ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Νέα εστία έντασης οι εκτιμήσεις για τη Γαλλία

Χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας για τα μονοπώλια και όχι για το λαό συστήνει το Ταμείο

Οι εκθέσεις του ΔΝΤ για τη μια μετά την άλλη τις οικονομίες στα κράτη μέλη αναζωπυρώνουν τις αντιθέσεις με την Ευρωζώνη

Eurokinissi

Οι εκθέσεις του ΔΝΤ για τη μια μετά την άλλη τις οικονομίες στα κράτη μέλη αναζωπυρώνουν τις αντιθέσεις με την Ευρωζώνη
«

Λιτότητα με ανάπτυξη» συστήνει το ΔΝΤ στη Γαλλία, έναντι της συνταγής για «ανάπτυξη με λιτότητα» που προκρίνει η Ευρωζώνη, πυροδοτώντας νέους ανταγωνισμούς για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, το οποίο, σε κάθε εκδοχή του, προϋποθέτει χρεοκοπία του λαού για να σωθεί το κεφάλαιο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ, η Γαλλία πρέπει να επιβραδύνει το ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2014 και να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να τονώσει τη «διστακτική» ανάπτυξη στην οποία φαίνεται ότι οδεύει η οικονομία της χώρας.

Το ΔΝΤ εκτιμάει ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή του για συρρίκνωση του γαλλικού ΑΕΠ κατά -0,2% φέτος. Το Ταμείο εντοπίζει «ακαμψίες στις αγορές εργασίας και αγαθών, που αντανακλώνται στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών εξαγωγών», προτρέποντας τη γαλλική κυβέρνηση να ελαστικοποιήσει κι άλλο τις εργασιακές σχέσεις και να απελευθερώσει παραπέρα τις αγορές.

«Το βάρος (πρέπει) να πέφτει στην περιστολή των [δημοσίων] δαπανών», ισχυρίζεται το Ταμείο, δείχνοντας ότι και στη δική του συνταγή, η λιτότητα και οι περικοπές σε βάρος του λαού είναι κυρίαρχα. Ομοίως, καλεί σε «βαθύτερη μεταρρύθμιση των δαπανών για κοινωνικά προγράμματα». Η κυβέρνηση Ολάντ βασίζεται σε μια αναστροφή της κατάστασης της ανεργίας ως τα τέλη του έτους χάρη στις επιχορηγούμενες από το κράτος θέσεις εργασίας, αλλά το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 11,2% φέτος, από 10,2% το 2012. Η ανεργία θα αυξηθεί κι άλλο, φθάνοντας το 11,6% το 2014, πριν μειωθεί ελαφρώς στο 11,4% το 2015, προβλέπει το ΔΝΤ.

Αντίστοιχα, για την Ιαπωνία το ΔΝΤ εκτιμάει ότι η βραχυπρόθεσμη οικονομική προοπτική της βελτιώθηκε, χάρη στο πρόγραμμα που εφάρμοσε τελευταία η νέα κυβέρνηση, αλλά υφίσταται «αβεβαιότητα όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τους δημοσιονομικούς κινδύνους». Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,1% το διάστημα από το Γενάρη ως το Μάρτη φέτος. Για ολόκληρο το 2013 πάντως το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη δε θα ξεπεράσει το 2%.

Προσπαθούν να φτιάξουν κλίμα

Στο μεταξύ, κλίμα ευφορίας προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα αστικά επιτελεία, αξιοποιώντας τα στοιχεία της «Markit», σύμφωνα με τα οποία η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επεκτάθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα 18 μηνών τον Ιούλη. Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριοτήτων PMI της «Markit» ενισχύθηκε στις 50,5 μονάδες τον Ιούλη από τις 48,7 μονάδες που ήταν τον Ιούνη, οριακά υψηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στις 50,4 μονάδες. Είναι η πρώτη φορά από το Γενάρη του 2012 που ο δείκτης ενισχύεται πάνω από τις 50 μονάδες.

Τα στοιχεία για τον PMI τη Δευτέρα «επιβεβαιώνουν την επιστροφή στην ανάπτυξη για την οικονομία της Ευρωζώνης στην αρχή του δ' τριμήνου, ενισχύοντας τις ελπίδες για οριστική έξοδο από τη μακροβιότερη κρίση στην περιοχή», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της «Markit».

Στην Κύπρο, τέλος, η ανεργία σκαρφάλωσε στο 31,7% το μήνα Ιούλη, σύμφωνα και με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος του μήνα έφτασε τους 48.001, προσθέτοντας στις λίστες όσων αναζητούν εργασία 11.549 πρόσωπα, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012. Οι άνεργοι νέοι κάτω των 25 ετών ανέρχονται σε 5.540, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός σημειώνεται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 39 ετών και φτάνει τα 11.401 άτομα. Οι γυναίκες ξεπερνούν το 50% των ανέργων και φτάνουν τις 24.742. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 17.881 από το σύνολο των ανέργων δηλώνουν ότι έχουν μείνει χωρίς εργασία στο διάστημα των τελευταίων τριών μηνών.


Ο «ρεαλισμός» του ΣΥΡΙΖΑ

«

Μεγάλη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, από την ουτοπία στον ρεαλισμό». Με αυτόν τον τρόπο το «Βήμα» προαναγγέλλει στην πρώτη του σελίδα τη συνέντευξη με τον Γ. Δραγασάκη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και απ' τους διαμορφωτές της οικονομικής του πολιτικής. «Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν εύκολες, ούτε ανώδυνες λύσεις», ισχυρίζεται ο Γ. Δραγασάκης, για να προετοιμάσει το έδαφος σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του χρέους από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η όποια διευθέτησή του προϋποθέτει την «οικοδόμηση των αναγκαίων συμμαχιών και την αλλαγή των συσχετισμών», καθώς και ότι θα βοηθούσε και «μια ισχυρότερη πίεση από τις ΗΠΑ και τις αγορές»... Εν ολίγοις, ο Γ. Δραγασάκης αναιρεί κι αυτές τις έωλες ούτως ή άλλως υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επαναδιαπραγμάτευση, λογιστικό έλεγχο και διαγραφή μέρους του χρέους, με μορατόριουμ στην αποπληρωμή του υπόλοιπου. Λέει ακόμα ότι όλα θα εξαρτηθούν από το συσχετισμό που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνήσει και από την πίεση των Αμερικανών στην ΕΕ. Αν αυτό δεν είναι παραίνεση στο λαό να γαντζωθεί στο αμερικάνικο άρμα, προσδοκώντας μείωση του χρέους, από την οποία μάλιστα δεν έχει τίποτα να ωφεληθεί, τότε τι είναι;

Σε άλλο σημείο αναπαράγει το εφεύρημα περί καλών και κακών καπιταλιστών, αξιώνοντας εμμέσως απ' το λαό να ταυτιστεί με τους «καλούς» εκμεταλλευτές του και άρπαγες του μόχθου του, των οποίων την εξουσία θα διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τρόπο «χρηστό» και «ηθικό». Αναφέρει επί λέξει: «Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι ενιαίος (...) νέες αντιθέσεις που σχετίζονται με τη στάση του απέναντι στη δημοκρατία, με τον διαφανή ή μη τρόπο συσσώρευσης του κεφαλαίου (...) την πραγματοποίηση επενδύσεων». Τι λέει δηλαδή; Οτι η εργατική τάξη και ο λαός δεν έχουν κανένα λόγο να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους στη βάση της αντίθεσης κεφάλαιο - εργασία, άρα να παλέψουν ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, αφού υπάρχουν και καλοί καπιταλιστές. Και ποιοι είναι αυτοί, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτοί που θέλουν δημοκρατία (!), βγάζουν τα κέρδη τους τηρώντας τη νομοθεσία και επανεπενδύουν μέρος από αυτά. Η νομοθεσία όμως σήμερα είναι αντεργατική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Το ίδιο ισχύει και με την επανεπένδυση των κερδών των επιχειρήσεων, προϋπόθεση για την οποία είναι η μεγαλύτερη εργασιακή εκμετάλλευση. Είναι προφανές ότι σ' αυτές τις ράγες θα κινηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από την προσπάθειά του να θολώσει τα νερά.

Στα παραπάνω ο Γ. Δραγασάκης προσθέτει: «Επομένως και η δική μας στάση απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο δεν μπορεί να είναι ισοπεδωτική, επίπεδη ή τυφλή (...) έχει γιγαντωθεί ένας "κατάμαυρος" καπιταλισμός που ζει απ' τη (...) διαφθορά». Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί καθαρά ότι παίζει παιχνίδι υπέρ συγκεκριμένων μερίδων της αστικής τάξης, τις οποίες μάλιστα σκεπάζει με το μανδύα του «ηθικού καπιταλιστή», για να εξωραΐσει συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης. Μόνο που τα περί «πάταξης των νταβατζήδων» και άλλα παρόμοια, τα έχει ακούσει πάμπολλες φορές ο λαός, από τα αστικά κόμματα, που δεν είχαν σε τίποτε άλλο να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους πέρα από το ποιος κάνει περισσότερο «παρέα» με «λαμόγια». Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και ο λαός έχει πείρα.

Διευκρινίζει σε άλλο σημείο: «Οχι, δεν επιδιώκουμε αναβίωση της πολιτικής των ελλειμμάτων, πράγμα άλλωστε ανέφικτο από τη στιγμή που δεν υπάρχει δυνατότητα κρατικού δανεισμού (...) Επιδιώκουμε επαναπροσδιορισμό του ορισμού του πρωτογενούς ελλείμματος ώστε να μην συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι δημόσιες επενδύσεις και δυνατότητα χρηματοδότησης των δημοσίων επενδύσεων από ευρωομόλογα ή άλλον ευρωπαϊκό θεσμό (...) Ο κρατικός καπιταλισμός δεν είναι στόχος ούτε όραμά μας (...) Δεν είναι η αναβίωση του κράτους των προηγούμενων δεκαετιών αλλά ο επαναπροσδιορισμός του περιεχομένου του (...) στο πλαίσιο μιας πλουραλιστικής μεταβατικής οικονομίας». Τι ζητάνε δηλαδή; Μια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να διοχετεύσουν χρήμα στο κεφάλαιο, χωρίς να υπερβαίνουν τα όρια του ελλείμματος και του χρέους, τα οποία δηλώνουν ότι θα σεβαστούν. Τόσο ...ριζοσπαστική είναι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που την έχει αντιγράψει από τα κιτάπια των πιο καραμπινάτων σοσιαλδημοκρατών στις μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρώπης.


Π. Β.


Ανακοινώθηκε το «εποπτικό συμβούλιο» της ΝΕΡΙΤ

Τα ονόματα όσων θα απαρτίζουν το Εποπτικό Συμβούλιο της «Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ιντερνετ και Τηλεόρασης» ανακοινώθηκαν χτες απ' την κυβέρνηση, με περικοκλάδες περί δήθεν «θεσμικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας της», όταν το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η διαμόρφωση μιας δημόσιας τηλεόρασης που θα εγγυάται την αποτελεσματικότερη αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής.

Ο Π. Καψής προτείνει προς το υπουργικό συμβούλιο το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ να απαρτίζεται απ' τους: Αννα Δαμιανίδη, Ανδρέα Ζούλα, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Λουκά Καρυτινό, Σίμο Σιμόπουλο, Θεόδωρο Φορτσάκη και Χρήστο Χωμενίδη. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατάθεση αιτήσεων για δίμηνη πρόσληψη στο μεταβατικό σχήμα. Ο Π. Καψής σε συνέντευξή του στο ΜΕΓΚΑ υποστήριξε πως οι προσλήψεις θα γίνουν με μοριοδότηση και προτεραιότητα στους πρώην εργαζόμενους στην ΕΡΤ, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός Αυγούστου οπότε και εκτίμησε ότι μπορεί να ξεκινήσει εκπομπή προγράμματος με ενημερωτικές εκπομπές, από την Κατεχάκη.

Επανέλαβε ότι ίσως υπάρξει εξαίρεση στη διαδικασία προσλήψεων για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα τεχνικών που απαιτούνται άμεσα για την κάλυψη του Champions League. Είπε ακόμα ότι για τον ενδιάμεσο φορέα έχουν κατατεθεί πάνω από 1.000 αιτήσεις εργαζομένων στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι θα απασχοληθεί το 80% του προσωπικού της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ