ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΔΝΤ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενιαία στρατηγική απέναντι στον εχθρό λαό

Οι έπαινοι από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς στόχο έχουν να στρώσουν το δρόμο στις ανατροπές που έρχονται

Στη στρατηγική συμμαχία κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για το συμφέρον της πλουτοκρατίας, οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να απαντήσουν με τη δική τους κοινωνική συμμαχία και την πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης
Στη στρατηγική συμμαχία κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για το συμφέρον της πλουτοκρατίας, οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να απαντήσουν με τη δική τους κοινωνική συμμαχία και την πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης
Τα εύσημα από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κέρδισε, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση, για την αντιλαϊκή πυγμή και την αποφασιστικότητά της να χαντακώσει ακόμα περισσότερο το βιωτικό επίπεδο του λαού, να ισχυροποιήσει τη θέση και την κερδοφορία των μονοπωλίων, με όχημα την καπιταλιστική κρίση.

Τόσο ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, όσο και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, με χτεσινές δηλώσεις τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση και προέτρεψαν για αυστηρή εφαρμογή και επέκτασή τους.

Δίνοντας τον τόνο της ευρωενωσιακής πολιτικής, ο Ο. Ρεν επισήμανε την ανάγκη προώθησης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», έτσι όπως αυτές περιγράφονται στη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωένωσης, που εμφανίζουν «μειωμένη οικονομική ανταγωνιστικότητα».

«Είναι σημαντικό, είπε, η Ελλάδα να μείνει πιστή στην αυστηρή πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης και να συνεχίσει τις σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής οικονομίας, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο κλίμα αστάθειας. Για την κατάσταση στην Ελλάδα, σημείωσε ότι τα προβλήματα που υπήρξαν αντιμετωπίστηκαν χάρη στα «αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση», χάρη δηλαδή στο μεγαλύτερο πετσόκομμα στα εισοδήματα και τα δικαιώματα που γνώρισε ο λαός τα τελευταία 35 και πλέον χρόνια.

Σχετικά με τα όσα είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν για την Ελλάδα, το κλίμα μετέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Οσλο της Νορβηγίας, στο πλαίσιο των εργασιών της 13ης Συνδιάσκεψης για «την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας και την κοινωνική συνοχή», για τη διαχείριση δηλαδή των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου.

Οπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, «η αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετική, ενώ η υστέρηση που παρουσιάζεται στα έσοδα δεν αλλάζει το στόχο που έχει τεθεί για φέτος». Πρόσθεσε ακόμα πως συμφώνησαν στην αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και της «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο», προαναγγέλλοντας νέα μέτρα φορολογικής αφαίμαξης του λαού.

Ειδικά για το θέμα της φοροδιαφυγής, ο Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους άλλους συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη, ισχυρίστηκε ότι «αν η Ελλάδα πατάξει τη φοροδιαφυγή, δε θα έχει ανάγκη νέων δανείων και θα επιταχυνθεί η πορεία εξόδου της από την κρίση».

Ψέματα και απειλές στο λαό

Στη διάρκεια της ίδιας συνδιάσκεψης, ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του, λέγοντας ψευδώς πως αυτά «έχουν τη στήριξη των πολιτών, παρότι υπήρξαν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις», ενώ αναφέρθηκε και στη μείωση των ελλειμμάτων.

«Πήραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέτρα δεκαετιών», είπε ο πρωθυπουργός, εξαίροντας την «κοινωνική συμφωνία» που συνήφθη στις αρχές του καλοκαιριού ανάμεσα στις κυβερνητικές - εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και τον ΣΕΒ, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό ρόλο των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Εφτασε, μάλιστα, σε σημείο να υποστηρίξει ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν «μέρος της δημοκρατίας μας, ίσως και εγώ να ήμουν με τους διαδηλωτές», τις οποίες ωστόσο «διογκώνουν τα Μέσα Ενημέρωσης». Εκανε ακόμα λόγο για την αναγκαιότητα «εκπαίδευσης των πολιτών στη νέα οικονομία», δηλαδή συναίνεση και ενσωμάτωση στα νέα δεδομένα που υπαγορεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Ανησυχία για τους κλυδωνισμούς από τις συνέπειες της κρίσης

Τρόπους να ενσωματώσουν πιο αποτελεσματικά τη λαϊκή δυσαρέσκεια αναζητούν το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό

Τρόπους για την πιο αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων που εγκυμονούνται για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος από την - αυξανόμενη σε συνθήκες κρίσης - ανεργία και φτώχεια, αναζήτησαν οι εκπρόσωποι των μεγάλων καπιταλιστικών οργανισμών, της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας και άλλοι που συμμετείχαν στη 13η Συνδιάσκεψη του Οσλο, με θέμα τις «προκλήσεις της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».

Στη Συνδιάσκεψη πήραν μέρος ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Χουάν Σομαβία, ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η πρωθυπουργός της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστιάν Λαγκάρντ, ο Βρετανός υπουργός Εργασίας Ντάνκαν Σμιθ και η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων, Σάραν Μπάροου.

Τα επίσημα στοιχεία για την καταγεγραμμένη ανεργία παγκόσμια, αποτελούν ισχυρή πηγή ανησυχίας για το κεφάλαιο, που θέλει να διαχειριστεί την κλιμακούμενη λαϊκή αγανάκτηση, να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίησή της και πολύ περισσότερο την έκφρασή της σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), περισσότεροι από 34 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι άνεργοι εξαιτίας της κρίσης. Μάλιστα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να οδηγηθούν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα.

Τα στοιχεία είναι σκόπιμα υποτιμημένα και έχουν σαν βάση τα κριτήρια που βάζουν οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και τα οποία καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά και καμιά σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες τους.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρος Καν, έκανε την κυνική πρόβλεψη ότι θα υπάρξει «μια γενιά αποκομμένη από την αγορά εργασίας με βαθμιαία απώλεια δεξιοτήτων και κινήτρων» και πρόσθεσε με νόημα: «Οσο λιγοστεύει η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, οι άνθρωποι μπορούν να στραφούν σε μη-παραγωγικές ή και βίαιες δραστηριότητες, που πιθανόν να οδηγήσουν στην αστάθεια, την κατάρρευση της δημοκρατίας, ακόμα και στον πόλεμο. Είναι κάτι περισσότερο από τον κίνδυνο της μακροοικονομικής σταθερότητας, η σταθερότητα του κόσμου μας είναι σε κίνδυνο».

Αναιμική ανάκαμψη σε κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας

Τις ανησυχίες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών επιτείνουν και οι εκτιμήσεις για αναιμική και βραχύχρονη ανάκαμψη από την κρίση, παρά την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν κλίμα ευφορίας για να πείσουν ότι οι θυσίες των λαών πιάνουν δήθεν τόπο.

Μ' αυτό το πνεύμα πρέπει να αναγνωσθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ήταν ιδιαίτερα έντονη και περισσότερο βασισμένη στην εγχώρια ζήτηση απ' όσο προβλεπόταν. Η έκθεση βασίζεται στις λεγόμενες «ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις» για τις επιδόσεις των επτά μεγαλύτερων από πλευράς οικονομικού μεγέθους κρατών μελών της ΕΕ (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Μ. Βρετανία).

Για ολόκληρο το 2010, η Επιτροπή προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,8% στην ΕΕ και κατά 1,7% στην ευρωζώνη (αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 0,75% σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις). Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό για το 2010, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 1,8% στην ΕΕ και στο 1,4% στην ευρωζώνη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΕ - ΔΝΤ επιβραβεύουν τη βαρβαρότητα

Σε σχόλιο, σχετικά με τους επαίνους του ΔΝΤ και της ΕΕ για την κυβερνητική πολιτική, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι έπαινοι που έλαβε η κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΔΝΤ και από την ΕΕ αποτελούν επιβράβευση για τα βάρβαρα προαποφασισμένα μέτρα που έχει λάβει και ενθάρρυνση για τα νέα που φέρνει. Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει είναι τόσο αλήθεια όσο και τα υπόλοιπα που λέει.

Ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και να δώσει την απάντησή του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ