ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ενταση, αμφισβητήσεις και δίκες

ΤΙΡΑΝΑ.-

Το πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας εξακολουθεί να θυμίζει καζάνι που βράζει, καθώς ο ναι μεν πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σιέχου, θεωρεί τη σύγκληση της νέας Βουλής σημαντικό βήμα για την "ενίσχυση της νομοθετικής μεταρρύθμισης και τη δημοκρατία στη χώρα", η αντιπολίτευση όμως, στην πλειονότητά της επιμένει ότι δε θα συμμετάσχει στην "παράνομη Βουλή του Μπερίσα" και οι ΗΠΑ δείχνουν να "σφίγγουν τον κλοιό".

Κι όχι μόνο: όπως γράφει η αλβανική εφημερίδα "Κόχα Γιόνε", η Αλβανία είναι πιθανό να αποπεμφθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω των παρατυπιών στις βουλευτικές εκλογές της 26ης του Μάη αλλά κι την επαναληπτική διαδικασία της 2ας του Ιούνη.

Σύμφωνα με μια επιστολή του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης Βίκτορ Ράφι σε υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πολλοί αντιπρόσωποι στο Συμβούλιο θα πιέσουν να αποκλειστεί η Αλβανία από τους κόλπους του, μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Αν αυτό συμβεί, η κυβέρνηση Μπερίσα θα δεχτεί σημαντικό πλήγμα, καθώς η ένταξή της (Ιούνης του 1995) θεωρήθηκε "επιτυχία" της.

Πολιτικές δίκες

Την πολιτική σύγκρουση που υφέρπει στη γειτονική χώρα υπογράμμισε χτες η καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη "για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", που επέβαλε δικαστήριο των Τιράνων σε τρεις πρώην κομμουνιστές ηγέτες.

Οι καταδικασθέντες (οι Μούχο Ασλάνι και Φότο Τσάμι, πρώην μέλη του Πολιτικού Γραφείου, και ο πρώην υπουργός Αμυνας, Προκόπ Μούρα) κατηγορήθηκαν για βίαιη εκτόπιση 10 χιλιάδων πολιτών για πολιτικούς λόγους, από το 1945 έως το 1990.

Δεν είναι η μόνη δίκη που πραγματοποιείται τις τελευταίες βδομάδες: μέχρι στιγμής έχουν καταδικαστεί τρεις πρώην κομμουνιστές αξιωματούχοι σε θάνατο, δύο σε ισόβια και τρεις σε ποινές κάθειρξης που συνολικά φθάνουν τα 49 χρόνια.

Αρκετοί άλλοι κομμουνιστές ηγέτες, περιλαμβανομένου του πρώην Προέδρου της χώρας, Ραμίζ Αλία, αναμένεται να δικαστούν με τις ίδιες κατηγορίες.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Διαφορές στο Σιν Φέιν για τον ένοπλο αγώνα

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Για πρώτη φορά ο ηγέτης του Σιν Φέιν, πολιτικό σκέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ), Τζέρι Ανταμς, παραδέχτηκε ότι "ορισμένα μέλη" του κόμματός του δεν επιθυμούν τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα του ΙΡΑ, πρόσθεσε όμως ότι παραμένει προσηλωμένο στην ειρηνική στρατηγική.

"Με ρωτούν αν υποστηρίζω τον ένοπλο αγώνα του ΙΡΑ", γράφει ο Ανταμς σε άρθρο του στην εφημερίδα "Αϊρις Τάιμς".

"Επιθυμώ τον πλήρη τερματισμό της ένοπλης δράσης, αλλά ορισμένα μέλη του Σιν Φέιν, όπως συμβαίνει και σε άλλα κόμματα, μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη", προσθέτει.

Λίγο αργότερα, ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Τζον Μπρούτον, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο ιρλανδικό ραδιόφωνο, ζήτησε από το Σιν Φέιν "να δηλώσει με σαφήνεια τη στάση του σχετικά με τον ένοπλο αγώνα του ΙΡΑ".

"Η σκέψη ότι ο ΙΡΑ ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ την ίδια βδομάδα που άρχισαν οι πολυκομματικές συνομιλίες που προγραμματίζονταν εδώ και πολύ καιρό, προκαλεί μεγάλη ανησυχία", είπε ο Μπρούτον.

"Η επίθεση του ΙΡΑ προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση του λαού ολόκληρης της Ιρλανδίας", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας και επισήμανε ότι "αυτό που δε θέλουμε να δούμε ποτέ ξανά είναι τα καλάσνικοφ του ΙΡΑ στους δρόμους των ιρλανδικών πόλεων να στρέφονται κατά των ανδρών ασφαλείας... Δε θέλουμε να ξαναδούμε ή να ακούσουμε για άλλη μια βομβιστική επίθεση του ΙΡΑ. Δε θέλουμε να ξαναζήσουμε μια εκστρατεία βίας του ΙΡΑ", κατέληξε ο Μπρούτον.

Πάντως, στους δρόμους του δυτικού Μπέλφαστ υπήρχε μεγάλη κινητικότητα των βρετανικών στρατευμάτων και της Αστυνομίας εξαιτίας του φόβου μιας πιθανής νέας βομβιστικής επίθεσης του ΙΡΑ. Χτες ο αρχηγός της Αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας, Σερ Χιού Ανεσλι, δήλωσε ότι είναι πιθανό ο ΙΡΑ να πραγματοποιήσει περισσότερες επιθέσεις στη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Συλλήψεις, καθαιρέσεις και ερωτηματικά

ΜΟΣΧΑ.-

Αίσθηση προκάλεσε στη Μόσχα η σύλληψη στις 19 Ιούνη από τις υπηρεσίες ασφαλείας δυο στενών συνεργατών του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, η οποία ερμηνεύτηκε ως απόπειρα "πραξικοπήματος" με σκοπό τη ματαίωση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιούλη. Υστερα απ' αυτό, ο Γιέλτσιν απομάκρυνε τους στενούς συνεργάτες του, τον αρχηγό της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Κρεμλίνου, στρατηγό Αλεξάντρ Κορσακόφ, και τον διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, στρατηγό Μιχαήλ Μπαρσουκόφ, καθώς και τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ολέγκ Σοσκοβέτς. Η αποπομπή των δυο στρατηγών έγινε λίγες ώρες μετά τη μετάδοση από την τηλεόραση της είδησης ότι οι Μπαρσουκόφ και Κορσακόφ διέταξαν τη σύλληψη του Σεργκέι Λισόφσκι και του Αρκάντι Γεφστάφιεφ, υπεύθυνων της προεκλογικής εκστρατείας του Γιέλτσιν, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο Γιέλτσιν, ανακοινώνοντας την απομάκρυνσή τους, είπε χαρακτηριστικά: "Πρέπει να αναμορφώσουμε τους φορείς της στρατιωτικής εξουσίας. Είχαν αρχίσει να λαμβάνουν υπερβολικές πρωτοβουλίες και να επιλύουν θέματα που δεν ανήκαν στις αρμοδιότητές τους".

Σχετικά με τις εν λόγω συλλήψεις, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Γιέλτσιν, Ανατόλι Τσουμπάις, δήλωσε ότι αποτράπηκε στη χώρα ένα εν δυνάμει πολιτικό πραξικόπημα και ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στην καθορισμένη ημερομηνία. Οπως είναι γνωστό, ο Κορσακόφ και άλλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες προσκείμενοι στο Κρεμλίνο είχαν ταχθεί υπέρ της αναβολής ή ματαίωσης των προεδρικών εκλογών πολλές βδομάδες πριν από τη διεξαγωγή τους. "Ολοκληρώθηκε ένα στάδιο στον μακρύ αγώνα μεταξύ μιας ομάδας της κυβέρνησης του Γιέλτσιν, η οποία εργαζόταν για τη νίκη σε δημοκρατικές εκλογές και μιας άλλης που είχε προτείνει ως λύση τη χρήση βίας", τόνισε ο Τσουμπάις.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τους φόβους και τις καταγγελίες των κομμουνιστών και των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων για τις προσπάθειες πραξικοπηματικής ματαίωσης ή αναβολής των προεδρικών εκλογών, ώστε ο Γιέλτσιν να παραμείνει στην εξουσία.

Από τη μεριά τους, ο Κορσακόφ και Μπαρσουκόφ διέψευσαν ότι η σύλληψη των δυο συνεργατών του Γιέλτσιν έχει "πολιτικό χαρακτήρα", επισημαίνοντας ότι απλώς ανακρίθηκαν για ένα μεγάλο ποσό ξένου συναλλάγματος που βρέθηκε στην κατοχή τους.

Στο μεταξύ, υπό την προεδρία του Γιέλτσιν συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, στο οποίο, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, κάλεσε το νέο Γραμματέα του Συμβουλίου, Αλεξάντρ Λέμπεντ, "να ριχτεί στη μάχη" και ζήτησε να ληφθούν σκληρά μέτρα για τον έλεγχο των στρατιωτικών κονδυλίων και των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, επικρίνοντας έτσι έμμεσα τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Αμυνας, Πάβελ Γκρατσόφ.

Οι Α.Κορσακόφ και Μ.Μπαρζούκοφ σε παλιότερη συνεργασία τους

Οι Α. Κορσακόφ και Μ. Μπαρζούκοφ σε παλιότερη συνεργασία τους

ΗΠΑ - ΕΕ
Οξυνση στις σχέσεις πάλι για "εμπάργκο"

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να επιβάλουν τη νομοθεσία τους σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Σοβαρή διένεξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προκαλέσει η προχτεσινή απόφαση της αμερικανικού Κογκρέσου να επιβάλλει ποινές σε όποιες εταιρίες (ανεξαρτήτου εθνικότητας) επενδύουν ποσά μεγαλύτερα των 40.000.000 δολαρίων στη Λιβύη και στο Ιράν. Σύμφωνα με το νέο αυτό αμερικανικό νομοσχέδιο, όποια εταιρία έχει μεγάλες επενδύσεις στις δύο αυτές χώρες θα πρέπει να υποστεί ποινές, αφού, σύμφωνα και πάλι με την αμερικανική λίστα τρομοκρατίας, η Λιβύη και το Ιράν κατηγορούνται για υπόθαλψη και υποστήριξη τρομοκρατών.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας ο εμπορικός εκπρόσωπος, Πίτερ Γκίλφορντ, δήλωσε ότι "απορρίπτει κατηγορηματικά" την αμερικανική απόφαση. Ο Γκίλφορντ, συνεχίζοντας, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να επιβάλει σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου τη δική της νομοθεσία και διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επανειλημμένως δεσμευτεί στο υπάρχον πλαίσιο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών, ενώ υπενθύμισε ότι έχει, ήδη, κατατεθεί σχετική διαμαρτυρία για την τακτική των ΗΠΑ στην Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου.

ΒΟΣΝΙΑ
Επιμονή στο "χρονοδιάγραμμα" του Ντέιτον

Ενώ προωθείται η ημερομηνία των εκλογών, το κόμμα του Ρ. Κάρατζιτς τον προτείνει για υποψήφιο στην προεδρία

ΒΙΕΝΝΗ. -

Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη Βοσνία θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη από τον ασκούντα χρέη προέδρου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φλάβιο Κότι. Οπως δήλωσε ο ίδιος, προτού ανακοινώσει την απόφασή του, θα πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις στο Σαράγεβο και την Μπάνια Λούκα.

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές επέμεναν ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των κρίσιμων εκλογών στη Βοσνία δε θα είναι άλλη από τη 14η Σεπτέμβρη, μιας που πολλές από τις 55 χώρες - μέλη του ΟΑΣΕ θεωρούν πως πρέπει να γίνει "σεβαστό" το χρονοδιάγραμμα της Συνθήκης του Ντέιτον.

Το ίδιο 24ωρο, και με δεδομένες τις έντονες αντιδράσεις των ξένων δυνάμεων κατά της σερβοβοσνιακής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, οι οποίες επιθυμούν... σφόδρα την ολοκληρωτική απομάκρυνσή τους από την πολιτική σκηνή του Πάλε, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς προτάθηκε ως υποψήφιος για την προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Η πρόταση υποβλήθηκε από την επιτροπή του "Δημοκρατικού Κόμματος" της κοινότητας του Πάλε αφού έγινε ομόφωνα δεκτή από την τοπική επιτροπή της παράταξης...

Είναι χαρακτηριστική η σχετική αντίδραση του διεθνούς μεσολαβητή Καρλ Μπιλντ, ελάχιστη ώρα από την ανακοίνωση της παραπάνω είδησης. Ο Μπιλντ δήλωσε σε συντάκτη του "Γαλλικού Πρακτορείου": "Δεν αποτελεί έκπληξη. Είναι πρόκληση. Η διεθνής κοινότητα δεν έχει δεχτεί, ούτε θα δεχτεί αυτή την υποψηφιότητα"!

Επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες επίσημα τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 16 Ιούνη:

Μπορίς Γιέλτσιν - 35,28%

Γκενάντι Ζιουγκάνοφ - 32,04%

Αλεξάντρ Λέμπεντ - 14,52%

Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι - 7,34%

Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι - 5,7%

Σβιατοσλάβ Φιόντοροφ - 0.92%

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ - 0,56%

Μάρτιν Σλάκουμ - 0,37%

Γιούρι Βλάσοφ - 0,2%

Βλαντίμιρ Μπριντσάλοφ - 0,16%

Συμμετοχή: 70% - 76.000.000 ψηφοφόροι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ