Μαχητική παρέμβαση από τις Επιτροπές Ειρήνης Ηλείας και Πάτρας - Δυτικής Αχαΐας ενάντια στον ΝΑΤΟικό «Ηνίοχο»
Την κινητοποίηση των Επιτροπών στήριξαν τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας, εργατικά συνδικάτα, νεολαιίστικοι - λαϊκοί φορείς και η δημοτική αρχή Πάτρας, που αντιπροσωπεία της έδωσε το «παρών».
Στην κεντρική πλατεία των Λεχαινών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της κωμόπολης, με κεντρικό σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ - ΝΑΤΟ killers go home». Ακούστηκε δυνατά το αίτημα «Να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», ενώ ταυτόχρονα στάλθηκε ηχηρό μήνυμα για επιστροφή όλων των μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων.
Στα επικίνδυνα «σενάρια» που λαμβάνουν χώρα με την άσκηση και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας αναφέρθηκε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Ηλείας ο Γιώργος Μοσχονάς, εξηγώντας ότι όλη η περιοχή μετατρέπεται σε πεδίο εξάσκησης ΝΑΤΟικών δολοφόνων.
«Είμαστε εδώ για ακόμη μια φορά για να βροντοφωνάξουμε ότι δεν πρέπει να μετατρέπονται οι αεροπορικές βάσεις της χώρας μας σε ορμητήρια θανάτου για τους λαούς, σε κρίκους στην αλυσίδα των ΝΑΤΟικών εγκλημάτων με θύματα τους λαούς», είπε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Κατσακούλης, επικεφαλής της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας.
Στάθηκε επίσης στις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των αστικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση, Ελ. Λύση κ.λπ.), που στοιχίζονται πίσω από τις επιλογές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα αυτών και της αστικής τάξης της χώρας, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα θεριεύουν οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ενώ μέρος αυτών των ανταγωνισμών είναι και ο λεγόμενος «εμπορικός πόλεμος», με τις αυξήσεις των δασμών.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Σοφία Ευθυμιάδη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η νεολαία δεν αποδέχεται να μετατρέπεται η περιοχή σε σκηνικό για πρόβες πολέμου.
Επεσήμανε ότι τα 800 δισ. ευρώ που προορίζονται για την πολεμική οικονομία μέσω του προγράμματος «ReaArm Europe» της ΕΕ, το οποίο υποστηρίζουν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, προέρχονται από τη βαριά φορολόγηση των λαών των κρατών - μελών της ΕΕ, την ίδια ώρα που στερούνται βασικές τους ανάγκες και είναι καθημερινά τα εγκλήματα σε βάρος τους, όπως στα Τέμπη. Απαίτησε δε να σταματήσει τώρα η συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με αυτό του Τελ Αβίβ, του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, και κάθε πρόγραμμα για πολεμικούς σκοπούς, καταδικάζοντας επίσης τα αίσχη που γίνονται στην περιοχή, όπως η πρόσφατη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικης στην Πάτρα από ΑμερικαΝΑΤΟικό ο οποίος συμμετέχει στον «Ηνίοχο».
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους των Λεχαινών και εν συνεχεία στην Ανδραβίδα, φτάνοντας μέχρι την πύλη της 117 ΠΜ, όπου πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Δημήτρη Μαρμούτα και τον επικεφαλής της Επιτροπής Ειρήνης Ηλείας Γιώργο Καραπάνο.
Γράφοντας στον δρόμο το σύνθημα «ΝΑΤΟ killers go home», οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν τον λαό να είναι σε ετοιμότητα και να επαγρυπνεί, να δυναμώσει την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας, να μην αφήσει να μετατραπεί η Δυτική Ελλάδα, συνολικά η χώρα, σε ορμητήριο πολέμου.
«Εν ευθέτω χρόνω» και συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ
Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» για τον προγραμματισμό πόντισης του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, παρέπεμψε στις ...«τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες καθορίζουν το ζήτημα της εξόδου». «Είναι ένα ζήτημα χρονισμού, υπό την έννοια ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, τα οποία είναι ανοιχτά», αλλά «θα προχωρήσει η πόντιση», διαβεβαίωσε, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι όντως ετοιμάζεται η σχετική NAVTEX και ότι έχει γίνει μια «συζήτηση» με την Αγκυρα, όπου κάθε πλευρά διαβεβαίωσε λίγο πολύ ότι θα το πάει «τόσο - όσο».
Στο ενδιάμεσο, περίπου αναγνώρισε δίκια στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, λέγοντας π.χ. ότι «από τη στιγμή που πρόκειται να υπάρξει έρευνα και πόντιση σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες δεν έχουν οριοθετηθεί και υπάρχουν διεκδικήσεις εκ μέρους και της Τουρκίας, είναι προφανές ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τριβή. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα, αλλά και όλες οι χώρες της περιοχής, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας θα έπρεπε να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους», είπε, παρουσιάζοντας το φαρμάκι για φάρμακο, εφόσον τα κομπρεμί που επιδιώκουν κινούνται σε ράγες ΝΑΤΟ - κεφαλαίου, με τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα να μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη για να «τρέξουν» σχέδια επιχειρηματικών ομίλων και να αγκιστρωθεί η τουρκική αστική τάξη στη λυκοσυμμαχία.
Ερωτηθείς έπειτα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας και τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, ο ΥΠΕΞ είπε ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο μερών «είναι δομημένος και διαρκής. Οι μεγάλοι πυλώνες του διαλόγου, που είναι ο Πολιτικός Διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η Θετική Ατζέντα, συνεχίζονται κανονικά», το δε Συμβούλιο «θα γίνει όταν το επιτρέψουν τα προγράμματα των δύο ηγετών και κριθεί ότι ο χρόνος είναι ο κατάλληλος».
Ολα αυτά ενώ και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η Τουρκία δεν συζητά μόνο καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αφού «θεωρεί ότι υπάρχουν αλληλένδετες διαφορές», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στο ευρύτερο πλαίσιο, ο υπουργός τόνισε ότι «με τη νέα αμερικανική διοίκηση έχουμε μια άριστη σχέση», θυμίζοντας ότι πρόσφατα συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μια «εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση», ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν εκ νέου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ, έχοντας αναπτύξει «μια σταθερά καλή σχέση» όπως είπε, παραπέμποντας και «στη στρατηγική αμυντική σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών. Και, κυρίως, στα κοινά συμφέροντα, τα οποία υπάρχουν εν πολλοίς», εξ ου και «αυτήν τη στιγμή οι δίαυλοι υπάρχουν με την αμερικανική διοίκηση. Είχαν καλλιεργηθεί - θα μου επιτρέψετε να το πω αυτό - και πριν από τις αμερικανικές εκλογές», για να καταλήξει λέγοντας ότι συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ θα γίνει «εν ευθέτω χρόνω».
Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας παρουσίαζαν στη Βουλή την εξειδίκευση του πολεμικού εγχειριδίου της ΕΕ, της «Λευκής Βίβλου για την Αμυνα», και του χρηματοδοτικού προγράμματος πολεμικής προετοιμασίας της, «ReArm Europe», που θα πληρώσουν οι λαοί, για τους οποίους είναι τεράστιοι οι κίνδυνοι.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα εξοπλιστικά προγράμματα ομαδοποιούνται σε 4 κύριες κατηγορίες: Απόκτηση νέων Δυνατοτήτων - Μέσων, Συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου, Επικοινωνιών και Δορυφορικά συστήματα, εν Συνεχεία Υποστήριξη (Follow on Support (FOS)) των νέων αλλά και των υφισταμένων οπλικών συστημάτων όπως και συντήρηση - Αναβάθμιση - Απόκτηση νέων υποδομών που συνδέονται με τα νέα Εξοπλιστικά Προγράμματα.
Ολα αυτά στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών προταγμάτων και της προσπάθειας αναβάθμισης σε αυτά για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Ασπίδα του Αχιλλέα» (αντιαεροπορική, αντιπλοϊκή προστασία) υποτίθεται για την προστασία από την Τουρκία, την ίδια ώρα που Ελλάδα - Τουρκία... συμμετέχουν από κοινού στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στα διαβούλια του οποίου παζαρεύονται από πάνω και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι πραγματικές στοχεύσεις αποτυπώνονται πάλι στα όσα λένε από την κυβέρνηση, πως «με αυτόν τον τρόπο ο σύγχρονος στόλος των νέων φρεγατών και των αεροσκαφών 4,5ης και 5ης γενιάς απελευθερώνονται από τα στενά όρια της χωρικής υπεράσπισης και αξιοποιούνται πλήρως οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες, που περιλαμβάνουν και τα στρατηγικά τους όπλα», δείχνοντας ότι τα ετοιμάζουν για ευρωΝΑΤΟικές αποστολές όπου Γης. Τονίζεται άλλωστε για τα μαχητικά αεροσκάφη 4,5ης και 5ης γενιάς (F-35, RAFALE, VIPER) ότι έχουν «αυξημένη ακτίνα δράσης», ενώ για τις νέες φρεγάτες καθώς και για τις προς αναβάθμιση/εκσυγχρονισμό, ότι «αυξάνουν κατακόρυφα τη δυνατότητα να επιχειρούμε στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής προβάλλοντας την απαραίτητη ισχύ».
Στο μεταξύ, στην Ελλάδα αναμένεται τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, για να συζητήσει με τον Ν. Δένδια σχετικά με την πώληση κι άλλης φρεγάτας, τις μπίζνες γενικά με τα εξοπλιστικά, ενώ ταυτόχρονα ο Σ. Λεκορνύ θα επιχειρήσει να κάνει ...μασάζ στην ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι κοινοπραξία όπου μετέχει και το Παρίσι, αφού πρώτα πούλησε πυραύλους «Meteor» για τα ελληνικά μαχητικά, τώρα θα τους πουλήσει και στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Στη Γαλλία βρέθηκε την Τετάρτη και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Χούπης κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου ομολόγου του, με τον οποίο συζήτησαν «επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, την άμυνα - ασφάλεια της Ευρώπης, την υφιστάμενη γεωπολιτική κατάσταση καθώς επίσης και τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», όπως λένε αρμόδιες πηγές.
Την ίδια μέρα ο Δένδιας βρέθηκε και στην Μπρυζ του Βελγίου, όπου συμμετείχε σε δημόσια συζήτηση στο λεγόμενο Κολλέγιο της Ευρώπης με θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδας στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ και η συνεισφορά της στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα». Είπε εκεί ότι η ευρωενωσιακή «αυτονομία δεν σημαίνει ότι δεν είναι συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ», ωστόσο έβαλε θέμα ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει σήμερα πολεμική βιομηχανία που να της εξασφαλίσει άμεσα όπλα και μέσα, εξ ου και «η δημιουργία ευρωπαϊκής αυτονομίας είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, δεν είναι κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε αύριο».
Στο ίδιο πλαίσιο εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ χωρίς το ΝΑΤΟ δεν έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στην Ουκρανία. «Τώρα, αν επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία και αναπτύξουμε μια ειρηνευτική δύναμη, αυτή είναι εντελώς διαφορετική ιστορία. Η Ελλάδα είναι πολύ καλή στην ανίχνευση ναρκών, οπότε θα μπορούσαμε να συνδράμουμε σε αυτό και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», πρόσθεσε δίνοντας ανοικτά το σχέδιο της εμπλοκής που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση.