ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Λεονταρισμοί και σκληρές διαπραγματεύσεις

«Εξαλλοι» οι Αμερικανοί, που ελπίζουν σε αλλαγή της τουρκικής στάσης εν μέσω του πολέμου

Associated Press

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τελευταία λέξη της τουρκικής κυβέρνησης μάλλον βγήκε χτες από τα χείλη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: η Αγκυρα δε θα επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της, ώστε να ανοίξει το μέτωπο του Βορείου Ιράκ, ενώ θα ανοίξει μεν τους αεροδιαδρόμους που ζητούσε το Πεντάγωνο, αλλά χωρίς να επιτρέπει την πρόσβαση των αεροσκαφών που θα συμμετάσχουν στους βομβαρδισμούς του Ιράκ να σταματούν για ανεφοδιασμό στις βάσεις επί τουρκικού εδάφους. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση, σήμερα, θα κληθεί να επικυρώσει ένα πακέτο μέτρων που παρασάγγας απέχει από εκείνο που ζητούσε η Ουάσιγκτον και «φυσικά» στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και ειδικά ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ φέρονταν «εξοργισμένοι» από την κατάληξη της πολύμηνης διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, ο Ερντογάν, σύμφωνα με παρατηρητές, δεν έκανε καμία αναφορά στο Ιντσιρλίκ, πράγμα που ερμηνευόταν ως ένδειξη ότι δε θα επεκταθεί ο ρόλος της, ώστε να επιτραπεί η χρήση της στον πόλεμο. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν«μάζευε» τις δηλώσεις του περί της υπεσχημένης αμερικανικής οικονομικής βοήθειας των 30 δισ. δολαρίων. «Δε θα υπάρξει», δήλωσε. Το χρηματιστήριο της αντιπολίτευσης έπεσε κάπου 7% και η λίρα έχασε ξανά έδαφος σε σχέση με το δολάριο μετά την προχτεσινή άνοδο που είχαν καταγράψει οι δύο δείκτες...

Το «πακέτο» που αναμένεται σήμερα να εγκρίνει η Βουλή, όμως, προβλέπει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων εντός Ιράκ και μπορεί ο υπουργός Αμύνης της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούλ, να είπε μετά τη συνάντησή του με τον Ράμσφελντ ότι οι Αμερικανοί «συμφωνούν επί της αρχής» με αυτό, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσον ισχύει κάτι τέτοιο. Οι Κούρδοι επαναλάμβαναν χτες διά στόματος Χοσιάρ Ζεμπαρί του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος ότι οι Τούρκοι «δεν είναι ευπρόσδεκτοι» στο Βόρειο Ιράκ. Παρά τις αμοιβαίες δεσμεύσεις που φέρονται να έδωσαν οι συμμετασχόντες στη σύσκεψη της Αγκυρας Κούρδοι και Τούρκοι πολιτικοί περί «σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ», υπό το βλέμμα του προεδρικού απεσταλμένου Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο Ζεμπαρί τόνιζε ότι «αν αναπτυχθούν οι Τούρκοι, θα είναι για άλλο σκοπό».

Πάντως, η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι «ελπίζουμε πως θα έχουμε τη στήριξη της Τουρκίας τις επόμενες ημέρες», ερμηνευόταν χτες από πολιτικούς και στρατιωτικούς αναλυτές ως «παραθυράκι» μιας αλλαγής στάσης της τουρκικής κυβέρνησης εν μέσω του πολέμου.

Στο Βόρειο Ιράκ καταφθάνουν τις τελευταίες ημέρες δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις περιοχές γύρω από το Κιρκούκ, τη Μοσούλη, την Τσαμτσαμάλ, την Ιρμπίλ και άλλες, για να αποφύγουν «το στρατό και ίσως τα χημικά του Σαντάμ», όπως έλεγαν κάποιοι εξ αυτών στην εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς», αλλά και τον κίνδυνο να γίνουν στόχοι των αμερικανοβρετανικών πυρών...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πύρρειος νίκη για τον Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ελάχιστες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου χρόνου, που τελικά εξασφάλισε μία ακόμη θητεία με ευρύτατη πλειοψηφία για το Εργατικό Κόμμα, ο «Economist» είχε εξώφυλλο: «Ψηφίζουμε Τόνι Μπλερ, τον καλύτερο πρωθυπουργό για τους Τόρις», εννοώντας φυσικά το Συντηρητικό Κόμμα.

Οι ίδιοι οι Συντηρητικοί εμφανίζονται να μην έχουν λόγο πολιτικής ύπαρξης προς το παρόν, αφού στο πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού έχουν δει το συνεχιστή της Σιδηρά Κυρίας, της Μάργκαρετ Θάτσερ. Και αυτός ο ενθουσιασμός των Τόρις έσωσε τελικά τον Βρετανό πρωθυπουργό κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Εάν οι Τόρις δεν υπερψήφιζαν τη συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων στην αμερικανική επιχείρηση κατά του Ιράκ, τότε ο Μπλερ θα ερχόταν αντιμέτωπος με την ατίμωση και τη λήθη. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ενδεικτικό: Υπέρ των θέσεων του Μπλερ ψήφισαν 412 βουλευτές και 149 κατά.

Εντούτοις, η νίκη του Μπλερ είναι πύρρειος, αφού η αντίδραση των βουλευτών του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να μην επέφερε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα - στην τελική καταμέτρηση των ψήφων 396 βουλευτές βρέθηκαν να έχουν ψηφίσει κατά της πρότασης των «ανταρτών» βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με την οποία «δε θεμελιώνεται λόγος πολέμου κατά του Ιράκ», ενώ υπέρ της πρότασης ψήφισαν 217 βουλευτές - ο αριθμός των «αντιφρονούντων» αυτή τη φορά έφτασε στους 217, γεγονός που υποδεικνύει ότι περισσότεροι από 130 βουλευτές των Εργατικών είναι αντίθετοι με την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο.

Το σχίσμα στο Εργατικό Κόμμα, ακόμη και την επομένη της συνεδρίασης, συνεχίζει να υφίσταται και να προκαλεί και άλλες απώλειες. Χτες παραιτήθηκε ο βουλευτής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, Ντέιβιντ Κίντνεϊ, από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του υπουργού Περιβάλλοντος, Μάικλ Μέιτσερ, διαφωνώντας με την πολιτική της κυβέρνησης έναντι του Ιράκ.

Μέχρι τώρα έχουν παραιτηθεί για τον ίδιο λόγο από κυβερνητικές θέσεις ο αρμόδιος για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Βουλή υπουργός, Ρόμπιν Κουκ και οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Τζον Ντέναμ και Υγείας λόρδος Φίλιπ Χαντ.

Των παραιτήσεων αυτών, προηγήθηκαν οι παραιτήσεις της Σάντρας Οσμπορν, βοηθού της υπουργού για θέματα Σκοτίας, Ελεν Λίντελ, της Αν Κάμπελ, βουλευτή των Εργατικών στο Κέμπριτζ, η οποία ήταν και γραμματέας της υπουργού για το Εμπόριο και τη Βιομηχανία, Πατρίσιας Χιουτ.

Επίσης, έχουν παραιτηθεί ο Μπομπ Μπλίζαρντ από τη θέση του κοινοβουλευτικού γραμματέα του υπουργού Εργασίας, Νικ Μπράουν, αλλά και ο γραμματέας, του Ρόμπιν Κουκ, Κεν Πουρτσέις.

Αντιδρά στον πόλεμο η τρόικα του Κινήματος Αδεσμεύτων...

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ-ΒΟΡΝΕΟ.-

Η εισβολή στο Ιράκ είναι «παράνομη πράξη επίθεσης» επεσήμανε χτες η τρόικα του Κινήματος Αδεσμεύτων Χωρών, που αποτελείται απ' τους υπουργούς Εξωτερικών της (προεδρεύουσας του κινήματος) Μαλαισίας, Νότιας Αφρικής και Κούβας.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών χωρών του 116μελούς Κινήματος Αδεσμεύτων απαίτησαν άμεση επιστροφή στα διπλωματικά μέσα. Επέκριναν δριμύτατα τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για την προσφυγή τους στη χρήση βίας κατά της Βαγδάτης υπογραμμίζοντας (σύμφωνα με ανακοίνωση των τριών που εξεδόθη απ' το μαλαισιανό υπουργείο Εξωτερικών) πως «μια τέτοια πράξη, χωρίς την υποστήριξη και την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν είναι αυτοάμυνα εναντίον μιας ένοπλης επίθεσης καθώς αποτελεί ρητώς παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου». Η ανακοίνωση καταλήγει χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη υπό οιεσδήποτε συνθήκες μία στρατιωτική δράση για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ.

Αντιπαραθέσεις στο ASEAN...

Στο μεταξύ, έντονες αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν κατά τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του δεκαμελούς Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη νήσο Βόρνεο. Ο Μαλαισιανός υπουργός Εξωτερικών Σουέντ Χαμίντ Αλμπάρ επέκρινε χώρες του ASEAN (πχ Φιλιππίνες) που υποστηρίζουν την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ ως «συνοθύλευμα ανθρώπων που θέλουν να καταστρέψουν μία χώρα»...

Με τον Μαλαισιανό ομόλογό του συμφώνησε ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών, ενώ αντίθετα ο Φιλιππινέζος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ως «θετική για την ευρύτερη Μέση Ανατολή την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ». Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης έδειξε να ανησυχεί πάνω απ' όλα για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στις χώρες του ASEAN.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ