ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Δυνατότητα να περικόπτονται επιδόματα των εργαζομένων

Με μια πονηρή προσθήκη στο άρθρο 80 του Συντάγματος η κυβέρνηση επιδιώκει να «παγώσει» δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους

Με μια ρύθμιση στο άρθρο 80 του Συντάγματος, που συζητείται σήμερα στη Βουλή, θέλουν να καταργήσουν τη νομολογία των δικαστηρίων για την επέκταση της αρχής της ισότητας και σε άλλους πολίτες.

Η πονηρή προσθήκη αυτή στο άρθρο 80 του Συντάγματος, έγινε εν κρυπτώ και ουσιαστικά απαγορεύει την αναλογική επέκταση μισθών, αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων κλπ., που χορηγούνται σε μια κατηγορία εργαζόμενων και σε άλλες κατηγορίες, μέσω προσφυγής τους στα δικαστήρια, αν δεν έχει εκδοθεί σχετικός νόμος και αν δεν έχει εγγραφεί σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό.

Δηλαδή, η πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτεί για την καταβολή των επιδικασθέντων χρημάτων να ψηφιστεί πρώτα σχετικός νόμος και να εγκριθεί σχετικό κονδύλι. Σε περίπτωση που δεν προωθηθεί νόμος και έγκριση κονδυλίου, μπορεί να «παγώσει» η καταβολή των χρημάτων.

Αν ψηφιστεί αυτή η πρόταση από την Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του άρθρου 80 του Συντάγματος, θα υπάρχει η δυνατότητα ανατροπής ή μη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες δικαιώνουν εργαζόμενους και επεκτείνουν αναλογικώς για λόγους ισότητας με άλλες παρόμοιες κατηγορίες εργαζομένων διάφορες αποδοχές (επιδόματα τέκνων, Η/Υ κλπ).

Πάντως, εκπρόσωποι του νομικού κόσμου θεωρούν ότι η συγκεκριμένη προσθήκη «πάσχει συνταγματικά», καθώς αγγίζει το άρθρο 4 (αρχή της ισότητας) του Συντάγματος και δεν μπορεί να αναθεωρηθεί (άρθρο 110 του Συντάγματος).

Ετσι, τυχόν ψήφιση της πρότασης - προσθήκης στο άρθρο 80 θα δημιουργήσει προβλήματα, αφού θα κρίνεται αργότερα άκυρη από το δικαστήρια.

Το θέμα αυτό έθιξε και ο νομικός κόσμος πρόσφατα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στον διαπρεπή συνταγματολόγο Αρ. Μάνεση. Μιλώντας στην εκδήλωση ο σύμβουλος Επικρατείας Π. Παραράς μεταξύ των άλλων είπε ότι αντί ο αναθεωρητικός νομοθέτης να τροποποιήσει το άρθρο 4 του Συντάγματος, γιατί αυτό δεν επιτρέπεται, έρχεται να περιορίσει έμμεσα το περιεχόμενό του για να μην επεκτείνονται και σε άλλους εργαζόμενους μισθοί, επιδόματα, συντάξεις κλπ. Δηλαδή, αν ένα δικαστήριο δώσει σε κάποιον το 18χίλιαρο, το οικογενειακό επίδομα κλπ., οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δε θα μπορούν να το πάρουν, εκτός αν θελήσει η Διοίκηση να εκδώσει σχετικό νόμο.

Ειδικότερα, στο ισχύον Σύνταγμα υπήρχε η διάταξη: «Μισθός, σύνταξη, χορηγία ή αμοιβή ούτε εγγράφεται στον προϋπολογισμό του κράτους ούτε παρέχεται, χωρίς οργανικό ή άλλο νόμο».

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, το άρθρο 80 του Συντάγματος διαμορφώνεται ως εξής: «Μισθός και κάθε είδους αποδοχές, σύνταξη ή προϋπολογισμός του Κράτους ούτε παρέχονται, ούτε επεκτείνονται σε πρόσωπα ή κατηγορίες προσώπων πέραν των όσων προβλέπονται ρητά στη σχετική διάταξη με πράξη οποιουδήποτε κρατικού οργάνου, παρά μόνον με τυπικό νόμο». Με τη νεφελώδη αυτή προσθήκη επέρχονται οι αλλαγές και επιπτώσεις που ήδη αναφέραμε.

Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος είχε πει στη Βουλή. «Είναι αντεργατική και αντιδημοκρατική ρύθμιση και είναι ενάντια στη λογική του Συντάγματος, που είναι η ισότητα. Και την ισότητα πρέπει να την κρίνουν και οι δικαστές. Και να τους αφήσουμε αυτή την ευχέρεια».

Πάντως, προκαλεί εντύπωση, γιατί οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κλπ, δεν έχουν αντιδράσει μέχρι τώρα σ' αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης που θίγουν βάναυσα τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε ανακοίνωσή του απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση - προσθήκη στο άρθρο 80 του Συντάγματος, ζητάει από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν αυτή τη διάταξη και τέλος καλεί τις ανώτατες συνδικαλιστικές ηγεσίες, «έστω και την τελευταία στιγμή» να αντιδράσουν και θέσουν το θέμα στην κυβέρνηση».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καθημερινός «σύντροφος» των εργατών της ΠΥΡΚΑΛ

Μια ιδιαίτερη σχέση έχει αναπτυχθεί μεταξύ των εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού και του «Ριζοσπάστη» ως αποτέλεσμα χρόνιων προσπαθειών της ΚΟΒ του εργοστασίου για πλατιά διακίνηση της εφημερίδας.

Προσπάθειες που το τελευταίο διάστημα εντάθηκαν στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού και της μάχης στην οποία έχουν ριχτεί όλες οι ΚΟ για αύξηση της κυκλοφορίας του «Ρ», με στόχο να φτάνει πλατιά στο λαό η φωνή του ΚΚΕ και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στα ζητήματα που τον αφορούν, ως ένα πρώτο και απαραίτητο βήμα στην κατεύθυνση της οργάνωσης της πάλης του.

Για τις προσπάθειες της ΚΟΒ μιλήσαμε με τον ΘανάσηΚοτρώνη, μέλος του γραφείου της Αχτίδας Εργατοϋπαλλήλων της ΚΟΑ του ΚΚΕ και εργαζόμενος στην ΠΥΡΚΑΛ, όπου «η εξόρμηση είναι καθημερινή τα τελευταία χρόνια» με «ακόμα καλύτερη παρουσία τις Κυριακές ή τις Δευτέρες».

Το τελευταίο όμως διάστημα όπως μας είπε και με «αφετηρία κυρίως την προσυνεδριακή διαδικασία με τη δημοσίευση των Θέσεων, υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση των εργαζομένων στην αγορά του "Ρ", ενώ τεράστια ήταν και η συσπείρωση της ΚΟΒ σ' αυτή την προσπάθεια. Οι εργαζόμενοι έδειξαν ενδιαφέρον για τις Θέσεις του ΚΚΕ και για το τι λέει για τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν».

Μάλιστα, όπως αναφέρει, «οι εργαζόμενοι πολλές φορές περιμένουν να τους επισκεφτούμε με τον "Ρ", να διαβάσουν τι λέει το ΚΚΕ, κυρίως όταν κάνουμε αναγγελία, με αυτοσχέδιες ανακοινώσεις ή αφισέτα, της εξόρμησης. Δείχνουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο "Ρ", πιστεύουν ότι αυτά που "λέει" δεν τα "λέει" για να πουλάει, αλλά είναι η αλήθεια, ότι προσπαθεί να αναδείξει τα προβλήματα, να προτείνει λύσεις, να ενημερώσει έγκυρα και έγκαιρα».

Ο Θ. Κοτρώνης χαρακτηρίζει ως «αποκορύφωμα» αυτής της προσπάθειας την Κυριακή που δημοσιεύτηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για το ασφαλιστικό, μια και την επόμενη μέρα τα μέλη της ΚΟΒ περιόδευσαν σε όλα τα τμήματα παραγωγής, διακινώντας δεκάδες φύλλα «Ριζοσπάστη».

«Αυτό - συμπληρώνει - είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει μια συζήτηση για το ασφαλιστικό αμέσως μετά, να ενταθεί το ενδιαφέρον των εργαζομένων γύρω από τις θέσεις μας για την κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια και την υγεία». Η δουλιά αυτή συνδυάστηκε και με πλατιά εξόρμηση συλλογής υπογραφών κάτω από το υπόμνημα της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, το οποίο έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής 550 εργάτες της ΠΥΡΚΑΛ και συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών, με στόχο να υπογράψουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα έφτασε σε όλους τους εργάτες το κάλεσμα για συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο και όλα δείχνουν πως θα πιάσει τόπο.

«Η ΚΟ - καταλήγει ο Θ. Κοτρώνης - θα συνεχίσει τον αγώνα που κάνει για διακίνηση του "Ρ" και το επόμενο διάστημα καθημερινά, ώστε να μη λείπει από τους πάγκους και τις μηχανές των εργατών η εφημερίδα. Μ' αυτή τη δουλιά, τη δραστηριότητα προσδοκάμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στον αγώνα μας συνολικά για όλα τα ζητήματα».

Αρνητική η ΕΙΗΕΑ στα δημοσιογραφικά αιτήματα

Σύσκεψη των συνεργαζόμενων στο χώρο του Τύπου Ενώσεων

Συνάντηση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ είχαν χτες, μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Ενωσης, οι διοικήσεις των συνεργαζόμενων στο χώρο του Τύπου Ενώσεων: ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, Ενωση Τεχνικών Ημερησίου - Περιοδικού Τύπου Αθηνών, Ενωση Εφημεριδοπωλών και Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Στην κοινή σύσκεψη, η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με τη διοίκηση των εργοδοτών(ΕΙΗΕΑ) για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2001.

Οπως αναφέρεται στη σύντομη ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, απ' όλους τους ομιλητές τονίστηκε ότι από τα δίκαια αιτήματα της ΕΣΗΕΑ τα περισσότερα είναι κοινά για τους εργαζόμενους όλων των Ενώσεων και για άλλη μια φορά επαναβεβαιώθηκε η αλληλεγγύη όλων των σωματείων για την ικανοποίησή τους.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με την καταγγελία της ΣΣΕ, διεκδικεί αύξηση στους μισθούς 10%, επίδομα πτυχίου και χρήσης κομπιούτερ και άλλα θεσμικά σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, την ενημέρωση κλπ. Ομως, η εργοδοσία, προκλητική, μέχρι στιγμής περιορίζεται σε μια πρόταση για αύξηση μόλις... 4% αρνούμενη, ταυτόχρονα, να συζητήσει την ικανοποίηση άλλων αιτημάτων της ΕΣΗΕΑ...

Παρ' όλα αυτά, ωστόσο, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μέχρι τώρα αποφεύγει να ενημερώσει το δημοσιογραφικό κόσμο και, το κυριότερο, να προσανατολίσει αγωνιστικά τον κλάδο για αντιπαράθεση στην άρνηση των εργοδοτών να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου. Το ΔΣ της Ενωσης αναμένεται, σήμερα, σε σχετική συνεδρίασή του να καθορίσει την παραπέρα στάση του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ