ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κάναμε πρόταση συναίνεσης...

Τη "σούπα" του '89 ξανασερβίρισε ο πρωθυπουργός

Πρόταση συναίνεσης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Α. Παπανδρέου, την πρόταση του κόμματός του για αναστολή των παραπομπών, ανοίγοντας τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή. "Θα περίμενε κανείς λογικά - είπε - μια τέτοια πρωτοβουλία, καθαρά πολιτική πρωτοβουλία, με τέτοιους στόχους, να δημιουργήσει ένα κλίμα συναίνεσης και να γίνει ευρύτερα αποδεχτή".Αναλύοντας το σκεπτικό της πρότασης του κόμματός του ο πρωθυπουργός επανέλαβε όσα είχε πει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και σημείωσε ότι πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην άρση των παραπομπών, κάνοντας δύο βασικές επιλογές. Πρώτον να μη διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεύτερον καθορίζοντας τα όρια της πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης. Προφανώς η δεύτερη επιλογή του πρωθυπουργού έχει να κάνει με την προσπάθεια αναμόρφωσης του γερασμένου αστικού πολιτικού συστήματος, μια προσπάθεια που συγκεντρώνει τις ανησυχίες και το ενδιαφέρον της κυρίαρχης τάξης όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

Στη χτεσινή ομιλία του ο πρωθυπουργός προσπάθησε επίσης να ξανασερβίρει την ξινισμένη σούπα γύρω από το '89 και έκανε λόγο για σκευωρία και στη βάση αυτού του σκεπτικού προσπάθησε να αποσείσει από πάνω του την κατηγορία ότι προχώρησε στην άρση των παραπομπών λόγω συμψηφισμού.Ετσι ισχυρίστηκε ότι αφού το '89 όλα ήταν σκευωρία δεν μπορεί να γίνεται σήμερα λόγος για συμψηφισμό, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα να συμψηφίσει. Επίσης απολογούμενος, με έμμεσο τρόπο, υποκριτικά για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη δικιά του δήλωση "πόθεν έσχες" έκανε λόγο για φαινόμενα επανάληψης του '89."Κάποια από τα φαινόμενα αυτά - είπε - εμφανίζονται ξανά τώρα. Στόχος ξανά εμφανίζεται να είναι πρώτα απ' όλα η δική μου πολιτική και ηθική φθορά. Στόχος ουσιαστικός, η υπονόμευση της ενότητας, της συνοχής και της προοπτικής του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο". Μ' αυτή την τελευταία φράση του ο Α. Παπανδρέου, αλλά και με άλλα που είπε, προσπάθησε να εξασφαλίσει τη σιωπή γύρω από το θέμα αυτό που άμεσα τον αφορά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γίνεται επίθεση φθοράς σε βάρος όλου του πολιτικού κόσμου. "Το θέμα, είπε στη συνέχεια, τίθεται ουσιαστικά για ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο". Τέλος, ο πρωθυπουργός καταφεύγοντας τη γνώριμη μέθοδό του, της κινδυνολογίας, προσπάθησε να περιορίσει τις αντιδράσεις μέσα στο κόμμα του γύρω από την άρση των παραπομπών, λέγοντας ότι σε ορισμένους "δεν αρέσει το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Α. Παπανδρέου βρίσκονται στην κυβέρνηση".

Μ. ΕΒΕΡΤ
Η άλλη όψη της δικομματικής αθλιότητας

Μέγιστη απόδειξη του άθλιου δικομματικού σκηνικού που παίζεται εδώ και χρόνια στις πλάτες του ελληνικού λαού αποτέλεσε χτες στη Βουλή η ομιλία του προέδρου της ΝΔ Μ. Εβερτ.Σε συνθήκες που και το ένα και το άλλο κόμμα κάνουν δακρύβρεκτες προτάσεις για δήθεν εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής του τόπου και του επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης, φαίνεται να διατηρεί ακόμη την ισχύ του εκείνος ο πολιτικός λόγος της κούφιας αντιπαράθεσης, του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, της σκανδαλολογίας για πολιτικά οφέλη, της υποταγής της πολιτικής σε μικροκομματικά συμφέροντα.Χτες ο Μ. Εβερτ έδωσε απτές αποδείξεις για τα παραπάνω. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε στο έπακρο το θέμα που έχει ανακύψει με το "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού και άφησε εμμέσως πλην σαφώς να αιωρείται ότι τα άσφαιρα πυρά της δικομματικής αντιπαράθεσης περί σκανδάλων θα έχουν και συνέχεια στο μέλλον.Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος τη ΝΔ είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει για λήθη τη στιγμή που "ευαγγελίζεται τη λιτότητα και ζει πάνω από τις δυνάμεις του με δανεικά", τη στιγμή που "επιχειρεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή και δίνει το παράδειγμα της καταστρατήγησης της φορολογικής νομοθεσίας". Απευθυνόμενος μάλιστα προς τους βουλευτές ζήτησε να του περιγράψουν τον πολιτικό που καταθέτει μια "κωμικοτραγική δήλωση η οποία τον εμφανίζει να δανείζεται άτοκα, να πουλάει ακριβά και να αγοράζει φθηνά". Δίνοντας μάλιστα το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα του πάνω στο θέμα και ξεκαθαρίζοντας ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου γύρου δικομματικού καβγά σκανδαλολογικού περιεχομένου, ο Μ. Εβερτ επανέλαβε την πρόθεση του κόμματός του να ζητήσει Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή για το "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού στην περίπτωση που το προεδρείο της Βουλής δεν κινήσει τη διαδικασία ελέγχου του "πόθεν έσχες"όλων των πολιτικών αρχηγών.

Κατά τ' άλλα ο Πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στην υπόθεση της αναστολής των παραπομπών, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διέταξε να κατασκευαστούν κατηγορούμενοι, μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων του, θύμισε, ισχυροποιώντας αυτή του την εκτίμηση, τις πρόσφατες δηλώσεις για το θέμα του Κ. Σημίτη και χαρακτήρισε την αναστολή των διώξεων "πολιτική δειλία" του πρωθυπουργού, ο οποίος δε λέει τις πραγματικές του προθέσεις για το θέμα, που ήταν να διασύρει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Νέα επίθεση Πάγκαλου

Νέα προσπάθεια να ενισχύσει τις μετοχές του, στα πλαίσια της κούρσας διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε χτες ο Θ. Πάγκαλος, αξιοποιώντας την υπόθεση της δήλωσης "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού. Ο πρώην υπουργός είπε ότι "ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να έχει πολυτελές σπίτι σ' αυτή τη χώρα", ενώ κατηγόρησε το περιβάλλον του πρωθυπουργού που έβαλλε κατά των προχτεσινών δηλώσεών του. Μίλησε για κρίση που προκαλεί η κουβέντα για την "ειλικρίνεια" της δήλωσης "πόθεν έσχες" του Α. Παπανδρέου, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη τοποθέτηση του Α. Παπανδρέου περί τεχνητής κρίσης στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι "υπάρχει μια μεγάλη και βαθιά κρίση...". Οσο για το θέμα της ενδεχόμενης διαγραφής του από το κόμμα, τη χαρακτήρισε "τερατώδης", αλλά αν υπάρξει "θα το αντιμετωπίσει" όπως ανέφερε. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις νέες τοποθετήσεις Πάγκαλου, επανέλαβε τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε κατ' εντολήν του Α. Παπανδρέου και σύμφωνα με τις οποίες ο Θ. Πάγκαλος δεν μπορεί να κάνει μαθήματα ηθικής στον πρόεδρο του κόμματος.

Τέλος, σε συνέντευξή του ο Α. Τσοχατζόπουλος αναρωτήθηκε αν "ο Α. Παπανδρέου, που είναι 35 χρόνια στην πολιτική, ο οποίος δούλεψε 15 χρόνια ως πανεπιστημιακός στη ζωή του, είναι δυνατόν να δημιουργείται πρόβλημα όταν,.... αγόρασε σπίτι κάπου στην Κηφισιά"... Τέλος, για την κατάσταση εντός του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του κόμματος τη χαρακτήρισε "μεταβατική".

Αποχώρησε η Πολιτική Ανοιξη

Αποχώρησε από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή η Πολιτική Ανοιξη, μετά την ομιλία του αρχηγού της Αντ. Σαμαρά. Εξηγώντας τη στάση αυτή του κόμματός του ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε τη χτεσινή συζήτηση "κωμικοτραγικό σκηνικό... μια παράσταση που ταιριάζει στις παλαιοκομματικές συνήθειες των πρωταγωνιστών του ελληνικού δικομματισμού... Αποχωρούμε, είπε, για να μην είμαστε συνένοχοι στο νέο εξευτελισμό των θεσμών... Αποχωρούμε γιατί δε δεχόμαστε ούτε τους συμψηφισμούς, ούτε τα κομματικά πάρε - δώσε με τις αλληλοαποσβέσεις ενόχων...". Επίσης, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης έκανε λόγο για "κύκλο της μεταπολίτευσης που κλείνει", για "επιχείρηση παραπλάνησης του ελληνικού λαού" από τα δύο μεγάλα κόμματα και μέμφθηκε τόσο το ΠΑΣΟΚ, που ενώ προχώρησε στις παραπομπές τώρα τις αναστέλλει, όσο και τη ΝΔ, που αν και αντιτάχθηκε στις παραπομπές τώρα θέλει να γίνουν οι δίκες. Στη συνέχεια εξέφρασε τη δυσπιστία του κόμματός του στα λεγόμενα εκσυγχρονιστικά μέτρα, που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και ζήτησε την υιοθέτηση των... εκσυγχρονιστικών προτάσεων που η Πολιτική Ανοιξη έχει καταθέσει. Αναφερόμενος στο γνωστό θέμα γύρω από το "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού, ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε έκτακτο φορολογικό έλεγχο των ισολογισμών όλων των κομμάτων, των δηλώσεων όλων των πολιτικών αρχηγών, των νυν και πρώην υπουργών. Τέλος, όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κάλεσε σε συναινετικές διαδικασίες μεταξύ όλων των κομμάτων για την προεπιλογή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ