ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Πρώτες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου

Με διαφορετικές προσεγγίσεις επιστρέφει, από την Ελβετία, η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, μετά την επίδοση του τελικού «σχεδίου Ανάν» για λύση του Κυπριακού.

Ο Δ. Χριστόφιας

Ο πρόεδρος της Βουλής Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι με την επίδοση του πέμπτου «σχεδίου Ανάν» έκλεισε ουσιαστικά ένας κύκλος που άνοιξαν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και ο Γενικός Γραμματέας από το 1999, με διαδικασία εκτροπής από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Χριστόφιας μίλησε για ανισομερές στρίμωγμα, που άρχισε από τότε και κορυφώθηκε στη Λουκέρνη. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να εξαχθούν βεβιασμένα συμπεράσματα και ότι το τελικό κείμενο του νέου σχεδίου του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να μελετηθεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και με γνώμονα πάντα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του και αφού συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι αυτής της υπόθεσης.

Ο κ. Χριστόφιας μίλησε για προειλημμένες δεσμεύσεις ξένων δυνάμεων να εξυπηρετήσουν την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της προοπτική, «γι' αυτό και οι θέσεις μας ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Είχαν δύο επιλογές, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, και συνειδητά επέλεξαν την Τουρκία, την οποία οι Αμερικανοί θέλουν να αξιοποιήσουν για εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Ο Ν. Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο σχολιασμός του σχεδίου θα πρέπει να γίνει «όταν είμαστε πλήρως ενήμεροι για όλες τις πτυχές, συνυπολογίζοντας και το τι έχει προσθέσει ο Γενικός Γραμματέας».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι σαν πρώτο σχόλιο θα μπορούσε να πει ότι υπάρχει η προοπτική λύσης.

«Αν δει κάποιος με αντικειμενικότητα το περιεχόμενο της λύσης, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει αυτή η προοπτική, καθώς και η ελπίδα της επιβίωσης». Είπε, επίσης, ότι έχει διασφαλιστεί η λειτουργικότητα και έχει κατοχυρωθεί η βιωσιμότητα του κράτους.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το κόμμα του με ειλικρίνεια, αντικειμενικότητα και εντιμότητα θα παρουσιάσει στο λαό αυτό που πραγματικά συμβαίνει, χωρίς συνθήματα και κορόνες.

Είπε, επίσης, ότι στη Λουκέρνη καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να επιτευχθούν κάτω από τα δεδομένα οι καλύτερες δυνατές λύσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ενός κράτους που θέλουμε να λειτουργήσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να δώσει ό,τι καλύτερο στους κατοίκους του.

Ο κ. Αναστασιάδης επέκρινε ορισμένους, οι οποίοι, όπως είπε, τις τελευταίες ημέρες τροφοδοτούσαν συστηματικά και με απαράδεκτο τρόπο την κοινή γνώμη, δημιουργώντας αρνητική εικόνα για το σχέδιο, σε μια προσπάθεια να μην επιτευχθεί λύση.

Ο Ν. Κλεάνθους

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι το «όχι» του λαού, που δυνατό να προκύψει, θα είναι πιο δυνατό από το «ναι» στην προοπτική του χρόνου.

Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι οι προσπάθειες για λύση θα συνεχιστούν και μετά την 1η Μάη.

Ο κ. Κλεάνθους επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν τα Ηνωμένα Εθνη, λέγοντας ότι από τη διαδικασία, τη μεθοδολογία και τον τρόπο που χειρίστηκε ο Αλβάρο Ντε Σότο την όλη κατάσταση καταδείχτηκε ότι δεν ενδιαφερόταν πραγματικά για διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία παραβίαζε και το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας της Νέας Υόρκης, με κατάληξη ο επιδιαιτητικός ρόλος του Κόφι Ανάν να οδηγήσει στην εκπλήρωση στο ακέραιο των υποσχέσεων, όπως είπε, προς την Τουρκία. Αυτό, πρόσθεσε, δε σημαίνει ότι η δική μας πλευρά δεν κατέβαλε κάθε προσπάθεια για λύση που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και που να συναντά έστω και τις ελάχιστες προσδοκίες του λαού.

Ερωτηθείς αν η πλευρά μας δεν ήγειρε τα θέματα έγκαιρα και το γεγονός ότι ενώ τέθηκαν οι μίνιμουμ επιδιώξεις για αλλαγές επί του τρίτου σχεδίου δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ο κ. Κλεάνθους έθεσε το ερώτημα πώς θα μπορούσαν να γίνουν ελιγμοί «όταν το παιχνίδι ήταν στημένο». Δυνατό, είπε, να φθάσει η στιγμή κατά την οποία θα είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ποιοι οδήγησαν τα πράγματα σ' αυτό το σημείο.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει προοπτική λύσης, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι χάνει κάποιος όταν δέχεται να γίνει αυτόχειρας.

Ο Γ. Ομήρου

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι δε φαίνεται να υπάρχουν εκπλήξεις στο νέο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα και ότι εξακολουθεί να υπάρχει παρέκκλιση σε διάφορα ουσιώδη θέματα.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι δεν μπορεί να εκφραστεί ικανοποίηση από το σχέδιο, καθώς δε διασφαλίζει τα αξιολογικά κριτήρια που έθεσε από την αρχή η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, υπάρχουν αρνητικές πρόνοιες, όπως στο δικαίωμα εγκατάστασης, της παραμονής στρατευμάτων, της επέκτασης των επεμβατικών δικαιωμάτων, της παραμονής των εποίκων και άλλα.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι το σχέδιο και όλα τα ερωτήματα που γεννώνται θα συζητηθούν στα συλλογικά όργανα του κόμματος και θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Επίσης:

- Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού χαρακτήρισε χειρότερο από το τρίτο, το πέμπτο σχέδιο του Κόφι Ανάν. Ο κ. Κουτσού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τελικά ο λαός θα πει «όχι» στο δημοψήφισμα. Είπε, επίσης, πως όταν όλα τα πολιτικά κόμματα είχαν δηλώσει ότι το τρίτο «σχέδιο Ανάν» δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό, σίγουρα δε θα αποδεχτούν το πέμπτο, το οποίο είναι χειρότερο.

- Ο πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι το Κίνημα θα πάρει αποφάσεις, αφού μελετήσει προσεκτικά το σχέδιο και τις αλλαγές που έχουν γίνει αποδεκτές για κάθε πλευρά. Σίγουρα, πρόσθεσε, υπάρχουν κάποια οφέλη και για την ελληνική κυπριακή πλευρά, αλλά πολλά σημεία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολύ καλές προϋποθέσεις δε δόθηκαν. Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι από τις απαιτήσεις της κάθε πλευράς έγιναν αποδεκτές κατά 90% οι απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων και μόνο το 10% των Ελληνοκυπρίων.

- Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι «πρέπει ψύχραιμα να μελετήσουμε το σχέδιο και να αποφασίσουμε για την επιλογή μας». Είπε ότι το σχέδιο είναι λεπτομερέστατο και καλύπτει όλες τις πτυχές, ανεξάρτητα από το αν είναι βιώσιμο ή όχι. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η προχτεσινή δήλωση Ανάν ότι η επιλογή που έχουμε μπροστά μας είναι μεταξύ αυτής της λύσης ή καμίας. Η ουσία, πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου, είναι ότι πολλές προτάσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς, ιδιαίτερα σε σχέση με τη λειτουργικότητα, έγιναν αποδεκτές. Ο κ. Βασιλείου επισήμανε ότι η πιο σημαντική συνέπεια στην περίπτωση του «όχι» κατά τα δημοψηφίσματα, θα είναι η μη λύση.

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δε θα θυσιάσουμε τα δικαιώματα του λαού μας

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τ. Παπαδόπουλος, κατά την επιστροφή του χτες από την Ελβετία στο αεροδρόμιο της Λάρνακας εξέφρασε απογοήτευση για το αποτέλεσμα της διαδικασίας στη Λουκέρνη για επίλυση του Κυπριακού, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί επί του τελικού σχεδίου και παρέπεμψε στις επόμενες μέρες. «Δεν πρόκειται, ανέφερε, να θυσιάσουμε τα δικαιώματα του λαού μας στον βωμό οποιωνδήποτε ξένων πιέσεων». Και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η ώρα της περίσκεψης, της νηφαλιότητας και της σωφροσύνης».

Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική κυπριακή αντιπροσωπεία πήγε στη Λουκέρνη με καλή διάθεση για συμβιβασμό, αλλά «δυστυχώς η προσπάθεια δεν απέδωσε γιατί η Τουρκία έβαλε 11 νέες απαιτήσεις για εξυπηρέτηση δικών της στόχων και επιδιώξεων» και παρατήρησε ότι βρήκαν ανταπόκριση είτε στην ολότητά τους είτε σε μεγάλο βαθμό. Είπε ακόμα ότι ο ίδιος θα τοποθετηθεί, όπως επίσης και τα κόμματα, ύστερα από πλήρη αξιολόγηση του συνόλου του κειμένου του «σχεδίου Ανάν», κατά τις προσεχείς μέρες και οι θέσεις του θα τεθούν ευθαρσώς ενώπιον του λαού που θα κληθεί να απαντήσει στο δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη.

ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
Σήμερα θα καθορίσει τη θέση του

Παρά την αρχική του τοποθέτηση ότι δε βλέπει οτιδήποτε στο τελικό «σχέδιο Ανάν» ώστε να πει «ναι», ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η τελική του απόφαση θα ληφθεί μετά την πλήρη αξιολόγηση του σχεδίου.

Μιλώντας σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι υπάρχουν αλλαγές υπέρ της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά θα καθορίσει τη στάση του σήμερα, αφού επιστρέψει η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία και αξιολογηθεί το σχέδιο.

Δεν είναι σημαντικό αν θα πω «ναι» ή «όχι», ο κόσμος πρέπει να πει «ναι» ή «όχι», είπε ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές δε συμφώνησαν και ότι το σχέδιο έχει όλα τα αναγκαία στοιχεία για να αρχίσει ένας καυγάς, κατά την έκφρασή του, όταν οι δύο πλευρές αφεθούν μόνες.

Το σημαντικό, πρόσθεσε, είναι πόσο θα μας αναστατώσει ο χάρτης, πώς βλέπουν το θέμα των περιουσιών, το θέμα των εποίκων, των πολιτικών δικαιωμάτων, την ισότητα και κατά πόσον οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι μόνιμες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ