ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Στο δεύτερο γύρο ο Γ. Ζιουγκάνοφ
  • Ο υποψήφιος του συνασπισμού των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, Γ. Ζιουγκάνοφ, πήρε το 31,95% των ψήφων, έναντι του 35,02 του Μ. Γιέλτσιν
  • Πολλά θα κριθούν από τις συμμαχίες και διαπραγματεύσεις με τους άλλους υποψηφίους

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ, ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο υποψήφιος πρόεδρος του συνασπισμού των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, έχει αποσπάσει μια στις τρεις ψήφους των Ρώσων ψηφοφόρων και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά έναντι του Μπορίς Γιέλτσιν, δήλωσε χτες "πολύ ικανοποιημένος" από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή 16 Ιούνη. Η συμμετοχή των Ρώσων πολιτών ήταν 69%. Τα επίσημα αποτελέσματα για τους 10 υποψήφιους με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, τα οποία ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ), έχουν ως εξής: Μπορίς Γιέλτσιν 35,02%, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ 31,95%, Αλεξάντρ Λέμπεντ 14,73%, Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι 7,41%, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι 5,84%, Σβιατισλάβ Φιόντοροφ 0,94%, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ 0,50%, Μάρτιν Σάκουμ 0,36%, Γιούρι Βλάσοφ 0,20% και Βλαντίμιρ Μπριντσάλοφ 0,16%. Ολη τη νύχτα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ολόκληρη η Ρωσία επαγρυπνούσε, διότι σε όλους ήταν σαφές: Δεν εκλέγεται μια προσωπικότητα, αλλά το κοινωνικοπολιτικό σύστημα και η γραμμή που θα ακολουθήσει η χώρα στον 21ο αιώνα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το προβάδισμα στον Γιέλτσιν έδωσαν τα μεγαλύτερα κέντρα της Ρωσίας - Μόσχα, Πετρούπολη και Εκατερινμπούργκ και Τσελιάμπινσκ, που θεωρούνται προπύργια των Ρώσων "δημοκρατών". Σοβαρές απώλειες είχε ο Γιέλτσιν στη λεγόμενη "κόκκινη ζώνη": Μπριάνσκ, Καλούγκα, Οριόλ, Τούλα, Κουρσκ, Μπέλγοροντ, Λίπετσκ, Ταμπόβ, Μορντόβια κλπ. Επίσης, ο Ζιουγκάνοφ σάρωσε μεταξύ των Ρώσων ψηφοφόρων στις χώρες της Βαλτικής: 62,7% στην Εσθονία, 64,5% στη Λετονία και 50% στη Λιθουανία. (Ο Γιέλτσιν έλαβε 11,38%, 14,7% και 14% αντίστοιχα). Νίκη σημείωσε ο Ζιουγκάνοφ σε όλες περίπου τις Αυτόνομες Δημοκρατίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, λαμβάνοντας σε μερικές - Ταταρστάν, Μπασκίρια, Βόρειο Καύκασο - μέχρι και 60%.

Αντιδράσεις και διαβουλεύσεις ενόψει του δεύτερου γύρου

Φυσικά όλα θα κριθούν στο δεύτερο γύρο. Οι λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στη νίκη, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν ο Ζιουγκάνοφ θα κατορθώσει να συνεννοηθεί με τους άλλους υποψήφιους, προπαντός με τον Λέμπεντ. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να επικρατήσει στο δεύτερο γύρο, τονίζοντας ότι ελπίζει να ενισχύσει το συνασπισμό του με την προσέλκυση ψήφων από τους υποψήφιους που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο. Μιλώντας για το σχηματισμό συνασπισμού ενόψει του δεύτερου γύρου, επισήμανε ότι θα διαξάγει διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους που έλαβαν πάνω από το 1% των ψήφων. Ενώ είναι ακόμα πιθανή μια συμμαχία με τους Ζιρινόφσκι, Φιόντοροφ και Βλάσοφ. Ο Γιαβλίνσκι, μάλλον θα υποστηρίξει τον Γιέλτσιν. Ηδη ο στενός συνεργάτης του Γιαβλίνσκι και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Βλαντίμιρ Λουκίν, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, όπως είπε, τάχθηκε υπέρ του Γιέλτσιν, δηλώνοντας ότι πρέπει να εμποδιστεί "η νίκη του κομμουνιστή υποψηφίου" Ζιουγκάνοφ. Πάντως, οι υποστηρικτές του Γιαβλίνσκι θα αποφασίσουν στο Συνέδριο του κόμματος "Γιάμπλοκο" στις 22 του Ιούνη για τη στάση τους στο δεύτερο γύρο. Από τη μεριά του ο Λέμπεντ, ο οποίος υπήρξε η έκπληξη των εκλογών και σοβαρός αουτσάιντερ (τρίτος σε σταυρούς προτίμησης), πρέπει να κάνει την επιλογή: Αν πάει με το Γιέλτσιν μπορεί να βάλει σταυρό στην παραπέρα πολιτική του καριέρα, διότι ο λαός "χόρτασε" με τον Γιέλτσιν και τις "μεταρρυθμίσεις" του και η ταύτισή του με αυτόν θα δυσφημίσει τον Λέμπεντ. Γι' αυτό και ο Ζιουγκάνοφ εξέφρασε την αμφιβολία ότι το εκλογικό Σώμα του Λέμπεντ θα ψηφίσει τον Γιέλτσιν στο δεύτερο γύρο. Οι ψηφοφόροι τον βλέπουν ως μαχητικό στρατηγό, πατριώτη, υπερασπιστή της πατρίδας, αποφασιστικό και ειλικρινή, που είχε αντιταχθεί στον Γιέλτσιν όταν ήταν διοικητής της 14ης Στρατιάς στην Υπερδνειστερία. Το ανοιχτό πέρασμα στο στρατόπεδο του Γιέλτσιν θα διαλύσει το ηρωικό - ρομαντικό φωτοστέφανο του στρατηγού. Πάντως, ο Ζιουγκάνοφ τον κάλεσε να συμμετάσχει στο συνασπισμό των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, ο Βίκτορ Ιλιούσιν, σύμβουλος του Γιέλτσιν, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος "δεν είναι ικανοποιημένος" από τα αποτελέσματα, διότι έλπιζε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και, μάλιστα, με μια διαφορά έως 10%. Υστερα απ' αυτό, ο Γιέλτσιν κάλεσε σε κινητοποίηση το "δημοκρατικό στρατόπεδο" για την αντιμετώπιση τον Ζιουγκάνοφ στο δεύτερο γύρο. Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας, Σεργκέι Μεντβέντιεφ, ανακοίνωσε ότι ο Γιέλτσιν συναντήθηκε χτες με τον Λέμπεντ και συζήτησαν για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, για την πολιτική κατάσταση στη χώρα και για ενδεχόμενη συνεργασία τους. Ο Λέμπεντ εξέφρασε κιόλας την άρνησή του στην πρόταση να αναλάβει γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας ("είναι απλώς υπαλληλική θέση") της Ρωσίας ή υπουργός Αμυνας ("δε θα μπορέσω να καταπολεμήσω την εγκληματικότητα"). Από το περιβάλλον του στρατηγού έγινε γνωστό ότι αναμένεται συνάντησή του με τον Ζιουγκάνοφ.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται για την Τετάρτη. Εγινε γνωστό ότι Γιέλτσιν θα προτείνει ο δεύτερος γύρος να γίνει στις 3 του Ιούλη (εργάσιμη μέρα). Σημειώνουμε ότι ο αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, Αλεξάντρ Ιβάντσενκο, είχε ανακοινώσει πως ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί είτε στις 30 του Ιούνη, είτε στις 7 του Ιούλη. Οπως φαίνεται, οι γιελτσινικοί είναι πεπεισμένοι ότι όσο το γρηγορότερο, τόσο το καλύτερο, διότι τις πάρα πολλές υποσχέσεις που έχουν δώσει για καταβολές μισθών κλπ δε θα μπορέσουν να τις τηρήσουν.

Τέλος, οι ΗΠΑ και οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επικράτηση του Γιέλτσιν, χαρακτηρίζοντας τις προεδρικές εκλογές ως "ορόσημο για τη ρωσική δημοκρατία". Η επιτροπή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών υπήρξε "σε γενικές γραμμές ελεύθερη και αδιάβλητη". Από τους ηγέτες της ΚΑΚ, μόνο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία αποδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις του Κρεμλίνου.

ΒΟΣΝΙΑ
Βαρύ κλίμα πριν τις εκλογές

Απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Μόνο κλίμα πολιτικής σταθερότητας δε θυμίζουν τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο τριήμερο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη! Περίπου δυόμισι μήνες πριν τις πολύκροτες εκλογές του φθινοπώρου, έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού της Βοσνίας και σημερινού ηγέτη του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Χάρις Σίλατζιτς. Η απόπειρα έγινε το περασμένο Σάββατο στη βόρεια πόλη Καζίν, όπου ο Σίλατζιτς μετέβη για πολιτική εκδήλωση του κόμματός του. Την Κυριακή, αυτονομιστές εθνικιστές Κροάτες στο Μόσταρ αποφάσισαν να σχηματίσουν μόνοι τους "κυβέρνηση" ονομάζοντας τον Πέρο Μάρκοβιτς πρόεδρο της λεγόμενης "Δημοκρατίας της Ερζεγοβοσνίας"!

Η απόπειρα κατά του Σίλατζιτς

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η βοσνιακή τηλεόραση, το μεσημέρι του Σαββάτου, περίπου 100 μουσουλμάνοι ταραχοποιοί φώναζαν συνθήματα κατά του Χάρις Σίλατζιτς, την ώρα που ο τελευταίος πλησίαζε στο χώρο πραγματοποίησης της συνόδου της παράταξής του (Κόμμα για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη). Οι πληροφορίες για τον δράστη, που επιτέθηκε κατά του Χάρις Σίλατζιτς με σιδηρολοστό τραυματίζοντας τον - σοβαρά αλλά όχι θανάσιμα - στο κεφάλι, είναι σχεδόν ανύπαρκτες, μια που στο χώρο της πολιτικής εκδήλωσης δεν υπήρχε (σύμφωνα με καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων) ούτε ένας αστυνομικός...Το κόμμα του Προέδρου της Βοσνίας, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, (Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης), εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τους δράστες των επεισοδίων στο Καζίν. Οπως είναι γνωστό, ο Χάρις Σίλατζιτς παραιτήθηκε στις αρχές του χρόνου από το αξίωμα του πρωθυπουργού, κατηγορώντας το κόμμα του Ιζετμπέκοβιτς ότι ακολουθεί εθνικιστική πολιτική. Λίγους μήνες μετά, ο Σίλατζιτς έκανε δικό του κόμμα, το "Κόμμα για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη", το οποίο πλέον θεωρείται ως ο κυριότερος αντίπαλος του Ιζετμπέκοβιτς στις εκλογές του φθινοπώρου.

Τώρα και... Δημοκρατία της "Ερζεγοβοσνίας"

Το ρήγμα ανάμεσα στην κροατική και μουσουλμανική κοινότητα της βοσνιακής πόλης του Μόσταρ έγινε ακόμη βαθύτερο με την προχτεσινή κίνηση αυτονομιστών Κροατών, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ προχώρησαν στη συγκρότηση κυβέρνησης με πρόεδρο τον Πέρο Μάρκοβιτς ως πρόεδρο της "Δημοκρατίας της Ερζεγοβοσνίας". Σύμφωνα με πληροφορίες του βοσνιοκροατικού πρακτορείου "Αμπένα", τη θέση του "υπουργού" Αμυνας στο Μόσταρ κατέλαβε ο Βλαντιμίρ Σόλτζιτς, ο οποίος έχει την ίδια θέση στη Βοσνιο - κροατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι η νέα κυβέρνηση "συγκροτήθηκε από τοΠροεδρικό Συμβούλιο της Ερζεγοβοσνίας και ότι αναμένεται να εγκριθεί απότο κοινοβούλιο".

Ο Βόσνιος πρωθυπουργός, Χασάν Μουράτοβιτς, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Μάρκοβιτς "παράνομη" λέγοντας ότι "καμιάΕρζεγοβοσνία δεν υπάρχει σε καμία από τις Συνθήκες του Ντέιτον".

Ο Ντεμιρέλ στο Σαράγεβο

Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, ο Τούρκος πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, έφτασε χτες στο Σαράγεβο για συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Βόσνιου Προέδρου Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς.

Ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ, διαβεβαιώνοντας ότι "η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Βοσνίας", εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κροατομουσουλμανική ομοσπονδία "πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μην της επιτραπεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο του εκτροχιασμού".

Ο Ντεμιρέλ σήμερα θα εγκαινιάσει το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στο Μόσταρ και θα επισκεφθεί την τουρκική μονάδα στη Ζένικα. Αύριο θα μεταβεί στο Ζάγκρεμπ για συνομιλίες με Κροάτες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο Γ.Ζιουγκάνοφ αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου όπου δήλωσε

Ο Γ. Ζιουγκάνοφ αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, όπου δήλωσε "ικανοποιημένος" από το αποτέλεσμα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
Δεν προλαβαίνουν να ζήσουν...

ΓΕΝΕΥΗ.-

Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια βρέφη δεν προλαβαίνουν να ζήσουν παρά μόνο μερικές εβδομάδες ή ακόμα και μερικές ώρες. Αυτό αποκαλύπτει έκθεση που δημοσίευσε, χτες, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στη Γενεύη, η οποία περικλείει ιδιαιτέρως τραγικά και απογοητευτικά ποσοστά για τους νεογέννητους συνανθρώπους μας. Σύμφωνα, πάντα, με αυτά τα στοιχεία 4,3 εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού και, περίπου, 5 εκατομμύρια πεθαίνουν τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας καταγράφεται στην Αφρική και στην Κεντρική Ασία, ενώ στην Ευρώπη τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας έχουν η Μολδαβία, η Ρωσία και η Λιθουανία.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ηττήθηκε ο Ναστάζε

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Ο πρώην πρωταθλητής του τέννις Ιλιε Ναστάζε ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Κυριακής στη Ρουμανία από τον αντίπαλό του Βίκτορ Τσιορμπέα, υποψήφιο της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Σύγκλισης.

Ο Ναστάζε, υποψήφιος του κυβερνώντος Κοινωνικού Δημοκρατικού Κόμματος, συγκέντρωσε το 43,2% των ψήφων έναντι 56,7% του Τσιορμπέα, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η αντιπολίτευση κερδίζει τα πέντε από τα έξι διαμερίσματα της πρωτεύουσας, παραχωρώντας ένα στον ανεξάρτητο υποψήφιο, επιχειρηματία Γκεόργκε Παντούρε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ