ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Λιτότητα και μέτρα ανεξάρτητα από «μείγμα» διαχείρισης

Αποκαλυπτικό το παράδειγμα της Ισπανίας που καλείται τώρα να συγκρατήσει το χρέος της

Από τις διαδηλώσεις στην Ισπανία ενάντια στις περικοπές και τα αντιλαϊκά μέτρα
Από τις διαδηλώσεις στην Ισπανία ενάντια στις περικοπές και τα αντιλαϊκά μέτρα
Ενδειξη της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι τα στοιχεία που δείχνουν μειωμένη κατά 3,7% τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη για το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τα τέλη του 2009. Στην Ελλάδα η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,5% σε μηνιαία βάση και κατά 3,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, σημείωσαν η Ιταλία (7,6%), η Ισπανία (7,2%) και η Ιρλανδία (6,6%), ενώ τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατέγραψαν η Λιθουανία (8,9%), η Εσθονία (6,5%) και η Μάλτα (6,1%). Η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση και των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 3%.

Επιβράδυνση της οικονομίας το 2012 καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία και για τη Γερμανία. Το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε στο έτος μόλις κατά 0,7%, ενώ το τέταρτο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 0,5%. Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3% το 2011 και κατά 4,2% το 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, οι εξαγωγές, ο πυλώνας της γερμανικής οικονομίας, ενισχύθηκαν μόνο κατά 4,1% (το μισό από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο).

Εξίσου αδύναμη ανάπτυξη προβλέπει και για φέτος η γερμανική κυβέρνηση, της τάξης του 0,5%, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt». Μέχρι σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση προέβλεπε ανάπτυξη κατά 1% για το 2013, έναντι 0,8% το 2012. Από την πλευρά του, ο ΟΟΣΑ προβλέπει για την Ευρωζώνη συρρίκνωση της οικονομίας της για τους επόμενους μήνες, αλλά με σημάδια αναιμικής «ανάκαμψης».

Σύμφωνα εξάλλου με με τους οικονομολόγους της Societe Generale και του Ιδρύματος Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών της Μαδρίτης, το δημόσιο χρέος της Ισπανίας συνεχίζει να αυξάνεται επικίνδυνα και θα ανέλθει στο 97% του ΑΕΠ φέτος, όπως δείχνουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ.

Οι αναλυτές συνδέουν την άνοδο του χρέους με την αύξηση του ελλείμματος, ύστερα από τη χαλάρωση στους δημοσιονομικούς στόχους που αποδέχτηκε η ΕΕ, ζητώντας από την Ισπανία να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,5% και όχι στο 3%, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στην πραγματικότητα, επαληθεύεται ότι ανεξάρτητα από το μείγμα της διαχείρισης τα αντιλαϊκά μέτρα και η λιτότητα είναι φαύλος κύκλος. Με αυτό το δεδομένο, τα αστικά επιτελεία χτυπάνε καμπανάκι, σημειώνοντας με νόημα ότι οι προοπτικές για το 2013 είναι ακόμη χειρότερες, επειδή καθιερώνεται ξανά το δώρο των Χριστουγέννων για το δημόσιο τομέα και αυξάνονται οι δαπάνες για τις συντάξεις, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με επιπλέον 10 δισ. ευρώ.

Επί της ουσίας, προαναγγέλλουν νέες περικοπές για τα λαϊκά στρώματα, τα οποία κοροϊδεύουν ότι ανακουφίστηκαν, μετά τη χαλάρωση τάχα των δημοσιονομικών στόχων.

Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, να δηλώνει ότι το φορολογικό και η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ αποτελούν δύο από τα πλέον σημαντικά προαπαιτούμενα, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, το Γενάρη.

Στην Κύπρο, τέλος, ο οίκος «Moody's» προχώρησε χτες στην υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών, αξιολογώντας ως μεγαλύτερο τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Κύπρου, λόγω του διαφαινόμενου «κουρέματος» του δημόσιου χρέους.

Περιοδεία σε Κοζάνη και Γρεβενά

Σε Κοζάνη και Γρεβενά θα περιοδεύσει σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση της ΚΟ Κοζάνης, στην αίθουσα του Κοβεντάρειου, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις - οι θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ».
  • Αύριο Πέμπτη, στις 8 το πρωί θα περιοδεύσει στο Κύριο Πεδίο της ΔΕΗ και στις 12 το μεσημέρι στον ΑΗΣ Καρδιάς. Στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση της ΚΟ Γρεβενών, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο, με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - οι θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ».
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιατί μιλάνε για «παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων»;

-- Με αφορμή την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης, σηκώθηκε ξανά κουρνιαχτός για την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση. Τι σκοπό υπηρετεί;

Στα κεραμίδια βγήκαν οι αυτοαποκαλούμενες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις και μερίδα των αστικών ΜΜΕ, φωνάζοντας ξανά για «απώλεια της εθνικής κυριαρχίας». Αφορμή αυτή τη φορά ήταν η ψήφιση από τους εταίρους της συγκυβέρνησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο μεταξύ άλλων συμπεριλήφθηκε και η επικύρωση της δανειακής σύμβασης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το 3ο μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ρήτρα αποικίας», που διέπεται από το «αγγλικό δίκαιο» και κατήγγειλε την κυβέρνηση για «παράδοση του δικαιώματος της χώρας να επικαλεστεί την εθνική κυριαρχία στην περίπτωση κατάσχεσης σε βάρος περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου». Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε ότι «παραχωρείται αμετάκλητα και άνευ όρων η εθνική κυριαρχία της χώρας». Κοροϊδεύουν ασύστολα το λαό, παρουσιάζοντας τη συγκεκριμένη ρύθμιση σαν κάτι το καινούριο. Ξέρουν καλά ότι η ίδια ακριβώς ρήτρα που τώρα επικύρωσε η Βουλή, είναι ήδη ενσωματωμένη στο πρώτο μνημόνιο που ψηφίστηκε το Μάη του 2010. Λέξη τη λέξη, παράγραφο την παράγραφο. Βρίσκεται δηλαδή σε ισχύ από το 2010. Την προηγούμενη Δευτέρα, με την ψήφο των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επικυρώθηκε και από τη Βουλή, με τον τίτλο «Σύμβαση τροποποίησης κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της Ελληνικής Δημοκρατίας ως δικαιούχου κράτους - μέλους, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος».

Στις σελίδες 86 και 87 του πρώτου μνημονίου (στο οποίο περιέχεται και η δανειακή σύμβαση) υπό τον τίτλο «Εφαρμοστέο Δίκαιο και Αρμόδια Δικαστήρια» αναφέρεται: «(1) Η παρούσα Σύμβαση και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάται σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο. (2) Τα Μέρη υποχρεούνται να υπάγουν κάθε διαφορά που ενδέχεται να προκύψει σε σχέση με τη νομιμότητα, εγκυρότητα, ερμηνεία ή εκτέλεση της παρούσας Σύμβασης στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. (3) Ο Ορος 13 (2) εφαρμόζεται προς όφελος ΕΤΧΣ. Κατά συνέπεια, τίποτε από όσα αναφέρονται στον όρο 13 (2) δεν εμποδίζει το ΕΤΧΣ από το να εκκινήσει διαδικασίες αντιδικίας (οι "Διαδικασίες") στα δικαστήρια του Δικαιούχου Κράτους - Μέλους ή του εφαρμοστέου δικαίου της παρούσας Σύμβασης και το Δικαιούχο Κράτος - Μέλος αποδέχεται αμετάκλητα την υπαγωγή στην αρμοδιότητα των ανωτέρω δικαστηρίων. Στο μέτρο που το επιτρέπει ο νόμος, το ΕΤΧΣ θα μπορεί να εκκινήσει παράλληλες Διαδικασίες, σε περισσότερες από μία από τις ανωτέρω δικαιοδοσίες. (4) Το Δικαιούχο Κράτος - Μέλος και η Τράπεζα της Ελλάδος παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφασης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό νόμο».

Οι όροι, λοιπόν, είχαν συμπεριληφθεί από την πρώτη κιόλας δανειακή συμφωνία και ακριβώς οι ίδιοι ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή. Ο ντόρος που σηκώθηκε όψιμα περί «παράδοσης εθνικής κυριαρχίας» είναι δημαγωγικός και στόχο έχει να αποπροσανατολίσει το λαό. Θέλουν να συσκοτίσουν τον ενεργό ρόλο της αστικής τάξης της Ελλάδας και των κομμάτων της στην επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων του λαού, εμφανίζοντας την εφαρμοζόμενη πολιτική ως αποτέλεσμα εξωτερικών πιέσεων, που υπαγορεύονται τάχα από τους πιστωτές. Παρουσιάζουν σαν καινούριο τάχα φαινόμενο την εθελοντική εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων απ' την άρχουσα τάξη στην Ελλάδα, η οποία, μέσα από τα μνημόνια, επιδιώκει να φορτώσει την κρίση στο λαό και να σωθεί η ίδια, κερδίζοντας από τις συμπράξεις με τα ξένα μονοπώλια. Επιδιώκει ταυτόχρονα να διασφαλίσει την παραμονή της στην ΕΕ και μ' αυτόν τον τρόπο να ισχυροποιήσει την εξουσία της. Οι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα σηκώνουν τη σημαία του «αντικατοχικού αγώνα» και ανακαλύπτουν την εκχώρηση «κυριαρχικών δικαιωμάτων», τάχτηκαν υπέρ των ευρωενωσιακών συνθηκών και της νομισματικής ενοποίησης της ΕΕ, που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την εθελοντική παραχώρηση από τις αστικές κυβερνήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, για λογαριασμό των μονοπωλίων. Στόχος τους είναι να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Να σπείρουν αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα περί μιας δήθεν άλλης αστικής διαχείρισης και διακυβέρνησης, που θα προασπίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης δράσης του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ