ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η Δούμα απέρριψε τον Τσερνομίρντιν
  • 251 βουλευτές ψήφισαν κατά, ενώ τον υποστήριξαν μόνο 94
  • Εντονες διαβουλεύσεις και χειρισμοί, που όμως οξύνουν την αβεβαιότητα
  • Σήμερα η επίσκεψη του Μπ. Κλίντον

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) καταψήφισε χτες την υποψηφιότητα του Βίκτορ Τσερνομίρντιν, που είχε προτείνει ο Μπ. Γιέλτσιν για την πρωθυπουργία της χώρας. Κατά του Βίκτορ Τσερνομίρντιν ψήφισαν 251 και υπέρ 94 βουλευτές. Ψήφισαν 345 παρόντες (από την 450μελή Δούμα). Η ψηφοφορία ήταν φανερή -ονομαστική. Ο Τσερνομίρντιν χρειαζόταν την υποστήριξη τουλάχιστον 226 βουλευτών. Ο Πρόεδρος Γιέλτσιν μπορεί να ξαναπροτείνει τον Τσερνομίρντιν για τη θέση του πρωθυπουργού ή κάποιον άλλο υποψήφιο, ενώ, με βάση το ρωσικό Σύνταγμα, πρέπει να διαλύσει τη Δούμα εφόσον ο υποψήφιος που προτείνει απορριφθεί σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες από την Κάτω Βουλή.

Ολη την περασμένη βδομάδα στην Κρατική Δούμα διεξάγονταν πυρετώδεις τριμερείς διαβουλεύσεις, ανάμεσα στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν, την Κρατική Δούμα και τον εκπρόσωπο του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, για την έξοδο από την κρίση και το σχηματισμό της κυβέρνησης. Το Σάββατο η συνάντηση του Τσερνομίρντιν με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων (ΚΟ) της Δούμας διήρκεσε πάνω από 4 ώρες. Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν και την Κυριακή. Επίσης την Κυριακή πρωί συνεδρίασε το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ, μετά την οποία ο πρόεδρος της ΚΕ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Εξετάσαμε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη σημερινή κατάσταση, την κρίση της εκτελεστικής εξουσίας και το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα. Πάρθηκαν αποφάσεις για όλα τα ζητήματα, ομόφωνα".

Μεταδόθηκε από την τηλεόραση ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της τριμερούς επιτροπής και υπογράφηκε τριμερής πολιτική συμβιβαστική (όπως την αποκάλεσαν) συμφωνία απ' όλες τις ΚΟ της Δούμας, τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Τσερνομίρντιν και τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου Βαλεντίν Γιουμάσεφ. Σύμφωνα με την εκπομπή "Ιτόγκι" του καναλιού ΝΤΒ, "υπογράφηκε ένα σημαντικό πολιτικό ντοκουμέντο, στο οποίο διατυπώνονται οι αρχές της συνεργασίας των βασικών δομών της εξουσίας, οι σχέσεις ανάμεσα στις κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, χαράχτηκαν οι περίμετροι της πιθανής στο μέλλον πολιτικής μεταρρύθμισης". Μεταξύ των όρων αυτής της συμφωνίας είναι: Ο πρωθυπουργός θα χρειάζεται την έγκριση της Βουλής για το διορισμό του μεγαλύτερου μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και για την αποπομπή υπουργών. Τώρα μόνο ο διορισμός του πρωθυπουργού υπόκειται στην κρίση της Βουλής. Ο Πρόεδρος Γιέλτσιν θα διατηρήσει το αποκλειστικό δικαίωμα διορισμού των υπουργών Αμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών, καθώς και του διευθυντή του Συμβουλίου Ομοσπονδιακής Ασφαλείας. Ο Γιέλτσιν συμφώνησε να μη διαλύσει τη Δούμα μέχρι να εκπνεύσει η πλήρης θητεία της, στα τέλη του 1999. Ως τότε η Δούμα δε θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ η κυβέρνηση δε θα προσφύγει στην ψήφο εμπιστοσύνης της Δούμας. Ο νόμος για τα ΜΜΕ θα τροποποιηθεί, ώστε να προβλέπεται μια μορφή δημοσίου ελέγχου στην κρατική τηλεόραση. Μέσα σ' ένα μήνα θα ξεκινήσει τις εργασίες της η επιτροπή προτάσεων για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα με σκοπό τη διεύρυνση των δικαιοδοσιών του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

Διαψεύδει ο Ζιουγκάνοφ

Ωστόσο, μιλώντας την Κυριακή αργά βράδυ στην τηλεόραση, ο Ζιουγκάνοφ και ο πρόεδρος του ΦΔΚΡ, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, διέψευσαν τις πληροφορίες ότι υπέγραψαν το εν λόγω ντοκουμέντο και δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν την υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν. Ο Ζιουγκάνοφ τόνισε πως το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ εξέτασε το ντοκουμέντο, το οποίο τίποτα δεν εγγυάται σε κανέναν και θα καλύπτει και στο εξής την αυθαιρεσία του Γιέλτσιν και αποφάσισε να μην υπογράψει αυτό το ντοκουμέντο.

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΚΡΟ και των Βουλευτικών Ομάδων του Αγροτικού Κόμματος και της "Ναροντοβλάστιε" με θέμα τη στάση τους στη συνεδρίαση της Δούμας με θέμα την επικύρωση της υποψηφιότητας του Τσερνομίρντιν. Παραβρέθηκε στη συνεδρίαση και ο Τσερνομίρντιν, ο οποίος ενημέρωσε τους βουλευτές για το πρόγραμμά του και προσπάθησε με γενικές λαϊκίστικες φράσεις να τους πείσει ότι έχει αλλάξει.

Η συνεδρίαση της Δούμας

Χτες το μεσημέρι άρχισε η ολομελής συνεδρίαση της Δούμας για την επικύρωση της υποψηφιότητας του Τσερνομίρντιν για τη θέση του πρωθυπουργού. Την πρόταση υποστήριξε ενώπιον των βουλευτών ο εκπρόσωπος του Γιέλτσιν στη Δούμα, Αλεξάντρ Κοτενκόφ. Στη συνέχεια μίλησε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και κάλεσε τους βουλευτές να επικυρώσουν το διορισμό του στην πρωθυπουργία, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της να χάσει χρόνο για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Επιτέθηκε στον προηγούμενο πρωθυπουργό για το είδος της διαχείρισης και είπε πως δεν έπρεπε να γίνει η υποτίμηση. "Η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί, είναι αδύνατο να καθυστερήσουμε περισσότερο τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. Η χώρα δεν μπορεί να μείνει άλλο χωρίς κυβέρνηση", σημείωσε και, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που είχε τις τελευταίες μέρες με τους βουλευτές, τόνισε ότι "η κρίση δεν μπορεί να τερματιστεί αν δε γίνουν κοινές προσπάθειες και σ' αυτό αφιερώσαμε όλη την προηγούμενη βδομάδα". Διαβεβαίωσε ακόμα ότι δε θα επιτρέψει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και υποσχέθηκε να λάβει μέτρα εντός των προσεχών ωρών για να προστατεύσει τις αποταμιεύσεις των καταθετών. "Δε θα επιτρέψουμε την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Εντός των προσεχών ωρών θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα δίνει επί πλέον εγγυήσεις για τις καταθέσεις των πολιτών... Το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις καταθέσεις των Ρώσων", πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των ηγετών των ΚΟ της Δούμας, του ΚΚΡΟ (η μεγαλύτερη στη Δούμα), Γκ. Ζιουγκάνοφ, του ΦΔΚΡ Β. Ζιρινόφσκι, του "Γιάμπλοκο" Γκ. Γιαβλίνσκι, του Αγροτικού Κόμματος Ν. Χαριτόνοφ και της "Ναροντοβλάστιε" Ν. Ριζκόφ, που απέρριψαν την υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν, επέκριναν την προηγούμενη δράση του, καθώς και την επιστροφή του στην πρωθυπουργία. Μετά το τέλος της συζήτησης, ο Τσερνομίρντιν ζήτησε να γίνει ένα 30λεπτο διάλειμμα για να συναντηθεί με τον επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων. Την υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν υποστήριξαν μόνο οι ΚΟ "Σπίτι μας - η Ρωσία" και "Περιοχές της Ρωσίας".

Επίσκεψη Κλίντον

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον προέτρεψε χτες τη Ρωσία να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι στην περίπτωση που το κάνει, η Δύση θα συνεχίσει να της προσφέρει βοήθεια. "Αν η Ρωσία παραμένει σταθερή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, πιστεύω ότι η Αμερική και όλες οι άλλες δυτικές χώρες θα τη βοηθήσουν", δήλωσε, πριν από την αναχώρησή του για τη Μόσχα, όπου σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί η αμερικανορωσική σύνοδος κορυφής Κλίντον - Γιέλτσιν, στην οποία θα συζητήσουν για την οικονομική κατάσταση και την κρίση στη Ρωσία. Επίσης, οι Πρόεδροι Γιέλτσιν και Κλίντον θα υπογράψουν μια σειρά συμφωνιών σχετικά με την ασφάλεια, τον αφοπλισμό και τις οικονομικές σχέσεις. Παρόμοιες προτροπές για τη συνέχιση της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής των μεταρρυθμίσεων εξακολουθούν να κάνουν και άλλοι ηγέτες της Δύσης.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ
Η "νευρικότητα" καλά κρατεί

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow της Νέας Υόρκης έπεσε κι άλλο χθες το πρωί (απόγευμα ώρα Ελλάδας) και κατά τη διατύπωση αναλυτών απειλούσε να υποχωρήσει κάτω από το όριο των 8.000 μονάδων για πρώτη φορά εδώ κι επτά μήνες, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια "διόρθωσής" του.

Ο μέσος όρος του Dow Jones αν και άρχισε με άνοδο 40 μονάδων στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης της Δευτέρας, έχανε στη συνέχεια 36,40 μονάδες ευρισκόμενος στο επίπεδο των 8.015,38. Η τελευταία φορά που ο δείκτης έκλεισε κάτω από τις 8 χιλιάδες μονάδες ήταν η 30ή Ιανουαρίου φέτος.

Την περασμένη βδομάδα ο δείκτης είχε χάσει 5,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του από το 1989 μέσα σε μια βδομάδα.

Οι αμφιβολίες για την πολιτικο - οικονομική πορεία της Ρωσίας προκαλούσε "νευρικότητα" και στις χρηματαγορές διεθνώς. Στο Λονδίνο η αγορά ήταν κλειστή λόγω αργίας, αλλά στη Γερμανία ο δείκτης - κλειδί (DAX, Φρανκφούρτη) έχανε 1,8%, ενώ μικρότερες αλλά πάντως "ανησυχητικές" πτώσεις υπήρξαν στη Γαλλία, στην Ελβετία και την Ολλανδία.

Στην Ασία τα πράγματα ήταν αισθητά χειρότερα. Με μόνη εξαίρεση την Ιαπωνία, όπου σημειώθηκε άνοδος 1,38% του Nikkei ("διορθωτική" της κατάρρευσης της Παρασκευής σε επίπεδο που το Τόκιο είχε 12 χρόνια να δει) τα χρηματιστήρια είχαν πτώσεις. Σημαντικότερη αυτή του Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ, με 7,1% (που αποδόθηκε στην "απόσυρση" της κυβέρνησης από το παιχνίδι των αγορών), και στη Σιγκαπούρη, με 3,25% και πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο 10 χρόνων. Αλλού στην Ασία: η Ταϊβάν είχε πτώση 2,8%, η Αυστραλία 1,8%.

Οι φόβοι "αναθέρμανσης" της ασιατικής κρίσης και μεταφοράς της στη Δύση σημειώνονταν στα κύρια άρθρα πολλών ασιατικών εφημερίδων.

Ενας Ιάπωνας μικροεπενδυτής έλεγε με εμφανή την απόγνωσή του στο "Ασοσιέιτεντ Πρες", πως υπακούοντας στις προτροπές της κυβέρνησης "αγοράζω, το χρηματιστήριο πέφτει. Ξαναγοράζω, ξαναπέφτει. Εχω χάσει πάρα πολλά"...

Ο Β. Τσερνομίρτιν στο βήμα της Κρατικής Δούμας

Ο Β. Τσερνομίρντιν στο βήμα της Κρατικής Δούμας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ