ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ
Εμπροσθοφυλακή και εφεδρείες στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Εχέγγυα στους βιομήχανους ότι θα πάει μέχρι τέλους τον πόλεμο που διευθύνει ενάντια στο λαό

Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι απέναντί του δεν έχει μια «κακή» κυβέρνηση, αλλά την ίδια την πλουτοκρατία, την πολιτική της οποίας υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα. Η ήττα τους είναι η πραγματική σωτηρία για το λαό

Phasma

Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι απέναντί του δεν έχει μια «κακή» κυβέρνηση, αλλά την ίδια την πλουτοκρατία, την πολιτική της οποίας υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα. Η ήττα τους είναι η πραγματική σωτηρία για το λαό
Παράθυρο για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών που αφορούν στα κέρδη του κεφαλαίου άνοιξε, χτες, ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Ανέλαβε, ταυτόχρονα, τη δέσμευση να προσφέρει νέα προνόμια και επιδοτήσεις σε ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους. Με ακροατήριο τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας και με στόχο την επίτευξη πιο επιθετικής συναίνεσης μεταξύ των αστικών κομμάτων στον πόλεμο ενάντια στο λαό, έκανε δεκτές δέκα από τις προτάσεις της ΝΔ για να συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Εμφανίστηκε, μάλιστα, έτοιμος να συζητήσει με την τρόικα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα βρίσκεται στο 20% και η ΝΔ έχει προτείνει να κατέβει στο 15%. «Σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα, υπάρχουν βέβαια διαφορετικές παραδοχές (...) Είμαι έτοιμος να συζητήσω και μαζί να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας καινοτόμες προσεγγίσεις. Προσεγγίσεις που μειώνουν το βάρος στις επιχειρήσεις αλλά που όμως δίνουν ισοδύναμο ή και καλύτερο αποτέλεσμα στα έσοδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η χτεσινή κίνηση του πρωθυπουργού να θέσει θέμα μείωσης των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, ενώπιον μάλιστα των εκπροσώπων του κεφαλαίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στόχο να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τη ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε σε «συναίνεση» και «συνευθύνη» για τον «κάβο των επόμενων εβδομάδων» και τόνισε ότι «η συναίνεση δεν είναι μόνο εθνική ανάγκη, αλλά είναι και εφικτή στην πράξη».

Στην ίδια όχθη με τη ΝΔ

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν «προτάσεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση», στις οποίες «υπάρχει σύγκλιση απόψεων» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οι αποκρατικοποιήσεις, η διευκόλυνση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, το περιουσιολόγιο, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η παραθεριστική κατοικία, ο επαναπατρισμός κεφαλαίων, η σταδιακή κατάργηση "φόρων υπέρ τρίτων", η ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων, το "φαστ τρακ" στη Δικαιοσύνη και η πρόταση για "εργασιακή εφεδρεία" στο δημόσιο» είναι «μόνο μερικά παραδείγματα» που «συμφωνούμε» με τη ΝΔ, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε ταυτόχρονα σε «συστράτευση» το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης και δήλωσε ότι «αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε με κάθε έναν που επιμένει να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα». Επί της ουσίας, κάλεσε σ' ένα αρραγές ταξικό μέτωπο απέναντι σε όποιον αντιστέκεται στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Παρουσίασε τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αναδιαρθρώσεις που μέχρι σήμερα έχει προωθήσει η κυβέρνηση τονίζοντας ότι αποτελούν τον «πυρήνα της ανάπτυξης», δηλαδή της στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των βάρβαρων μέτρων ύψους 22 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012 - 2015 και των νέων «επιπρόσθετων παρεμβάσεων» για το 2011, ύψους 6,4 δισ. ευρώ και ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «χωρίς περιστολή δαπανών, χωρίς αποκρατικοποιήσεις, χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές δεν θα δούμε προκοπή»! Ξεκαθάρισε επίσης ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή και σ' αυτό τον πόλεμο τίποτα δεν θα μας χαριστεί», κινδυνολογώντας ότι «ή θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση ή θα τους δώσουμε το δικαίωμα να μπει η Ελλάδα στο περιθώριο του σκληρού πυρήνα της ΕΕ».

Την ίδια ώρα που απειλούσε το λαό και υπογράμμισε ότι δε θα κάνει «ούτε βήμα πίσω» και «δεν θα σκεφτεί το πολιτικό κόστος» από την εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής, στον αντίποδα σημείωνε ότι το «κράτος είναι δίπλα στην επιχειρηματικότητα».

Οι εξαγγελίες στους βιομήχανους

Υπογραμμίζοντας ότι «το κράτος θα γίνει εργαλείο για την βιώσιμη ανάπτυξη δίνοντας οξυγόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία», ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

-- «Ρίχνουμε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά για φέτος με τον επενδυτικό νόμο, σε επιδοτήσεις και στοχευμένα φορολογικά κίνητρα». Δηλαδή, ζεστό χρήμα και φτηνό επιδοτούμενο εργατικό δυναμικό για τους επιχειρηματίες.

-- «Με το ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθούμε, το κράτος παύει να παίζει το ρόλο του επιχειρηματία». Εκποιώντας μέχρι κεραίας την κρατική περιουσία, τις υποδομές και το φυσικό πλούτο της χώρας, προσφέρουν νέο ζωτικό χώρο στους κεφαλαιοκράτες για επενδύσεις με εξασφαλισμένο κέρδος.

-- «Προωθούμε άμεσα το πρόγραμμα φαστ τρακ για μεγάλες επενδύσεις και το νέο μίνι φαστ τρακ για αδειοδοτήσεις στη μεταποίηση». Προσφέρουν σκανδαλώδη φορολογικά, εργασιακά και επενδυτικά κίνητρα στις επιχειρήσεις.

-- «Προωθούμε ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης για την ουσιαστική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα αποτελέσει πόλο έλξης κεφαλαίων του εξωτερικού έχοντας ενσωματώσει και τις προτάσεις του ΣΕΒ». Στόχος, η προσέλκυση ξένων υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις της ντόπιας πλουτοκρατίας.

-- «Με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και των αγορών, θα επιφέρουμε εφάπαξ αύξηση του ΑΕΠ άνω του 17% μακροπρόθεσμα και περίπου 10% σε ορίζοντα πενταετίας». Μια «ανάπτυξη», τα κέρδη της οποίας θα καρπωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

-- «Με το πρόγραμμα "επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα" μέσα στο επόμενο τρίμηνο, αλλάζουμε άπαξ και διά παντός το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις διαδικασίες που σήμερα ταλαιπωρούν τον επιχειρηματία». Ενα πρόγραμμα που έρχεται να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη δράση του κεφαλαίου σε περίοδο κρίσης και όξυνσης των ανταγωνισμών.


ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στη φιλομονοπωλιακή διαχείριση

Διαπιστευτήρια στους βιομηχάνους ότι το κόμμα του αποτελεί παραδοσιακά τον πιο ικανό εκφραστή των συμφερόντων τους

Το μήνυμα ότι η ΝΔ παραμένει ο παραδοσιακός εκφραστής του κεφαλαίου και ο ικανότερος διαχειριστής των συμφερόντων του, εξέπεμψε από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ ο Αντ. Σαμαράς, εξηγώντας ταυτόχρονα γιατί η τακτική που εφαρμόζει υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

«Είναι ανάγκη να μην ταυτιστούμε όλοι με το σημερινό αδιέξοδο. Η αυριανή συναίνεση θα δημιουργηθεί σε μιαν άλλη προοπτική. Αν σήμερα συναινούσα στο λάθος, αύριο δεν θα υπάρχει κανείς να δείξει το σωστό και να πείσει για το σωστό», τόνισε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι βασικός στόχος της υποκριτικής «αντιμνημονιακής» τακτικής του είναι να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντός των τειχών του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να μη βρει διέξοδο στο οργανωμένο ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ.

«Ο κόσμος πρέπει να πιστέψει ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος», είπε με νόημα και συμπλήρωσε πως «για να οικοδομήσω τη συναίνεση του αύριο, που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο, είμαι υποχρεωμένος να αρνηθώ σήμερα το λάθος που μας έφερε στο αδιέξοδο». Αμέσως μετά εξήγησε ότι «η συναίνεση του αύριο» κτίζεται πάνω «στην Ελλάδα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας», στη μείωση δηλαδή της εργατικής δύναμης και στην εξαθλίωση πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Ο Αντ. Σαμαράς αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να πείσει ότι «είμαστε το κόμμα της ανάπτυξης, είμαστε το φιλελεύθερο κόμμα, που φροντίζει την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, αλλά δεν ξεχνά την κοινωνική συνοχή». Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι «για πρώτη φορά κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μπήκε στον πειρασμό να λέει "όχι σε όλα", ενώ πρότεινε ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, πρότεινε συνολική μείωση των φόρων και ταυτόχρονα μείωση της σπατάλης και εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου».

Επικαλέστηκε επίσης ότι «ζητήσαμε πάνω απ' όλα και πριν απ' όλα να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα». Απαντώντας στην «απαίτηση των δανειστών» για συναίνεση, επανέλαβε ότι «η ΝΔ δεν εμπόδισε να εφαρμοστεί η λάθος πολιτική την οποία και εκείνοι εισηγήθηκαν και στην οποία και σήμερα επιμένουν». Στο θέμα της συναίνεσης επανήλθε αργότερα για να αναρωτηθεί με νόημα: «Εμποδίσαμε την κυβέρνηση να κυβερνήσει; Οχι. Στηρίξαμε ό,τι σωστό έκανε η κυβέρνηση αυτό το διάστημα; Ναι. Και τώρα στηρίζω ό,τι σωστό προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση».

Μιλώντας για τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, είπε ότι «εγώ δεν πρόκειται να συναινέσω σε αυτή την καταστροφή, δεν πρόκειται με τίποτα να προσυπογράψω την αύξηση φορολογικών συντελεστών» και τόνισε ότι θα επιμείνει «σε μια στρατηγική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, σε μια στρατηγική αποκρατικοποιήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ