ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πιο συντονισμένη η αντιλαϊκή επίθεση

«Βασική επιδίωξή μας, στο επόμενο διάστημα, είναι η διαρκής ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, η συνεχής επιτάχυνση στην παραγωγή έργου», τόνισε ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους υπουργούς συντονισμό και συλλογικότητα

Καλύτερο συντονισμό και «αποδοτικότητα» βάσει χρονοδιαγραμμάτων στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ζήτησε επιτακτικά από τους υπουργούς του ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να δώσει «νέο αέρα» στην αντιλαϊκή επέλαση.

Μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ξέχασε τα όσα υποκριτικά και δημαγωγικά είχε πει το προηγούμενο βράδυ στο «διάγγελμά» του περί στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων και απαίτησε από τους υπουργούς πιο γρήγορους ρυθμούς στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

«Βασική επιδίωξή μας, στο επόμενο διάστημα, είναι η διαρκής ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, η συνεχής επιτάχυνση στην παραγωγή έργου», τόνισε, προσδιορίζοντας και τον άμεσο στόχο: «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση εφαρμογή των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που ήδη νομοθετήσαμε». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε τους συγκεκριμένους τομείς: «Την εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ, την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου για τις ΣΔΙΤ, την απελευθέρωση των αγορών, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας». Είναι ολοφάνερο ότι τους επόμενους μήνες επιδιώκεται να αποκτήσει μια «νέα δυναμική», η προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών, με στόχο την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την ολόπλευρη ενίσχυση του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Καραμανλής στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπουργών, χαρακτηρίζοντάς τον ως «κλειδί» για την κυβέρνηση. «Χρειάζεται για όλους αυτούς τους λόγους απόλυτος συντονισμός των πρωτοβουλιών και των δράσεων του καθενός με όλα τα συναρμόδια υπουργεία», είπε, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «χρειάζονται αυστηρά χρονοδιαγράμματα, στα οποία κάθε υπουργείο οφείλει να ανταποκρίνεται στο ακέραιο». Προέτρεψε, μάλιστα, τους υπουργούς να βάλουν «συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σε όλες τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς, που λειτουργούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου «Συνεννόηση, συντονισμός, συλλογικότητα», επισημαίνοντας ότι «στο δρόμο των αλλαγών προχωρούμε όλοι μαζί, με κοινό βηματισμό, με ενιαίο πολιτικό λόγο».

Υπερασπίστηκε τις αντιλαϊκές πολιτικές και μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, αναμασώντας το γνωστό «επιχείρημα» ότι «δεν ήταν ευχάριστες αλλά ήταν επιτακτικές αναγκαίες». Μάλιστα, δε δίστασε να καταφύγει στην κινδυνολογία, για να γίνει περισσότερο πιστευτός, ισχυριζόμενος ότι «χωρίς τις (σ.σ. αντιλαϊκές) αποφάσεις αυτές, η χώρα θα οδηγούνταν σε αξεπέραστα αδιέξοδα και οι επιπτώσεις θα έπλητταν πρωτίστως τους οικονομικά ασθενέστερους».

Επαναλαμβάνοντας τους βασικούς άξονες της «στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων» στάθηκε ιδιαίτερα στις «μεταρρυθμίσεις» στο κράτος, στην Οικονομία, στην Παιδεία και την Υγεία, λέγοντας ότι «δεν περιοριζόμαστε στη διαχείριση μιας κατάστασης πραγμάτων, στόχος μας είναι να αλλάξουμε τα πράγματα». Εμφαση έδωσε στο ζήτημα της «εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η άγρια λιτότητα θα είναι διαρκής. Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής επανέλαβε τις γνωστές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ για το Κυπριακό σημείωσε ότι «θέλουμε, περισσότερο από κάθε άλλο, την επίλυση του Κυπριακού, ώστε να πέσουν και τα τελευταία τείχη που απέμειναν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Θέλουμε λύση λειτουργική και βιώσιμη, συμβατή με τις αρχές της ΕΕ»...

Είχε προηγηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και η παράδοση - παραλαβή των υπουργείων, όπου ακούστηκαν οι συνήθεις αιχμές από τους «αποχωρούντες».

Ευκρινές στίγμα από Τσιτουρίδη

Με ξεκάθαρη αντίληψη της αποστολής του στο υπουργείο Απασχόλησης εμφανίστηκε από την πρώτη μέρα ο Σάββας Τσιτουρίδης, επιβεβαιώνοντας ότι δεν ήταν τυχαία η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο υπουργείο. Ο γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του υπουργός αποσαφήνισε ότι εγκαταλείπεται ο ρόλος του «διαιτητή» σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και το υπουργείο του στο εξής θα ρίχνει το βάρος του να δημιουργεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ δεν επιτρέπει στον «κοινωνικό διάλογο» να χρονοτριβεί.

«Η κυβέρνηση δεν είναι εδώ για να κάνει τον διαιτητή σε τέτοιες υποθέσεις», είπε μιλώντας χτες (στον «Αλφα 9,89») και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση είναι εδώ για να δημιουργεί το πλαίσιο του καλύτερου δυνατού διαλόγου για όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της εργασίας, με την καταπολέμηση της ανεργίας, την προώθηση της εργασίας, το ασφαλιστικό...». «Μπορεί να μη συμφωνούμε, αλλά θα συζητούμε και θα καταλήγουμε», κατέληξε. Ειδικά για τις εργασιακές σχέσεις, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι βασικό κριτήριο είναι «να επιβιώσουμε στο διεθνή ανταγωνισμό», ζητώντας μεγαλύτερη ευθύνη από όλους, εννοώντας βέβαια από τους εργαζόμενους. Οσο για το Ασφαλιστικό επιφυλάχτηκε να απαντήσει αφού πάρει «γραμμή» από τον Γ. Αλογοσκούφη στο ραντεβού που είχαν χτες το βράδυ.


Παρέδωσαν, παρέλαβαν και συνεχίζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Πραγματοποιήθηκαν χτες οι παραδόσεις - παραλαβές σε έξι υπουργεία, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία με την παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Πέτρος Μολυβιάτης, παραδίδοντας στην Ντόρα Μπακογιάννη, βρήκε τον τρόπο να υπενθυμίσει στη νέα υπουργό ότι επί των ημερών του «δόθηκε η δυνατότητα στον κυπριακό λαό να αποφασίσει ελεύθερα για την τύχη του, χωρίς δυσμενείς συνέπειες είτε για την Κύπρο είτε για την Ελλάδα». Ισως για το λόγο αυτό, η πρώτη ανακοίνωση της νέας υπουργού είχε να κάνει με τις τηλεφωνικές επαφές που είχε με την κυπριακή ηγεσία, με την οποία συμφώνησε να συναντηθούν σύντομα.

Σε κλίμα απογοήτευσης, αλλά χωρίς αιχμές από πλευράς του απερχόμενου υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλου, έγινε χθες στο υπουργείο Αμυνας η τελετή παράδοσης στο νέο υπουργό Β. Μεϊμαράκη. Να σημειωθεί ότι ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος αποδείχτηκε ο πιο βραχύβιος υπουργός Αμυνας των τελευταίων δεκαετιών, καθώς δε συμπλήρωσε ούτε δύο χρόνια στη θέση αυτή. Ο απερχόμενος υπουργός περιορίστηκε να πει αναφορικά με το έργο που επιτέλεσε ότι αυτό δε φάνηκε όσο έπρεπε, ρίχνοντας εμμέσως ευθύνες στους δημοσιογράφους για τη στάση τους.

Συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής στον τομέα της απασχόλησης των εργασιακών σχέσεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης, προανήγγειλε ο νέος υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, λέγοντας ότι το υπουργείο του θα συνεχίσει «να έχει σημαντικό ρόλο στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων». Πάντως, με αιχμές κατά του πρωθυπουργού εγκατέλειψε το υπουργείο ο Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εμφανώς χολωμένος δήλωσε «ότι η συγκεκριμένη επιλογή του πρωθυπουργού αδικεί το έργο που έγινε...».

Τη διαβεβαίωση ότι θα πορευτεί στα χνάρια της ίδιας ανθυγιεινής πολιτικής έδωσε ο νέος υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την τελετή παραλαβής και παράδοσης. «Τα νομοσχέδια που έχεις προετοιμάσει θα τα δεις σε λίγο καιρό να περνάνε από τη Βουλή, όπου και εκεί δημόσια θα αναγνωρίζεται η δική σου συνεισφορά στο να χτιστεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ασφάλειας για την ελληνική υγεία», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, απευθυνόμενος προς τον προκάτοχό του Νικήτα Κακλαμάνη.

Υπέρ του «δέοντος» στοχοπροσηλωμένος στην πλήρη εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και την πρόσδεσή του με την «οικονομία» της «αγοράς», εμφανίστηκε ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, στη χθεσινή «τελετή» παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου από τον πρωθυπουργό - και «αποχωρούντα» από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού - Κ. Καραμανλή. Δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως θα πρέπει «να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, που θα ενισχύσουν τη διεθνή ζήτηση για τον Ιστορικό, αλλά και το Σύγχρονο Ελληνικό Πολιτισμό». Αρα, εντάσσει τον πολιτισμό ως «προϊόν» στο ασύδοτο πλαίσιο της «προσφοράς» και της «ζήτησης».

Στην ίδια και με πιο έντονα χαρακτηριστικά πολιτική γραμμή του Γ. Βουλγαράκη και της κυβέρνησης της ΝΔ, με τη συνεχή και επιθετική αστυνόμευση των πολιτών, θα παραμείνει ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας. Αυτό διαμήνυσε στα πλαίσια της τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο Γ. Βουλγαράκη, δηλώνοντας πως «το αίσθημα ασφάλειας είναι και αυτό συνώνυμο της δημοκρατίας».

Για τη «βαριά βιομηχανία του Τουρισμού», μίλησαν ο απερχόμενος Δ. Αβραμόπουλος και η νέα υπουργός Φάνη Πάλη - Πετραλιά στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Τονίστηκε, επίσης, η σημασία των επιχειρηματιών του Τουρισμού, καθώς και ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι ο ιδανικότερος για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα! Αυτή η αντίληψη, που σε τελευταία ανάλυση διέπει και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, καθορίζει και το ρόλο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ