ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Την ενέκριναν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ με την ανοχή του ΣΥΝ

Το ΚΚΕ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που στη Βουλή καταψήφισε τη Συνθήκη, που επιφέρει νέα βάρη στους λαούς της Ευρώπης

Με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και με την ανοχή του ΣΥΝ η Βουλή επικύρωσε χτες την αντιλαϊκή Συνθήκη της Νίκαιας, που μόνο δεινά θα επιφέρει στον ελληνικό λαό αλλά και τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές και υπέρ της Συνθήκης ψήφισαν 253 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, «παρών» 3 βουλευτές του ΣΥΝ και οι μόνες αρνητικές ψήφοι στη συνθήκη ήταν οι 10 των βουλευτών του ΚΚΕ. Από την ψηφοφορία απείχε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Κεδίκογλου.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, σχολιάζοντας την προχτεσινή «κοκορομαχία» του πρωθυπουργού με τον Κ. Καραμανλή τόνισε: «Τα δύο κόμματα στην προσπάθειά τους να στείλουν ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους τους ότι είναι διαφορετικά κόμματα, ότι έχουν διαφωνίες και διαφορές, δημιουργούν τέτοιου είδους καβγάδες πάνω σε δευτερεύοντα και ανούσια ζητήματα, που δίνουν όμως την εικόνα μιας αντιπαράθεσης και ενός χάσματος μεταξύ των δύο κομμάτων. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους τους και να πολώσουν την πολιτική ζωή της χώρας μας. Εγώ κατανοώ τη δυσκολία που υπάρχει, δεδομένου ότι τα δύο κόμματα συμπίπτουν στις βασικές γραμμές της πολιτικής που ασκείται σήμερα στη χώρα».

Αυτό, συνέχισε, το είδαμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας όπου δεν υπήρξαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων και αυτός είναι ο λόγος που ανατρέχουν εδώ και καιρό σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις σε δευτερεύοντα και ανούσια ζητήματα.

Σε μεγαλύτερη απόσταση από τους λαούς

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ βρίσκονται όλο και σε μεγαλύτερη απόσταση από τους λαούς τους, αφού όταν η κύρωση των επιλογών της ΕΕ μπαίνει στη διαδικασία των δημοψηφισμάτων τότε σε δύο από τις τρεις περιπτώσεις οι λαοί απορρίπτουν αυτές τις επιλογές. Οι λαοί της Νορβηγίας, της Δανίας, της Σουηδίας και τώρα της Ιρλανδίας ψήφισαν «όχι» στις επιλογές του διευθυντηρίου. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ ζητούσε επίμονα να ακολουθήσουμε τη διαδικασία δημοψηφίσματος για την επικύρωση των συνθηκών της ΕΕ και τόνισε: «Το επιχείρημα που προβάλλουν οι θιασώτες της ΕΕ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων και η κυβέρνηση είναι σύμφωνοι με την επικύρωση και το μένος ότι υπάρχει δεδηλωμένη η θέληση της λαϊκής πλειοψηφίας δεν ισχύει. Τα δημοψηφίσματα που έγιναν έδειξαν ότι υπέρ του «ναι» και σε αυτές τις χώρες ήταν οι κυβερνήσεις, ήταν η πλειοψηφία των κομμάτων και στη δε Ιρλανδία ακόμα και η εκκλησία είχε πάρει θέση υπέρ του «ναι» και όμως οι λαοί ψήφισαν «όχι».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε και στη Συνθήκη της Νίκαιας η θέση του κόμματος δεν αλλάζει και γι' αυτό πρέπει η κύρωση να γίνει με δημοψήφισμα, για να μπει σε ισχύ αυτή η Συνθήκη. Ο προσανατολισμός της Συνθήκης της Νίκαιας, είπε, είναι η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των ισχυρών χωρών και τη διευκόλυνση των πολυεθνικών στην προσπάθεια που γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα να πάρουν πίσω όποιες κατακτήσεις κέρδισαν οι εργαζόμενοι τον προηγούμενο αιώνα και τη δημιουργία μιας κοινωνίας, όπου θα κυριαρχεί το κεφάλαιο με τους εργαζόμενους αφοπλισμένους πλήρως μπροστά στις ορέξεις του και την επιθετικότητα που εμφανίζει.

Οραμα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων

Το όραμα της ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα όραμα που ανταποκρίνεται στην ανάγκη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να επιβληθούν ως ένας ισχυρός πόλος ανταγωνιστικά προς το αμερικάνικο και το ιαπωνικό κεφάλαιο, τόνισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης. Η Συνθήκη, είπε, της Νίκαιας με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που επιφέρει έχει ως βασική επιδίωξη να διευρύνει την ΕΕ προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και να καταληστέψει ακόμα περισσότερο αυτές τις χώρες. Αναφερόμενος στα όσα οι απολογητές της ΕΕ αναφέρουν για σεβασμό στα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της είπε ότι οργανικό τμήμα της προηγούμενης συνθήκης του Αμστερνταμ είναι και η Συνθήκη Σέγκεν, η οποία πλήττει τον εργαζόμενο λαό και είναι ένας μηχανισμός παρακολούθησης της πολιτικής και κοινωνικής δράσης των εργαζομένων της ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η όποια θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ θα έρθει και στο μέλλον θα έχει ως κύριο στόχο να θωρακίσει το καθεστώς εκμετάλλευσης στο εσωτερικό της ΕΕ και να διαμορφώσει ευνοϊκότερους όρους για το κεφάλαιο στην επέκτασή του προς την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στα Βαλκάνια. Αναφέρθηκε και στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, θυμίζοντας τι έγινε στα Βαλκάνια, το Παλαιστινιακό, αλλά και πρόσφατα στο Αφγανιστάν. Καταλήγοντας δε τόνισε: «Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην Ενωμένη Ευρώπη. Είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε αυτήν την Ευρώπη, όπως οικοδομείται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ, είτε από κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σχήματα, γιατί πιστεύουμε ότι το μέλλον δεν είναι ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της Ευρώπης. Το μέλλον θα το χαράξουν οι ίδιοι οι λαοί ενάντια στο κεφάλαιο και στον ιμπεριαλισμό και τελικά θα είναι η Ευρώπη και του σοσιαλισμού και της ειρήνης».

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας το φόβο που έχει καταλάβει τις κυβερνήσεις της ΕΕ από τις μαχητικές διαδηλώσεις των λαών κάλεσε όσους διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη το 2003 όταν η χώρα μας θα έχει την προεδρεία της ΕΕ «να σεβαστούν την ειρήνη και τη δημοκρατία της χώρας μας, ώστε η ουσιαστική φωνή όποιας διαμαρτυρίας να ακουστεί και να μην καλυφθεί από πράξεις βίας και συγκρούσεων».

ΒΟΥΛΗ
Επανέρχονται αρμοδιότητες στην Ολομέλεια

Επανέρχονται τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής οι περισσότερες από τις αρμοδιότητες που είχε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος και έτσι πλέον στη συζήτηση νομοσχεδίων στην Ολομέλεια θα υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης τροπολογιών και αλλαγής ή αναδιατύπωσης άρθρων των συζητούμενων νομοσχεδίων.

Το θέμα είχε προκύψει με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην Ολομέλεια θα εισάγονται για μία και μόνη πολιτική συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ κατά τη σχετική συζήτηση είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της αποψίλωσης της Ολομέλειας, αλλά οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν τη σχετική διάταξη.

Χτες, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, στο οποίο παραπέμφθηκε το θέμα γνωμάτευσε ότι «στη συζήτηση στην Ολομέλεια είναι δυνατόν να κατατίθενται, προ τριημέρου, τροπολογίες και προσθήκες και είναι δυνατό να επιφέρονται μεταβολές στο συζητηθέν και ψηφισθέν σε διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή κείμενο νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου».

Τη γνωμάτευση διάβασε στην Ολομέλεια ο Α. Κακλαμάνης, ο οποίος αργότερα σε δηλώσεις του είπε ότι ο ίδιος στην αρχή δεν ήταν υπέρ ή κατά οποιασδήποτε άποψης, αφού το θέμα έπρεπε να λυθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Ισχυρίστηκε δε ότι ποτέ δεν έφτασε στα χέρια του σχετικό κείμενο υπογραμμένο από 100 και πλέον βουλευτές.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Νίκο Μπελογιάννη

Η ΚΟΒ Κοκκινιάς Κορυδαλλού του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη, το Σάββατο 30 του Μάρτη. Θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θόδωρος Τζιαντζής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, στις 5μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο Γ` Νεκροταφείο και στις 7μ.μ. θα ξεκινήσει η εκδήλωση που θα «φιλοξενηθεί» στην Ενωση Σμυρναίων 28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας στη Νίκαια.

Για τον Γιάννη Ζεύγο

Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης του Γιάννη Ταλαγάνη - Ζεύγου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το παρακράτος της μετα-Βάρκιζας εποχής στις 20-3-1947, η οποία θα γίνει την Κυριακή 24 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8π.μ. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 010-8234.296 και 010-8831.368.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ