ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσαρμογή στην αμερικανοΝΑΤΟική στρατηγική

Ηπολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της εθνικής άμυνας κινείται στα πλαίσια της προσαρμογής στη στρατηγική των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, ώστε η ντόπια άρχουσα τάξη να διεκδικήσει από καλύτερες θέσεις ρόλο στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν δρομολογήσει μια όλο και πιο ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι πλέον παίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και στους νέους εξοπλισμούς. Υπό αυτή την έννοια οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης Σημίτη δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα καινούριο στον τομέα αυτό, παρά επιβεβαίωση των γνωστών προσανατολισμών και διαβεβαιώσεις για επιτάχυνση των όσων έχουν δρομολογηθεί, διανθισμένες φραστικά ίσως με την ακόμη μεγαλύτερη «ισχυροποίηση» της άμυνας.

Εξάλλου ο Α. Τσοχατζόπουλος, με τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και την επάνοδό του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μίλησε δε για «πρωτοποριακό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή, υπονοώντας τις υπηρεσίες που προσφέρει στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και ευρύτερα για την επιβολή της νέας τάξης. «Αυτός ο στόχος, σημείωσε, με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν με την πολιτική βούληση του ελληνικού λαού, μας επιβάλλει να συνεχίσουμε με νέες πρωτοβουλίες την εφαρμογή αυτής της πολιτικής και την επίτευξη αυτών των στόχων». Και προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες στην ευρύτερη γεωπολιτική περιφέρεια, «που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να "συνεταιριστούμε" με τους γειτονικούς μας λαούς, ώστε η ασφάλεια, η ειρήνη, η σταθερότητα και η συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή να εξασφαλιστούν με ακόμη πιο αποφασιστικό τρόπο. Μέσα από αυτόν το "συνεταιρισμό", προβάλλουν για την Ελλάδα νέοι ρόλοι, αλλά και νέες ευθύνες, αρμοδιότητες και συμβολή για την επίτευξή τους».

Εκεί όμως που ο Α. Τσοχατζόπουλος ήταν άκρως αποκαλυπτικός, εξειδικεύοντας κατά κάποιο τρόπο τα παραπάνω, ήταν στο συνέδριο του περιοδικού «ECONOMIST». Εξήγγειλε την εκστρατεία των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών - από κοινού ή και ανταγωνιστικά με τους Αμερικανούς - για την κατάκτηση των πετρελαίων της Κασπίας και των δρόμων προς αυτά, την εκστρατεία για την κατάκτηση της Ασίας, με την Ελλάδα μέσα σ' αυτούς τους σχεδιασμούς. Και παραδέχτηκε, χωρίς μισόλογα, ότι η αναπροσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι νέοι εξοπλισμοί εντάσσονται απόλυτα στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ και στην ευρωπαϊκή συμβολή σε αυτόν. Ενός στρατού με καθαρά ιμπεριαλιστικό προσανατολισμό.

Για όλους αυτούς τους λόγους έχει τεθεί επί τάπητος η αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής, δηλαδή η ολοκληρωτική προσαρμογή του ελληνικού αμυντικού δόγματος στις καινούριες ΝΑΤΟικές απαιτήσεις. Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο «αφορά τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις που έχουν να κάνουν τόσο με τη δομή, τη δύναμη, όσο και με την υποστήριξη, τη διοικητική στήριξη και το κόστος λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στην ημερήσια διάταξη είναι και το θέμα της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας εκεί που το απαιτούν οι ανάγκες του ΝΑΤΟ. Ηδη στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και την Αλβανία ο αριθμός των Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών ξεπερνά τους 1.700. Το ετήσιο κόστος για τη συντήρηση των δυνάμεων αυτών ξεπερνά τα 40 δισ. δραχμές. Η ανάγκη «βελτίωσης της διεθνούς παρουσίας στο Κόσσοβο, ώστε να αυξηθεί η προοπτική σταθεροποίησης στην περιοχή, που είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από άλλοτε», είχε τονιστεί στο τελευταίο πριν τις εκλογές ΚΥΣΕΑ, πράγμα που περιλαμβάνει βέβαια και ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας.

Παράλληλα η λειτουργία της Ελλάδας και της Τουρκίας στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ και η εφαρμογή του δόγματος περί ενιαίου αμυντικού χώρου προωθείται συστηματικά με την από κοινού άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας. Ηδη με τη συμμετοχή ενός ελληνικού αντιτορπιλικού στην τουρκική άσκηση «Ντογκού Αν Ντενίζ 2000» έγινε το πρώτο βήμα. Ακολουθεί η ΝΑΤΟική άσκηση «Νταϊνάμικ Μιξ 2000» που θα γίνει από τις 20 Μάη μέχρι τις 10 Ιούνη στην Ελλάδα και θα πάρουν μέρος σε αυτήν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και ένας λόχος Τούρκων πεζοναυτών.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επείγεται και για την προώθηση του μέτρου περί δημιουργίας επαγγελματικού στρατού, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις, μέτρο το οποίο για να γίνει «εύπεπτο» θα συνοδευτεί με τη σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή μέχρι τον Ιούνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που «σερβίρονται», για μια ακόμα φορά πρόκειται να θεσμοθετηθεί η σταδιακή καθιέρωση 12μηνης θητείας, η οποία για το 2000 θα γίνει 16 μήνες, το 2001 14 μήνες και για το 2002 12 μήνες. Οσον αφορά στη δημιουργία επαγγελματικού στρατού, προβλέπεται για το 2000 η πρόσληψη 4.000 επαγγελματιών στρατιωτών, που μέσα στα τρία πρώτα χρόνια θα φτάσουν τους 15.000.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ