ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψυχρολουσία από την Αγκυρα

Διαψεύδονται οι προσδοκίες και οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επικράτηση των «διαλλακτικών» δυνάμεων στην Τουρκία

Η Αθήνα μετά τα χαμόγελα για τη «μεγάλη επιτυχία» της Κοπεγχάγης αρχίζει από χτες να αντιλαμβάνεται πως το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας, το στρατιωτικό και διπλωματικό κατεστημένο, όχι μόνον έχει μείνει αλώβητο, όχι μόνο δεν υπέστη «ήττα», αλλά οργανώνει την αντεπίθεσή του, στηριζόμενο, πάντα, στις αμερικανικές πλάτες.

Χτες, αυτοί που πραγματικά κυβερνούν στην Αγκυρα, έσφιξαν τη θηλιά που εδώ και καιρό έχουν περάσει στο λαιμό του νικητή των εκλογών και συνομιλητή του Ελληνα πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν. Ετσι λοιπόν ο Τούρκος Πρόεδρος, Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ, άσκησε «βέτο» σε μια σειρά από συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα άνοιγαν το δρόμο για την πρωθυπουργία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι μεταρρυθμίσεις αφορούσαν στην επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας σε περιφέρεια που θα συμμετείχε και ο Ερντογάν. Την ίδια στιγμή σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα, ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι «η αναγνώριση της κυβέρνησης του τρομοκράτη Μακάριου με τα ματωμένα χέρια, ως νόμιμης κυβέρνησης εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 1964, είναι που εμποδίζει την επίλυση του Κυπριακού». «Το Κυπριακό», πρόσθεσε, «μπορεί να λυθεί πολύ εύκολα» και έθεσε ως όρο την άρση του ψηφίσματος 186 που είχε εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1964, όπου γίνεται λόγος για «κυρίαρχη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σχετικά με τη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, ισχυρίστηκε ότι εγκρίθηκε η δική του προσέγγιση. Πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η διαπίστωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη δικαιολογείται απόλυτα, καθώς στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Τετάρτη χαρακτήρισε «από πολιτική και νομική άποψη απαράδεκτη» την απόφαση της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Με βάση την κοινή, όπως αποδεικνύεται, επιχειρηματολογία Αγκυρας και Ντενκτάς, η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται το έγγραφο Ανάν, γιατί, όπως εξήγησε χτες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, «δεν εξασφαλίζεται η ένωση η οποία από το 1977 έχει αποφασιστεί ότι θα αποτελείται από δύο ζώνες. Το καθεστώς ιδρυτικού συνεταίρου που είχαμε το 1960, είπε ο Ντενκτάς, θα μετατρεπόταν σε καθεστώς μειονότητας με προνόμια, ενταγμένης στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μέσα σε πέντε-δέκα χρόνια, οι Τούρκοι της Κύπρου θα εξαναγκάζονταν να εγκαταλείψουν το νησί, όπως έγινε και με τους Τούρκους της Κρήτης». Ο Ρ. Ντενκτάς είπε ότι «έτσι εκτιμήσαμε το έγγραφο που μας θέσανε, έτσι το εκτίμησε και η Τουρκία και το απορρίψαμε».

Η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε αμήχανη μπροστά στις κινήσεις του τουρκικού κατεστημένου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στη δήλωση που έκανε εμφανίστηκε να μην μπορεί να διακρίνει την πραγματικότητα και απέδωσε στον Ντενκτάς την αδιάλλακτη στάση. Ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε λέγοντας ότι ο Ραούφ Ντενκτάς «αν δεν κατανοήσει τη σημερινή συγκυρία θα τον ξεπεράσει η ιστορία».

Η επιστολή Ανάν

Τη λύπη του για την έλλειψη αποτελέσματος στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού αλλά και τη θέλησή του να εντατικοποιήσει την προσπάθεια στο άμεσο μέλλον εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε επιστολή που απηύθυνε στους ηγέτες της Ελλάδας, της Τουρκίας,, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Κ. Ανάν σημειώνει πως οι τελευταίες του προτάσεις (που υποβλήθηκαν στις 10/12) παραμένουν στο τραπέζι ως βάση διαπραγμάτευσης και διατυπώνει την εκτίμηση ότι έως τις 28 του Φλεβάρη 2003 υπάρχει περιθώριο για ένα συνολικό διακανονισμό, ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ μια επανενωμένη Κύπρος. Ο Κ. Ανάν ζητά ακόμη την άμεση ενεργοποίηση των δυο τεχνικών επιτροπών και κάνει γνωστό ότι ο απεσταλμένος του, Αλβάρο ντε Σότο, θα περάσει στις 8/1 από Αθήνα και Αγκυρα και θα εγκατασταθεί εν συνεχεία στη Λευκωσία για το συντονισμό των διαπραγματεύσεων.

Συνεχίζονται οι πιέσεις από ΗΠΑ - ΕΕ

Την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού βάσει του «σχεδίου Ανάν», έως το τέλος Φεβρουαρίου, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων ΑΠΕ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε από «τα τέσσερα ενδιαφερόμενα μέρη» να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να πετύχουν λύση έως το τέλος Φεβρουαρίου.

«Νομίζω ότι είναι ακόμη εφικτό να επιτευχθεί λύση. Θα εργαστούμε σκληρά γι' αυτό. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Κόφι Ανάν. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας της ΕΕ», τόνισε ο κ. Πάουελ και απαντώντας στο τμήμα της ερώτησης που αφορούσε το ενδεχόμενο δικής του μετάβασης στην περιοχή, συνέχισε «εάν οι μετακινήσεις θα μπορούσαν να υπηρετήσουν κάποιο σκοπό είμαι πάντα έτοιμος, πρόθυμος και ικανός να το κάνω. Αλλά, δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή είναι η σωστή απάντηση τώρα».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο προεδρεύων της ΕΕ, Δανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Μέλερ υπενθύμισε τα οφέλη της ένταξης που παρουσιάζονται για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να χαθεί «η ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται για να ενταχθεί στην ΕΕ μία ενωμένη Κύπρος». Τόνισε δε, ότι «οι δύο κοινότητες επιθυμούν πραγματικά να ενωθούν. Αυτό είναι σαφές από τις εκδηλώσεις των τελευταίων ημερών», επισήμανε.

ΓΚ. ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ
Προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε χτες ο κοινοτικός Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν. Ετσι, μέσω του εκπροσώπου του, θέλησε να «διευκρινίσει» το περιεχόμενο των προχτεσινών δηλώσεών του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οπως είπε λοιπόν ο εκπρόσωπός του, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, «η Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης αποφάσισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ που θα γίνει την 1η Μάη, είναι αμετάκλητη και χωρίς προϋποθέσεις». Αναφερόμενος στη διαδικασία προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Κύπρος, όπως και οι άλλες υποψήφιες χώρες, θα προσδιορίσουν μόνες τους τη διαδικασία για την ένταξή τους στην ΕΕ. Πρόσθεσε, όμως, στη συνέχεια πως, κατά την προχθεσινή παρέμβασή του ο Γκ. Φερχόιγκεν, αφού υπενθύμισε τους ανωτέρω παράγοντες, αναφέρθηκε και στη διαδικασία που προβλέπει το σχέδιο Ανάν για την ένταξη της ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ. Ετσι ο εκπρόσωπος επαναβεβαίωσε, με άλλα, βέβαια λόγια, την άρρηκτη σύνδεση που έχει η διαδικασία της ένταξης της Κύπρου με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τη χτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία η απόφαση της Συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου είναι πολιτικά και νομικά απαράδεκτη, ο ίδιος εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί, δήλωσε όμως ότι «από τη δήλωση αυτή κατανοούμε πως η Τουρκία εκφράζει τη βούλησή της για την περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την οποία και λαμβάνουμε υπόψη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ