ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2009
Σελ. /40
Πώς ψηφίζουμε

Eurokinissi

Την Κυριακή, 7 Ιούνη 2009, ψηφίζουμε στη χώρα μας για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία ξεκινά στις 7 το πρωί και οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια (22 έδρες).

Ψηφίζουν για πρώτη φορά όσοι έχουν γεννηθεί μέσα στο 1991. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν. Ψηφίζουμε με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Στα εκλογικά τμήματα πρέπει να αναλογούν μέχρι περίπου 600 ψηφοφόροι.

Οι ετεροδημότες που έχουν εγγραφεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν στον τόπο που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, δηλαδή στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι δημότης Βόλου που κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα και στις προηγούμενες εκλογές του 2007 ψήφισε στην Αθήνα, ως ετεροδημότης, θα ψηφίσει και πάλι στην Αθήνα. Σε περίπτωση όμως που υπέβαλε αίτηση (σ.σ. η σχετική προθεσμία έληξε στις 3 Μάρτη) για να ψηφίσει στο Δήμο Βόλου, δηλαδή αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, τότε ψηφίζει στο Δήμο Βόλου. Στον τόπο διαμονής τους, ψηφίζουν επίσης για πρώτη φορά όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι τις 3 Μάρτη. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι δημότης Καλαμάτας και μένει στην Πάτρα, ψηφίζει στην Πάτρα για πρώτη φορά ως ετεροδημότης, εφόσον υπέβαλε αίτηση μέχρι τις 3 Μάρτη. Η εγγραφή εκλογέα στους καταλόγους ετεροδημοτών είναι πάγια και διαρκής, δηλαδή δεν αφορά συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία (π.χ. μόνο για βουλευτικές του 2004 ή μόνο για ευρωεκλογές του 2009) και αίρεται μόνο με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο αίτησης διαγραφής.

Οι δικαστικοί και οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι ψηφίζουν είτε στην εκλογική περιφέρεια στο δήμο ή την κοινότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους. Οι έφοροι και όσοι αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου που ορίζεται απ' αυτόν. Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ενοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν τη μέρα της ψηφοφορίας. Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Οι Ελληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.

Σημειώνεται ότι στις ευρωεκλογές ψηφίζουν για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας μας όχι μόνον οι Ελληνες πολίτες, αλλά και οι Ελληνες που κατοικούν ή βρίσκονται τη μέρα της ψηφοφορίας σε κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, εφόσον υπέβαλαν σχετική αίτηση. Θυμίζουμε ότι η σχετική προθεσμία για τους Ελληνες πολίτες που θα ψηφίσουν σε κράτος - μέλος της ΕΕ τους υποψηφίους ευρωβουλευτές της χώρας μας έληξε στις 14 Απρίλη. Οι εν λόγω εκλογείς ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν από την ιστοσελίδα του www.ypes.gr. Εκλογικά τμήματα θα συστηθούν στις πόλεις της Ευρώπης όπου υπάρχει συγκέντρωση Ελλήνων πολιτών.

Με βάση κοινοτική οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο κάθε κράτους, οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν σε άλλο κράτος - μέλος μπορούν να ψηφίσουν είτε για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας τους, στην οικεία διπλωματική αρχή, είτε για τους υποψήφιους της χώρας διαμονής τους. Οι Ελληνες εκλογείς κάτοικοι χωρών - μελών της ΕΕ υποβάλλουν σχετική αίτηση, στην οποία δηλώνεται υπεύθυνα ότι δε θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως κοινοτικοί εκλογείς, υπέρ δηλαδή των υποψήφιων ευρωβουλευτών της χώρας διαμονής τους.

Η ψηφοφορία από τους Ελληνες εκλογείς που διαμένουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ θα διεξαχθεί το Σάββατο 6 Ιούνη 2009. Κατά την ψηφοφορία, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Ως εκλογικά τμήματα θα χρησιμοποιηθούν κτίρια των ελληνικών πρεσβευτικών και προξενικών αρχών, κτίρια άλλων ελληνικών αρχών ή υπηρεσιών, ανεξάρτητα γραφεία ιερών ναών της ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

Οι έδρες των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατανέμονται μεταξύ όλων των συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων που μετέχουν στην εκλογή ανάλογα με το συνολικό αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων που θα λάβουν σ' ολόκληρη την Επικράτεια, με τη προϋπόθεση πως θα ξεπεράσουν το 3% των ψήφων στην επικράτεια. Υπενθυμίζεται ότι δε χρειάζεται σταυρός στα ψηφοδέλτια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψηφοδέλτιο που φέρει σταυρό δε θεωρείται άκυρο.

Στις 24 Μάη ανακηρύσσονται οι συνδυασμοί των υποψηφίων από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου. Αμέσως ακολουθεί η έκδοση προκήρυξης του υπουργείου Εσωτερικών, για τους ανακηρυχθέντες συνδυασμούς κομμάτων ή συνασπισμούς συνεργαζομένων κομμάτων.

Στις 29 Μάη λήγει η προθεσμία, κατά την οποία υποχρεούνται τα κόμματα και οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων να παραδώσουν στον οικείο νομάρχη, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειας.


Το εκλογικό σώμα

Σε 9.866.913 ανέρχεται το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας αναθεώρησης της εκλογικών καταλόγων που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών. Οι άνδρες ψηφοφόροι είναι 4.727.782 και οι γυναίκες 5.053.866. Οι νέοι ψηφοφόροι, δηλαδή όσοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, είναι 110.562, εκ των οποίων 56.491 είναι άνδρες και 54.071 γυναίκες.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι σε δύο διαφορετικούς δήμους ή κοινότητες είναι 6.134, έναντι 4.945 της προηγούμενης αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων. Οι 2.516 από αυτούς, δημιουργήθηκαν στην παρούσα αναθεώρηση, ενώ διαγράφηκαν από τα δημοτολόγια 1.784 διπλοεγγεγραμμένοι. Στους νέους καταλόγους υπάρχουν 8.114 διπλοεγγεγραμμένες γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες και με το πατρικό και με το συζυγικό επώνυμο στον ίδιο ή σε διαφορετικούς ΟΤΑ (έναντι 10.167 της προηγούμενης αναθεώρησης). Επίσης περιέχονται 46 διπλοεγγεγραμμένοι στον ίδιο ΟΤΑ, έναντι 266 της προηγούμενης αναθεώρησης.

Οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 119.034, έναντι 114.481 της προηγούμενης αναθεώρησης. Εμφανίζονται δηλαδή αυξημένοι κατά 5.553 σε σχέση με τους ετεροδημότες της προηγούμενης αναθεώρησης. Τέλος, σε ειδική βάση δεδομένων έχουν καταχωρηθεί 6.505 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, έναντι 2.577, το 2004, αύξηση που αποδίδεται στη διεύρυνση της ΕΕ.

Να σημειώσουμε ότι οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι προέκυψαν από την πρώτη αναθεώρηση του 2009. Κατά την προηγούμενη αναθεώρηση το εκλογικό σώμα ήταν 9.781.648. Η διαφορά με το εκλογικό σώμα που προέκυψε οφείλεται στο γεγονός ότι οι εγγραφές (κυρίως αυτές των νέων εκλογέων που ανέρχονται σε 110.562 άτομα) είναι πολύ περισσότερες από τις διαγραφές που έγιναν στους καταλόγους.

Στο μεταξύ χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, τον οποίο ενημέρωσε για τη δημοσίευση, προχτές του Προεδρικού Διατάγματος για τη διεξαγωγή των εκλογών και κατά συνέπεια την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, και για τα στοιχεία των νέων εκλογικών καταλόγων. Αναμένεται η σύγκληση της διακομματικής επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ