ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 2021 - Κυριακή 10 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Προβλέψεις για «χαμένη δεκαετία» και χαμήλωμα προσδοκιών για την ανάπτυξη

Αποκαλυπτική έρευνα και της ΕΚΤ, στους 72 κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρωζώνης

Τις «αβεβαιότητες» που κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομία και τις ανησυχίες των αστικών επιτελείων για την παρατεταμένη αδυναμία της να ανακάμψει με ορμητικούς ρυθμούς σημειώνει άλλη μια έκθεση, αυτήν τη φορά της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, κάνει λόγο για δεκαετία με υποτονική ανάπτυξη μετά την πανδημία του κορονοϊού, που, όπως λέει, προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, η παγκόσμια οικονομία κινείται προς μία δεκαετία απογοητευτικών ρυθμών ανάπτυξης», αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την επισήμανση ότι οι οικονομικές προοπτικές είχαν εξασθενίσει ήδη πριν από την πανδημία, εξέλιξη που αποδίδει στη γήρανση του πληθυσμού και τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ η παγκόσμια έξαρση του κορονοϊού θα επιδεινώσει αυτήν την τάση.

Μάλιστα, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να περιοριστεί στο 1,9% κατά μέσο όρο ετησίως από το 2020 έως το 2029. Για το 2021, η πρόβλεψη του ρυθμού ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία διαμορφώνεται σε 4% έναντι πτώσης 4,3% το 2020. Με βάση το δυσμενές σενάριο (συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και καθυστέρηση στους εμβολιασμούς), η ανάκαμψη για το 2021 στην παγκόσμια οικονομία θα περιοριστεί στο 1,6%.

Παράλληλα, η ΕΚΤ στο οικονομικό δελτίο της τονίζει ότι ο αυξημένος κίνδυνος καθυστερημένης ανάκαμψης (...) καθιστά αναγκαία τη συνεχή στήριξη από τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές, δηλαδή μέσω των κρατικών προϋπολογισμών. Παράλληλα, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, «το οποίο συμπληρώνει τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, θα συμβάλει στην ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ομοιογενή ανάκαμψη (...), ιδίως εάν τα κονδύλια χρησιμοποιηθούν για παραγωγικές δημόσιες δαπάνες και συνοδευθούν από διαρθρωτικές πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγικότητα».

Πέρα από τα άμεσα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης του κεφαλαίου, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προχώρησαν και στην παροχή μεγάλου ύψους κρατικών εγγυήσεων σε τραπεζικά δάνεια επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, συνολικά οι εγγυήσεις ανέρχονται σε περίπου 17% του ΑΕΠ για την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι οι εγγυήσεις δανείων συνιστούν ενδεχόμενες υποχρεώσεις για τις κυβερνήσεις και ως εκ τούτου τα ποσά τυχόν καταπτώσεων εγγυήσεων θα αποτελέσουν πρόσθετες δημόσιες δαπάνες που θα αυξήσουν το κρατικό χρέος.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ σε επίπεδο Ευρωζώνης, η ΕΚΤ εκτιμά για το 2020 ρυθμό πτώσης 7,3%, για το 2021 μερική ανάκαμψη, 3,9%, για το 2022 ανάκαμψη 4,2%, με απότομη επιβράδυνση στο 2,1% το 2023.

«Νέα κανονικότητα» με μεγαλύτερη εκμετάλλευση και «ευελιξία»

Στο μεταξύ, στη διαπίστωση ότι «η πανδημία θα έχει θετικές μακροπρόθεσμες συνέπειες στην παραγωγικότητα αλλά αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση» προχωρούν οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι σε επίπεδο Ευρωζώνης, με φόντο την αξιοποίηση της κρίσης και τη μονιμοποίηση των αντεργατικών παρεμβάσεων που δρομολογούνται για την ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Το συμπέρασμα αυτό καταγράφεται μεταξύ άλλων σε έρευνα που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε 72 κορυφαίες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, προερχόμενες κατά 60% και 40% από τους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, αντίστοιχα, με στόχο να διαπιστωθεί το πώς αντιλαμβάνονται τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στη δραστηριότητά τους.

Για τους σκοπούς της έρευνας, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, με τον όρο μακροπρόθεσμες προοπτικές νοείται «η νέα κανονικότητα κατά την οποία, χάρη π.χ. στην ανάπτυξη εμβολίου ή και πιο αποτελεσματικής θεραπείας, η οικονομία δεν θα υφίσταται πλέον σημαντικές διαταράξεις ή και αιφνίδιες μεταβολές λόγω του ιού και των αναγκαίων μέτρων περιορισμού του».

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο πρόσφατο οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ, ενώ αποκαλυπτικές είναι οι απαντήσεις και οι διαπιστώσεις από τους επιτελείς των 72 μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα:

-- Οι 9 στους 10 επιβεβαίωσαν ότι επιτάχυναν την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών ή και την αυτοματοποίηση, ενώ περισσότεροι από τα 3/4 συμφώνησαν ότι σημαντικά υψηλότερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού τους θα εξακολουθήσει να εργάζεται εξ αποστάσεως.

Οπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται από τους επιχειρηματικούς ομίλους, λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας «οι εργαζόμενοι είναι πλέον σχεδόν πάντοτε προσβάσιμοι, ενώ στο παρελθόν δεν ίσχυε το ίδιο». Επισημάνθηκε επίσης ότι ορισμένα τμήματα, όπως οι πωλήσεις, έγιναν πολύ πιο παραγωγικά με την εξ αποστάσεως λειτουργία.

Περίπου το 60% διαφώνησε ως προς το ότι η αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας μειώνει την παραγωγικότητα, ενώ μόλις το 20% συμφώνησε. Μάλιστα, ενώ η μείωση των ανεπίσημων διαπροσωπικών επαφών σε επίπεδο επιχείρησης θεωρήθηκε μειονέκτημα, εντοπίστηκαν και πολλά πλεονεκτήματα, όπως η «μείωση του χαμένου χρόνου» λόγω των μετακινήσεων από και προς την εργασία.

-- Περισσότεροι από 3/4 των συμμετεχόντων διαπιστώνουν ότι η επιχείρησή τους θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο ανθεκτική ως προς τα χαρακτηριστικά της «νέας κανονικότητας» που θα διαμορφωθεί υπό την επίδραση της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πάνω από το 75% συμφώνησαν ότι τα διδάγματα που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα κάνουν την επιχείρησή τους πιο αποτελεσματική και ότι οι αλλαγές που εφάρμοσαν θα την κάνουν πιο ανθεκτική.

-- Το 60% δήλωσε ότι η παραγωγικότητα της επιχείρησης ή του τομέα τους θα αυξηθεί, ενώ ελάχιστοι αναμένουν μείωση της παραγωγικότητας ως μακροπρόθεσμη συνέπεια της πανδημίας. Παράλληλα, το 55% προσδοκά αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην απασχόληση (μείωση των θέσεων εργασίας) έναντι μόλις 10% που αναμένει αύξηση της απασχόλησης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΕΚΤ, «οι εκτιμήσεις αυτές φαίνεται ότι αντανακλούν το γεγονός πως οι επιχειρήσεις έχουν βρει τρόπους για να διατηρήσουν την παραγωγή τους παρά τους περιορισμούς στην αγορά εργασίας λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης».

-- Πάνω από το 50% εκτιμά ότι θα αυξηθεί η συγκέντρωση της αγοράς στον τομέα τους, κατά κύριο λόγο ως αποτέλεσμα των επιχειρηματικών συγχωνεύσεων και σε μικρότερο βαθμό λόγω της εξόδου επιχειρήσεων (λουκέτα) από την αγορά. Τα 3/4 των συμμετεχόντων συμφώνησαν ότι οι αλλαγές της καταναλωτικής συμπεριφοράς λόγω της πανδημίας θα επηρεάσουν τη ζήτηση του βασικού προϊόντος ή της βασικής υπηρεσίας τους μακροπρόθεσμα.

Καθώς οι παραπάνω διαπιστώσεις προέρχονται από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ τονίζει ότι τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνευθούν λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέγεθος και η κατανομή των δραστηριοτήτων αυτών των επιχειρήσεων τους επιτρέπουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα από ό,τι άλλες επιχειρήσεις τις προκλήσεις της πανδημίας.


Α. Σ.


Πατριδογνωμόνιο
Ποια ζώα, ποια φάρμα;

«

Δώδεκα φωνές ούρλιαζαν με μανία κι ήταν όλες ίδιες. Τώρα ήταν ολοφάνερο τι είχε συμβεί στις φάτσες των γουρουνιών. Τα ζώα απ' έξω κοιτούσαν πότε τα γουρούνια και πότε τους ανθρώπους, πότε τους ανθρώπους και πότε τα γουρούνια, ύστερα πάλι τα γουρούνια και πάλι τους ανθρώπους, αλλά ήταν αδύνατο να διακρίνουν ποιος ήταν ποιος». Ετσι τελειώνει η Φάρμα των Ζώων. Και τα αντισταλινικά κόκαλα του κυρίου Μπλερ, πασίγνωστου ως Οργουελ (Ερικ το μικρό του, όχι Τόνι), είμαι σίγουρη ότι θα τρίζουν, γιατί μετά τις πρόσφατες εικόνες «σύγκρουσης» των ένοπλων πολιτών και αστυνομικών καρναβαλιστών στο Λευκό Οίκο, η φάρμα ταιριάζει γάντι στο άσπρο σπίτι και μάλιστα του εικοστού πρώτου αιώνα. Δηλαδή, μόλις τριάντα εφτά πραγματικά χρόνια απ' το φαντασιακό 1984...

Αντί να παγιδευτούμε σε μια ψευτοδιανοουμενίστικη συζήτηση για την κατάντια της μητρόπολης του δυτικού καπιταλισμού, που δεν είναι παρά μια πομπώδης και εύπεπτη σχολιαστική υστερία, πρέπει να φυλαχτούμε θαρρώ άμεσα με κάθε τρόπο, μέσο και κόπο. Αρχίζοντας απ' τα απλά, που ήδη ξεφεύγουν καθημερινά και στο έντυπο και στο διαδικτυακό πεδίο μάχης, όπου ήδη εδώ και κάμποσο καιρό ο τραμπικού τύπου βίαιος λαϊκισμός χαρακτηρίζεται, με ή χωρίς εισαγωγικά, «σοβιετικός». Ετσι πάει να χτιστεί μια άκρως επικίνδυνη, ιδιότυπη και παραπλανητική καπιταλιστική «αυτοκριτική», ένα νεο-οργουελιανό κύμα ερμηνευτών της παγκοσμιοποιημένης βαρβαρότητας, με πρακτικό και ορατό και άκρως χρήσιμο το... εργαλείο της πανδημίας του Covid-19.

Είμαστε ήδη ένα βήμα μετά την εξομοίωση «τι Χίτλερ, τι Στάλιν». Πουλιούνται ως Αγγελοι της Κάθαρσης, η Google, το Twitter και το Facebook κ.λπ., που λογοκρίνουν τώρα, τάχα μου δήθεν, τον Τραμπ, για να περισωθεί το «καλό Ράιχσταγκ», από φρέσκους, ήρεμους, ευπρεπείς και πολιτισμένους νεοφασίστες, με υπερόπλο όχι την ατομική βόμβα αλλά την Α.Ι., την πιο κατανοητή ως τεχνητή νοημοσύνη.

Το παιχνίδι θα παιχτεί στο Φάντασμα. Οχι της Οπερας. Ούτε της αμερικάνικης οπερέτας. Αλλά στο κατακόκκινο που μπορεί, οφείλει και είναι εξοπλισμένο ιδεολογικά να δώσει το χέρι του στις κρίσιμες εκείνες μάζες, που θέλουν να σηκωθούν και να επαναστατήσουν, κι όχι να εξεγερθούν αγεληδόν, για να χειραγωγηθούν πανεύκολα από την καλοσιδερωμένη καταστολή, που ήδη εκτρέφεται στη φάρμα των ζώων.

Το παράξενο είναι ότι η πληθυσμιακά μικρή μας χώρα προσφέρεται για εξαιρετικούς, ανεπαίσθητους για τα διεθνή media, πειραματισμούς. Ο ίδιος λαός που χαρακτήριζε αμερικανάκια συλλήβδην τα ναυτάκια του έκτου στόλου, στις ελληνικές μαυρόασπρες και πρωτοέγχρωμες ταινίες, αλλά και τους ομογενείς λεφτάδες που γύρναγαν για να βρουν νύφη στην Ελλάδα, τώρα αποφασίζει τη δημιουργία «ήπιων ΜΑΤ». Με ειδική στολή, πιο εύκαμπτα ίσως γκλομπ, και κυρίως αντικατάσταση των χημικών όπλων και των ψεκαστηριών πιπεριού, με τους ομηρικής έμπνευσης βαφτισμένους Αίαντες ως ανθρωποσβεστικούς κρουνούς. Που σε περίπτωση κατάχρησης, δηλαδή αν μεγαλώσει πολύ ο λογαριασμός νερού της αστυνομίας, θα επιπλήττονται, όπως ο ιερέας που κατάβρεξε με λάστιχο από καρότσα φορτηγού τους πιστούς, λούζοντάς τους με αγιασμό των Φώτων.

Αν συνεχιστεί αυτού του είδους η αντιπαράθεση, με την υπόθεση ότι στις ΗΠΑ οι εισβολείς ήταν λευκοί, άρα είχαμε τέσσερα θύματα, ενώ αν ήταν μαύροι θα είχαμε σαράντα, τότε εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι εδώ, τα μνημόνια, το αντεστραμμένο δημοψήφισμα, η χρυσαυγίτικη κοινοβουλευτική περιπέτεια, οι 113 αντεργατικοί νόμοι και η κομψή πανεπιστημιακή αστυνομία είναι η υποταγμένη τέλεια δημοκρατία. Αυτή που έχει πολίτες, οι οποίοι σαν τις κότες του Οργουελ είναι ικανοί να παραδώσουν στ' αφεντικά της φάρμας τα αβγά τους πριν τα γεννήσουν, επειδή η χώρα είναι καλύτερο να γίνει Σούδα, παρά κοτέτσι. Οταν το χημικό δακρυγόνο γίνει νερό, κι ο εμβολιασμός Ελευθερία, τότε ο ψηφιακός κασιδιαρισμός θα επικρατήσει στο ρινγκ των λέξεων, και θα 'ναι πιο δύσκολο να κατανοήσει κανείς ότι είναι άλλος ο αγώνας υπέρ των ζώων κι άλλος υπέρ της φάρμας.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ