μια αντι-ισλαμική και αποικιακή πολιτική στην περιοχή, όμως δεν εκπλήρωσαν ποτέ αυτές τις συνθήκες». Η ομιλία του πρώην Ιρανού Προέδρου ήρθε καθώς ο Τζακ Στρο δήλωνε πως η Βρετανία «δε θα συμμετείχε» σε έναν πόλεμο κατά του Ιράν...

Ζητούν «Τόμαχοκ» επειγόντως...

Το ένα τρίτο των αποθεμάτων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ήδη έχει πέσει στη γη του Ιράκ, σπέρνοντας τον όλεθρο, ενίοτε και των γειτονικών κρατών, όπως της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, κατά λάθος εννοείται.

Μέχρι τώρα, το αμερικανικό ναυτικό έχει εκτοξεύσει περίπου 735 πυραύλους από τους 2.100 «Τόμαχοκ» που διέθετε στο οπλοστάσιό του. Το γεγονός αυτό έκανε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να αρχίσει εσπευσμένα τις διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρία «Raytheon Co.», επιδιώκοντας να αυξηθεί ο ρυθμός παραγωγής των Τακτικών Πυραύλων «Τόμαχοκ»... αλλά στην καλύτερη περίπτωση δε θα αρχίσει η παράδοσή τους από την κατασκευάστρια εταιρία παρά μέσα στο 2004, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει την προμήθεια 2.194 πυραύλων μέχρι το 2009, αλλά το Πεντάγωνο θέλει να αυξηθεί η μηνιαία παραγωγή από περίπου 38 πυραύλους που είναι σήμερα, στους 50. Το κόστος για την προμήθεια των «Τόμαχοκ» ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια, αλλά μπορεί να αυξηθεί εξαιτίας της απόφασης για επιτάχυνση της διαδικασίας παραγωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ