ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Αποφασισμένοι στο αιματοκύλισμα και την τρομοκρατία οι ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Σταθερά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στον Περσικό Κόλπο. Η Ουάσιγκτον αντιπαρήλθε τις ρωσικές προειδοποιήσεις και επιμένει, όπως και το Λονδίνο, ότι η υπομονή της διπλωματίας εξαντλείται. Παράλληλα, Βρετανία και ΗΠΑ ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή ενώ πραγματοποιούν καθημερινά συνεχόμενες ασκήσεις με βάση ένα πρώτο σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ. Από την πλευρά τους, Ρωσία και Γαλλία επιμένουν στη διπλωματική αποκλιμάκωση της κρίσης και υποστηρίζουν ότι είναι επιβεβλημένη μια επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη Βαγδάτη προτού ληφθεί όποια απόφαση.

Κρίσιμη συνάντηση επρόκειτο να έχει, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ με εκπροσώπους των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ρωσία και Γαλλία πιέζουν στην κατεύθυνση της σύστασης μιας ειδικής επιτροπής που θα αναλάβει να ελέγξει τα 8 προεδρικά μέγαρα τα οποία η ιρακινή ηγεσία θέτει εκτός της δικαιοδοσίας των επιθεωρητών της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ, ενώ επιμένουν στο αίτημά τους να μεταβεί στη Βαγδάτη ο Κόφι Ανάν. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ και η Βρετανία απειλούν να ασκήσουν "βέτο" στην περίπτωση που η ιρακινή ηγεσία δε συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και χαρακτηρίζουν τη νέα πρόταση"άλλον έναν ελιγμό του Σαντάμ". Οσο για τον Κόφι Ανάν, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί στη Βαγδάτη, άφησε να εννοηθεί ότι επιθυμεί ένα τέτοιο ταξίδι να πραγματοποιηθεί, μόνο εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις να επιτευχθεί συμφωνία με την ιρακινή ηγεσία.

Την επιθυμία της Μόσχας να μεταβεί στη Βαγδάτη ο Κόφι Ανάν επανέλαβε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ, χτες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν. Ο Πριμακόφ, ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει νέο κύκλο διαμεσολαβητικών προσπαθειών, αναμένεται να έρθει την Κυριακή και στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο Κοέν επέμεινε στις πάγιες θέσεις της Ουάσιγκτον περί "εξάντλησης των διπλωματικών περιθωρίων".

Αναλόγου περιεχομένου και τόνου ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την, παρουσιαζόμενη ως έντονη, αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα. Ο Κλίντον τόνισε ότι σέβεται τις ρωσικές απόψεις, όμως, υπογράμμισε ότι το "όχι" της Μόσχας δε συνεπάγεται "όχι" και για τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ μιας διπλωματικής λύσης, όπως και η Μόσχα, αλλά διαχώρισε τη θέση του λέγοντας ότι "κάνει υπομονή εδώ και πολλούς μήνες και δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει και πάλι απέναντι στους ιρακινούς ελιγμούς". Εντούτοις, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν πέτυχε, χτες, να εξασφαλίσει τη σχετική, με την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση, ψήφο εμπιστοσύνης του αμερικανικού Κογκρέσου, καθώς πολλοί βουλευτές εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον ένα τέτοιο στρατιωτικό χτύπημα θα μπορέσει να ελεγχθεί και θα είναι αποτελεσματικό. Η συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου αναβλήθηκε για την επόμενη βδομάδα.

Την ίδια στιγμή, ο στρατηγός Χένρι Σέλτον, επικεφαλής του Γενικού Μεικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι υπάρχει, ήδη, σχέδιο επίθεσης στο Ιράκ, με το οποίο προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν οι, από το έδαφος εκτοξεύσιμοι, πύραυλοι "Κρουζ", οι, από θαλάσσης, εκτοξεύσιμοι πύραυλοι "Τόμαχοκ", τα αεροσκάφη "Στελθ" και βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ. Ο Σέλτον αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, όμως, τόνισε ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το Ιράκ έχει ανακατασκευάσει το αντιαεροπορικό του σύστημα, που είχε καταστραφεί το 1991, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή "πολλών Αμερικανών πιλότων". Πάντως, το ζήτημα των απωλειών Αμερικανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης έχει, επανειλημμένως, απασχολήσει τις τελευταίες μέρες τον αμερικανικό Τύπο, που μιλά για πιθανότητα αναρίθμητων ανθρωπίνων απωλειών.

Διαφωνίες και "δηλώσεις συμπαράταξης"

Την υποστήριξη της ιαπωνικής κυβέρνησης στις αμερικανικές ανησυχίες και σκέψεις εξέφρασε, χτες, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Κέιζο Ομπούτσι, που συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον. Ο Ομπούτσι επανέλαβε, μόνο, τις ανησυχίες της Ιαπωνίας σχετικά με τη χρονική στιγμή που θα επιλεγεί για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να γίνει σεβαστό το πνεύμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ναγκάνο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο ιταλικό Κοινοβούλιο, Μάσιμο ντ' Αλέμα, διαχώρισε τη θέση του από αυτήν του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, υπογραμμίζοντας ότι αντιτίθεται στην όποια αμερικανική επίθεση σε βάρος του Ιράκ εφόσον δεν υπάρχει προηγούμενη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπέλ Ματούτες, διέψευσε ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει δώσει άδεια χρησιμοποίησης των αμερικανικών βάσεων της Ισπανίας, αν και παραδέχτηκε ότι ο πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, προτίθεται να υποστηρίξει τους συμμάχους του. Ο Ματούτες πρότεινε στον ΓΓ του ΟΗΕ να συμπεριληφθούν στην ειδική επιτροπή επιθεωρητών του ιρακινού αφοπλισμού και Ισπανοί, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του Ιράκ για ισορροπημένη αντιπροσώπευση της διεθνούς κοινότητας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Να μην επιτραπεί η χρήση των βάσεων

Με χτεσινή ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές καταδικάζει τη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον του λαού του Ιράκ. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το ακόλουθο:

"Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές καταδικάζει με αγανάκτηση τις πολεμικές προετοιμασίες σε βάρος του λαού του Ιράκ των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

Το τέρας του ιμπεριαλισμού, που τρέφεται από το αίμα των λαών, εκμεταλλεύεται την προσωρινή οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υπεροχή, που έχει σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων προοδευτικών, φιλειρηνικών δυνάμεων, αχαλίνωτο προχωράει στην επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων", ξαναμοιράζει τις αγορές, με φωτιά και σίδερο προσπαθεί να ελέγξει όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές για να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα κέρδη στα μονοπώλια.

Η μυρωδιά του πετρελαίου της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Κόλπου, η ανάγκη δοκιμής και επίδειξης των νέων οπλικών συστημάτων, καθώς και η προειδοποίηση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού προς την εργατική τάξη και τους λαούς, ότι αυτός είναι κυρίαρχος, δείχνουν πως δεν ανέχεται να αμφισβητούν την παντοκρατορία του, ούτε συγχωρεί αυτούς που δε συμφωνούν με τη θέληση και δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του.

Αυτές είναι οι κύριες αιτίες της προετοιμαζόμενης επίθεσης ενάντια στο λαό του Ιράκ.

Χρέος όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας και όλου του λαού είναι να καταδικάσουν την επιθετικότητα των ιμπεριαλιστών, να απομονώσουν τις φιλομονοπωλιακές, φιλοϊμπεριαλιστικές δυνάμεις της χώρας μας, που στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων" και της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ, εμπλέκουν τη χώρα μας στους στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών, ταυτόχρονα εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας στη δικαιοδοσία των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών (Αιγαίο).

Καλούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των βάσεων που έχουν εγκαταστήσει οι αμερικανοΝΑΤΟικοί στη χώρα μας για τον εφοδιασμό και τη στήριξη της πολεμικής επιχείρησης ενάντια στο λαό του Ιράκ.

Δηλώνουμε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δημιουργήσουμε μαζί με όλους τους εργαζομένους και τις φιλειρηνικές δυνάμεις της χώρας μας ένα γερό ρωμαλέο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, που σε συνεργασία και κοινή δράση με όλες τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της περιοχής θα ανατρέψουμε τη σημερινή επικίνδυνη για τους λαούς κατάσταση.

Θα κτίσουμε γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς της περιοχής για Μεσόγειο και Βαλκάνια χωρίς στρατοκράτες και ιμπεριαλιστική τρομοκρατία, για την ειρήνη και πρόοδο των λαών.

ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ".

ΕΕΔΔΑ
Αλληλεγγύη με τον ιρακινό λαό

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης εξέδωσε ανακοίνωση για το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στον Περσικό Κόλπο, η οποία έχει ως εξής:

"Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις προετοιμασίες των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Πρόσχημα για την επέμβαση αποτελεί η άρνηση της κυβέρνησης του Ιράκ να δεχτεί την επιθεώρηση από την Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ (UNSCOM) των προεδρικών εγκαταστάσεων για τυχόν ύπαρξη βιολογικών και χημικών όπλων. Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ προσπαθούν να τρομοκρατήσουν όλους τους λαούς και κυβερνήσεις της περιοχής, ενώ αποκαλύπτουν, για άλλη μια φορά, την υποκρισία τους, αφού γνωρίζουν ότι το Ισραήλ έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα ικανά να καταστρέψουν όλη την περιοχή.

Η ΕΕΔΔΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της και καταδικάζει τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση, που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις όχι μόνο για το λαό του Ιράκ, αλλά και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Εκφράζει την αλληλεγγύη της με τον ταλαιπωρημένο ιρακινό λαό, που υφίσταται για πολλά χρόνια τις διώξεις, τα βασανιστήρια, τις μαζικές εκτελέσεις και γενικότερα τη βάρβαρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν, καθώς και τις ολέθριες συνέπειες του οκταετούς οικονομικού αποκλεισμού, που έχει κοστίσει τη ζωή 1.500.000 αθώων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων είναι 700.000 παιδιά. Σήμερα, ο ιρακινός λαός ζει με το φόβο μιας νέας καταστροφικής στρατιωτικής επιδρομής.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να απόσχει από οποιαδήποτε ανάμειξη στην εφαρμογή των σχεδίων των ΗΠΑ και να μην επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των ΝΑΤΟικών και αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται στη χώρα μας.

Ζητάμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει και να αποτρέψει τα σχέδια στρατιωτικής τρομοκρατίας των ΗΠΑ.

Ζητάμε τη χωρίς όρους άρση του οικονομικού αποκλεισμού του Ιράκ.

Καλούμε τον ελληνικό λαό και τις μαζικές οργανώσεις να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με τον ιρακινό λαό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ