ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εικόνες εγκατάλειψης στα σχολεία των δήμων Αχαρνών και Φυλής

Διαχρονικές οι ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η Τομεακή Επιτροπή Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ και η Κομματική Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής του Κόμματος οργάνωσαν δεκάδες επισκέψεις στα σχολεία των δήμων Αχαρνών και Φυλής, με σκοπό να συζητήσουν με τους εκπαιδευτικούς τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και να ενημερώσουν για την Επίκαιρη Ερώτηση που έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών στα σχολεία της περιοχής.

Μάλιστα, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, επισκέφτηκε την περασμένη Παρασκευή το 18ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, όπου συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου, ενώ τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη επισκέφτηκε το 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αχαρνών, όπου παρευρέθηκε στον αγιασμό του σχολείου και συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε την εγκατάλειψη που υπάρχει στα σχολεία της περιοχής. Μια εικόνα που απέχει πολύ από τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του υπουργείου Παιδείας, που μιλάνε για «κανονικότητα στα σχολεία» και για μια «σχολική χρονιά που ξεκινάει χωρίς προβλήματα και ελλείψεις».

Συγκεκριμένα, το 18ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών στεγάζεται από το 1989 σε αίθουσες προκάτ, οι οποίες μάλιστα με το πέρασμα του χρόνου έχουν εμφανίσει στα τοιχώματα διάφορες ρωγμές και με την πρώτη βροχή στάζουν νερό. Μάλιστα, δεν είναι το μοναδικό σχολείο που στεγάζεται σε προκάτ. Αναφέρουμε ενδεικτικά: το 19ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, το 28ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κ.ά. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καν ο προβλεπόμενος χώρος για εκδηλώσεις του σχολείου, ενώ σε αίτημα για να φτιαχτεί το προαύλιο του σχολείου ώστε οι μαθητές να παίζουν ή να κάνουν γυμναστική με ασφάλεια, οι αρμόδιοι έριξαν αμμοχάλικο, υλικό εξαιρετικά επικίνδυνο να προκαλέσει σωματικές βλάβες σε μαθητές. Τέλος, καθηγητές που τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώσουν ώρες και κενά περιέγραψαν τον καθημερινό Γολγοθά που βιώνουν για να είναι συνεπείς στη δουλειά τους, αφού οι αποστάσεις πολλές φορές είναι μεγάλες και είναι εξαιρετικά αδύνατο να φτάσουν στην ώρα τους μέσα στα πέντε λεπτά του διαλείμματος ακόμα και με δικό τους όχημα, πόσο μάλλον με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Και βέβαια, τα έξοδα κίνησης τα βάζουν από την τσέπη τους.

Τέλος, συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες από εκπαιδευτικούς και μαθητές του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Αχαρνών, όπου, όπως είπαν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, το χειμώνα το μάθημα είναι μαρτύριο, αφού δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για τη θέρμανση του σχολείου.

Ο Γιάννης Γκιόκας δεσμεύτηκε ότι από την πλευρά του ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αναδειχτεί η άθλια κατάσταση που επικρατεί και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ασκηθεί πίεση και να επιλυθούν επιτέλους προβλήματα που ταλαιπωρούν χρόνια εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι κρίσιμο οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές να οργανώσουν τον αγώνα τους για τη ζωή και το σχολείο που τους αξίζει.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση και στα σχολεία του δήμου Φυλής. Ουσιαστικά μιλάμε για σχολεία - μαμούθ, με πληθώρα μαθητών που έχουν ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό της κάθε σχολικής μονάδας, με πρόσθετα τμήματα, στην ουσία καταργώντας αίθουσες εκδηλώσεων, γυμναστικής, ειδικοτήτων, λειτουργώντας ακόμα και σε ακατάλληλους χώρους (υπόγεια, αποθήκες, καυστήρες, αίθουσα μέσα σε άλλη αίθουσα), μέσα σε κοντέινερ, ελαττώνοντας σημαντικά προαύλιους χώρους, π.χ. 3ο, 4ο, 6ο Δημοτικά Σχολεία Ανω Λιοσίων, μέσα σε προκάτ στο 10ο Γυμνάσιο Ανω Λιοσίων και στο 1ο Νηπιαγωγείο Ανω Λιοσίων, ενώ το κτίριο που στεγάζεται το 3ο Ενιαίο Λύκειο Ανω Λιοσίων έχει κριθεί ακατάλληλο από το σεισμό του 1999.

Σχολικές αίθουσες προκάτ και ρωγμές σε τοίχους που στάζουν όταν βρέχει
Σχολικές αίθουσες προκάτ και ρωγμές σε τοίχους που στάζουν όταν βρέχει
Με αυτόν τον τρόπο καταργούνται στην ουσία οι προδιαγραφές νομιμότητας του κάθε σχολείου, μειώνοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα και αυξάνοντας τους κινδύνους που παραμονεύουν για την ασφάλεια των μαθητών.

Να στηριχτεί η εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία του Μενιδίου

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Να εφαρμοστούν μέτρα στήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε σχολεία του Μενιδίου ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, καθώς ο τραγικός θάνατος του μικρού Μάριου από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι τον περασμένο Ιούνη, επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο το υπαρκτό πρόβλημα της εγκληματικότητας και παραβατικότητας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, «οι κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων και των φορέων της περιοχής ανέδειξαν πως η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα, που αναπτύχθηκαν και οξύνθηκαν τα τελευταία χρόνια, είναι συγκεκριμένη επιλογή των κυβερνήσεων, για να συγκεντρωθεί και να γκετοποιηθεί μακριά από το κέντρο, σε περιοχές που ζουν φτωχά λαϊκά στρώματα με στόχο να την ελέγχουν και να την αξιοποιούν.

Μετά τις κινητοποιήσεις, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε μέτρα για τη βοήθεια που θα δοθεί στα σχολεία όπου φοιτούν μαθητές που προέρχονται από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Η ανάγκη ειδικής βοήθειας στους μαθητές αυτούς έχει εδώ και χρόνια αποτελέσει αίτημα των μαζικών φορέων των περιοχών αυτών. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των μικρών μαθητών και είναι υποχρέωση της πολιτείας να τους παρέχει κάθε βοήθεια, ώστε ομαλά να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο ισότιμα με όλα τα υπόλοιπα παιδιά.

Οι εξαγγελίες του υπουργού, εκτός των άλλων, προέβλεπαν και μείωση του αριθμού των μαθητών στους 15 ανά τμήμα στα σχολεία αυτά καθώς και την πρόσληψη για τα σχολεία αυτά κοινωνικών λειτουργών και άλλου βοηθητικού προσωπικού.

Εως τώρα οι εξαγγελίες έμειναν λόγια. Τα σχολεία έχουν ήδη ανοίξει για τη νέα σχολική χρονιά 2017 - 2018 και σε πολλά από αυτά, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μενιδίου (23ο, 16ο, 24ο, 28ο, 7ο και 3ο Αχαρνών), υπάρχουν τμήματα με 20 και 25 μαθητές και δεν έχουν προσληφθεί οι εκπαιδευτικοί που απαιτούνται για τη μείωση του αριθμού των μαθητών. Επιπλέον, απ' ό,τι γνωρίζουμε, δεν έχει γίνει ούτε η ανάλογη νομοθετική ρύθμιση για 15 παιδιά ανά τμήμα στα σχολεία αυτά».

Τα παραπάνω σημειώνουν οι βουλευτές Χρ. Κατσώτης, Γ. Γκιόκας, Λ. Κανέλλη και Διαμ. Μανωλάκου που ρωτούν τον υπουργό Παιδείας πότε θα ληφθούν τα μέτρα που προέβλεπαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα σχολεία της περιοχής με τις ιδιαίτερες αυτές ανάγκες, πότε θα γίνει η νομοθετική ρύθμιση για 15 μαθητές ανά τμήμα και πότε θα προσληφθεί το αντίστοιχο εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό για να χωριστούν ανάλογα τα τμήματα.

Διεκδικούν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά

Κινητοποίηση για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή οργανώνουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, σήμερα, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών. Καταγγέλλουν τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και διεκδικούν αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Οπως υπενθυμίζουν, 55.000 βρέφη και νήπια αποκλείστηκαν φέτος από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, ενώ τα παιδιά που θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ