ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Θερμό καλοκαίρι απεργιών

ΣΕΟΥΛ. -

Οι εργαζόμενοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες έριξαν το "γάντι" και αναμένουν την απάντηση του Νοτιοκορεάτη υπουργού Εργασίας, Τζιν Νιουμ και των εργοδοτών τους σε τρία αιτήματα: μείωση των ωρών εργασίας, αύξηση των μισθών και μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ηδη, η πρώτη μεγάλη απεργία 5.000 εργαζομένων στη "Μάντο" - τη βιομηχανία που εφοδιάζει την αυτοκινητοβιομηχανία "Χιουντάι" με συστήματα κλιματισμού, αερόσακους και φρένα - είναι σε εξέλιξη από τη Δευτέρα. Χτες, άλλοι 17.000 εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία "Κία Μότορ" ξεκίνησαν το δικό τους απεργιακό αγώνα, ενώ παρόμοια σχέδια έχουν χιλιάδες άλλοι εργάτες που απασχολούνται στα μεγαλύτερα ναυπηγεία του κόσμου, σ' αυτά που ακούν στη διοίκηση των "Βαριών Βιομηχανιών Χιουντάι".

Το απεργιακό κύμα δε σαρώνει μόνον τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Δεκάδες άλλοι κλάδοι εργαζομένων έχουν παρόμοιες διεκδικήσεις και πολλοί είναι εκείνοι που προβλέπουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό για τη σημερινή κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στο μετρό της Σεούλ επιβράδυναν χτες τους ρυθμούς εργασίας τους, προειδοποιώντας, έτσι, τη διοίκηση της κρατικής εταιρίας ότι μέσα στη βδομάδα θα αποφασίσουν το χρονοδιάγραμμα του απεργιακού τους αγώνα εάν δεν πάρουν θετική απάντηση σε δύο αιτήματά τους: στο ζήτημα της αύξησης των μισθών και στο θέμα της μεγαλύτερης συμμετοχής τους στη διοίκηση.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει τα εργατικά αιτήματα επικαλούμενη τα τελευταία στοιχεία που φέρουν την οικονομία της χώρας σε επίπεδο στασιμότητας. Ενα από τα μέσα που εξετάζει για να ανακόψει - ή να φουντώσει (; ) - τον απεργιακό αγώνα χιλιάδων εργαζομένων είναι η αναγόρευση των κινητοποιήσεων σε "παράνομες". Ηδη, χτες, ο γενικός εισαγγελέας Κιμ Σουνγκ - χο, έδωσε το σχετικό "στίγμα" ανακοινώνοντας ότι το γραφείο του ερευνά το ενδεχόμενο να είναι παράνομες οι απεργίες στη βιομηχανία "Μάντο"...

ΚΑΝΑΔΑΣ - ΜΕΞΙΚΟ
"Συμμαχούν" κατά του νόμου "Χελμς - Μπάρτον"

ΟΤΑΒΑ. -

Δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό, άρχισαν από χτες να εξετάζουν και επίσημα τρόπους αντεπίθεσης στον αμερικανικό νόμο "Χελμς - Μπάρτον" (που αποσκοπεί στο "πάγωμα" των ξένων επενδύσεων στην Κούβα), κάνοντας χρήση της δικής τους νομοθεσίας αλλά και του νομικού δικαίου της Βορειοατλαντικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (ΝΑΦΤΑ).

"Ο νόμος Χελμς - Μπάρτον παραβιάζει τις νομικές αρχές του διεθνούς εμπορίου", υπογράμμισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Καναδός υπουργός Εμπορίου, Αρτ Ιγκλετον. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η καναδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προτείνει συγκεκριμένη νομοθεσία που να επιτρέπει στους Καναδούς να προσφεύγουν στα δικαστήρια της χώρας τους ζητώντας την κάλυψη των ζημιών που έχουν υποστεί εξαιτίας του νόμου "Χελμς - Μπάρτον" και των σχετικών αποφάσεων αμερικανικών δικαστηρίων!

Την ίδια στιγμή ο Μεξικανός ομόλογός του, Ερμίνιο Μπλάνκο, έλεγε στους δημοσιογράφους ότι από το περασμένο 24ωρο, ο Καναδάς και το Μεξικό συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα επίσημα βήματα κατά του αμερικανικού νόμου "Χελμς - Μπάρτον" χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία της ΝΑΦΤΑ...

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν τη σύγκληση συνόδου της ΝΑΦΤΑ σε υπουργικό επίπεδο, ώστε να συζητηθούν οι εμπορικές διαφορές τους με τις ΗΠΑ. Εάν η συνάντηση δε γίνει ή αποτύχει, τότε οι δύο χώρες κατέστησαν σαφές ότι θα ζητήσουν τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που να κρίνει εάν οι ΗΠΑ παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΝΑΦΤΑ με την εφαρμογή του νόμου "Χελμς - Μπάρτον". Σε αυτή την περίπτωση, μια απόφαση - "κεραυνός" κατά του νόμου "Χελμς - Μπάρτον" θα ισοδυναμούσε με την επιβολή κυρώσεων (όπως αύξηση δασμών κλπ.) σε βάρος Αμερικανών εξαγωγέων!

Οι χτεσινές συνδυασμένες κινήσεις των υπουργών Εμπορίου Καναδά και Μεξικού προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Λευκού Οίκου. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπαρνς, κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον δε συμφωνεί καθόλου με τις τελευταίες ενέργειες των δύο χωρών υποστηρίζοντας ότι ο νόμος "Χελμς - Μπάρτον" έχει ισχύ μόνον στην περίπτωση που οι ξένοι επενδυτές στην Κούβα κάνουν τις επιχειρήσεις τους χρησιμοποιώντας κτιριακές εγκαταστάσεις που ανήκαν σε Αμερικανούς πριν την άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία με την επανάσταση του 1959...

Οπως ο ίδιος προσπάθησε να εξηγήσει... "ο νόμος επηρεάζει εκείνες τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε κλεμμένη ιδιοκτησία, μιας που η Αβάνα δεν έχει καταβάλει τις απαιτούμενες αποζημιώσεις στους Αμερικανούς πολίτες"! Ωστόσο, Μεξικανοί και Καναδοί αξιωματούχοι ανταπάντησαν υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που δεν κατάφερε να φθάσει σε συμφωνία και επομένως να πάρει τις νόμιμες αποζημιώσεις από την κουβανική κυβέρνηση.

Οπως είναι γνωστό, ο νόμος "Χελμς - Μπάρτον" επιτρέπει την επέκταση των εξουσιών των αμερικανικών δικαστηρίων και εκτός των ΗΠΑ. Με βάση τις διατάξεις του νόμου αυτού, η αμερικανική δικαιοσύνη θα μπορεί, μετά από αίτημα Αμερικανών πολιτών, να καταδικάζει άτομα ή επιχειρήσεις που έχουν εμπορικές συναλλαγές ή κάνουν επενδύσεις στην Κούβα.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Συμμαχίες και... μοίρασμα αξιωμάτων

Ο Α. Λέμπεντ θα υποστηρίξει τον Μ. Γιέλτσιν, αφού του "ανατέθηκε" η θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ, Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Ο στρατηγός ε.α. Αλεξάντρ Λέμπεντ, που κατέλαβε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με 14,71% των ψήφων, ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο γύρο θα υποστηρίξει τον Μπορίς Γιέλτσιν. Ο Γιέλτσιν μετά τη δεύτερη συνάντηση με τον Λέμπεντ, αφού ανακοίνωσε το διορισμό του στρατηγού σε δυο θέσεις - κλειδί: του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και του προσωπικού συμβούλου του προέδρου για θέματα ασφάλειας και άμυνας, δήλωσε με ικανοποίηση: "Σήμερα δυο πολιτικοί και δυο προγράμματα, το δικό μου και του στρατηγού Λέμπεντ, ενώθηκαν. Το πράγραμμά του εμπλουτίζει το δικό μου. Γι' αυτό πρέπει να διορθώσω κάπως το πρόγραμμά μου σε ό,τι αφορά το στρατό, την ασφάλεια, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας". Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή του Γιέλτσιν συνοδεύτηκε και από την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ, ο οποίος μαζί με ορισμένους στρατιωτικούς κύκλους αντέδρασαν στο διορισμό του Λέμπεντ. Καθήκοντα υπουργού Αμυνας ανέλαβε ο στρατηγός Μιχαήλ Κολέσνικοφ, μέχρι τώρα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Από τη μεριά του, ο Λέμπεντ, για να δικαιολογήσει τη στάση και την επιλογή του, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Απλώς υπάρχουν δυο ιδέες, η παλιά, που προκάλεσε πολύ αίμα, αμέτρητες συμφορές, βάσανα και η νέα, που, δυστυχώς, εφαρμόζεται με κακό τρόπο, αλλά το μέλλον είναι μαζί της. Επιλέγω τη δεύτερη. Τα 11.000.000 άτομα πίστεψαν ότι μπορώ να βάλω τάξη στη χώρα και να εξασφαλίσω την ασφάλειά τους. Είμαι αξιωματικός και οφείλω να κρατήσω το λόγο μου... Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι το 80% των ψηφοφόρων μου θα με καταλάβουν σωστά". Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν, πάντως, ότι κάθε άλλο παρά είναι βέβαιο πως οι ψηφοφόροι του Λέμπεντ θα στηρίξουν τον Γιέλτσιν στο δεύτερο γύρο.

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, αντιδρώντας στη "συμμαχία Γιέλτσιν - Λέμπεντ", επισήμανε ότι για τον ίδιο και το συνασπισμό των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, δεν υπήρξε κάτι το νέο. Κάτι τέτοιο αναμενόταν ακόμα από τις αρχές Μάη. Δε θεωρεί, όμως, ότι δε χρειάζεται να γίνει μια κουβέντα με τον Λέμπεντ. Ο Ζιουγκάνοφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόφαση του στρατηγού δε θα μειώσει τις πιθανότητες του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού. Οι πολίτες ψήφισαν υπέρ του Λέμπεντ, διότι επέκρινε έντονα το γιελτσινικό καθεστώς. Και ο Ζιουγκάνοφ εξέφρασε την αμφιβολία ότι οι ψηφοφόροι του Λέμπεντ θα ψηφίσουν Γιέλτσιν στο δεύτερο γύρο.

Κειμενολεζάντα

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ και βουλευτή, συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της Εθνικής Βουλής Κουρδιστάν - Ιράκ, Τζαουχάρ Ζααλέμ. Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για το Ιρακινό Κουρδιστάν και τη δράση του Κοινοβουλίου. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράσταση των Ελλήνων κομμουνιστών στον αγώνα του κουρδικού λαού στο Ιράκ, για την εδραίωση των δικαιωμάτων του στο πλαίσιο ενός ενιαίου και δημοκρατικού Ιράκ.

Αρση του εμπάργκο για Γιουγκοσλαβία

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Την άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας το Σεπτέμβρη του 1991 αποφάσισε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΙΤΑΛΙΑ
"Πακέτο" λιτότητας για τη "σύγκλιση"

ΡΩΜΗ.-

Το νέο πακέτο λιτότητας, που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για το 1996 και 1997, παρουσίασε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι σε 31 οργανώσεις του επιχειρησιακού και συνδικαλιστικού κόσμου, όπου προβλέπονται περικοπές των κοινωνικών δαπανών.

Ο Πρόντι το χαρακτήρισε "πολύ ισχυρό, αλλά ισορροπημένο", ώστε να ανταποκριθεί η Ιταλία στο "μεγάλο ραντεβού με την ΟΝΕ το 1999".

Στην προσπάθεια να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές παραμέτρους, η ιταλική κυβέρνηση θέτει ως βασικούς άξονες τα έσοδα να είναι 16 τρισεκατομμυρίων λιρετών για το 1996 και 30 τρισ. για το 1997, με μείωση σε 4%, για τη φετινή χρονιά, του πληθωρισμού και 2,5% για το προσεχές έτος. Τα πρώτα 16 τρισ. λιρετών, εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, θα επιτευχθούν κατά τα δύο τρίτα από περικοπές των κοινωνικών δαπανών και κατά το ένα τρίτο από νέα έσοδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ