ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΣΤΗΛΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ

OI ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση του Λουξεμβούργου για το θέμα της Τουρκίας επισκίασαν ένα άλλο θέμα, που συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής και αφορά στον αποκλεισμό της Ελλάδας από το συμβούλιο το οποίο θα αποφασίζει για την οικονομική και νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών - μελών της. Φυσικά σ' αυτήν την αποσιώπηση σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης. Προφανής η σκοπιμότητα.

ΔΥΟ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΑ μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, ήρθε η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΚΟΦΙΝ), σύμφωνα με την οποία η χώρα μας όπως και οι άλλες χώρες που θα μείνουν εκτός του ΕΥΡΩ δε θα έχουν ούτε καν το δικαίωμα λόγου... Τότε βέβαια ο κ. Σημίτης δε βρήκε να πει τίποτα. Χτες, όμως, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είπε: "Στο Λουξεμβούργο έγιναν βήματα για να υπάρξει μια οικονομική κυβέρνηση στην Ενωση και να μην περιορίζεται η οικονομική και νομισματική πολιτική"!

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η εξάμηνη προεδρία του Λουξεμβούργου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά και τον απολογισμό, που έγινε από τον πρωθυπουργό της χώρας Ζ. Κ. Γιούνγκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τώρα τη σκυτάλη παίρνει η βρετανική κυβέρνηση για το πρώτο εξάμηνο του 1998. Πολλοί περιμένουν από τη βρετανική προεδρία για να διαπιστώσουν τις πραγματικές προθέσεις του Τόνι Μπλερ σχετικά με την ένταξη ή όχι της χώρας του στην ΟΝΕ. Εξάλλου κατά τη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας, στις αρχές Μάη, θα ληφθεί η απόφαση για το ποιες από τις 15 χώρες - μέλη θα πάρουν μέρος στο "σκληρό πυρήνα" του ΕΥΡΩ.

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ προεδρία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από την ελληνική κυβέρνηση. Το 1998 θα είναι μια χρονιά κρίσιμη για το Κυπριακό και όπως είναι γνωστό η Βρετανία έχει ιδιαίτερους λόγους να ενδιαφέρεται άμεσα. Ομως, και στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναμένεται παρέμβαση των Βρετανών. Εξάλλου, λίγες μέρες πριν ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά την απόφαση των "δεκαπέντε" για την Τουρκία, εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί από τη βρετανική προεδρία, την οποία χαρακτήρισε "αρμοδιότερη" από αυτήν του Λουξεμβούργου.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ενωση πρέπει να συνεχίσει την ολοκλήρωσή της, αλλά δεν πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους, δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Μπούντεσμπανκ),Χανς Τιτμάγιερ. Μιλώντας στη διάρκεια δεξίωσης στο Λονδίνο προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα οδηγήσει σε μια κατάσταση, όπου εκείνοι που χαράσσουν την πολιτική θα επιζητούν ευρύτερους πολιτικούς στόχους. "Η νομισματική πολιτική δεν αποτελεί μυστική διπλωματία", τόνισε ο Τιτμάγιερ και πρόσθεσε ότι "οι κυβερνήσεις που διαπραγματεύτηκαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ επιζητούσαν βασικά... μη πολιτικό χρήμα".

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε ότι το ΕΥΡΩ δεν αποτελεί πανάκεια για όλα τα προβλήματα της Ευρώπης, ιδιαίτερα για εκείνα που σχετίζονται με την ανεργία και τη μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ. "Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι αναμφίβολα το πρόβλημα της ανεργίας και το ΕΥΡΩ, σίγουρα, δεν αποτελεί μια αποτελεσματική απάντηση σε όλα τα θέματα", πρόσθεσε. "Η Νομισματική Ενωση θα αλλάξει την Ευρώπη πολιτικά. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, καθώς η παράδοση της νομισματικής ευθύνης σηματοδοτεί μια σημαντική τομή για τις συμμετέχουσες χώρες", τόνισε ο Τιτμάγιερ.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ κατά της ΟΝΕ κατέθεσε ομάδα Γερμανών πανεπιστημιακών καθηγητών στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, υποστηρίζοντας ότι η σχεδιαζόμενη αυτόματη έναρξη της Νομισματικής Ενωσης την 1η Γενάρη 1999 αντιβαίνει στο γερμανικό Σύνταγμα. Από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην καθυστέρηση των διαδικασιών έναρξης του επόμενου σταδίου της ΟΝΕ, εξαιτίας των ισχυρών αμφισβητήσεων που έχουν διατυπωθεί από εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων ότι μια εσπευσμένη έναρξη της ΟΝΕ θα αποδυναμώσει το γερμανικό μάρκο. Εξυπηρετεί όμως και μια άλλη σκοπιμότητα, αφού το 1998 θα είναι χρονιά εκλογών στη Γερμανία και ο Χέλμουτ Κολ έχει διακηρύξει ότι θα διεκδικήσει και πάλι την καγκελαρία προβάλλοντας ακριβώς την ανάγκη συμμετοχής της χώρας στην ΟΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ