ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Μάχη επιγόνων και σχέδια εξαπάτησης

Η "δελφινομαχία" παίρνει πλέον ευρείες διαστάσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Α. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να απαντήσει με εξαγγελίες εξαπάτησης των εργαζομένων και κινήσεις υπερκερασμού των διεκδικητών της θέσης του

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκτόνωση επιδιώκει ο Μ. Εβερτ

Καλεί τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, να του υποβάλουν "εποικοδομητικές προτάσεις", αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής "κυρώσεων"

Με φυγή προς τα εμπρός, δείχνοντας το... "όραμα της εξουσίας", επιχειρεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, να αντιμετωπίσει, μάλλον να εκτονώσει, την εσωκομματική ένταση των τελευταίων ημερών.

Στις επικρίσεις και διαφωνίες των βουλευτών του κόμματός του ο Μ. Εβερτ επέλεξε να απαντήσει με συνέντευξη στον "Αντέννα", στην οποία δίδει το βάρος στην αντιμετώπιση των διαφωνούντων στην "πειθώ", αλλά δεν αποκλείει τη λήψη πειθαρχικών μέτρων.

Παράλληλα και η "άλλη πλευρά" εκτιμά ότι θα υπάρξει μια "νηνεμία" το επόμενο διάστημα, στην οποία συμβάλλει και η αυριανή αναχώρηση τουΚ. Μητσοτάκη για δεκαήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ.

Επικαλούμενος ο Μ. Εβερτ τη συμφωνία "επί του προγράμματος κυβερνητικής δράσεως" ηγετικών στελεχών του κόμματος (Σουφλιάς, Δήμας, Μάνος, Βαρβιτσιώτης), τους οποίους ονοματίζει προφανώς για να σημειώσει τις "συμμαχίες" του, καθώς και την ομόφωνη αποδοχή του κυβερνητικού προγράμματος από όλο το κόμμα, υπογραμμίζει ότι "δεν μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα θέματα αυτά". Μάλιστα κάλεσε όλα τα κοινοβουλευτικά στελέχη στη βάση του κυβερνητικού προγράμματος "να ενταχθούν σε αυτό τον αγώνα, ο οποίος αποσκοπεί στην ενημέρωση του ελληνικού λαού".

Επέκρινε τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, γιατί "κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση μέσα στο χώρο" και γιατί "γίνεται μια τοποθέτηση χωρίς να υπάρχει πρόταση". Ο ίδιος θα επιθυμούσε όπως αναφέρει το διάλογο, τις παραινέσεις, τις συμβουλές και τις προτάσεις. Σε μια προσπάθεια επιβεβαίωσης της θέσης του ο Μ. Εβερτ δήλωσε ότι "μέσα στο χώρο μας υπάρχουν διαφοροποιήσεις και διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά τελικά την πολιτική τη χαράσσει μέσα από τα όργανα ο πρόεδρος της ΝΔ".

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ στο γεύμα απογευματινής εφημερίδας, ο Μ. Εβερτ το απέφυγε λέγοντας ότι δε σχολιάζει κανένα στέλεχος, διότι "περιμένει και από τον κ. Μητσοτάκη και απ' όλα τα στελέχη να μου κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από τα όργανα".

Στο ερώτημα, αν συνεχιστεί ο κλεφτοπόλεμος, πώς θα αντιδράσει, απάντησε: "Ο κόσμος κρίνει και θα κρίνουν και τα αρμόδια όργανα".

Κατά τ' άλλα, αφού εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να πέσει η κυβέρνηση με αυτή την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρόβλεψε ότι η αποσάθρωση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να οδηγήσει σε μια διάλυση του κομματικού σχηματισμού.

Το ενδεχόμενο των διαγραφών απέκλεισε ο αντιπρόεδρος του κόμματοςΓ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πολυφωνίας και κατά της παραφωνίας. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η εσωκομματική ένταση στη ΝΔ ανέβηκε σε υψηλούς τόνους, καθώς βουλευτές και από τις δύο πλευρές διασταύρωσαν τις... δηλώσεις τους, κάνοντας αρκετούς να προεξοφλούν "δυναμική παρέμβαση" Εβερτ με διαγραφές.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
"Χείρα βοηθείας" στο δικομματισμό

Το ρόλο του ως "ουρά" της κυβέρνησης και της πολιτικής της φροντίζει να επιβεβαιώνει καθημερινά ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς,ο οποίος ταυτόχρονα πασχίζει να καταξιωθεί ως "πρωτοπορία" στην υπεράσπιση των συμφερόντων του δικομματισμού.

Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες ξεσηκώνονται κατά των ολέθριων συνεπειών της κυβερνητικής πολιτικής, αυτή τη στιγμή βρήκε ως κατάλληλη ο Αντ. Σαμαράς να φέρει στο προσκήνιο ως μείζον ζήτημα το θέμα της... αναθεώρησης του Συντάγματος.

Με επιστολή που έστειλε στους εταίρους του δικομματισμού, στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς τους υπενθυμίζει τη δημόσια δέσμευσή τους να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

"Εκτελεστική" απάντηση

Σε πολιτική καταδίκη του Θ. Πάγκαλου, της Β. Παπανδρέου και του Δ. Τσοβόλα - χωρίς να κατονομάζονται στη σχετική ανακοίνωση - προχώρησε χτες, ομόφωνα, το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Στην απόφαση η οποία εκδόθηκε μετά από εντολή του ίδιου του Α. Παπανδρέου και χωρίς την παρουσία των Κ. Σημίτη και Π. Αυγερινού στη συνεδρίαση, σημειώνεται ότι "το ΕΓ της ΚΕ νιώθει την ανάγκη σήμερα να αποδοκιμάσει πολιτικά την πρακτική ορισμένων επώνυμων στελεχών, που συστηματικά διασύρουν και ευτελίζουν τους κορυφαίους θεσμούς της κυβέρνησης και του κινήματος. Είναι σαφές - συνεχίζει η απόφαση - ότι αυτή η συμπεριφορά, που στο όνομα οποιασδήποτε προσωπικής επιδίωξης ή προβολής αντίκειται σε στοιχειώδεις κανόνες πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνεχιστεί".Κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη σημείωναν χτες ότι η ενέργεια του ΕΓ έχει χαρακτήρα "τελικής προειδοποίησης" προς τους εκπροσώπους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η "μοίρα" των οποίων διαχωρίζεται από αυτή του Κ. Σημίτη. Θα πρέπει να σημειωθεί μεταξύ των μελών του ΕΓ που τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής των παραπάνω στην επιτροπή δεοντολογίας ήταν και ο Χρ. Παπουτσής. Ο τελευταίος με επιστολή του προς το καθοδηγητικό όργανο - καθώς βρισκόταν στις Βρυξέλλες - αναφέρει επίσης ότι οι πρακτικές που ακολουθούν τα εν λόγω στελέχη "υποσκάπτουν την οικονομία","υπονομεύουν την ενότητα" και "ακυρώνουν τις πρωτοβουλίες" πρωθυπουργού και κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ