ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΕΒΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ
Ξεζούμισε τους μικρούς και τώρα τάζει δάνεια

Στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων οι προτάσεις Βενιζέλου για τόνωση της ρευστότητας στην αγορά

Οι εξαγγελίες Βενιζέλου συνιστούν πρόκληση για τους μικρούς ΕΒΕ που «στέγνωσαν» στην κυριολεξία από την πολιτική που συνυπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Οι εξαγγελίες Βενιζέλου συνιστούν πρόκληση για τους μικρούς ΕΒΕ που «στέγνωσαν» στην κυριολεξία από την πολιτική που συνυπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Σε δεσμεύσεις για χορήγηση νέου πακέτου 50 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες, την παροχή νέων επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους και αόριστες υποσχέσεις για στήριξη των υπερχρεωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω νέων δανείων από τις τράπεζες, συμπυκνώνονται οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ «για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά».

Οι φιλομονοπωλιακές προτάσεις που παρουσίασε χτες ο Ευ. Βενιζέλος εναρμονίζονται πλήρως με τις επιταγές του μνημονίου. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, εκτίμησε ότι «μπορούν να επιστραφούν άμεσα τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ» στο τραπεζικό σύστημα από τα κεφάλαια που φυγάδευσαν στις τράπεζες της Ελβετίας και άλλους τραπεζικούς παραδείσους οι κεφαλαιοκράτες.

Οι προγραμματικές προτάσεις τις οποίες παρουσίασε χτες ο Ευ. Βενιζέλος και όπως ισχυρίστηκε «θα φέρουν χρήμα στην αγορά και να διαμορφώσουν το περιβάλλον της ανάπτυξης», περιλαμβάνουν:

-- Την εφαρμογή του προγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη διάθεση 50 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες.

-- Την αποδέσμευση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ και των μεγάλων «επενδυτικών προγραμμάτων», τα κέρδη των οποίων θα καρπωθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

-- Την άμεση εξόφληση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς την αγορά και προς τις επιχειρήσεις, ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Χρήματα που θα μπουν απευθείας στα ταμεία κυρίως μεγάλων προμηθευτών του δημοσίου και κατασκευαστικών εταιρειών.

-- Την «επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» που έφυγαν τα δυο τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κεφάλαια που στην πλειοψηφία τους φυγάδευσε το μεγάλο κεφάλαιο στο εξωτερικό και δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να τα επαναφέρει.

-- Την «αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις». Κάτι που οι τραπεζικοί όμιλοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνουν, παρότι συνεχίζουν να δανείζονται με 1% επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

-- Την ίδρυση ενός Ενιαίου Ταμείου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Αφού με την πολιτική οδήγησε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους στα λουκέτα, το ΠΑΣΟΚ σήμερα μοιράζει φρούδες υποσχέσεις για στήριξη με «νέους πόρους».

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την «αλλαγή των κανόνων του ΤΕΙΡΕΣΙΑ», τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού επιστροφής του ΦΠΑ και τη μείωση του δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια από τις τράπεζες, που - όπως ισχυρίστηκε - θα αποδεσμεύσουν 10 δισ. ευρώ για να «πέσουν στην αγορά».

Το βράδυ, σε συνέντευξή του στο «Μέγκα», ο Ευ. Βενιζέλος προσπάθησε να κρύψει τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες έχει νομοθετήσει και μέσω της ψήφισης του μνημονίου. Ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων», απέφυγε να πάρει θέση για την πρόταση Μπαρόζο για παραπέρα μείωση των μισθών κατά 15%, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα του μνημονίου που προβλέπουν παραπέρα περικοπές σε μισθούς και μεροκάματα.

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου», τάχτηκε υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας των κομμάτων του ευρωμόνοδρομου για την υλοποίηση του μνημονίου, με το ΠΑΣΟΚ να έχει το πάνω χέρι στο τσάκισμα του λαού. Χαρακτήρισε «λάθος» τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι «λεφτά υπάρχουν» και τόνισε ότι «έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα από τον Οκτώβριο του 2009». Ισχυρίστηκε τέλος ότι ο ίδιος ήταν κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε ότι σήμερα «βρίσκεται στο ΔΝΤ όλη η Ευρωζώνη».


ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ
Σχετικά με τη φιλολαϊκή κυβέρνηση

Είναι γεγονός ότι μπροστά στις εκλογές εμφανίστηκαν κόμματα (πχ ΣΥΡΙΖΑ, Καμμένος κλπ), που μιλούν για τη δυνατότητα να βγει από τις κάλπες μια διαφορετική κυβέρνηση απ' αυτές που μέχρι τώρα γνώρισε ο λαός, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ, είτε της συγκυβέρνησής τους, που να λύσει -λένε- λαϊκά προβλήματα. Σπέρνουν αυταπάτες. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στο λαό, από τη στιγμή που την εξουσία την έχουν τα μονοπώλια. Μια κυβέρνηση που την εξουσία την έχει ο λαός, έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία της χώρας, να ικανοποιήσει τις ανθρώπινες ανάγκες, να οδηγήσει στην κοινωνική, λαϊκή ευημερία. Επομένως, δεν ζητάς μια απλή αλλαγή κυβέρνησης, γιατί, στις δοσμένες συνθήκες του καπιταλισμού, τίποτα φιλολαϊκό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κάνει. Γι' αυτό το ΚΚΕ έχει ένα μεγάλο ατού και προτέρημα που πρέπει να το εκτιμήσει ο λαός: Δεν πρόκειται να μπει σε καμία κυβέρνηση, που την εξουσία και την οικονομία την έχουν στα χέρια τους οι κεφαλαιοκράτες, γιατί ή δε θα θελήσει ή δε θα μπορέσει ή και τα δυο μαζί, να αντιμετωπίσει τα λαϊκά προβλήματα και να ανακουφίσει το λαό.

Να σκεφτεί ο λαός το ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση. Σημαίνει ότι χάνει μια πολιτική πρωτοπορία στην πάλη του. Γιατί δεν μπορείς να είσαι και μέσα στην κυβέρνηση και να κάνεις και αντιπολίτευση, αυτά τα κόλπα που κάνει σήμερα η ΝΔ. Γιατί διαφορετικά, θα πρέπει το ΚΚΕ να φύγει από την κυβέρνηση, να τη ρίξει. Και μετά θα σου λένε, μη φύγεις, γιατί άμα ρίξεις την κυβέρνηση έρχονται χειρότερες δυνάμεις. Θα έρθει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από πίσω. Ταυτόχρονα ας σκεφτούν οι εργαζόμενοι. Μια τέτοια κυβέρνηση, που αντικειμενικά δε θα μπορεί να λύνει λαϊκά προβλήματα, αφού θα την κοντράρουν τα μονοπώλια, η εξουσία τους, η ΕΕ, δε θα σπείρει απογοήτευση στο λαό; Και αυτό θα κάνει, και το κίνημα θα έχει αφοπλίσει, άρα θα το πισωγυρίσει, και οι εργαζόμενοι θα την εγκαταλείψουν. Επομένως, δεν είναι μειονέκτημα, όπως το εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοι, ότι το ΚΚΕ δεν μπαίνει στην κυβέρνηση. Αυτό είναι το πλεονέκτημα: Οτι ανεβασμένο το ΚΚΕ και ένα ισχυρό κίνημα, θα μπορέσει να ασκήσει πίεση, να φέρει κάποιο αποτέλεσμα, οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί μετά τις εκλογές.

Αλλά κυρίως, ή θα περάσει όλη η εξουσία στο λαό, ή αλλιώς, μόνο η διακυβέρνηση όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα, αλλά είναι και επικίνδυνη απάτη και μπλόφα και λακκούβα. Γιατί έτσι το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει κυβερνήσεις και τα πράγματα να βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο. Το ΚΚΕ μιλάει για μια ριζικά διαφορετική εξουσία, τη λαϊκή εξουσία, που θα δώσει ώθηση σε όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, για να κόψει την εξάρτησή της από εισαγωγές, από τα μονοπώλια, από τα χρέη. Η Ελλάδα έχει σοβαρές αναπτυξιακές δυνατότητες, έχει ορυκτό πλούτο, έχει σημαντική γεωργική και ζωική παραγωγή, που δεν αφορά μόνο στην επίλυση του προβλήματος της διατροφής, αλλά δίνει ώθηση στην ανάπτυξη πολλών βιομηχανικών κλάδων, που οι καπιταλιστές τους εγκαταλείπουν, γιατί ενδιαφέρονται να επενδύσουν εκεί που υπάρχει κέρδος.

Στη λαϊκή εξουσία θα υπάρχει εργατικός λαϊκός έλεγχος. Δεν μπορεί να είναι -και το ΚΚΕ δεν θέλει να είναι- μια εξουσία των επάνω -έχουμε πάρει την πείρα, και την αρνητική και τη θετική, του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε. Πρέπει η εξουσία να ασκείται από τα κάτω προς τα πάνω. Για παράδειγμα, ο βουλευτής θα εκλέγεται από το εργοστάσιο, από τον παραγωγικό χώρο. Θα εκλέγεται από το συνεταιρισμό, αν είναι ο αγροτικός. Θα εκλέγεται από τους συνταξιούχους, αν μιλάμε για τους συνταξιούχους. Θα εκλέγεται από το πανεπιστήμιο, αν μιλάμε για εκπροσώπηση φοιτητών. Και από την ίδια την ανάπτυξη της χώρας, η μεγάλη πλειοψηφία θα είναι εργάτες βουλευτές, που θα ελέγχονται στο χώρο τους και θα ανακαλούνται από το χώρο τους, όχι κάθε τέσσερα χρόνια. Και που θα τους εκλέγουν οι εργάτες, γιατί τους θεωρούν τους καλύτερους. Θα δουλεύουν στην παραγωγή και μετά θα κάνουν τα βουλευτικά τους καθήκοντα και θα πληρώνονται το ίδιο με τους εργάτες που δεν είναι βουλευτές. Θα απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους, μόνο αυτοί που θα απασχολούνται στα κεντρικά κυβερνητικά όργανα της λαϊκής εξουσίας.

Μια τέτοια εξουσία, δεν μπορεί να προκύψει από τις εκλογές. Η αποδυνάμωση όμως των κομμάτων του κεφαλαίου και η ενίσχυση του ΚΚΕ, μπορεί να μεγαλώσει τις ρωγμές στο αστικό σύστημα. Να κάνει πιο διακριτή την προοπτική της εργατικής, λαϊκής εξουσίας στο λαό, που μάχεται οργανωμένα με μπροστάρηδες του κομμουνιστές, για να εμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, ενάντια στα κόμματα και την τάξη των καπιταλιστών που τα επιβάλλει.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Κατευθύνσεις για πιο ευέλικτη αγορά εργασίας

Μέτρα για την προώθηση της απασχόλησης στην ΕΕ παρουσίασε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προαναγγέλλοντας νέες αντεργατικές ανατροπές, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας προσωρινές, ευέλικτες και πολύ λιγότερες από αυτές που καταστρέφει ο καπιταλισμός, σε κρίση και ανάπτυξη.

Η Κομισιόν προτείνει μεταξύ άλλων την «καθιέρωση επιδοτήσεων πρόσληψης που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας» και «στήριξη της αυτοαπασχόλησης». Δηλαδή, επιπλέον ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες ή δάνεια από τις τράπεζες για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων, που με μαθηματική ακρίβεια συνθλίβονται από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους.

Συστείνει ακόμα επενδύσεις σε κλάδους που προβλέπονται ιδιαίτερα κερδοφόροι για το κεφάλαιο, όπως η «πράσινη οικονομία» (μιλάει για 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το 2020), η Υγεία, που ιδιωτικοποιείται και μονοπωλείται με ραγδαίους ρυθμούς, αποκλείοντας εκατομμύρια εργαζόμενους από στοιχειώδεις υπηρεσίες, αλλά και ο τομέας των «οικιακών υπηρεσιών».

Η Κομισιόν ζητάει ακόμα «την αξιοποίηση των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από την κρίση, όπως είναι η τόνωση της εσωτερικής ευελιξίας για τη μείωση της εργασιακής ανασφάλειας και των δημοσιονομικών δαπανών», τη μεγαλύτερη δηλαδή ευελιξία στην αγορά εργασίας και τη συρρίκνωση των θέσεων πλήρους και σταθερής δουλειάς στο Δημόσιο, που θεωρούνται κοστοβόρες για το αστικό κράτος και άρα για το κεφάλαιο.

Ζητάει τέλος προκλητικά «την καθιέρωση αξιοπρεπών και βιώσιμων μισθών και την αποφυγή των παγίδων που συνεπάγονται οι χαμηλοί μισθοί», ενθαρρύνοντας επί της ουσίας την ταχύτερη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, που σημαίνει ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ