ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Αισιοδοξία» Μάλικι παρά τις πολύνεκρες επιθέσεις

Μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό στην Μπακούμπα

Associated Press

Μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό στην Μπακούμπα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Την εκτίμηση ότι «σταδιακά γίνονται βήματα ώστε ο έλεγχος της χώρας να περάσει υπό την ευθύνη των ιρακινών δυνάμεων» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, προκαλώντας μάλλον ειρωνικά χαμόγελα σε μια περίοδο που οι πολύνεκρες επιθέσεις, κυρίως ενδοκοινοτικής βίας, διαδέχονται η μία την άλλη. Ο αλ Μάλικι επέμεινε, επίσης, ότι «οι προσπάθειες τελικά θα αποδώσουν και δε θα γίνει εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ».

Ολα αυτά λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, συζητήθηκε και η ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο, καθώς ο αλ Μάλικι τάχθηκε υπέρ του άμεσου τερματισμού των ισραηλινών επιχειρήσεων. Αργά, χτες, ο Ιρακινός πρωθυπουργός επρόκειτο να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συζητήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Στο μεταξύ, το Ιράκ συγκλονιζόταν από ποτάμια αίματος σε επιθέσεις χωρίς, εμφανή τουλάχιστον, αντικατοχικό στόχο. Την Κυριακή, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη σιιτική συνοικία Τζαμίλα της Βαγδάτης, σε ανοιχτή εμπορική περιοχή κοντά στο Σαντρ Σίτι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 34 πολίτες και να τραυματιστούν περισσότεροι από 70. Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων οφείλεται και στο γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σημείο συνωστίζονται πολλοί εργάτες αναζητώντας δουλιά.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας Σαββάτου προς Κυριακή, μάχες σημειώθηκαν στο Σαντρ Σίτι, όταν ιρακινές και κατοχικές αμερικανικές δυνάμεις αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε σπίτια και να κάνουν ελέγχους. Αγνωστο ήταν αν υπήρξαν θύματα στις μάχες αυτές.

Την Κυριακή το μεσημέρι επίσης, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά στα δικαστήρια του Κιρκούκ, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους και τραυματίζοντας περίπου 100. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν δικηγόροι που έσπευδαν στο δικαστήριο για δουλιά εκείνη την ώρα, αλλά και αστυνομικοί. Τέλος, χτες, έξω από τη Φαλούτζα, τουλάχιστον 2 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά, όταν πεζοναύτες άνοιξαν αδιακρίτως πυρ, αντιδρώντας σπασμωδικά σε επίθεση με πυρά που δέχτηκε από αγνώστους η αυτοκινητοπομπή τους.

«Δε σταμάτησαν ποτέ τα βασανιστήρια»

Συστηματική μέθοδος ανάκρισης των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ είναι η χρήση βασανιστηρίων, υποστηρίζει σε 53σέλιδη έκθεσή της αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση. Η Human Rights Watch υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέχισαν να βασανίζουν, με αδιανόητες μεθόδους, Ιρακινούς κρατουμένους, χωρίς διακοπή και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στις φυλακές Αμπού Γράιμπ.

Σύμφωνα με την έκθεση, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα βασανιστήρια είναι συστηματική μέθοδος που εφαρμοζόταν όχι απλώς με γνώση της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης, αλλά προφανώς κατ' εντολή της. Οι συντάκτες της τονίζουν ότι για τη συγκέντρωση των στοιχείων χρησιμοποίησαν εκτός από μαρτυρίες Ιρακινών και πολλές μαρτυρίες μελών «του αμερικανικού προσωπικού στα κέντρα φυλάκισης στο Ιράκ». Αναφέρουν, μάλιστα, ότι ένα από τα χειρότερα κολαστήρια στο Ιράκ δεν είναι το Αμπού Γράιμπ, αλλά το κέντρο κράτησης Καμπ Νάμα, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο οποίο, μάλιστα, επειδή δεν καταγράφεται ως τέτοιο, δεν έχει κανείς πρόσβαση, ούτε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Στο νοσοκομείο ο Σαντάμ

Υπό ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομείο βρίσκεται από την Κυριακή ο πρώην Πρόεδρος του Ιράκ, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας που άρχισε στις 7 Ιουλίου, διαμαρτυρόμενος για τη μη παροχή μέτρων ασφαλείας για τους συνηγόρους του, με αποτέλεσμα 3 από αυτούς να έχουν δολοφονηθεί από την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας μέχρι σήμερα. Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν παραβρέθηκε, χτες, στην επανάληψη της δικαστικής διαδικασίας την οποία μποϊκοτάρισε το σύνολο της υπεράσπισης, διαμαρτυρόμενο για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, προκαλώντας την οργή του «εισαγγελέα».

ΑΥΣΤΡΙΑ
Εναρξη των συνομιλιών για το Κόσσοβο

BIENNH.--

Ανοιξε χτες στη Βιέννη ο κύκλος των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κοσσόβου, το οποίο βρίσκεται από το 1999 υπό διοίκηση του ΟΗΕ, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν αναμένεται να υπάρξει μια συμφωνία.

Τις διαπραγματεύσεις των δύο 15μελών αντιπροσωπειών - των οποίων ηγούνται από τη μία ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και Βόισλαβ Κοστούνιτσα, και από το Κόσσοβο ο Πρόεδρος Φάτμιρ Σεϊντίου και ο πρωθυπουργός Αγκιμ Τσέκου αντίστοιχα - συντονίζει ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας, Αρτι Αχτισάρι. Εκτός των εκπροσώπων των χωρών της Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ και η επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, Ούρσουλα Πλάσνικ.

Και οι δύο αντιπροσωπείες παρουσίασαν τις θέσεις τους στη συνάντηση που ήταν κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο αποσπάσματα δόθηκαν στον Τύπο. Ο Τάντιτς επισήμανε ότι για να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση, θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για την αποκέντρωση και τις θρησκευτικές θέσεις, και πρόσθεσε ότι «οι Αλβανοί δεν έδειξαν πρόθεση να διαπραγματευτούν». Ο ίδιος ανέφερε ότι η αλβανική πλευρά δεν παρουσίασε τίποτα καινούριο παρά μόνο επιτακτικά έθεσε ζήτημα ανεξαρτητοποίησης. Από τη μεριά του, ο Κοστούνιτσα τόνισε ότι «η Σερβία δε θα επιτρέψει τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στο 15% του εδάφους της» και επανέλαβε την πρόταση για ευρείας μορφής αυτονομία του Κοσσόβου με δικαίωμα αυτοδύναμης συμμετοχής στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς - εκτός από τους πολιτικούς (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ).

Από τη μεριά του, ο Φατμίρ Σεϊντίου υποστήριξε ότι η θέληση της αλβανικής πλειοψηφίας «δεν πρέπει να αγνοηθεί» και ζήτησε να βελτιωθούν τα δικαιώματα των Σέρβων και άλλων μειονοτήτων που ζουν στην επαρχία του Κοσσόβου. «Η ανεξαρτησία είναι το άλφα και το ωμέγα, η αρχή και το τέλος της θέσης μας», πρόσθεσε.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα καταθέσει πρόταση για το οριστικό καθεστώς του Κοσσόβου, με βάση τη γνωμοδότηση του απεσταλμένου του Μάρτιν Αχτισάρι.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Επίσκεψη του Ούγκο Τσάβες

ΜΙΝΣΚ.--

Επίσημη επίσκεψη στη Λευκορωσία πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ξεκινώντας έτσι την περιοδεία του σε χώρες που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια Ρωσία, Κατάρ, Ιράν, Βιετνάμ και το Μαλί.

Τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας υποδέχτηκε ιδιαίτερα θερμά ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντρ Λουκασένκο στο προεδρικό μέγαρο στο Μινσκ. «Εδώ, βρήκα έναν καινούριο φίλο και μαζί θα δημιουργήσουμε μια ομάδα», τόνισε ο Τσάβες και ευχαρίστησε τον Λουκασένκο για την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει, λέγοντας ότι «ερχόμαστε εδώ να σας εκδηλώσουμε τη δική μας αλληλεγγύη».

Από την πλευρά του, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλοί τομείς για να συνεργαστούμε».

Κατά τη διάρκεια της 24ωρης επίσκεψης του Ούγκο Τσάβες αναμενόταν να υπογραφούν μια σειρά συμφωνίες σε ό,τι αφορά τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία, το εμπόριο και τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών, ενώ αναμενόταν να συζητηθούν θέματα σχετικά με τα Ηνωμένα Εθνη αλλά και το Κίνημα των Αδεσμεύτων, σύνοδος του οποίου θα πραγματοποιηθεί στην Αβάνα στις 11-16 Σεπτέμβρη με τη συμμετοχή 116 χωρών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αυξάνονται οι αντικατοχικές επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων, κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας, προκαλώντας έντονο προβληματισμό ενόψει και της ανάληψης της διοίκησης των κατοχικών στρατευμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή από το ΝΑΤΟ, στα τέλη του μήνα. Μπορεί η συγκεκριμένη «αλλαγή φρουράς», προς στιγμήν, να φαίνεται ότι ικανοποιεί την αμερικανική πλευρά, που εκτιμά ότι θα τη διευκολύνει να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της στη χώρα, αλλά πονοκεφαλιάζει άλλους, με αποτέλεσμα ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, Μπρένταν Νέλσον, να δηλώνει ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσταλούν επιπλέον αυστραλέζικα στρατεύματα στη χώρα.

Κατά τα άλλα, χτες, σε κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει την Κανταχάρ με την Καμπούλ, σημειώθηκε επίθεση καμικάζι κατά κατοχικής αυτοκινητοπομπής με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετά θύματα, χωρίς, όμως, να γνωστοποιηθεί ο ακριβής αριθμός. Ενα 24ωρο νωρίτερα, πάλι στην Κανταχάρ, σε διπλή επίθεση καμικάζι σκοτώθηκαν 2 Καναδοί και 6 Αφγανοί στρατιώτες.

Αργά την Κυριακή το βράδυ, μεγάλος αριθμός Ταλιμπάν επέδραμαν στην έδρα της αστυνομίας στην πόλη Μπάκουα, της δυτικής επαρχίας Φαράχ. Ακολούθησαν πολύωρες μάχες όπου σκοτώθηκαν 3 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 7, ενώ οι επιτιθέμενοι φέρονται να πήραν τα δικά τους θύματα αποσυρόμενοι προς την επαρχία Χελμάντ. Τέλος, στην επαρχία Γκορ, άγνωστοι σκότωσαν 2 Αφγανούς (ένα γιατρό και έναν οδηγό), μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Vision.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ