Περικοπές σε μεροκάματα, άδειες και ρεπό επιχειρούν εργοδότες σε σούπερ μάρκετ
Eurokinissi |
«Η υγεία, η ασφάλειά μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα ακόμα και σε συνθήκες ψύχους είναι κενό γράμμα για κυβέρνηση και εργοδοσία. Ανύπαρκτοι έλεγχοι, "κενά" στη νομοθεσία που διέπει τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων είναι αυτά που τρέφουν την εργοδοτική ασυδοσία», τονίζει ο Σύλλογος. Καλεί τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν μαζί με το σωματείο τους τις πιέσεις της εργοδοσίας και την αυθαιρεσία της. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και για όσους κατάφεραν προχτές να πάνε στη δουλειά, διευθυντές και προϊστάμενοι ξεκίνησαν, μετά την ανακοίνωση του έκτακτου ωραρίου για το κλείσιμο των καταστημάτων στις 6 το απόγευμα, να υπολογίζουν πόσες ώρες «χρωστάνε» και πότε θα τις δουλέψουν!
«Κάνουμε καθαρό στην εργοδοσία ότι ούτε ρεπό ούτε άδεια ούτε ώρες τους χρωστάμε, δικαιούμαστε ΚΑΝΟΝΙΚΑ το μεροκάματό μας», υπογραμμίζει ο Σύλλογος. Απαιτεί να εξασφαλιστούν από τους εργοδότες ασφαλείς συνθήκες κατά τη μετακίνηση από και προς τους χώρους εργασίας, αλλά και κατά την εκτέλεση της εργασίας, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους (αποθήκες, εξωτερικές εργασίες κ.λπ.).
Χτες, ο Σύλλογος προχώρησε σε τηλεφωνική παρέμβαση στο υπουργείο, απαιτώντας να εξασφαλιστεί το μεροκάματο όλων των συναδέλφων που λόγω της χιονόπτωσης δεν ήταν δυνατό να προσέλθουν στη δουλειά. Οι εργοδότες ζητάνε από τους εργαζόμενους να προσκομίσουν βεβαιώσεις από τον εκάστοτε δήμο για να αποδείξουν το αυταπόδεικτο: Οτι στις 16/2 χιόνιζε, ότι τα ΜΜΜ καθηλώθηκαν, ότι οι δρόμοι έγιναν χιονοδρομικές πίστες. Διαφορετικά τους ενημερώνουν πως θα χρεωθούν ρεπό ή άδεια για την απουσία τους από τη δουλειά.
«Αν η εργοδοσία θέλει βεβαιώσεις ας απευθυνθεί στον κ. Χρυσοχοΐδη και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έκανε αυστηρές συστάσεις για "ακραία" και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα», σημειώνει ο Σύλλογος και απαιτεί να καταβληθεί στο ακέραιο το μεροκάματο όλων των εργαζομένων χωρίς κανένα δικαιολογητικό για την αυταπόδεικτη δυσκολία μετακίνησής τους.
«Βάλτε χιονολάστιχα», «πάρτε ταξί», «εξασφαλίστε με κάθε τρόπο την παρουσία σας στη δουλειά»: Αυτές ήταν οι συστάσεις της εργοδοσίας της LIDL στην αποθήκη στη Σίνδο προς τους εργαζόμενους , όπως καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονικης. Σχολιάζει επίσης το γεγονός ότι συμβασιούχοι εργαζόμενοι κλήθηκαν την Κυριακή για δουλειά από την εργοδοσία του «Σκλαβενίτη», προκειμένου να προετοιμαστούν οι κατ'οίκον παραδόσεις, και καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη τους σε "παγίδες" περί "καλών" και "κακών" εργοδοτών. «Ολοι οι όμιλοι, όλες οι επιχειρήσεις, και στο εμπόριο, λειτουργούν ΜΟΝΟ με βάση την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους», σημειώνει η Ενωση, και τονίζει ότι όλοι μαζί «με ένα στόμα και μια φωνή, ζητούν από την κυβέρνηση την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την απλήρωτη υπερωρία, την κατάργηση του σταθερού εργάσιμου χρόνου».
Το Συνδικάτο, μπροστά στις μετεωρολογικές προβλέψεις, είχε απαιτήσει να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι για όσες μέρες διαρκέσει η κακοκαιρία, χωρίς η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσουν στην παραμικρή ενέργεια. Ετσι, το βράδυ της Δευτέρας και παρά τη χιονόπτωση, μια σειρά από επιχειρήσεις συνέχιζαν τη διανομή, με αποτέλεσμα να προκληθεί και «ατύχημα» με διανομέα στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμα και την Τρίτη κυκλοφόρησαν βίντεο και φωτογραφίες με διανομείς να κινούνται με το μηχανάκι μέσα στον χιονιά, μεταφέροντας π.χ. με τα χέρια το δίκυκλο για να συνεχιστεί η διανομή.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «συνέστησε» στους εργοδότες να εφοδιάσουν τους εργαζόμενους διανομείς με «τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας» ώστε «υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες να διασφαλίζεται επαρκώς η υγεία και η ασφάλειά τους», λες και ένα κράνος, ένα ζευγάρι γάντια και ένα αδιάβροχο μπορούν να προστατέψουν τους διανομείς από τη χιονόπτωση, την ολισθηρότητα του οδοστρώματος και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Αντί το υπουργείο «να απαγορεύσει τη διανομή με μηχανάκι σε συνθήκες παγετού, σε συνθήκες που ούτε καν τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, κάνει απλές συστάσεις στους εργοδότες», σχολιάζει το Συνδικάτο. Οπως υπενθυμίζει, οι αποδέκτες των ...συστάσεων είναι οι εργοδότες που «δεν τηρούν κανένα απολύτως μέτρο προστασίας», «επιβάλλουν στους εργαζόμενους διανομείς να δουλεύουν με ασυντήρητα οχήματα», ευθύνονται για τα δεκάδες ατυχήματα διανομέων, με πιο πρόσφατο αυτό της περασμένης Δευτέρας. Οι ίδιοι εργοδότες μέχρι χτες «καλούσαν για δουλειά τους διανομείς, απειλώντας τους ότι θα χάσουν το μεροκάματο».
«Η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη για τις θανατηφόρες συνθήκες εργασίας των διανομέων», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και απαιτεί κυβέρνηση και εργοδότες να πάρουν μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των διανομέων.
Τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι διανομείς που εξαναγκάστηκαν να δουλέψουν μέσα στον παγετό και το χιόνι, διακινδυνεύοντας άλλη μια φορά τη ζωή τους, αναδεικνύει και το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, με αφορμή «ατύχημα» συναδέλφου τους που έγινε το βράδυ της Τρίτης (12 τα μεσάνυχτα) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Και καταγγέλλει την υποκριτική στάση της κυβέρνησης που εξαντλεί την αυστηρότητά της σε ...συστάσεις προς τους εργοδότες.
«Οι συστάσεις που γίνονται δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια μας. Επιβεβαιώνεται ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες, από αυτές της προστασίας των εργαζομένων. Κάνουν με εμφατικό τρόπο πλάτες στην εργοδοσία», αναφέρει το ΣΕΤΕΠΕ και απαιτεί από κυβέρνηση και εργοδοσία να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων για τις επόμενες μέρες, σε συνθήκες ολικού παγετού. Ειδικότερα: Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι για όσες μέρες διαρκέσει η κακοκαιρία, χωρίς καμία αλλαγή στα μισθολογικά δικαιώματα των διανομέων. Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων με ευθύνη της εργοδοσίας. Τώρα να ενταχτούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα οι διανομείς.
Την άμεση μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από τους καταυλισμούς σε ξενοδοχεία και αξιοπρεπείς χώρους διαμονής απαιτεί η Γραμματεία Μεταναστών - Προσφύγων του ΠΑΜΕ, για να προστατευτούν από την κακοκαιρία.
Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρέθηκαν μέσα στο χιονιά «ουσιαστικά πεταγμένοι, εγκαταλελειμμένοι, χωρίς κανένα μέσο προστασίας. Χωρίς φαγητό, χωρίς γιατρό, χωρίς να αισθάνονται τη ζεστασιά μιας ανθρώπινης διαμονής. Χωρίς να αισθάνονται ότι είναι άνθρωποι. Με μωρά και μικρά παιδιά που αν συνεχιστεί αυτή η εγκατάλειψη κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον τους».
Αναδεικνύει τις «τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, των δήμων και περιφερειαρχών», που δεν πήραν ουσιαστικά μέτρα προστασίας αν και γνώριζαν για την επέλαση της κακοκαιρίας. Οπως αναφέρει η Γραμματεία Μεταναστών - Προσφύγων του ΠΑΜΕ, «δεν νοιάστηκαν για χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά και μετανάστες που τους εκμεταλλεύονται για να αποκομίζουν στις πλάτες τους κέρδη. Να θυμίσουμε σε όλους την αθλιότητα της διαμονής και των συνθηκών και των μεταναστών στη Μανωλάδα και αλλού και τη διαμονή τους σε χαρτόκουτα, σκεπασμένων με νάιλον. Το μόνο που ενδιαφέρει τους μεγαλοπαραγωγούς είναι να αυξήσουν την κερδοφορία τους».
Καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες, σε όλη τη χώρα, και να απαιτήσουν: Αμεσα να υπάρξει θέρμανση σε όλες τις δομές χωρίς καμία καθυστέρηση. Να εξασφαλιστεί το φαγητό για όλους. Να εγκατασταθούν γιατροί και υγειονομικό προσωπικό και να ξεκινήσει η εξέταση όλων όσων διαμένουν στις δομές. Τεστ COVID-19 σε όλους χωρίς καμία καθυστέρηση. Τη μεταφορά τους σε ξενοδοχεία και αξιοπρεπείς χώρους διαμονής με εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής. Να υπάρξει ιδιαίτερη φροντίδα για παιδιά και μεγάλους ανθρώπους.
Μεγάλες ζημιές προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις και ιδίως ο παγετός στις γεωργικές καλλιέργειες αλλά και στην κτηνοτροφία, σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, καθώς λόγω του ψύχους η παραγωγή γάλακτος μειώνεται, ενώ ζώα που εγκυμονούν αποβάλλουν και νεογέννητα πεθαίνουν. «Αυτό είναι επειδή είμαστε πάνω στην παραγωγή και δεν επανέρχεται εύκολα όταν φτιάχνει ο καιρός. Αν το χάσει το γάλα το πρόβατο δύσκολα το επαναφέρει», σημείωσαν κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας στον «Ριζοσπάστη».
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε πολλούς αγρότες. Χαρακτηριστικά, ζημιές έχουν παρατηρηθεί σε αμυγδαλιές, σιτηρά αλλά και σε ορισμένα εσπεριδοειδή. Μεγάλες ζημιές εντοπίζονται σε Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη, Τύρναβο, Ηλεία κ.α.
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για «άμεση αποτίμηση των ζημιών» και «δίκαιες αποζημιώσεις», οι φτωχοί αγρότες ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους τον αντιδραστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ και τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.
Εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιούν αυτές τις μέρες περιοδείες σε χωριά για τα προβλήματα αυτά και καλούν τους βιοπαλαιστές αγρότες σε οργανωμένη διεκδίκηση, για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής.
Αντίστοιχες επισκέψεις έκαναν κλιμάκια στελεχών του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από τους εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κομμουνιστές σε δήμους και Περιφέρειες.