ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Νεκροί στο εκστρατευτικό σώμα του ΝΑΤΟ
  • Τουλάχιστον τρεις νεκροί και εφτά τραυματίες από χτεσινοβραδινή έκρηξη σε ΝΑΤΟικό στρατόπεδο στο Σαράγεβο
  • Τα αμερικανικά στρατεύματα σε κατάσταση ετοιμότητας, μετά από "περίεργες" πληροφορίες του Πενταγώνου των ΗΠΑ

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Το πρώτο σοβαρό πλήγμα δέχτηκαν αργά χτες βράδυ οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις επέμβασης στο Σαράγεβο. Γύρω στις 20.30 τοπική ώρα, ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε - κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και αιτίες - σε εγκατάσταση του σταδίου "Τζέτρα" του Σαράγεβο, που φιλοξενεί Ιταλούς και Πορτογάλους ΝΑΤΟικούς στρατιώτες. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για το θάνατο, τουλάχιστον, τριών ανδρών και τον τραυματισμό επτά άλλων!

Ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, Βρετανός ταγματάρχης Σάιμον Χέιζλοκ, σε δηλώσεις που έκανε λίγες ώρες μετά το συμβάν, υποστήριξε ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από βόμβα ή από "κάποια άλλη επιθετική ενέργεια". Αλλες ανώνυμες ΝΑΤΟικές πηγές υποστήριξαν ότι η έκρηξη μπορεί να ήταν αποτέλεσμα "τυχαίας" έκρηξης βλημάτων!

Οι ανακοινώσεις των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, ανέφεραν ότι από την έκρηξη σκοτώθηκαν ένας Ιταλός και δύο Πορτογάλοι στρατιώτες. Εγινε, επίσης, γνωστό ότι τραυματίστηκαν έξι Ιταλοί στρατιώτες και ένας Πορτογάλος συνάδελφός τους.

Νωρίτερα, χτες το πρωί, τέσσερις Δανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε περιοχή της Βορειοανατολικής Βοσνίας, όταν το άρμα μάχης στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη. Ο εκπρόσωπος των πολυεθνικών ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Σαράγεβο, ενημερώνοντας τους ξένους δημοσιογράφους σε σχέση με το παραπάνω περιστατικό, πρόσθεσε ότι μέσα στο περασμένο 24ωρο Σέρβοι πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν πάνω από 400 νάρκες. Ο ίδιος αξιωματούχος προειδοποίησε τους αμάχους να μην εισέρχονται στις νέες ουδέτερες ζώνες, γιατί δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος, παρά την απομάκρυνση όλων των μέχρι πρότινος εμπόλεμων πλευρών.

Πληροφορίες για τρομοκρατικές ενέργειες

Λίγες ώρες πριν την αιματηρή έκρηξη σε ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις του Σαράγεβο, είχαν τεθεί σε κατάσταση "ύψιστης ετοιμότητας" (μόνο!) τα αμερικανικά στρατεύματα στη Βοσνία, μπροστά στο ενδεχόμενο... τρομοκρατικών επιθέσεων. Το ζήτημα ανέκυψε μετά από παράξενες δηλώσεις που έκανε χτες στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε απογευματινή συνέντευξη Τύπου ο Ουίλιαμ Πέρι, η σχετική διαταγή δόθηκε μετά από προειδοποίηση ότι "διάφοροι εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένου και ενός Αμερικανού", που φέρει το όνομα Κέβιν Χολτ, βρίσκονται στη Βοσνία και ενδέχεται να εξαπολύσουν επίθεση κατά των αμερικανικών στρατευμάτων. Ο υπουργός Αμυνας πρόσθεσε στη συνέχεια, δημιουργώντας την αίσθηση σχετικής αντίφασης, ότι "δεν υπάρχουν πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις ή τρομοκράτες, που πραγματικά προσπαθούν να εισέλθουν σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Τούζλα"!

Στην ίδια συνέντευξη ο Ουίλιαμ Πέρι προειδοποίησε εκ νέου την κυβέρνηση της Βοσνίας, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα προχωρήσουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού των κροατομουσουλμανικών στρατιωτικών δυνάμεων, εάν δεν απομακρυνθούν εντελώς από τη χώρα όλα τα ξένα στρατεύματα που έχουν συγκροτήσει ισλαμιστές εθελοντές... Πάντως, την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας προέβαινε στις παραπάνω προειδοποιήσεις, η Βοσνία και η Τουρκία υπέγραφαν στρατιωτική συμφωνία για την εκπαίδευση και την εκγύμναση Βόσνιων στρατιωτών. Σύμφωνα με το τοπικό βοσνιακό πρακτορείο "BH Press", η υπογραφή της συγκεκριμένης στρατιωτικής συμφωνίας έγινε από τον Τούρκο στρατηγό, Μετίν Γιαβούζ Γιελσίν, και τον Βόσνιο ομόλογό του, Βαχίντ Καράβελιτς. Η συμφωνία προβλέπει την εκπαίδευση και εκγύμναση Κροατών και μουσουλμάνων στρατιωτών σε διάφορες στρατιωτικές σχολές και μονάδες των δύο χωρών.

Αγωνία στο Μόσταρ

Στο μεταξύ, η κατάσταση στο Μόσταρ εξακολουθεί να εμπνέει ανησυχία. Ο διορισμένος από την Ευρωπαϊκή Ενωση διοικητής του Μόσταρ, Χανς Κόσνικ, "σήκωσε τα χέρια ψηλά"... όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας ανάμεσα στους Κροάτες και τους μουσουλμάνους της πόλης. "Δεν είναι δυνατή μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, τουλάχιστον προς το παρόν", είπε ο Κόσνικ, ο οποίος για το λόγο αυτό πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντήσει την προσεχή Δευτέρα τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με συνεργάτες του Κόσνικ, ο διορισμένος από την ΕΕ διοικητής του Μόσταρ δεν πρόκειται να καταλήξει σε κάποια απόφαση για τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά τα όρια των τομέων τους, παρά μόνον μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εχασε την "ευκαιρία" η Τσιλέρ
  • Ο Γιλμάζ αρνήθηκε την πρότασή της. Αναμένεται να παραλάβει ο ίδιος την εντολή
  • Στο προσκήνιο και πάλι οι πιθανότητες για συνεργασία με Ερμπακάν

ΑΓΚΥΡΑ. -

Ο ηγέτης του κόμματος της "Μητέρας Πατρίδας", Μεσούτ Γιλμάζ, άνοιξε χτες τα χαρτιά του και αρνήθηκε την πρόταση της Τανσού Τσιλέρ, κατέχουσας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, για συνεργασία. "Αν δεχτούμε να συνεργαστούμε με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, θα το κάνουμε με άλλον στη θέση του πρωθυπουργού", είπε ο Γιλμάζ.

Η Τανσού Τσιλέρ βλέπει τις ελπίδες της για σχηματισμό κυβέρνησης "συγκατοίκησης" με τον Γιλμάζ και ένα από τα δύο αριστερόστροφα κόμματα να ναυαγούν. Ακόμη και η συμβιβαστική λύση που έφερε στο τραπέζι των συνομιλιών, για... μοιρασιά της πρωθυπουργίας, αποδείχτηκε χωρίς αντίκρυσμα. Με την άρνηση του Γιλμάζ δεδομένη πλέον, έχει χάσει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, το παιχνίδι και θα παραδώσει την εντολή στον πρόεδρο της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, επόμενος εντολοδόχος, αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να επιβάλει τους όρους του, θέτοντας το "Κόμμα του Ορθού Δρόμου" προ διλήμματος. Αν αρνηθούν η Τσιλέρ και οι συνδιαχειριστές της ηγεσίας στο κόμμα της να δώσουν "γην και ύδωρ", δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να στραφεί στον πολύπειρο πολιτικό, ηγέτη του Κόμματος της Ευημερίας, Νετσμεντίν Ερμπακάν.

Και τα δύο ενδεχόμενα είναι εκ πρώτης όψεως ανοιχτά, αλλά αν ο Γιλμάζ χάσει με τη σειρά του την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση τίποτε πια δε θα μπορεί να αποτρέψει τη διεξαγωγή νέων εκλογών...

Συλλήψεις

Τούρκοι αστυνομικοί των οποίων ο αριθμός δεν έχει ανακοινωθεί τέθηκαν χτες υπό κράτηση, κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Μετίν Γκοκτεπέ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή".

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο συντάκτης της εφημερίδας "Εβρενσέλ" ξυλοκοπήθηκε άγρια από περίπου δέκα αστυνομικούς μετά τη σύλληψή του. Συλλήφθηκε την 8η Ιανουαρίου την ώρα που κάλυπτε για λογαριασμό της εφημερίδας την κηδεία δύο κρατουμένων που σκοτώθηκαν στη φυλακή Ουμρανίγιε.

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλέρ, βεβαίωσε χτες ότι η έρευνα για το φόνο του "θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα".

Οι συλληφθέντες αστυνομικοί ανακρίνονται, όπως ανέφεραν πηγές των εισαγγελικών αρχών.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Κατηγορίες στον πρώην υπουργό

Τρεις βαρύτατες κατηγορίες απαγγέλθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Εσωτερικών, για οργάνωση δολοφονιών, απαγωγών, κλπ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απήγγειλε τρεις κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες, Χοσέ Μπαριονουέβο, για τη σχέση του στην οργάνωση μιας συμμορίας που έκανε απαγωγές και δολοφονίες εναντίον των βάσκων αυτονομιστών, τη γνωστή υπόθεση: "βρώμικος πόλεμος".

Στην ανακοίνωση του Δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο πρώην υπουργός κατηγορείται για απαγωγή, κατάχρηση δημοσίου χρήματος και για διασυνδέσεις με παράνομες οργανώσεις. Ως υπουργός Εσωτερικών στην περίοδο 1983 - 87, ο Μπαριονουέβο ήταν υπεύθυνος για τη δράση των ειδικών Αντιτρομοκρατικών Ομάδων Θανάτου (GAL) που δολοφόνησαν περισσότερους από 12 ανθρώπους στη νότια Γαλλία τη δεκαετία του '80.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Μπαριονουέβο αρνείται σήμερα ότι διέπραξε τότε κάποιο αδίκημα.

Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο άφησε ελεύθερο στις 12 Γενάρη τον πρώην υπουργό με εγγύηση 15 εκατομμυρίων πεσετών, εγγύηση που πλήρωσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας, του Γκονζάλες, ωστόσο, του αφαιρέθηκε το διαβατήριο και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Με τη δίωξη του πρώην υπουργού Εσωτερικών, η προεκλογική περίοδος του πρωθυπουργού Φ. Γκονζάλες βρίσκει μεγάλες δυσκολίες, ιδιαίτερα μάλιστα που απομένουν μόνο έξι βδομάδες πριν τη διεξαγωγή τους. Οι Ισπανοί ψηφοφόροι έχουν "σιχαθεί" το κύμα των σκανδάλων που κλονίζει την κυβέρνηση του Γκονζάλες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση αξιώνει από τον Γκονζάλες να μη θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία στις εκλογές της 3ης Μαρτίου, υποστηρίζοντας ότι η δίωξη του Μπαριονουέβο καθιστά τον πρωθυπουργό πολιτικά υπεύθυνο για το "βρώμικο πόλεμο" κατά των βάσκων αυτονομιστών.

Ωστόσο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει τον Μπαριονουέβο στην πέμπτη θέση στο ψηφοδέλτιο της Μαδρίτης, που κατά πάσα πιθανότητα θα του εξασφαλίσει την επανεκλογή του.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Εντουάρντο Μονέρ, υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι ο Μπαριονουέβα και ο Ραφαέλ Βέρα, πρώην αξιωματούχος υπεύθυνος για την τρομοκρατία, είχαν μεγάλη ανάμειξη στο "βρώμικο πόλεμο", όπου "αποφάσισαν να οργανώσουν" και "ανέλαβαν το ρόλο των διευθυντών" των ομάδων θανάτου.

Ο Μονέρ παρέπεμψε τον Βέρα για τις σχέσεις που είχε με ένοπλες ομάδες. Ο Βέρα είχε και αυτός αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, ύστερα από τις κατηγορίες που τον φέρουν να είχε κάνει κατάχρηση των κυβερνητικών δαπανών.

Χιλιάδες αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν για να αντιμετωπίσουν τις

Χιλιάδες αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν για να αντιμετωπίσουν τις διαμαρτυρίες των αστέγων στο Τόκιο

ΚΙΝΑ - ΤΑ'Ι'ΒΑΝ
Υποπτα "σενάρια" για πυραυλική επίθεση

ΠΕΚΙΝΟ.-

Στο επίκεντρο ενός ιδιότυπου διπλωματικού, πολιτικού και στρατιωτικού παιγνίου βρέθηκαν χτες η Κίνα, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ. Η εφημερίδα "Τάιμς της Νέας Υόρκης" δημοσίευσε μακροσκελές άρθρο στο οποίο περιέχονταν πληροφορίες για ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την Κίνα κατά της Ταϊβάν, αν η δεύτερη συνεχίσει τις αιχμές κατά της Κίνας και τη διεκδίκηση ευρύτερης διεθνούς αναγνώρισης. Τον ερχόμενο Μάρτη, στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν, αναμένεται να κερδίσει ο Λι Τενγκ Χούι, από την πολιτική του οποίου θα εξαρτηθεί η στάση της Κίνας έναντι της χώρας του.

Σύμφωνα με το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι θα πραγματοποιήσουν πυραυλική επίθεση κατά της Ταϊβάν.

Οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών ήταν άμεσες. Η μεν Κίνα διέψευσε, διά στόματος εκπροσώπου του υπουργείου των Εσωτερικών, τις πληροφορίες των "Τάιμς" χαρακτηρίζοντάς τες "ανυπόστατες". Η Ταϊβάν απηύθυνε έκκληση για "ηρεμία" και παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι διαθέτει επαρκή μέσα άμυνας. Εκπρόσωπος της εκεί κυβέρνησης παρατήρησε ότι το δημοσίευμα είναι αμφίβολο αν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές προθέσεις της κινεζικής ηγεσίας και ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν σχετικά δε ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες των "Τάιμς".

Το δημοσίευμα των "Τάιμς" αναφέρεται συγκεκριμένα σε μια προειδοποίηση που φέρεται ότι πραγματοποίησε ο πρώην Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Τσαρλς Φρίμαν, στον σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, Αντονι Λέικ. Ο Φρίμαν, λέει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μίλησε για ένα σχέδιο δράσης των κινεζικών δυνάμεων, διάρκειας 30 ημερών, που περιλαμβάνει την εκτόξευση ενός πυραύλου κάθε μέρα κατά στόχων της Ταϊβάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ