ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Διαθέσιμο» προς φακέλωμα το DNA

Μετά τη Σένγκεν, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τους τρομονόμους και τόσα άλλα, μας προέκυψε και η «αρχή της διαθεσιμότητας»

Ασφαλίτες ενός κράτους να ψάχνουν στους ψηφιακούς φακέλους άλλου κράτους ανεμπόδιστα και εν πλήρη ελευθερία, δίχως να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, για στοιχεία των υπηκόων της ΕΕ. Στοιχεία που θα αφορούν όχι μόνο τα όσα καταγράφονται στα ληξιαρχεία ή τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα, αλλά ακόμα και το DNA τους. Αλλωστε το γενετικό φακέλωμα επαναλαμβάνεται πλέον, ως αναγκαιότητα και προοπτική, σταθερά και ξεκάθαρα στα ευρωενωσιακά κείμενα.

Μέσα του Απρίλη συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Λ. Ευαγγελίδης. Το Συμβούλιο αυτό συνέρχεται κάθε δυο μήνες και φαίνεται ότι μαζί με την Κομισιόν αποτελούν τις δυο βασικότερες ευρωενωσιακές μήτρες αντιδραστικών, κατασταλτικών μέτρων.

Με το πέρας της συνόδου, στις 14 Απρίλη 2005, το Συμβούλιο εξέδωσε ένα «ανακοινωθέν Τύπου». Στο κείμενο αυτό, το Συμβούλιο παραπέμπει στο λεγόμενο Πρόγραμμα της Χάγης (σ.σ.: ο νέος μπούσουλας της ΕΕ στην προώθηση και την εφαρμογή μέτρων καταστολής): Το Πρόγραμμα «ορίζει ότι, από 1ης Γενάρη 2008, η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου πρέπει να διέπεται από την αρχή της διαθεσιμότητας: κάθε υπάλληλος κράτους - μέλους αρμόδιος για την επιβολή του νόμου, ο οποίος χρειάζεται πληροφορίες προκειμένου να εκτελέσει τα καθήκοντά του, μπορεί να τις λαμβάνει από άλλο κράτος - μέλος.

»Οι διαθέσιμες πληροφορίες πρέπει να ανταλλάσσονται όσο το δυνατόν ταχύτερα μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην ΕΕ, με τις κατάλληλες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων (σ.σ.: οπωσδήποτε...)».

Παράλληλα το Συμβούλιο διευκρινίζει ότι «η αρχή της διαθεσιμότητας συνίσταται επίσης στη χρήση τεχνικών μέσων τα οποία θα πρέπει να καθιστούν ευχερέστερο για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να διαπιστώνουν κατά πόσον οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου άλλων κρατών - μελών κατέχουν πληροφορίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την έρευνα που διεξάγουν».

Το «ανακοινωθέν» παραπέμπει εκ νέου στο Πρόγραμμα της Χάγης. Ορίζει πως «οι μέθοδοι ανταλλαγής πληροφοριών πρέπει να κάνουν πλήρη χρήση της νέας τεχνολογίας και πρέπει να είναι προσαρμοσμένες σε κάθε είδος πληροφοριών, όπου χρειάζεται, μέσω αμοιβαίας πρόσβασης ή της διαλειτουργικότητας των εθνικών βάσεων δεδομένων ή μέσω άμεσης (on-line) πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένης και της Europol, σε υφιστάμενες κεντρικές βάσεις δεδομένων της ΕΕ, όπως το SIS (σ.σ.: Schengen Information System, η γνωστή μας ελληνιστί Σένγκεν)».

Βήμα - βήμα

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων συζήτησαν για την εφαρμογή της «αρχής της διαθεσιμότητας» στην ανεπίσημη σύνοδό τους το Γενάρη 2005. Η Κομισιόν από την πλευρά της εξέδωσε μια ανακοίνωση με τίτλο «Σχετικά με τη βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες εκ μέρους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου» και οργάνωσε ορισμένες συναντήσεις τεχνικών στις οποίες εμπειρογνώμονες των κρατών - μελών διεξήγαγαν συζητήσεις σχετικά με τους τρόπους εφαρμογής αυτής της «αρχής».

Οπως διαβάζουμε στο «ανακοινωθέν» της 14ης Απρίλη 2005, το Συμβούλιο των υπουργών, χωρίς να προδικάζει το αποτέλεσμα των εν εξελίξει εργασιών, συμφώνησε για μια προοδευτική προσέγγιση όσον αφορά την εφαρμογή αυτής της αρχής, η οποία θα συνίσταται από δύο «βήματα».

ΠΡΩΤΟΝ, επέλεξαν έξι τύπους πληροφοριών τους οποίους χαρακτηρίζουν σημαντικούς για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών:

  • DNA
  • δακτυλικά αποτυπώματα
  • βαλλιστικά δεδομένα
  • άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων
  • αριθμοί τηλεφώνων (τόσο εμπιστευτικοί όσο και δημόσιοι) και
  • ελάχιστα δεδομένα για την αναγνώριση προσώπων (που περιέχονται στα ληξιαρχεία).

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, μένει να καθορίσουν τον καταλληλότερο τρόπο εφαρμογής της αρχής μεταξύ των ακόλουθων:

  • έμμεση πρόσβαση σε πληροφορίες μετά από αίτηση
  • άμεση πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων άλλων κρατών - μελών
  • έμμεση πρόσβαση σε πληροφορίες άλλου κράτους - μέλους μέσω ενός κεντρικού ευρετηρίου δεδομένων
  • δημιουργία ή εκτεταμένη χρήση κεντρικών ευρωπαϊκών και διεθνών βάσεων δεδομένων, και
  • ενισχυμένη πρόσβαση σε αστυνομικά δεδομένα τα οποία δημοσιοποιούνται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Τι εννοούν

Σύμφωνα με όλα όσα άμεσα λένε ή έστω υπονοούν, στην ΕΕ:

- Εξετάζουν τη δυνατότητα οι αρχές ενός κράτους να ψάχνουν άμεσα και αβίαστα στις τράπεζες πληροφοριών ενός άλλου, ακόμα και αν η κυβέρνηση του δεύτερου το αρνηθεί.

- Προχωρούν και στο γενετικό φακέλωμα των υπηκόων της ΕΕ, καθώς μόνο έτσι μπορούν να έχουν στοιχεία για το DNA τους. Με δειγματοληψία και αποθήκευση του δείγματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που το αναφέρουν άμεσα ή έμμεσα, αλλά πλέον το εντάσσουν και σε πλαίσιο «αρχής», βάσει της οποίας θα ενεργούν τα κράτη - μέλη.

- Ετοιμάζουν κεντρική, πανευρωενωσιακή βάση δεδομένων, όπου θα αποθηκεύονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Ετσι ακόμα και αν αρνηθεί μια κυβέρνηση να ανοίξει τα δικά της αρχεία σε κυβέρνηση άλλου κράτους - μέλους, η δεύτερη να κάνει τη δουλιά της ανεμπόδιστα στην κεντρική.

- Να χρησιμοποιούν και να ανταλλάσσουν στοιχεία και με άλλες, διεθνείς, βάσεις δεδομένων, π.χ. αυτή που διατηρεί η... καλή μας CIA.

Κατά τα λοιπά, μια πρώτη έκθεση σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της αρχής της «διαθεσιμότητας» όσον αφορά τους έξι τύπους πληροφοριών θα υποβληθεί στο Συμβούλιο έως το τέλος του 2005.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο των υπουργών, «άλλες σημαντικές εργασίες που διεξάγονται στο πλαίσιο αυτό, και οι οποίες θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε πληροφορίες, είναι η πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS), η ανάπτυξη του Συστήματος Πληροφοριών της Europol και η πρόσβαση σε εθνικές βάσεις δεδομένων σχετικά με το ποινικό μητρώο». Το VIS είναι η βάση δεδομένων που σχεδιάζουν να φτιάξουν με τα στοιχεία που θα συγκεντρώνουν για τους υπηκόους της ΕΕ, αλλά και για όσους θέλουν να την επισκεφτούν ή να δουλέψουν εδώ από χώρες εκτός ΕΕ. Τα στοιχεία θα συγκεντρώνουν κατά τη διαδικασία έκδοσης των ταξιδιωτικών τους εγγράφων (διαβατήρια και βίζες).

Το Συμβούλιο ξεκαθαρίζει ότι «έξω από τις δομές της ΕΕ, ορισμένα κράτη - μέλη έχουν επίσης αρχίσει σημαντικές συζητήσεις για την εφαρμογή της αρχής της διαθεσιμότητας. Πρόσφατα, ορισμένα κράτη - μέλη αποφάσισαν να ζητήσουν από τους εμπειρογνώμονές τους να μελετήσουν το ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών σε μια σειρά τομέων». Αρα και να μην προχωρήσει συλλογικά η απόφαση για τη «διαθεσιμότητα» των στοιχείων, κάποια κράτη - μέλη θα την εφαρμόσουν έστω μεταξύ τους. Για την ασφάλειά μας βεβαίως - βεβαίως...


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Οικονομική εξόρμηση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικών διώξεων «Δημοκρατική Μέριμνα» οργανώνει την καθιερωμένη, από την ίδρυσή της, οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα, ώστε να μπορέσει να συνδράμει αγωνιστές, που, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της πολιτείας, η υλική αποκατάστασή τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Η «Δημοκρατική Μέριμνα» καλεί τους φίλους, τα μέλη, τους δημοκράτες και όλους όσοι μέχρι σήμερα βοηθάνε, να πάρουν μέρος και να βοηθήσουν και αυτήν την οικονομική εξόρμηση.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της «Μέριμνας», Ακαδημίας 78, Αθήνα, τηλ. 210.3822.776, και στην Εθνική Τράπεζα, στο λογαριασμό 129 592361-13.


Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα, Πέμπτη, στις 22.10, την πολιτική ενημερωτική εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς.

ΚΚΕ
Εκδήλωση στη Βιρτεμβέργη

Η ΚΟ Βάδης-Βιρτεμβέργης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: Διπλό ΟΧΙ σε «ευρωσύνταγμα» και Ευρωπαϊκή Ενωση, το Σάββατο 7 του Μάη 2005, στις 7 το απόγευμα, στο Restaurant Friedenau, Rotenbergstrasse 127, Stuttgart - Ost. Θα μιλήσει ο Στρατής Κόρακας, στέλεχος του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ