ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΗΠΑ
Θέλουν να γίνουν «εταίρος επιλογής» της Ινδίας σε κάθε σφαίρα

Σε αντίθεση με τις μακρόχρονες σχέσεις με τη Ρωσία και με το βλέμμα απέναντι στην Κίνα

Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας ΗΠΑ και Ινδίας
Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας ΗΠΑ και Ινδίας
Το στενό «μαρκάρισμα» των ΗΠΑ στην Ινδία, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν συμμαχίες απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία, επιβεβαίωσε και η συνάντηση των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών (2+2), προχτές στην Ουάσινγκτον, μετά την διαδικτυακή συνομιλία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ινδό πρωθυπουργό Ν. Μόντι.

Χαρακτηριστικό εξάλλου αυτού του «μαρκαρίσματος» τις Ινδίας από όλες τις πλευρές, είναι ο Κινέζος ΥΠΕΞ επισκέφτηκε το Νέο Δελχί στα τέλη Μάρτη, για να ακολουθήσει λίγες μέρες μετά η επίσκεψη και του Ρώσου ΥΠΕΞ...

Με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε ανοιχτά: «Η σχέση της Ινδίας με τη Ρωσία έχει αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες, σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να είναι εταίροι της Ινδίας. Οι καιροί έχουν αλλάξει σήμερα. Είμαστε σε θέση και επιθυμούμε να είμαστε εταίρος επιλογής της Ινδίας σχεδόν σε κάθε σφαίρα: Στο Εμπόριο, στην τεχνολογία, στην Εκπαίδευση, στην ασφάλεια. Αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό η φύση της συζήτησης που είχαμε σήμερα».

Σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - με την Ινδία να επιμένει να μην καταδικάζει τη Ρωσία και να μην υιοθετεί κυρώσεις εναντίον της - ο Μπλίνκεν είπε ότι «η Ινδία πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις για το πώς θα προσεγγίσει αυτήν την πρόκληση».

Αλλωστε, μιλώντας για τη συνομιλία Μπάιντεν - Μόντι, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα στο CNN ότι ο πρώτος μοιράστηκε «με ειλικρίνεια» τις απόψεις του για το θέμα με τον Μόντι αλλά «δεν υπήρξε άμεσο αίτημα και άμεση απάντηση», π.χ. για να σταματήσει το Νέο Δελχί άμεσα να προμηθεύεται ρωσικούς υδρογονάνθρακες. «Οι ηγέτες κατάφεραν να "κάνουν πίσω" και να έχουν μια ωραία, λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων», ανέφερε. Πρόσθεσε βέβαια πως «δεν θεωρούμε ότι η Ινδία πρέπει να επιταχύνει ή να αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικής Ενέργειας». Την ίδια στιγμή, ο Μπάιντεν εστίασε σε τομείς όπου η Ινδία θα μπορούσε «να περιορίσει τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν».

Οι υπουργοί των δύο χωρών συζήτησαν επίσης, ανάμεσα σε άλλα, την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, επανεκκινώντας γι' αυτόν τον λόγο τον διμερή εμπορικό διάλογο αλλά και το εταιρικό Φόρουμ ΗΠΑ - Ινδίας, ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν την Ινδία να επεκτείνει τη χρήση «καθαρής Ενέργειας». Αναφερόμενος δε στην αγορά ρωσικών συστημάτων «S-400» από την Ινδία, ο Μπλίνκεν είπε ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων κατά του Νέου Δελχί.

Από την πλευρά του ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σ. Τζαϊσανκάρ, είπε ότι η συνάντηση «μας βοήθησε σήμερα να σχεδιάσουμε μια στρατηγική για τον μετριασμό της αστάθειας και της απρόβλεπτης κατάστασης που βιώνει ο κόσμος αυτήν τη στιγμή», ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η Ευρώπη αγοράζει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο από την Ινδία. Τόνισε τέλος ότι η συνάντηση ασχολήθηκε και με τη διασφάλιση «ενός ελεύθερου, ανοιχτού και χωρίς αποκλεισμούς Ινδο-Ειρηνικού».

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λ. Οστιν, ο οποίος μίλησε για συνάντηση που έδειξε ότι «εργαζόμαστε μαζί για να οικοδομήσουμε μία από τις πιο σημαντικές συνεργασίες της εποχής μας», αναγγέλλοντας ενίσχυση της συνεργασίας και σε «αναδυόμενους αμυντικούς τομείς, όπως το Διάστημα και ο κυβερνοχώρος».

Το δε ινδικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι «οι δύο υπουργοί αναγνώρισαν τη σημασία της αμυντικής εταιρικής σχέσης Ινδίας - ΗΠΑ για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στον Ινδικό Ωκεανό και στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ