ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Προβλήματα και ευκαιρίες για μπίζνες με την Τουρκία στο Αιγαίο και μπάστακα το ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς

Eurokinissi

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς
Τις δικές του εξηγήσεις για τις τουρκικές προκλήσεις έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αlpha», αναγνωρίζοντας στο ΝΑΤΟ λίγο - πολύ ρόλο φύλακα των ελληνικών συμφερόντων στο Αιγαίο, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και με την Αλβανία, στο πλαίσιο της κόντρας για το γεωστρατηγικό ρόλο κάθε αστικής τάξης.

Συγκεκριμένα, είπε: «Η Τουρκία είναι μια χώρα αυτή την περίοδο πάρα πολύ νευρική, έχει πολλαπλά προβλήματα, έχει (...) προβλήματα με τη Ρωσία, με την Αρμενία, με το Ισραήλ δύσκολες σχέσεις, με την Αίγυπτο, έχει τους πολέμους της Ιορδανίας και της Συρίας, αυτό την κάνει νευρική (...) Ο Πρόεδρος θα (...) πιέσει όσον αφορά στο κουρδικό ζήτημα επικαλούμενος ότι πρόκειται για ένα τρομοκρατικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσει και ανάλογα». Ουσιαστικά, εδώ εμμέσως ξαναπροβάλλει στους ιμπεριαλιστές ότι η Ελλάδα, ως κράτος σταθερότητας, μπορεί να έχει αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο και ενεργότερη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική δράση διεκδικώντας μερίδιο στο μοίρασμα Ενέργειας και στη μεταφορά της σε όφελος των καπιταλιστών.

Με ανάθεση της ασφάλειας στο ΝΑΤΟ

Ταυτόχρονα, εστιάζοντας στο Αιγαίο και στην ανάπτυξη εδώ του ΝΑΤΟ με αφορμή το Προσφυγικό, είπε:

«Μία αριστερή κυβέρνηση δεν είχε αντίρρηση να συμμετάσχει το ΝΑΤΟ στην αποτροπή των προσφυγικών ή στον έλεγχο των προσφυγικών ροών και η τουρκική κυβέρνηση να μην το θέλει. Πρώτον, να μη θέλει την επέκταση της δράσης στα Δωδεκάνησα, στην Ικαρία και τη Σάμο, δεύτερον να μη θέλει να σηκώνονται ελικόπτερα και άλλα μέσα γιατί φοβόταν ότι (...) θα δημιουργήσει η Ελλάδα κεκτημένα στον εναέριο χώρο και, τρίτον, να θέλει και να τελειώνει ουσιαστικά η αποστολή.

Νομίζω ότι στη Συνδιάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, πιθανόν να ζητήσει την πλήρη αποχώρηση του ΝΑΤΟ (...) Τα εργαλεία με τα οποία παλιά μάς πίεζαν, σήμερα ενοχλούν τους γείτονές μας», πρόσθεσε, επιχειρώντας να αποδώσει στο ΝΑΤΟ χαρακτηριστικά υπεράσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων...

«Να τα βρούμε στις μπίζνες»

Σηματοδοτώντας τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για συμβιβασμούς, ώστε να προχωρήσουν οι μεταξύ τους μπίζνες, πρόσθεσε:

«Εχουμε έναν γείτονα ο οποίος είναι νευρικός αλλά στον οποίο εξηγούμε και πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε οι καλύτεροι δυνατοί γείτονες παρά τα προβλήματά μας. Δεν είμαστε ούτε Ιράκ ούτε Συρία, δεν είμαστε ούτε σε πόλεμο και δεν μπορούμε να αφήσουμε να μετεξελιχθούν οι σχέσεις μας σε αυτήν την κατεύθυνση.

Τους κάνουμε προτάσεις για μια σειρά από ζητήματα, στα οποία δεν έχουν ακόμα απαντήσει και ταυτόχρονα δημιουργούμε μεγάλες υποδομές, όπως η συμφωνία που έκανε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη Σμύρνη, για τη διασύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τη Θεσσαλονίκη με ταχεία σιδηροδρομική γραμμή, τη διασύνδεση της Σμύρνης με μια ταχεία γραμμή και εμπορική και με επιβάτες από τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, υπάρχουν μεγάλα πρότζεκτς, έχουμε 1 εκατομμύριο Τούρκους τουρίστες στη χώρα μας».

Και ...καλοπιάσματα στον Ερντογάν

Εσπευσε μάλιστα να αναγνωρίσει στον Ερντογάν ότι «η θετική πλευρά ότι έχουμε μια τουρκική ηγεσία που τα τελευταία 12 χρόνια δεν δημιούργησε κανένα θερμό επεισόδιο και το αναγνωρίζουμε αυτό, παρά τα προβλήματα που έχουμε». Βέβαια, δεν μπόρεσε να παραγνωρίσει ότι η Τουρκία χαρακτηρίζει «γκρίζες ζώνες» νησιά όπως η Γαύδος, το Φαρμακονήσι, οι Οινούσσες.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην κίνηση της Αγκυρας να γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά τις μέρες του Ραμαζανιού, γνωμάτευσε ότι «κάποιοι στην Τουρκία θέλουν να κάνουν επίδειξη στο εσωτερικό ότι είναι "καλοί μουσουλμάνοι" και "καλοί πιστοί" και μετατρέπουν κάθε ιερό τόπο σε τέμενος και ορισμένοι άλλοι ή πάλι κομμάτια των ιδίων, θέλουν να δείξουν ότι κάνουν ό,τι θέλουν μέσα στη χώρα τους». Είπε ακόμη ότι πρέπει να «εκτιμάς τα μεγάλα πολιτισμικά κληροδοτήματα που έφερε η Ιστορία στην επικράτειά σου και δεν τα αντιμετωπίζεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο».

Για δε την Αλβανία είπε ότι «εμφανίζονται νεο-εθνικισμοί». «Εχουμε προβλήματα», παραδέχτηκε, μιλώντας και για το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος των τσάμηδων, κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού, Ε. Ράμα, το οποίο βάζει ζήτημα περιουσιών τους στην Ελλάδα. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι με την επίσκεψή του πρόσφατα στα Τίρανα οι τόνοι έχουν πέσει.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Παραχωρεί στο κεφάλαιο για εκμετάλλευση περιουσία των Ταμείων των στρατιωτικών

Τα σχέδια της κυβέρνησης να παραχωρήσει στο κεφάλαιο εκτάσεις αντικειμενικής αξίας περίπου 34 δισεκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκονται στην κατοχή των ταμείων ασφάλισης των στρατιωτικών (ΤΕΘΑ και άλλα), ανέλυσε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ. Είπε στους επιχειρηματίες ότι το 5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου είναι το μίνιμουμ όριο το οποίο μπορεί να δοθεί ως τιμή ενοικίασής του σε ετήσια βάση για περίοδο «ενοικίασης» από 50 έως 99 χρόνια.

Ανέφερε, δε, και παραδείγματα όπου υπάρχει «επενδυτικό ενδιαφέρον»:

-- «Το πρώτο είναι το νησί Φλέβες (...) σε πολύ μικρή απόσταση από τη Βουλιαγμένη (...) Το παρουσιάσαμε κατ' αρχήν στους Ελληνοαμερικανούς ομογενείς (...) Το παρουσιάσαμε σε Ελληνο-ισραηλινές οργανώσεις των ΗΠΑ. Το παρουσίασα σε όλα τα ταξίδια που έκανα (...) σε ηγέτες, σε επιχειρηματίες. Τα πρώτα αποτελέσματα: Υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόταση από το Αμπου Ντάμπι για τις Φλέβες, όπου το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ για δημιουργία μπανγκαλόου, με οργανωμένο γκολφ, με μαρίνα...».

-- «Δεύτερη πρόταση: Μας επισκέφθηκαν από ένα πάρα πολύ μεγάλο fund από το Ισραήλ, το οποίο αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα. Τους προτείναμε εκτός από τις Φλέβες (...) να πάνε στον Τούρλο στην Αίγινα. Και το δέχτηκαν».

-- «Τρίτο παράδειγμα: Μας απασχόλησε πάρα πολύ το θέμα της κρουαζιέρας (...). Διότι όλες οι κρουαζιέρες οι οποίες αρχίζουν και τελειώνουν στη Μεσόγειο, αυτό που απαιτούν είναι ειδικούς κώδικες ασφάλειας των λιμανιών (...) σκεφτήκαμε, ποια είναι εκείνη η περιουσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (...) με δεδομένη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου αυτή τη στιγμή οι συνθήκες ασφάλειας είναι μηδενικές, που θα μπορέσει να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες εισόδου και εξόδου της κρουαζιέρας σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; Εκεί, λοιπόν, ένας από τους σχεδιασμούς μας (...) είναι στο Πεδίο Βολής του Πρασονησίου, στη Νότια Ρόδο».

-- Αλλο παράδειγμα: «(...) είναι η "Πέρδικα" στην Αίγινα (...) εκεί, ετοιμάζουμε projects σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία».

-- «Τελευταίο παράδειγμα είναι η Σύρος. Ερχονται από τα Εμιράτα και μας προτείνουν μία τεράστια επένδυση για τη δημιουργία ενός κέντρου μέγα γιοτ στη Σύρο, που πέρα της κατασκευής νέων γιοτ και της επιδιόρθωσης θα εμπεριέχει το παράλληλο νηολόγιο και την ελληνική σημαία. Αυτό μπορεί να φέρει όλα τα σκάφη αναψυχής, μέχρι 60 μέτρα, στην ελληνική σημαία».

ΥΠΕΞ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Στοχευμένες συσκέψεις για μπίζνες στο εξωτερικό

Συσκέψεις με επιχειρηματίες διοργανώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο την «ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας», τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας σε ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδας, συγκάλεσε τις προηγούμενες μέρες δύο συσκέψεις με εκπροσώπους επιχειρηματικών και επαγγελματικών φορέων της χώρας, προς ενημέρωσή τους για τη στρατηγική που αναπτύσσει το υπουργείο στον τομέα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑΠ) και στον τομέα των Κατασκευών, την ανταλλαγή απόψεων και τη χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής επιχειρηματικής διείσδυσης, ανά γεωγραφική περιοχή ενδιαφέροντος.

Αναλυτικότερα, στη σύσκεψη ΦΙΑΠ, προχτές Τετάρτη, συμμετείχαν 35 κλαδικοί συλλογικοί φορείς καθώς και μεμονωμένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με θέμα τις δυνατότητες ανάπτυξης εξωστρεφών δράσεων στη Ρωσία, στο Ιράν και λοιπές χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Συζητήθηκαν, ειδικότερα, η ενεργοποίηση των διπλωματικών αρχών και ιδιαίτερα των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων για τη διεξαγωγή ερευνών αναφορικά με τα συστήματα Υγείας και Πρόνοιας των εν λόγω χωρών, τον εντοπισμό και την καταγραφή αντίστοιχων συνομιλητών - φορέων από το εξωτερικό και τη διοργάνωση προωθητικών δράσεων, με στόχο την ανάδειξη, με συντονισμένο τρόπο, του κλάδου αποκατάστασης στο εξωτερικό (π.χ. μέσω «road shows»).

Μια μέρα νωρίτερα, την Τρίτη, είχε γίνει σύσκεψη, με θέμα «Η εξωστρέφεια του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο της εν λόγω σύσκεψης, συζητήθηκαν «περαιτέρω τρόποι συνδρομής του ΥΠΕΞ, για την ανάληψη, εκ μέρους των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, εργολαβιών στο εξωτερικό». Παράλληλα, ο υφυπουργός ενημέρωσε για το πρόγραμμα επισκέψεων και επιχειρηματικών αποστολών του υπουργείου σε καθορισμένες χώρες - στόχους, καλώντας τα μέλη τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Παζάρια για εκσυγχρονισμό μέσων της

Τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των αεροσκαφών «F-16» που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ (κατά το πρότυπο της σχεδιαζόμενης αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3), φέρεται να παζαρεύει η αμερικανική κατασκευάστρια «Lockheed Martin» με την ελληνική κυβέρνηση.

Η εταιρεία προτείνει την αναβάθμιση των αεροσκαφών «F-16» (Block. 50, Block. 52+ και Block. 52+ Adv) σε επίπεδο «F-16V». Οι παλαιότεροι τύποι των αεροσκαφών («F-16» Block 30) προτείνεται να αναβαθμιστούν σε επίπεδο «F-16» M6, δηλαδή στο επίπεδο των πιο σύγχρονων ελληνικών «F-16» Block. 52+Adv-, μόνο με υφιστάμενο υλικό, που θα αφαιρεθεί από τα υπόλοιπα προαναφερθέντα ελληνικά «F-16». Υπενθυμίζεται πως τα αεροσκάφη «F-16» έχουν αποκτηθεί από τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις με ισάριθμους διαφορετικούς πρωθυπουργούς, μέσα σε μία 20ετία (1989 - 2009).

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Αλλαγές σε σχολές και θητεία

Δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (Τεύχος Α' 111/ 08.06.2016) η τροπολογία στο ν. 4396 (σελ. 6782), με τίτλο «Χρόνος φοίτησης στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών», όπου προβλέπεται τριετής φοίτηση στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), η οποία άρχεται από το ακαδημαϊκό έτος 2015 - 2016 και καταλαμβάνει τους εισαχθέντες στις ΑΣΣΥ κατά το έτος αυτό.

Ταυτόχρονα, με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε χτες ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, σε εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4361/2016, υλοποιείται η μείωση της υποχρεωτικής θητείας για κατοχύρωση της δυνατότητας εξαγοράς του υπολοίπου θητείας, όσων είναι άνω των 35 ετών. Ειδικότερα, εφαρμόζεται η μείωση της υποχρεωτικής θητείας από 45 σε 20 μέρες (ένοπλη θητεία) και από 3 μήνες σε 40 μέρες (εναλλακτική θητεία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ